Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28

Eurolyga grįžta: „Žalgirio“ eksperimentas, monstras Maskvoje ir ambicija Valensijoje

15min tęsia Eurolygos komandų pristatymo ciklą. Šįkart Eurolyga.lt akiratyje – nežinomus plotus tyrinėjantis Kauno „Žalgiris“, superkomandą subūrusi Maskvos CSKA bei dar vienam pasispardymui turnyre pasirengusi „Valencia“.
Mike'as Jamesas, Marius Grigonis ir Derrickas Williamsas
Mike'as Jamesas, Marius Grigonis ir Derrickas Williamsas / Euroleague.net nuotr.

Ar NBA filosofija Kaune konvertuosis į pergales aikštelėje? Ar CSKA po metų pertraukos susigrąžins titulą? Ko sirgaliai gali tikėtis iš solidžiai rinkoje suspurdėjusios „Valencia“ ekipos?

TAIP PAT SKAITYKITE:

R.Kurtinaičio laimė ir vargas, favoritų sutrikimai ir graikų problemos

Milžiniško potencialo „Olimpia“ ir lietuvio žvaigždė Vitorijoje

Testas E.Ulanovui, „Maccabi“ milijonų žaidimai ir prancūzų paradoksas

Neatsakyti „Real“ klausimai, ambicingas „Zenit“ ir amerikiečio žinutė Belgrade

Lietuviškoji „Barcelona“ bei ryškios figūros Pirėjuje ir Bavarijoje

Kauno „Žalgiris“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Kauno „Žalgiris“ žengia į naują nenuspėjamą erą. Pasidavęs NBA madai ir inovatorišką sprendimą samdyti NBA aplinkos trenerį, Lietuvos čempionų klubas pateko į 38-erių austro Martino Schillerio rankas.

Sudėties korekcijų atlikta vos keletas, tačiau išlaikytą branduolį nustelbė pastarųjų sezonų pergalių architekto Šarūno Jasikevičiaus išvykimas į Barseloną.

Aprašas: 1 Martinas Schilleris („Salt Lake City Stars“), Joffrey Lauvergne'as („Fenerbahče“), Patricio Garino („Baskonia“), Augustine'as Rubitas („Olympiakos“), Steve'as Vasturia (Vechtos „RASTA“), Tomas Dimša („Lietkabelis“), Marekas Blaževičius („Rytas“).

Aprašas: -3 Šarūnas Jasikevičius („Barcelona“), Edgaras Ulanovas („Fenerbahče“), Zachas LeDay („Olimpia“), Jockas Landale'as, KC Riversas („Zenit“).

Didžiausia netektimi žaidėjų gretose neabejotinai tapo Edgaras Ulanovas, „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs šešerius metus ir per šį laiką iškovojęs šešis MVP apdovanojimus LKL čempionatų bei taurių finaluose.

Kelis tarpsezonius paeiliui ganduose išvykti mirgėjęs 28-erių puolėjas šįkart jau nebegalėjo atmesti dosnaus Stambulo „Fenerbahče“ naujojo trenerio Igorio Kokoškovo kvietimo.

Žinoma, skaudūs yra ir trijų legionierių išvykimai, tačiau pakeitimai atvyko ne ką prastesni, savo kraityje turintys ir Eurolygos patirties, ir aukšto meistriškumo įgūdžius. Dėl traumų ar individualiai silpnų praėjusių sezonų šiuos užsieniečius galima buvo įsigyti už prieinamą klubui kainą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris

Sirgaliams „Žalgirio“ arenoje teks priprasti prie visai kitokio veiksmo šalia šoninės linijos. Martinas Schilleris ir Šarūnas Jasikevičius yra absoliučiai skirtingi žmonės, kurie ir krepšinį mato kitokiomis akimis.

Iš NBA aplinkos atvykęs austras su savimi atsinešė žalgiriečių minimą „amerikietišką pozityvumą“, kitokį pasiruošimą rungtynėms – skautingą, iš anksto sudėliotas krepšininkų minutes ir penketus aikštelėje. Tai laisvas ir kūrybiškas krepšinis, tačiau, atrodo, jog M.Schillerio filosofija eina prieš nusistovėjusias tiesas Eurolygoje, kurioje reikalingas staigus reagavimas rungtynių metu, prisitaikymas prie varžovo stiprybių ir silpnybių.

Ikisezoninės „Žalgiris“ važiavo gana užtikrintai, galiausiai suklupęs penktose rungtynėse prieš Eurolygos favoritu laikomą Milano „Olimpia“. Pirmieji du LKL mačai baigėsi pergalėmis, tačiau tuomet – Panevėžio „Lietkabelio“ dūris. Abu šiuos susitikimus žaliai balti strigo prieš varžovų gynybą, kai krepšininkai keičiasi ginamaisiais. Tokia gynybos sistema dominuoja Eurolygoje, įdomu, kaip prie jos prisitaikys naujasis treneris M.Schilleris ir jo kariauna.

Rimčiausi testai laukia jau netrukus, pirmasis mūšis vyks spalio 1-ąją dieną Pirėjuje, kur „Žalgirį“ pasitiks „Olympiakos“.

Kauno „Žalgirio“ sudėtis

  • Gynėjai: Thomas Walkupas, Lukas Lekavičius, Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Steve'as Vasturia, Tomas Dimša.
  • Puolėjai: Patricio Garino, Artūras Milaknis, Nigelas Hayesas, Augustine'as Rubitas, Paulius Jankūnas.
  • Centrai: Joffrey Lauvergne'as, Martinas Gebenas, Marekas Blaževičius.
  • Vyr. treneris Martinas Schilleris.

Su nauju treneriu kiek keičiasi ir „Žalgirio“ projektuotas modelis. Š.Jasikevičiaus kviesti Tomas Dimša ir Marekas Blaževičius nėra tikri dėl savo ateities ekipoje, kaip ir snaiperis Karolis Lukošiūnas.

15min žiniomis, T.Dimša yra siūlomas Turkijos klubams, tarp kurių – Bursos „Tofaš“. O Ispanijos žiniasklaida pranešė apie Las Palmo „Gran Canaria“ ekipos susidomėjimą.

Po dvikovos Alytuje treneris M.Schilleris teigė, jog komandoje mato iš Vilniaus „Ryto“ atvykusį perspektyvųjį centrą Mareką Blaževičių, tačiau, pasak 15min šaltinių, pastarąjį mėnesį dėl vilniečio ateities buvo kalbamasi bent su trimis klubais, įskaitant lietuviškąją Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipą iš Rusijos.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Žvaigždė. Joffrey Lauvergne'as (28 metai, 211 cm).

„Tai Leo kopija, – apie naująjį komandos draugą iš Prancūzijos 15min sakė Marius Grigonis. – Jie šneka taip pat, akcentas toks pat, bajeriai irgi labai panašūs. Joffrey labai panašus į Leo.“

Tai bus brangiausias artėjančio sezono „Žalgirio“ žaidėjas, kurio kišenę per sezoną papildys, 15min žiniomis, apie 500 tūkst. eurų.

Skambiausias vardas Kauno ekipoje, turintis 212 NBA rungtynių patirtį, o pastaruosius dvejus metus rungtyniavęs Željko Obradovičiaus pašonėje Stambule.

J.Lauvergne'as naująjį karjeros etapą Lietuvoje pasitiko numetęs svorio bei su didžiule motyvacija įrodyti, jog gali grįžti į buvusį lygį, kai su Prancūzijos rinktine nuskynė tris medalius Europos ir pasaulio čempionatuose.

Nesunku nuspėti, kad tai bus vienas naudingiausių žalgiriečių Eurolygoje. Pasiruošimo etape J.Lauvergne'as žaidė po 21 minutės, pelnė po 11 taškų, atkovojo po 7,6 kamuolio, fiksavo po 16,6 naudingumo balo. Vietiniame čempionate per dvi rungtynes – 14,5 taško, 6 atkovoti kamuoliai ir 18,5 naudingumo balo vos per 19 minučių ant parketo.

Pastaruosius dvejus metus J.Lauvergne'as turėjo didelių problemų gynyboje, ant savo nugaros nešęs taikinį varžovams. Lėtas aukštaūgis vis būdavo atakuojamas „du prieš du“ situacijose, o šią prancūzo silpnybę puikiai prieš metus ketvirtfinalio serijoje išryškino Šarūnas Jasikevičius su „Žalgiriu“.

Reikia tikėtis, jog su mažesniu svoriu ir greitesnėmis kojomis „Žalgirio“ naujokas taps mobilesniu gynyboje ir nebus toks pažeidžiamas tuoj prasidėsiančiose Eurolygos kovose.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marius Grigonis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marius Grigonis

Atkreipti dėmesį. Marius Grigonis (26 metai, 198 cm).

Aštrus gynėjas šiuo sezonu gali pasinaudoti lyg pakilimo taku į Europos klubų elitą. Praėjęs M.Grigonio sezonas buvo daug žadantis, tačiau jį sudrumstė dar lapkričio mėnesį patirta trauma.

Šarūno Jasikevičiaus duotos žinios bei Martino Schillerio teikiama laisvė gali būti tai, ko šioje karjeros stadijoje reikia šiam lietuviui.

Pasiruošimo etape M.Grigonis žaidė po beveik 22 minutes, rinko po 14 taškų, 3 atkovotus kamuolius, 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir 14,8 naudingumo balo.

LKL per dvejas rungtynes prieš „Šiaulius“ ir „Dzūkiją“ – 11,5 taško, 3 atkovoti kamuoliai, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 18 naudingumo balų per tas pačias 22 minutes.

Tai žaidėjas, kuris atakos laikui einant į pabaigą turės kūrybinę laisvę spręsti atakos likimą, o dažnu atveju galės nutraukti ir numatytą derinį.

Maskvos CSKA

Euroleague.net nuotr./Maskvos CSKA
Euroleague.net nuotr./Maskvos CSKA

Kai Dimitris Itoudis ant parketo išrikiuoja Mike'ą Jamesą, Darruną Hilliardą, Willą Clyburną, Tornikę Šengeliją ir Nikola Milutinovą, ta sudėtis primena nebe Eurolygos komandą, o „The Monstars“ kompaniją iš legendinio „Space Jam“.

Nors tarpsezonio metu klubo prezidentas Andrejus Vatutinas užsiminė apie suveržtą finansinį diržą, tačiau rusai net ir prie tokių sąlygų Maskvos CSKA išstatė vieną rimčiausių ekipų Eurolygoje.

Aprašas: 1 Nikola Milutinovas („Olympiakos“), Tornikė Šengelija („Baskonia“).

Aprašas: -3 Kyle'as Hinesas („Olimpia“), Howardas Sant-Roosas („Panathinaikos“), Michailas Kulaginas (Krasnojarsko „Jenisej“), Andrejus Voroncevičius, Ronas Bakeris, Kostas Koufas.

Permainų mažai, bet jos buvo tikslios ir paskaičiuotos. Atsisveikinta su dviem nepasiteisinusiais pernykščiais pirkiniais, komandą paliko simboliais tapę K.Hinesas ir A.Voroncevičius, finansų neužteko išlaikyti gynybiniam monstrui H.Sant-Roosui.

Vis dėlto į jų vietas atvyko du iš vienų geriausių savo pozicijų žaidėjų Europoje, tad vasaros darbus galima vertinti teigiamai.

Iš Pirėjo „Olympiakos“ atvykęs Nikola Milutinovas praėjusiame sezone buvo penktas pagal naudingumą (vid. 19,2) žaidėjas Eurolygoje, o Vitorijos „Baskonia“ simbolis Tornikė Šengelija (vid. 18,5) – šeštas.

CSKA sudėtis

  • Gynėjai: Mike'as Jamesas, Danielis Hackettas, Janis Strelniekas, Darrunas Hilliardas, Ivanas Uchovas, Aleksandras Chomenko.
  • Puolėjai: Willas Clyburnas, Tornikė Šengelija, Nikita Kurbanovas, Johannesas Voigtmannas, Semionas Antonovas.
  • Centrai: Nikola Milutinovas, Joelis Bolomboy'us, Andrejus Lopatinas.
  • Vyr. treneris Dimitris Itoudis.

Pasiruošimo etape CSKA sužaidė ketverias draugiškas rungtynes su Rusijos ekipomis ir visas jas laimėjo.

Pirmajame VTB lygos sezono mače CSKA krepšininkai 93:60 sutriuškino „Astana“. Antrasis mačas prieš Kazio Maksvyčio treniruojamą ir Ado Juškevičiaus bei Eigirdo Žukausko atstovaujamą Permės „Parma“ irgi vedė link Mike'o Jameso vedamas CSKA pergalės, tačiau paskutinių penkių minučių atkarpą 30:8 sužaidusi „Parma“ triumfavo su paskutinėmis akimirkos tolimu Maksimo Grigorjevo metimu.

M.Jamesas per pirmąsias dvejas VTB rungtynes renka po 26 taškus, 8 rezultatyvius perdavimus ir 31 naudingumo balą.

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

Žvaigždė. Mike'as Jamesas (30 metų, 185 cm).

Keturis klubus per penkmetį pakeitęs aikštingasis gynėjas sėkmingai išlaikė pernykštį testą Maskvoje bei sulaukė dosnaus ilgalaikio vadovų įvertinimo – trejų metų sutarties, kurios metinis uždarbis siekia 2,1 mln. eurų.

Metų sutartį su Maskvos CSKA komanda 2019-ųjų vasarą sudaręs Mike'as Jamesas Eurolygoje rinko po 21,1 tašką (42 proc. trit.), atkovojo po 3,3 kamuolio, atliko po 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 20,9 naudingumo balo.

Jis rinko karjeros skaičius pelnytų taškų, tritaškių pataikymo bei naudingumo balų grafose, o smagų sezoną paženklino pergalingas paskutinės sekundės metimas į „Žalgirio“ krepšį.

Nors Maskvos klube pilna pirmo ryškumo žvaigždžių, tačiau pagrindiniu vedliu vėl išliks talentingasis gynėjas iš JAV.

Euroleague.net nuotr./Willas Clyburnas ir Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Willas Clyburnas ir Mike'as Jamesas

Atkreipti dėmesį. Į po traumos grįžtantį Willą Clyburną (30 metų, 201 cm).

Keturias rungtynes praėjusio sezono starte sužaidęs puolėjas dvikovoje su Berlyno ALBA patyrė sunkią kelio raiščių traumą, kuri jam užbaigė visą sezoną.

2019-ųjų metų Eurolygos finalo ketverto MVP su CSKA klubu turi dar dvejų metų galiojančią sutartį.

Pirmosiose dvejose VTB Vieningosios lygos rungtynėse W.Clyburnas žaidė po 19 minučių ir rinko po 14,5 naudingumo balo. Jei jis yra sveikas ir pilnai atsistatęs po traumos, šis atletas yra geriausias lengvasis krašto puolėjas turnyre.

„Valencia“

Euroleague.net nuotr./„Valencia“
Euroleague.net nuotr./„Valencia“

Viena didžiausių praėjusio Eurolygos sensacijų tapusi „Valencia“ savųjų pozicijų paleisti neketina. Prieš COVID-19 pandemijai sustabdant krepšinį, stipriausiame Senojo žemyno turnyre Jaume Ponsernau auklėtiniai žygiavo 9-oje pozicijoje su 16 pergalių ir 12 pralaimėjimų.

Ispanijos klubas ne tik išsaugojo žaidėjų branduolį ir vyriausiąjį trenerį, bet ir pasipildė gerai Europoje žinomais vardais. Tai sufleruoja, jog „Valencia“ vėl pretenduos į pirmąjį aštuonetą.

Aprašas: 1 Derrickas Williamsas („Fenerbahče“), Nikola Kaliničius („Fenerbahče“), Martinas Hermannssonas (ALBA), Klemenas Prepeličius („Real“), Jaime Pradilla (Saragosos „Casademont“).

Aprašas: -3 Alberto Abalde („Real“), Brockas Motumas (Stambulo „Galatasaray“), Jordanas Lloydas („Crvena zvezda“), Aaronas Doornekampas (Tenerifės „Iberostar“), Maurice'as Ndouras.

Skambiausias atvykėlis – Bavarijoje ir Stambule pastaruosius du sezonus spirgėjęs atletiškasis Derrickas Williamsas.

Savų kozirių aikštelėje pažerti galės Berlyno ALBA atakoms dirigavęs islandas Martinas Hermannssonas, „Fenerbahče“ gynybą cementavęs ir „Žalgirį“ dominęs Nikola Kaliničius ar taškais Europos taurę užliejęs Klemenas Prepeličius.

„Valencia“ sudėtis

  • Gynėjai: Martinas Hermannssonas, Quino Colomas, Samas Van Rossomas, Klemenas Prepeličius, Guillemas Vivesas, Vanja Marinkovičius.
  • Puolėjai: Nikola Kaliničius, Derrickas Williamsas, Louis Labeyrie, Fernando San Emeterio, Joanas Sastre, Jaime Pradilla.
  • Centrai: Bojanas Dubljevičius, Mike'as Tobey.
  • Vyr. treneris Jaume Ponsarnau.

Nors naujokai dėl įvairių priežasčių dar buksuoja, dideli „Valencia“ užmojai atsispindi rezultatuose pasiruošimo etape, kuriame iškovotos visos penkios pergalės.

ACB starte – nesėkmė paskutinę sekundę prieš Roko Giedraičio atstovaujama Vitorijos „Baskonia“, kurią sekė pergalės prieš Andoros „MoraBanc“ ir Manresos BAXI krepšininkus.

Euroleague.net nuotr./Derrickas Williamsas
Euroleague.net nuotr./Derrickas Williamsas

Žvaigždė. Derrickas Williamsas (29 metai, 203 cm).

Gražiausius skaičius protokole pastaraisiais metais Valensijoje rinko dičkis Bojanas Dubljevičius, tačiau šiemet lyderio estafetę sezono eigoje iš juodkalniečio gali perimti naujokas Derrickas Williamsas.

Antrasis 2011-ųjų metų NBA naujokų biržos šaukimas per karjerą stipriausioje planetos krepšinio lygoje sužaidė 436 mačus, o dabar ruošiasi jau trečiajam sezonui paeiliui Eurolygoje.

Pirmieji metai Bavarijoje buvo puikūs, kai Miuncheno „Bayern“ vedliu tapęs D.Williamsas rinko po 13,4 taškų. Persikėlus pas Željko Obradovičių puolėjo vaidmuo stipresnėje ekipoje kiek sumenko, jis rinko po 11,3 taško.

Startas D.Williamsui Valensijoje dar nėra lengvas, pirmosiose trejose ACB rungtynėse jis žaidė vos po 14 minučių ir rinko po 4,7 taško bei 2,3 naudingumo balo.

Euroleague.net nuotr./Klemenas Prepeličius
Euroleague.net nuotr./Klemenas Prepeličius

Atkreipti dėmesį. Klemenas Prepeličius (27 metai, 191 cm).

Europos čempionu su Slovėnijos rinktine 2017-aisiais tapęs Klemenas Prepeličius sudarė trejų metų sutartį su karališkuoju Madrido „Real“, tačiau savo vertės treneriui Pablo Laso įrodyti nepavyko – du iš trijų sezonų jis nuomos sąlygomis praleido Paryžiuje ir Badalonoje.

Pastarojoje jam sekėsi puikiai. Europos taurėje slovėnas rinko po 17 taškų (3 rezultatas turnyre), 2,3 atkovoto kamuolio, 3,9 rezultatyvaus perdavimo bei 16,3 naudingumo balo.

Vyšnia ant torto tapo K.Prepeličiaus pergalingas metimas iš savos aikštelės pusės į Stambulo „Daruššafaka“ krepšį.

Valensijoje gynėjas pakeisti bandys į Belgrado „Crvena zvezda“ iškeliavusį taškų rinkėją Jordaną Loydą.

Tai bus trečiasis K.Prepeličiaus sezonas Eurolygoje. Pirmieji du atstovaujant Liublianos (2012–2013 m.) ir Madrido (2018–2019 m.) komandos nebuvo labai ryškūs, kai iš Mariboro kilęs atletas rinko vos po 5,4 taško.

Per pirmuosius tris ACB mačus jis varžovams vidutiniškai atseikėjo po 9,3 taško per 17 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius