-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

Eurolygos reitingas: lemiami testai „Žalgiriui“ ir viršūnėje poziciją išlaikęs Šaras

Eurolygos reguliarusis sezonas įžengė į paskutinio trimestro zoną, kurioje ekipos žada žūtbūtinę kovą dėl vietos pirmajame aštuonete. Kauno „Žalgiris“ vis dar yra įsikabinęs į atkrintamųjų traukinį, kurio mašinistu išlieka reitingo viršūnėje vėl atsidūręs Šarūnas Jasikevičius.
Joffrey Lauvergne
Joffrey Lauvergne / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min pristato Eurolygos komandų reitingą, kuris sudėliotas pagal komandų pajėgumą pasitinkant lemiamą sezono trečdalį.

Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

18. Maskvos srities „Chimki“ (2-21)

Naujausio serialo „Vaikštantys numirėliai“ (org. – „Walking Dead“) filmavimo sezonas perkeltas į Maskvos pakraštį. Nors treneris Rimas Kurtinaitis didžiąją dalį buvo vienas pagrindinių šio serialo veikėjų, bet dabar jis vykius Mytiščiuose gali ramiai stebėti iš savo sodybos Zarasuose.

Situacija Chimkų klube – absoliučiai katastrofinė, įprasminta ilgiausioje pralaimėjimų serijoje Eurolygoje istorijoje. Net 15 nesėkmių iš eilės.

Patrankų mėsa tapusi „Chimki“ nuo priešpaskutinės vietos atsilieka per 5 laimėjimus, o motyvacijos tęsti sezoną netrūksta nebent Aleksejui Švedui, kuris nepraleidžia progos gerintis asmeninės statistikos.

Galbūt „Chimki“ lyderiui pavyks tapti rezultatyviausiu šio sezono Eurolygos žaidėju?

Gėdos jausmo neturintis A.Švedas lieja metimus nedvejodamas (per paskutinius du mačus – net 28 išmesti tritaškiai), o nuo Mike'o Jameso taškų vidurkio jis dabar atsilieka vos per 0,4 taško.

Jei A.Švedui pavyks aplenkti pagrindinį konkurentą ir nugvelbti Alphonso Fordo trofėjų, tai būtų simboliška absurdiško „Chimki“ sezono puošmena.

17. Belgrado „Crvena zvezda“ (7-16)

Būsima Kauno „Žalgirio“ varžovė Eurolygoje irgi išgyvena sunkmetį, kuriam nepadėjo ir rokiruotės stratego pozicijoje.

Nors į „Crvena zvezda“ sugrįžęs Dejanas Radonjičius debiutavo pergalingai prieš Atėnų „Panathinaikos“, tačiau tuomet sekė penkių pralaimėjimų per šešerias rungtynes atkarpa, nustūmusi Serbijos klubą į priešpaskutinę Eurolygos vietą.

Serbams nepadeda ir po koronaviruso iš ritmo išsimušęs lyderis Jordanas Loydas, kuris būdamas ligos patale praleido penkerias rungtynes, o sugrįžęs per tris mačus fiksavo vos po 8 taškus ir 4,7 naudingumo balo.

Situaciją dar labiau pablogino ir vieno „Crvena zvezda“ lyderių Johnny O'Bryanto suspendavimas, kilęs po šio krepšininko žodinio konflikto su treneriu D.Radonjičiumi. Puolėjas praleido mačą su Vilerbano ASVEL, turėtų praleisti ir dvikovą su „Žalgiriu“.

„Crvena zvezda“ buksuoja, tad žaliai balti privalo pasinaudoti šiuo šansu.

16. Berlyno ALBA (8-15)

Nors pergalėmis Vokietijos sostinėje nelyja, bet Aito Garcia Reneseso auklėtiniai demonstruoja nagučius ir lengvu grobiu varžovams netampa.

ALBA pagal puolimo reitingą yra paskutinė Eurolygos komanda (vid. 104,3 per šimtą atakų), o gynybos – 14 (vid. 113,8), tačiau kovingumo jai netrūksta.

Berlyno krepšininkai vos iš kėdės neišvertė Mike'o Jameso neturėjusios Maskvos CSKA, stipriai priešinosi ir kitai turnyro lyderei karališkajai Madrido „Real“ ekipai, o šią savaitę žada kovą Vokietijos derbyje su Miuncheno „Bayern“.

Euroleague.net nuotr./Odedas Kattashas
Euroleague.net nuotr./Odedas Kattashas

15. Atėnų „Panathinaikos“ (8-14)

Odedo Kattasho sugrįžimas į Graikijos sostinę prisvilo dvikovoje su Stambulo „Fenerbahče“, kurią „Panathinaikos“ pralaimėjo 74:100, tačiau tuomet sekė pergalės prieš „Chimki“ ir „Valencia“, o Madride – garbinga kova ir nesėkmė prieš „Real“.

Šioje atkarpoje Atėnų krepšininkai iš toli metė vos 28,7 proc. taiklumu, tačiau puolime nusiimdavo net po 16,5 kamuolio.

Permainos už šoninės linijos labiausiai padėjo Zachui Auguste'ui, kuris pastarąsias trejas rungtynes pradėjo starto penkete ir žaidė vidutiniškai po daugiau nei 19 minučių. Iki tol jis aikštelėje turėdavo epizodinį vaidmenį.

14. Vilerbano ASVEL (9-14)

Sunkiai pergales iki tol rinkusi ir su paskutinio Eurolygos ešelono komandomis žygiavusi Prancūzijos ekipa netikėtai ėmė terorizuoti varžovus, plėšdama pergales iš vietos atkrintamosiose dar siekiančių ekipų rankų.

TJ Parkerio auklėtiniai laimėjo ketverias iš pastarųjų penkerių rungtynių, o vienintelė nesėkmė patirta per pratęsimą prieš Pirėjo „Olympiakos“.

Šioje serijoje ASVEL krepšininkai atakų atliko mažai – vos po 68,5 per mačą (16 vieta), tačiau puolimo reitingas buvo puikus – 116,8 per 100 atakų (4 vieta).

Pastarasis rodiklis labiausiai įtakojamas gero pataikymo iš toli (39,1 proc.) ir itin mažo klaidų (vid 10,2) kiekio.

„Žalgiris“ prieš ASVEL žais už mėnesio, kovo 2-ąją dieną. Gal per šį laikotarpį prancūzai spės kiek atvėsti?

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

13. Vitorijos „Baskonia“ (10-13)

Toliašaudė „Žalgirio“ artilerija pirmajame Eurolygos rate Kaune suvarpė svečius iš Vitorijos, tačiau užgavo jų ambicijas. Lietuviškoji „Baskonia“ skaudulį ir motyvaciją išliejo atsakojamame susitikime „Fernando Buesa“ arenoje.

Tai buvo vos pirmoji baskų pergalė po keturių pralaimėjimų ruožo.

Vitorijoje neblogai sekasi abejiems lietuviams – Rokas Giedraitis yra antras pagal žaidimo laiką (vid. 28 min.), antras pagal pelnomus taškus (vid. 11,3) bei ketvirtas pagal efektyvumą (vid. 10,4).

Tuo metu T. Sedekerskis pagaliau sulaukė šanso parodyti save, kurį jam suteikė griežtasis Duško Ivanovičius. Nors statistikos protokoluose jis nežiba ryškiais skaičiukais, bet po 14 minučių žaidžiantis puolėjas didžiausią darbą nuveikia savoje aikštelės pusėje, sėkmingai gindamasis ir prieš žemus, ir prieš aukštus varžovų krepšininkus.

12. „Valencia“ (11-12)

Ispanai tapo pavyzdžiu, kaip nesėkminga atkarpa šio sezono Eurolygoje gali stipriai kirsti per vietą turnyrinėje lentelėje ir pasitikėjimui savimi.

„Valencia“ sugėrė tris netikėtus smūgius – išvykoje 77:90 krito prieš ASVEL, tuomet juos parbloškė etatiniu pergalingų metimų autoriumi tapęs Marius Grigonis, o įvykius dar labiau paaštrino smegduobė Atėnuose prieš „Panathinaikos“.

Trys pralaimėjimai ir Jaume Ponsarnau ekipa lyg kirvis krito į 11-ąją poziciją.

Artimiausias laikas „Valencia“ krepšininkams gali būti pražūtingas, nes laukia CSKA, „Real“, „Zenit“, „Anadolu Efes“, „Maccabi“ ir „Fenerbahče“ klubų punktų patikros.

11. Pirėjo „Olympiakos“ (11-12)

Stiprybės šiam Graikijos klubui, kuris per pastarąjį mėnesį susirinko daugybę skausmingų smūgių.

Georgios Bartzoko auklėtiniai dvikovose su ASVEL, „Žalgiriu“ ir „Barcelona“ krito paskutinėmis akimirkos, tuo metu mače su Milano ekipa juos pražudė tragiška paskutinė rungtynių atkarpa.

Vienintelė pergalė per penkis mačus – prieš tą pačią ASVEL, bet tam prireikė 45 minučių kovos.

Artėjantį penktadienį – antrasis šį sezoną Graikijos derbis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas (su kamuoliu)
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas (su kamuoliu)

10. Tel Avivo „Maccabi“ (10-12)

Izraelio komandos kabinimąsi į Eurolygos traukinį trikdo šalyje įvestas skrydžių draudimas, dėl kurio praėjusią savaitę atvykti negalėjo „Anadolu Efes“, o šią tą padaryti atsisakė ir „Chimki“.

Kitą mačą namuose Ioannio Sfairopouloso komanda žais kovo 2-ąją dieną, kai atvyks CSKA. Iki to laiko draudimai sparčiai besivakcinuojančiame Izraelyje turėtų atlaisvėti.

„Maccabi“ šį sezoną startavo su dėl traumų išretėjusiame sudėtimi, bet išliko konkurencijoje dėl vietos pirmajame aštuonete. Daugiausiai – dėl gynybos, kurios reitingas turnyre yra 4-as.

9. Stambulo „Anadolu Efes“ (12-10)

Praėjusio sezono Eurolygos favoritė pagaliau įgavo pagreitį, per abu turnyrus laimėjo 11 kartų iš 12 pastarųjų rungtynių, tačiau paskutiniame susitikime neteko Shane'o Larkino.

Sprogstantis gynėjas susižeidė kirkšnį ir gali praleisti šios savaitės dvikovą su „Barcelona“.

Taikiklį suderinęs Sh.Larkinas jau buvo atradęs savąjį žaidimą, kai pastarojoje septynerių rungtynių atkarpoje rinko po 17 taškų ir 21 naudingumo balą.

Taškų sąskaitos atsidaryti nespėjo iš NBA sugrįžęs bosnis Džananas Musa, rungtynėse su Sankt Peterburgo ir Belgrado klubais iš viso žaidęs 6 minutes ir prametęs vienintelį tritaškį, tad lemiamam atkrintamųjų šturmui išsiruošusiai „Anadolu Efes“ itin reikalingas greitas Sh.Larkino sugrįžimas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos

8. Kauno „Žalgiris“ (13-10)

Lietuvos čempionai šį sezoną sirgaliams įteikė puokštę įvairių emocijų – nuo nusivylimo per itin skausmingą šešių pralaimėjimų atkarpą, iki „San Antonio Spurs“ atakas primenantį puolimą bei tikėjimą komanda dėl dar vieno patekimo į atkrintamąsias.

Sezonas nusėtas efektingais dėjimais, gražiais perdavimais ir jau trimis pergalingais metimais. Reikia pripažinti, kad žaliai baltus šį sezoną lydi ir sėkmė, kurią jie užsitarnavo dėka didžiulio rodomo kovingumo ir aistros žaidimui.

„Žalgiris“ pasitinka lemiamą atkarpą, kuomet per paskutines 11 rungtynių lauks skirtingo kalibro varžovai namuose ir išvykose.

Savoje aikštelėje Martino Schillerio vyrukai testuos „Crvena zvezda“, ASVEL, „Olimpia“, „Maccabi“, ALBA ir „Panathinaikos“, o išvykoje – „Barcelona“, „Real“, „Anadolu Efes“ „Fenerbahče“ ir „Bayern“.

Lemiama atkarpa – pakankamai sunki, bet jei laimės paukštė nuo „Žalgirio“ neatsitrauks, galbūt pavyks dar kartą įšokti į atkrintamąsias?

Galingas puolimas išlieka vizitine Kauno komandos kortele: jie pirmi Eurolygoje pagal tritaškių pataikymą (42,7 proc.), antri pagal metimų kiekį iš dviejų taškų zonos (vid. 38,1), antri pagal pataikymą iš žaidimo (61,5 proc.).

Žalgiriečiai atlieka mažai atakų, vidutiniškai po 68,7 per mačą, tačiau puolimo reitingas (vid. 115,4 per 100 atakų) – trečias lygoje.

Gynybos reitingas – dvyliktas (vid. 112,4) čempionate.

7. Miuncheno „Bayern“ (14-9)

Bavarijos ekipa – didžiausia šio sezono Eurolygos staigmena, sėkmingai tęsianti kovą dėl atkrintamųjų, bet tuo pačiu primenanti tiksiančią bombą, kurios detonatorių gali aktyvuoti karštakošis strategas iš Italijos.

Netyla kalbos apie įtampą „Bayern“ rūbinėje tarp žaidėjų ir trenerio Andrea Trinchieri, kuri kartais atsispindi ir aikštelėje.

Praėjusi savaitė Miuncheno krepšininkams buvo sėkminga, pasiektos dvi pergalės Eurolygoje, bet jos buvo sudėtingos – merdinti „Chimki“ svečiuose įveikta 95:93, tuo metu Mike'o Jameso neturėjusi bei su vienarankiu Nikola Milutinovu žaidusi CSKA svečių iš Vokietijos pranašumą pripažino 66:69.

Vietiniame fronte – pralaimėjimas per pratęsimą, o šią savaitę laukia šalies derbis su Berlyno ALBA.

„Bayern“ yra viena įdomiausių šio sezono komandų, kurią norėtųsi pamatyti ir atkrintamosiose. Vien ko verti netikėtai ryškūs Wade'o Baldwino, Nicko Weilerio-Babbo ir Jaleno Reynoldso sezonai.

Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius
Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius

6. Stambulo „Fenerbahče“ (13-10)

Skamba neįtikėtinai, bet negailestingai 62:99 „Žalgirio“ arenoje suvažinėta „Fenerbahče“ atsigavo ir po to laimėjo visas aštuonerias rungtynes ir yra karščiausia Eurolygos komanda.

Statistika šiame ruože – fantastiška. Stambulo krepšininkai yra pirmi pagal puolimo reitingą (126), antri pagal gynybos (104), pirmi pagal dvitaškių pataikymą (vid. 66,1 proc.), antri pagal tritaškių realizaciją (44,5 proc.) ir pirmi pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 23,3).

Turkijos milžiną išjudino sugrįžęs Marko Gudurius bei įsibėgėję lyderiai Nando De Colo bei Janas Vesely.

Pastarasis krepšininkas tapo naudingiausiu sausio mėnesio Eurolygos žaidėju, šešeriose žaistose rungtynėse rinkęs po 16 taškų, 5,5 atkovoto ir 1,4 perimto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo bei 23,2 naudingumo balo.

Edgaras Ulanovas jau 11 rungtynių iš eilės nepasiekia 20 minučių ribos, tačiau išlieka etatiniu startiniu komandos lengvuoju krašto puolėju.

Šią savaitę „Fenerbahče“ laukia kietas riešutėlis – Artūro Gudaičio atstovaujama „Zenit“.

5. Sankt Peterburgo „Zenit“ (13-8)

„Barcelona“ ir Milano „Olimpia“ niuksai kiek atšaldė „Zenit“ komandą, tačiau ji toliau išlieka pirmajame Eurolygos penkete.

Xavi Pascualis į Sankt Peterburgą persikėlė prieš COVID-19 pandemijai sustabdant 2019-2020 metų, o savo magiją jis pradėjo demonstruoti šiemet, vasarą turėjęs galimybę pagal savo norus susirinkti norimą sudėtį.

Brandų, lėtą ir pozicinį krepšinį žaidžianti „Zenit“ priklauso vienintelio įžaidėjo Kevino Pangoso rankose, kuris kaip prisuktas vis organizuoja „du prieš du“ išpuolius.

Kita kertine komandos figūra, kai traumą patyrė mobilusis aukštaūgis Alexas Poythressas, tapo lietuvis Artūras Gudaitis, sužaidęs fantastišką penkerių rungtynių atkarpą antrojo Eurolygos rato pradžioje, kai rinko net 25 naudingumo balų vidurkį.

Geresnį rezultatą lietuvių krepšininkų gretose modernios Eurolygos istorijoje yra turėję tik du lietuviai – Arvydas Macijauskas ir Arvydas Sabonis.

4. Madrido „Real“ (15-8)

Nors praėjusią savaitę karališkasis klubas abejas pergales prieš ALBA ir „Panathinaikos“, bet laikmetis Madride – pakankamai slogus, lyginant su ankstesniais sezonais „Real“ keltu kokybės standartu.

„Real“ prezidentas Florentino Perezas taip ir neįsigijo Facundo Campazzo įpėdinio, o traumą patyrė ir startiniu įžaidėju tapęs Nicolas Laprovittola, tad progų pasireikšti gavo 20-metis Carlosas Alocenas.

Per pastarąsias dvejas rungtynes jis žaidė po 19 minučių, pelnė po 12,5 taško, atliko po 4 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 12 naudingumo balų.

Šis sezonas galimai taps paskutiniu šokiu Madride beveik pusei komandos, kaip skelbia Ispanijos žiniasklaida.

Senutėlis „Real“ vis dar išspaudžia antrą gynybos reitingą šį sezoną (vid. 106,7 praleidžiamo taško per 100 atakų), o to priežastis – MVP rinkimuose trečioje vietoje žengiantis ilgarankis milžinas Walteris Tavaresas.

Euroleague.net nuotr./Eurolygos lapkričio mėnesio MVP Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Eurolygos lapkričio mėnesio MVP Mike'as Jamesas

3. Maskvos CSKA (16-7)

Koks sezonas be Mike'o Jameso dramų? Bene talentingiausias Eurolygos krepšininkas traukia dėmesį tiek krepšinio aikštelėje, tiek už jos ribų, šį sezoną Maskvoje įsivėlęs jau į du konfliktus, kurie galėjo užbaigti jo karjerą CSKA klube.

Gynėjas dėl suspendavimo praleido dvejas rungtynes, tačiau treneris Dimitris Itoudis ir M.Jamesas paspaudė vienas kitam rankas, surūkė taikos pypkę ir tęsią bendradarbiavimą.

Jei amerikietis grįžo, tai dingo pagrindinis centras.

CSKA iki sezono pabaigos neteko startinio vidurio puolėjo Nikolo Milutinovo ir jau rinkoje ėmė dairytis pamainos.

Kosminis M.Jameso žaidimas leido CSKA komandai pirmajame rate fiksuoti net 12 pergalių atkarpą.

Nors Rusijos superklubas kiek stabtelėjo, per šešerias rungtynes iškovojo dvi pergales prieš „Žalgirį“ ir ALBA, ir užleido pirmąją poziciją reitinge, tačiau vis dar išlaiko pirmąjį puolimo reitingą turnyre.

Didysis klausimas – kas pakeis N.Milutinovą?

2. Milano „Olimpia“ (15-7)

Sausis Ettorei Messinai buvo įspūdingas – dešimt pergalių iš eilės per abu turnyrus, tarp kurių – šešios nuskintos vyšnaitės Eurolygoje.

Panašu, jog Milano ekipa pagaliau, po daugelio metų nusivylimų, ji užsikūrė ir fiksuoja talento lygį atitinkantį žaidimą.

Pastarąjį mėnesį „Olimpia“ demonstravo absoliučiai elitinį žaidimą, kurio dėka paguldė „Zenit“, „Olympiakos“, „Bayern“, ALBA, „Valencia“ ir „Real“.

Skaičiukai statistikose grafose – irgi kerintys. Gynybos reitingas buvo pirmas (vid. 102,6), o puolimo – trečias (vid. 121,3).

Galbūt Milano ekipa pirmą kartą nuo 1992-ųjų pateks į stipriausio Senojo žemyno turnyro finalo ketvertą?

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

1. „Barcelona“ (17-6)

Pergalėmis nuklotas mėnuo buvo ir Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamai „Barcelonai“, kuri iškovojo visas šešias pergales bei yra vienvaldė Eurolygos lyderė.

Specialistas iš Lietuvos sulaukė sugrįžusių abiejų pagrindinių aukštaūgių Brandono Davieso ir Nikolo Mirotičiaus bei yra pasiruošęs žygiui link pirmojo, kaip trenerio, Eurolygos titulo.

Katalonų žaidimo pagrindas – geležinė gynyba, atsispindi per 100 atakų fiksuojamame reitinge – vid. 103,5 praleidžiamo taško.

Šią savaitę į „Palau Blaugrana“ areną atvyks „Anadolu Efes“, o po rinktinių pertraukos – Kauno „Žalgiris“.

„Barcelona“ potencialas ir taip siekė Eurolygos titulą, o stabtelėjus CSKA ir „Real“ ekipoms jos pranašumas dar labiau išryškėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius