Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 15

Eurolygos bosas: apie Šaro liežuvį, finalo ketvertą Kaune ir kitą žingsnį „Žalgiriui“

Jordi Bertomeu šypteli prisimindamas vieną iš savo vizitų į Lietuvą. Vos jam nusileidus Vilniaus oro uoste, Eurolygos bosas išvydo krepšinio vaizdus. „Tai viską paaiškina. Tai pasakoja apie šią šalį“, – 24sek sakė 59-erių ispanas. Pats J.Bertomeu dabar pasakoja matydamas geriausią Kauno „Žalgirį“, koks kada nors žaidė Eurolygoje. Tai irgi daug ką paaiškina.
Jordi Bertomeu
Jordi Bertomeu / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2018-ųjų gegužę įžengęs į istorinę Belgrado vietą, Kalemegdano tvirtovę, kurios lauko krepšinio aikštelėse kamuolį bumbsino, ko gero, visi garsiausi Serbijos žaidėjai, J.Bertomeu švytėjo.

Tai buvo Eurolygos finalo ketverto pristatymo ceremonija. Finišo tiesiojoje jam buvo gera sutikti visus geriausiuosius.

Kalemegdane jis sutiko ir neįprastai daug žalgiriečių – po 19 metų pertraukos į finalo ketvertą sugrįžo ir Kauno „Žalgiris“.

Istorinių tvirtovės sienų apsuptyje dėmesio centre buvo Šarūnas Jasikevičius. Jis su Željko Obradovičiumi tapo žvaigždėmis, laidydamas pokštus per oficialią spaudos konferenciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius

Šarūnas Jasikevičius yra dėmesio magnetas. „Žalgirio“ treneriui per komandų pristatymą ploja net priešininkų aistruoliai, o užsienio žiniasklaida per kiekvieną Šaro vizitą paberia klausimų apie ryškiausią žalgirietį.

Toks personažas naudingas ir Eurolygai. Į jį dėmesį jau atkreipė ir NBA – „Toronto Raptors“ vasarą kvietė trenerį tapti pagrindiniu klubo vairininko Nicko Nurse'o asistentu.

J.Bertomeu, ko gero, buvo vienas tų, kurie taip pat apsidžiaugė dėl Š.Jasikevičiaus sprendimo likti „Žalgiryje“.

„Na taip, jis daug duoda Eurolygai. Dar duoda ir daugiau triukšmo, – juokėsi J.Bertomeu. – Bet jis labai geras. Noriu būti objektyvus ir nenoriu kalbėti jį kaip apie bičiulį (juokiasi.). Bet jis sugeba apjungti organizacijos talentą.

Šaras mums labai vertingas. Jis yra puikus treneris ir savo pasiekimus demonstruoja greičiau, nei visi tikėjosi. Žymiai greičiau.

Jis rodo neįtikėtiną talentą ir yra neeilinė asmenybė. Tikras lyderis. Mes tai labai vertiname. Bet ne tik dėl talento. Svarbu, kad jis yra kažkas naujo. Ir jis daug kalba (šypsosi.).

Po tų dviejų sezonų „Žalgiryje“ mums užteko suprasti, kad stebime vyruką, kuris taps legenda. Tokia, kokia buvo kaip žaidėjas.

Mes tikimės didžiulio jo indėlio į Eurolygos krepšinį ir labai geros jo karjeros.“

J.Bertomeu buvo smagu. Ne tik dėl juokelių, bet ir „Žalgirio“ dalyvavimo krepšinio šventėje Belgrade. Ir nebe tik iš VIP žiūrovų pozicijų.

„Tai buvo gero kokybiško darbo ir talento įrodymas. Didžiulio atsidavimo ir pastangų, – dabar prisimindamas žalgiriečių sensaciją, 24sek pasakojo J.Bertomeu. – Klubui biudžetas yra svarbus, bet tai ne vienintelis dalykas, kuris gali atnešti sėkmę. Tad „Žalgirio“ pavyzdys yra sektinas.

2010-aisiais turėjome panašią istoriją su Belgrado „Partizan“. Dabar turėjome „Žalgirį“. Svarbu, kad kiti klubai pamatytų, kokia tai gera praktika.

Paulius Motiejūnas tapo geriausiu Eurolygos vadovu ir tai buvo žinutė visiems kitiems. Manau, klubai ją suprato. Jie suprato, kaip svarbu gerai valdyti klubą.

Kiti turi mokytis iš „Žalgirio“ bei P.Motiejūno. Ir mokosi.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jordi Bertomeu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jordi Bertomeu

1999 metais „Žalgiris“ sukūrė didžiulę staigmeną ir iškovojo Eurolygos čempionų titulą. Tačiau net ir likęs be titulo „Žalgiris“ J.Bertomeu dabar palieka solidesnį įspūdį.

Argumentai akivaizdūs.

Pirmiausia, „Žalgiris“ dabar žaidžia arenoje, kuri išrinkta geriausia visoje Eurolygoje.

Geriausio Eurolygos vadovo prizą kaip tik po sezono atsiėmė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

„Žalgiris“ taip pat turi vieną geriausių trenerių Eurolygoje – Šarūną Jasikevičių.

Žaliai baltų klubas dar niekada nebuvo taip aukštai ne pagal sportinius rezultatus, o kitus esminius Eurolygos kriterijus.

Negaliu patarti „Žalgiriui“, ką toliau daryti, bet man atrodo, kad jie gerame kelyje. Kai kuriais aspektais jie lenkia daug Eurolygos komandų.

„Nors negalime pamiršti, kad „Žalgiris“ 1999-aisiais tapo Eurolygos čempionu, negalime lyginti to klubo su tuo, kuris taip susikomplektavo dabar.

Dabar mažai kas bendro su tuo „Žalgiriu“, kuris buvo ir prieš kokius 10 metų. Po tų sunkių metų ir vadovybės pasikeitimo, dabar klubas yra valdomas labai profesionaliai.

„Žalgiris“ šiuo metu žaidžia visai kitoje aplinkoje. Arenoje, kuri tiesiog neįtikėtina. Dabar čia vyksta šou, renginys. Klubas dabar labai stabilus, jo ateitis – saugi. Dėl geros vadovybės jis žengia į priekį.

Tai liečia ne tik sportą, bet ir supratimą, kaip klubas turi verslauti. Šiuo metu „Žalgiris“ turi geriausią areną Europoje. Ir tai ne tik apie grožį, o tai, kaip klubas ja naudojasi. „Žalgiris“ ją puikiai išnaudoja ir turi viziją, kuo ir kur nori būti.

Klubas naudojasi savo pranašumais ir manau, kad po 3-4 metų geri bus ne tik sportiniai rezultatai. Reikia žiūrėti toliau rezultatų. Reikia galvoti taip, kad sėkmė priklauso ne tik nuo to, ar „Žalgiris“ žais atkrintamosiose.

Svarbiausia, kad klubas turi Eurolygos lygio organizaciją, yra kovingas, o ekonominiai aspektai juda gera linkme. Tai yra apie tai. Ir Eurolyga užtikrinta, kad „Žalgiris“ toliau eis ta kryptimi.“

VIDEO: „Ginčas“ su Stepu: ką šiais metais Eurolygoje gali pasiekti „Žalgiris“?

„Žalgiris“ pramušė dar vieną sieną. Paulius Motiejūnas buvo užsiminęs, kad klubas niekada neturės 10 milijonų biudžeto, bet kaip tyčia, dar 2018-2019 m. sezonui kauniečiams pavyko surinkti 10,7 mln. eurų.

Nedideliais žingsneliais „Žalgiris“ bando įkopti į tą, atrodo, nepasiekiamą Eurolygos elitą.

J.Bertomeu įdėmiai stebi šią duobėtą Lietuvos čempionų kelionę.

„Kiekviena rinka yra labai skirtinga, o Eurolygos užduotis – padėti komandoms prisitaikyti prie skirtingų ekonominių sąlygų. Todėl mes pradėjome tą naują 10 metų trukmės projektą, kad gerintume komandų verslo pusę.

Negaliu patarti „Žalgiriui“, ką toliau daryti, bet man atrodo, kad jie gerame kelyje. Kai kuriais aspektais jie lenkia daug Eurolygos komandų.

Kauno „Žalgiris“ turi tęsti tai, ką darė pastaraisiais metais, arba net dar daugiau. Dabar didžiausias prioritetas „Žalgiriui“ ir kitoms ekipoms – stiprėti ekonomiškai.“

Lietuvos rinka nėra didžiausia vaikantis aukštų rezultatų verslo srityje. Tačiau J.Bertomeu įžvelgia kitokius Lietuvos krepšinio privalumus.

Ispanas pats juos savo kailiu patiria apsilankydamas „Žalgirio“ arenoje.

Joje jis sutinka ne tik tuos aistringus krepšinio sirgalius. Jis mato ir pagarbą varžovams, kurią rodo emocinga „Žalgirio“ aistruolių tribūna.

Svečias mato ir kaip žiūrovai reaguoja į įvykius aikštėje. J.Bertomeu teigimu, žmonės Kaune supranta krepšinį ir tuo yra unikalūs.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas krepšinio rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas krepšinio rungtynėse

„Tai ne apie dideles rinkas. Tai apie kantrybę, supratimą, istoriją ir ateitį. Tai svarbiausia.

Tai krepšiniui atsidavusi šalis. Pažiūrėkite, kaip lietuviai nepaliaujamai demonstruoja aukštus rezultatus ir paleidžia į rinką gerus žaidėjus. Turi puikią jaunimo programą ir yra mūsų ateities dalis.

Taip kad Lietuva yra ne apie rinkos dydį. Ir kalbame ne tik apie „Žalgirį“ ar „Rytas“, bet yra ir kitos komandos.

Lietuva yra ne apie rinkos dydį, bet jos kokybę. Ir mums ši rinka yra svarbi“, – pabrėžė J.Bertomeu.

Jis stebi ir kitas Lietuvos krepšinio komandas.

Jo akimis, „Rytas“ dabar dirba tam, kad grįžtų į buvusį lygį. Skubotų dovanų ir garantuotų vietų nei Vilniaus klubui, nei kitoms Lietuvoms ekipoms ispanas nežada.

11 Eurolygos A licencijų išskirstyta atsižvelgiant į valstybių dydį, biudžetą, komandų galimybes prilygti aukščiausiems reikalavimams.

Anot J.Bertomeu, Eurolyga visada bus atvira klubams, kurie yra sėkmingi, bet daugelį jis nori paruošti per Europos taurės turnyrą.

„Ji dabar kaip kokia Eurolyga prieš 3-4 metus. Tai neįtikėtinas lygis“, – tikino J.Bertomeu.

VIDEO: „Eurolygos diena“ grįžta: ką Šaro „Žalgiris“ šiemet sukurs Eurolygoje?

Eurolyga žada, kad ateityje suteiks dar daugiau vietų į turnyrą būtent atsižvelgiant į pasirodymą Europos taurės varžybose.

Kitą sezoną Eurolygoje rungtyniaus 18 komandų. Prie 16 dabartinių dalyvių prisijungs dar dvi ekipos: Vilerbano „ASVEL“, kurioje šiuo metu žaidžia Mantas Kalnietis, ir ne tik Europos taurės čempionai, bet dar ir vicečempionai.

„Visos komandos turi suprasti, kad tokia mūsų ateitis. Žaisti Europos taurėje ir bandyti iškovoti vietą Eurolygoje. Per Europos taurę mes suteiksime dar daugiau vietų. Tokia plano dalis. Eisime tokiu keliu, o ne licencijų dalijimo“, – pabrėžė J.Bertomeu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Linas Kleiza, Darius Gudelis

Neskuba jis Lietuvai dalinti ir kitų dovanų. Kaunas pastaraisiais metais pabandė pretenduoti rengti finalo ketverto varžybas, bet Eurolyga Lietuvos krepšinio sostinėje mato ryškų trūkumą – viešbučių, kurie šiuo metu dar negali priimti tūkstančių svečių, kurie užplūstų miestą finalo ketverto metu.

J.Bertomeu negali atsakyti, kada Kaunas bus pasirengęs priimti keturias stipriausias Eurolygos komandas.

„Mūsų tikslas toks, kad finalo ketvertas vyktų kuo įvairesnėse šalyse. Bet natūralu, kad mes, kaip organizacija, turime tam tikrus prioritetus.

Visi klubai nori rengti finalo ketvertus, bet yra tam tikrų apribojimų. Pavyzdžiui, Kaune – dėl logistikos ir infrastruktūros. Tad kartais ne viskas mūsų rankose.

Kaunas turi puikią areną, bet turi kitų silpnybių. Tikiu, kad jos bus išspręstos ir Kaunas bus pasiruošęs priimti finalo ketvertą“, – pasakojo J.Bertomeu.

„Žalgiris“ pramušė jau nemažai sienų. Ateis ir diena, kai Kaunas surengs Eurolygos finalo ketvertą.

Europa tą mato. „Žalgiris“ kai kuriems netgi tampa pavyzdžiu.

„Mes norime parodyti, kad geri darbai atneš sėkmę. Daug klubų dirba panašia filosofija kaip „Žalgiris“, todėl tokia graži praėjusio sezono istorija kaip „Žalgirio“ mums yra naudinga. Mums tai patinka, – 24sek sakė J.Bertomeu. – Bet Pelenių istorijos nėra mūsų tikslas. Mums finalo ketverte svarbiausia turėti keturias geriausias komandas. Kokybę.

Tik nesakau, kad dėl „Žalgirio“ dalyvavimo finalo ketverte buvo kažkokių abejonių. Ko gero, jie galėjo būti ir finale.

„Žalgiris“ pernai buvo vienas geriausių. Tai kovingo ir gero darbo rezultatas, nepaisant visų sunkumų kaunantis su dideliais biudžetais ir didelėmis rinkomis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius