Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 17

Europą pavergęs Sh.Larkinas: „Žalgiriui“ – reaktyvinio greičio ir pasitikėjimo testas

Užsisekite saugos diržus, Stambulo „Anadolu Efes“ antradienio vakarą ant „Žalgirio“ arenos parketo išleis raketą, kokios seniai nematėte. Shane'as Larkinas sezono starte sproginėja kaip naujametinis fejerverkas, o jo benefisas prieš Miuncheno „Bayern“ įrašytas į Eurolygos istoriją. Kauno „Žalgirio“ laukia reaktyvinis amerikietis, demonstruojantis 15 metų turnyre nematytą rezultatyvumą, o visa tai jis fiksuoja įprastai kildamas nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Anadolu Efes“ | 20:00 | Kaunas

Šarūno Jasikevičiaus planas jau šį vakarą sugrįžti į pergalių kelią – maksimaliai sudėtingas. „Žalgirio“ kelyje laukia šiuo metu galingiausia Eurolygos komanda, 11 pergalių per 13 rungtynių iškovojusi „Anadolu Efes“.

Turkijos flagmanas dar 2017-2018 metų sezone finišavo paskutinėje turnyro vietoje, tačiau tinkamos Ergino Atamano įvestos sudėties korekcijos Stambulo ekipai pernai leido nužygiuoti iki pat Eurolygos finalo, o tą pakartoti ji tikrai gali ir šiemet.

„Jų pajėgumą atspindi ir turnyrinės lentelės vieta, ir skaičiai, – Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Tai talentu perpildyta ekipa. Neabejoju, kad ji vėl yra finalinio ketverto komanda.“

„Anadolu Efes“ yra penkta komanda turnyre pagal rezultatyvumą (vid. 86 tšk.), o pagal puolimo reitingą, skaičiuojamą per šimtą atakų, yra pirma.

E.Atamano auklėtiniai iš dviejų taškų zonos atakuoja fenomenaliu 59,5 proc. tikslumu (1 vieta Eurolygoje), iš trijų taškų – 36,6 proc. (11 vieta). Stambulo krepšininkai varžovams leidžia pelnyti 77,9 taško. Tai šeštas rezultatas turnyre.

„Yra rėmai, yra deriniai, o iš jų – jau kaip gaunasi, – Eurolyga.lt apie „Anadolu Efes“ puolimą kalbėjo E.Beržininkaitis. – Viskas tvarkingai, užbaigimai iš „du prieš du“ situacijų ar žaidimo „vienas prieš vieną“. Deriniai išlikę nuo seno tie patys, bet situacija panaši į Madrido „Real“ ir Pablo Laso. Jei komanda žaidžia gerai, tai nėra tikslo pernelyg kažką keisti.“

Visus šluojanti „Anadolu Efes“ žaidžia laisvą, akiai patrauklų, bet svarbiausią – efektyvų ir pergales nešantį žaidimą. E.Atamanas davė žaidėjams laisvę, o Turkijos klubo paradui vadovauja ir vadeles rankose laiko du gynėjai – Vasilije Micičius ir Shane'as Larkinas.

Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas ir Vasilije Micičius
Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas ir Vasilije Micičius

Jie yra labai skirtingi, bet puikiai vienas kitą papildantys žaidėjai. Sh.Larkinas yra lyg atsvara V.Micičiui.

Buvęs žalgirietis yra tikras įžaidėjas. Jis puikiai organizuoja žaidimą, gerai kuria progas kitiems (vid. 6,5 rez. perd., 2 vieta lygoje), bet gali taškus rinkti ir pats (vid. 14,5 tšk.).

Vasia yra komandos dispečeris, galintis pagreitinti žaidimo tempą ar nuraminti komandos draugus, kai to reikia. Jis niekada nesiveržia į kairę pusę, bet jo dešinioji ranka – mirtina. Žaidėjo arkliukas yra įsiveržimas į baudos aikštelę, kurioje dėl savo ūgio ir aikštės matymo jis genialiai drasko priešininkų gynybos barikadas.

Tuo metu Sh.Larkinas yra energijos variklis. Jis kaip tas triušis iš senosios „Energizer“ reklamos, niekada nesustojęs veikti.

Galime amerikietį pagal energiją ir užduotimis lyginti su Luku Lekavičiumi „Žalgiryje“, tačiau Sh.Larkino kalibras europiniame kontekste siekia lubas. Gynėjas aikštelėje bėgioja kaip prisuktas, nors nėra aklas krepšininkas ir gali atlikti perdavimą, tačiau pagrindinė jo užduotis – taškų rinkimas.

„Jis aikštelę mato gerai, bet jo pasirinkimas yra rinkti taškus, – apie „Anadolu Efes“ lyderį kalbėjo E.Beržininkaitis. – Negali sakyti, kad tai aklas žaidėjas, kuris veržiasi kaip tunelyje nieko aplinkui nematydamas. Jis mato, o kai reikia, atlieka ir perdavimą. Tai visapusiškas žaidėjas.“

Ir su taškų rinkimo užduotimi 27-erių metų 182 ūgio varikliukas susitvarko idealiai.

Šį sezoną Sh.Larkinas per 28 minutes renka po 22 taškus (54,5 proc. dvit., 51,3 proc. trit., 87,2 proc. baud.), atkovoja po 3,3 ir perima po 1,1 kamuolio, atlieka po 3,8 rezultatyvaus perdavimo, suklysta po 1,9 karto bei renka po 25,1 naudingumo balo.

Tokio rezultatyvumo Eurolygoje nebuvo seniai. Pastarąjį kartą bent 22 taškų vidurkį turnyre turėjo amerikietis Lynnas Greeras, kuris atstovaudamas Lenkijos klubui Vroclavo „Idea Slask“ 2004-2005 metų sezoną varžovus vidutiniškai baudė net po 25,1 taško.

Įdomu tai, kad šią statistiką Sh.Larkinas renka dažniausiai kildamas nuo atsarginių žaidėjų suolo. Gynėjas starto penkete šį sezoną žaidė vos ketveriose iš trylikos rungtynių.

Tai taktinis „Anadolu Efes“ stratego E.Atamano ėjimas. Treneriai mėgsta turėti tokį gyvą žaidėją nuo suolo, kai starto penketo krepšininkų tarpe atsiranda lengvas nuovargis, žaidėjai prigęsta, tuomet į aikštelę įeina reaktyvinis Sh.Larkinas, kuris su savo įspūdinga energija ir greičiu imasi tempti „Anadolu Efes“ į priekį.

Būtent neįtikėtinas greitas yra skiriamasis Sh.Larkino bruožas, kuriuo Eurolygoje lygintis gali nebent Maskvos CSKA lyderis Mike'as Jamesas.

„Daugiau tokių greitų žaidėjų lygoje aš nematau, – sakė E.Beržininkaitis. – Startinis šio žaidėjo greitis gali primigdyti varžovą, bet kai Sh.Larkinas sprogsta, pamatysi, kad jis jau apėjęs gynėją keliais žingsniais ir meta metimą iš po krepšio. Išties įspūdingas greitis. Jis greitai bėga varydamasis kamuolį ir keisdamas bėgimo kryptį.

Jis savo greičiu gali apeiti daugybę varžovų. Sh.Larkinas gali veržtis į dešinę pusę, bet jei reikia rinktis kurią ranką jam atiduoti, tai jokiu būdu negalime jam leisti veržtis į kairę. Labai aštrus, labai greitas, labai staigus.“

Antroji krepšininko stiprybė, tai fantastiškas pasitikėjimas savimi bei puikus metimas. Tuo labiausiai įsitikinti galėjo Miuncheno „Bayern“ vyrukai, kurie iš arti išvydo naująjį Eurolygos rekordą.

VIDEO: Fenomenalus Shane'o Larkino pasirodymas – 49 taškai

Nuo mačo pradžios spirgėti ėmęs Sh.Larkinas susitikimą baigė realizavęs 10 tolimų metimų iš 12, taip pakartojęs Andrew Goudelockui priklaususį tritaškių rekordą, bei pagerinęs visų laikų rezultatyvumą rekordą – 49 taškai.

Liepsnojantis „Anadolu Efes“ lyderis ties trijų taškų zona yra tiesiog neįtikėtinas – amerikietis užima antrąją vietą turnyre pagal vidutiniškai įmestus tritaškius (vid. 3,3) bei septintas – pagal pataikymą (51,3 proc.).

Pajutęs kraujo skonį jis gali perlaužti rungtynes per labai trumpą atkarpą, o tai lemia didelio pasitikėjimo bei puikaus įgūdžio mesti į krepšį kombinacija.

„Seniau Sh.Larkinas būdavo stabilus metikas iš statinės padėties, bet dabar jis drąsiai atakuoja po driblingo arba greitų atakų ankstyvose stadijose, jau po pirmo „du prieš du“ žaidimo.

Pasitikėjimas liejasi per kraštus. Pernelyg arti prieisi dengdamasis – gausi prasiveržimą, jei truputį atsitraukęs – gausi metimą. Tikrai sunku Sh.Larkiną uždengti“, – sakė „Žalgirio“ skautas.

Sh.Larkinas turi daugiau panašumų su M.Jamesu. Jie abu meistriškai provokuoja pražangas, puikiai nujausdami artėjantį varžovo kontaktą.

CSKA lyderis pagal išprovokuotas pražangas yra pirmas Eurolygoje (vid. 5,8 per mačą), Sh.Larkinas – antras (vid. 5,2).

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas prieš Shane'ą Larkiną
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas prieš Shane'ą Larkiną

Tiesa, jų provokuojamos pražangos yra kiek skirtingos – M.Jamesas mėgsta varžovus gaudyti dar ties vidurio linija, matydamas atbėgantį varžovą jis meta iš toli bei laukia teisėjo švilpuko, tuo metu „Anadolu Efes“ vedlys metimo metu atkiša kojas.

„Jis gerai jaučia varžovą, kaip ir CSKA lyderis M.Jamesas. Atlikdamas metimą jis dažnai ištiesia koją, tad bus labai svarbu neįeiti į jo nusileidimo zoną, nes taip jis prigaudo nemažai pražangų. Būna ar nebūna, bet tai paperka teisėjus. Turime gintis protingai“, – sakė „Žalgirio“ žvalgas.

Greitis, lyderio savybės, metimas, veržlumas ir nestabili gynyba – Sh.Larkinas ir M.Jamesas išties yra panašūs. CSKA lyderis galbūt turi pranašumą fiziškume, jo kūnas yra stipresnis.

„Žalgiriui“ su M.Jamesu Maskvoje pavyko tvarkytis keturis kėlinius, tačiau jis siautėti ėmė per pratęsimą, o jo paskutinė tolima bomba nužudė svečius iš Kauno.

Uždengti „Anadolu Efes“ gynėjai pergalės negarantuoja, bet tam skiriamas didžiausias žalgiriečių gynybinio plano dėmesys.

„Turime akcentuoti stipriąsias rankas, – sakė E.Beržininkaitis. – Pas V.Micičių dešinė ranka išreikšta labai stipriai. Jei būna žaidėjų, kurie gali veržtis į kitą pusę, tai Vasa per pastarąsias ketverias rungtynes į kairę pusę veržtis net nebandė. Turime stumti jį į silpnąją ranką, o Sh.Larkinui – neduoti metimo ir neduoti prasiveržimo į kairę. Bandysime jį stumti į dešinę, kur keičiasi atakų užbaigimo pasirinkimai, galbūt daugiau nusimes kamuolį.“

Žaliai balti namų tvirtovėje šį vakarą priims galingiausią Eurolygos žvėrį, o neturėjimas kur trauktis, gali atrišti jiems rankas.

Kaip bepasibaigtų rungtynės, tokio žaidėjo, kaip Sh.Larkinas, šį sezoną ant „Žalgirio“ arenos parketo dar nematėme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius