Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 07

Į Kauną grįžtantis B.Daviesas nepamiršo lietuvių kalbos ir Šaro pamokų

„Viskas gerai“, – išsišiepė ir lietuviškai tarė Brandonas Daviesas, akimirką pagalvojęs, kai išgirdo klausimą lietuvių kalba: „Kaip sekasi?“ Mūsų kalbos žinių jam padeda nepamiršti „Barcelona“ komandoje dirbantis lietuvis daktaras Mindaugas Gudelis. „Kartais pasišnekame, kai nenorime, kad mus suprastų“, – kvatoja amerikietis. Dvejus metus Kauno „Žalgiryje“ praleidęs centras dabar spindi su „Barcelona“ marškinėliais. Kai jis pagalvoja apie sugrįžimą į „Žalgirio“ areną penktadienį, 28-erių krepšininko širdis pradeda spurdėti greičiau.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Barcelona“ | 20:00 | Kaunas

Tai buvo kitokia paskutinė Brandono Davieso diena krepšinio komandoje.

Paprastai po sezono krepšininkai dega noru grįžti namo pradėti vasaros malonumų. Tačiau tomis dienomis Kaune buvo šilta ir gera. „Žalgiris“ galinga nata užbaigė LKL sezoną. Gerų emocijų prikaupęs B.Daviesas niekur neskubėjo.

„Tai buvo labai neįprasta. Jautėmės, lyg paliktume savo namus, į kuriuos nežinia, kada dar sugrįšime. Man dar niekur kitur neteko patirti tokio jausmo“, – 15min pasakojo B.Daviesas.

View this post on Instagram

Dear Žalgiris... ???? (SWIPE RIGHT)

A post shared by Brandon Davies (@realbdavies.0) on

B.Daviesas nesitikėjo, kad taip pamėgs šį kraštą.

2017-aisiais pasirašęs sutartį su „Žalgiriu“, jis nežinojo daug apie Kauną ir Lietuvą. Jei atvirai, net ir nepersistengė ieškodamas informacijos ir neturėjo didelių lūkesčių. Tačiau dveji metai Kaune visiškai pakeitė jo požiūrį į mūsų šalį.

„Nemanau, kad daug atostogauti į Europą susiruošusių amerikiečių važiuotų į Lietuvą. Bet tie dveji metai mane pakeitė, todėl dabar noriu pakeisti tą įspūdį žmonių galvose. Nes tai nuostabi šalis su daug nuostabių žmonių“, – tikino B.Daviesas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Jeigu Kaune galėtų praleisti savaitę, B.Daviesas pasimatytų su savo bičiuliais ir skaniai pavalgytų.

Nors žaidžiant ir gyvenant Barselonoje, atrodo, turėtų būti sunku pasiilgti Lietuvos, bet jam šaltis nekėlė jokių problemų.

„Kai įleidi šaknis ir susipažįsti su kultūra, po to net nebegalvoji apie tokius dalykus kaip šaltis. Tai tampa kaip bet kuriam lietuviui ir tiesiog nebekreipi dėmesio į tokius dalykus“, – pasakoja B.Daviesas.

Šarūnas Jasikevičius pavadino amerikietį geriausiu „Žalgirio“ centru istorijoje po Arvydo Sabonio. Vidutiniškai 14,2 taško, 5,5 atkovoto kamuolio ir 16,9 naudingumo balo rinkęs legionierius praėjusį sezoną pateko į antrą geriausių Eurolygos žaidėjų penketą. Bet tai buvo daugiau nei tik labai geras krepšininkas.

Už B.Davieso šuolius Eurolygos arenose didesne buvo jo širdis, kuri spinduliavo gėriu, pasiaukojimu ir ištikimybe komandai.

Jį pamilo kaimynai, sirgaliai, komandos draugai, treneriai ir visas Kaunas.

„Mielas „Žalgiri“, ačiū už visus tuos prisiminimus! Kad tikėjai manimi, pasitikėjai ir mylėjai!

Komandos draugai ir treneriai, aš jums toks dėkingas už tuos pasiekimus ir laiptelius, kuriais užkopėme KARTU ir pasiekėme tiek daug puikių dalykų. Bet svarbiausia, už tuos užmegztus ryšius, kuriuos sukūrėme amžiams.

Fanai, ačiū už tą ištikimą palaikymą komandai ir man pačiam. Aš dėkingas jums už visas tas žinutes ir jūsų linkėjimus.

Lietuva, aš tavęs pasiilgsiu! Nekantrauju, kada galėsiu tave aplankyti kitą sezoną.

Aš niekada tavęs nepamiršiu (šie žodžiai parašyti lietuviškai)!“ – tokį atsisveikinimo laišką palikdamas Kauną suraitė B.Daviesas.

B.Daviesas daug davė Kaunui ir „Žalgiriui“. Bet ir krepšininkas pasiėmė daug gerų pamokų iš Šarūno Jasikevičiaus krepšinio mokyklos.

„Iš jo išmokau tiek daug dalykų, – neslėpė B.Daviesas. – Bet jeigu galėčiau kažką išskirti, tai būtų didžiuliai jo lūkesčiai – jam pačiam, visai komandai ir kiekvienam žaidėjui individualiai.

Jis labai reiklus ir to reikalauja kiekvieną dieną. Jasikevičius kasdien tikisi pasiaukojimo ir geriausios tavo versijos.

Jis man padėjo suprasti, ką ilgalaikiame procese gali atnešti tas susitelkimas, troškimas tapti geresniu. Kaip jis vedė tapti geresniu krepšininku, kad galėčiau labiau padėti komandai.

Aš niekada to nepamirštu ir bandau tuos dalykus perteikti į savo kasdienį darbą, kad likčiau alkanas ir toliau tobulėčiau.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Lietuviškos pamokos padėjo jam greitai prisitaikyti Barselonoje.

Padėjo ir geras bičiulis Kevinas Pangosas, su kuriuo prieš porą metų svaiginančioje „Žalgirio“ kelionėje jiedu pateko į Eurolygos finalo ketvertą

Kanadietis labai apsidžiaugė sužinojęs, kad B.Daviesas taps jo komandos draugu.

„Tas žaidimas kartu Kaune tikrai padeda. Labai gerai kažką pažinoti naujoje komandoje. Ypač tai labai atsiliepia, kai kalbame apie įžaidėjus, – pabrėžė B.Daviesas. – Tad Kevinas pasveikino mane ir kartu labai džiaugėmės.“

Patekęs pas buvusį Š.Jasikevičiaus trenerį, vidurio puolėjas 4 iš 6 Eurolygos mačų pradėjo starto penkete, per vid. 22 minutes pelno 10,7 taško, atkovoja 4,3 kamuolio, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus ir renka 14,2 naudingumo balo.

Nors „Barcelona“ klube rado kur kas talentingesnių komandos draugų – net trys katalonų žaidėjai patenka į geriausiai apmokamų Eurolygos krepšininkų tryliktuką, B.Daviesas nepasimetė Europos krepšinio žvaigždyne.

Jis patenka į dažniausiai naudojamą „Barcelona“ penketuką, kartu su Cory Higginsu, Adamu Hanga, Victoru Claveru ir Nikola Mirotičiumi.

„Kažkokių didelių skirtumų neįžvelgčiau, – paklaustas apie savo vaidmenį Barselonoje ir Kaune, kalbėjo B.Daviesas. – Tai, kaip viskas sudėliota Barselonoje, labai nesiskiria nuo „Žalgirio“.

Mano darbas tiesiog įsitikinti, kad išpildau visas detales ir padedu komandai laimėti. Stengiuosi įnešti energijos ir kasdien būti geriausia savo versija.

Tai svarbiausi dalykai, kuriems esu susitelkęs ir ko iš manęs reikalauja treneris.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

O treneris tai neeilinis. Šarūnas Jasikevičius turbūt dar ir dabar pašiurpsta, prisiminęs 70-mečio stratego muštrą Barselonoje.

Tai specialistas, kuriam paklūsta net ir tiesiogiai su krepšiniu nesusijusių „Barcelona“ klubo departamentų darbuotojai.

Tačiau B.Daviesas nejaučia botago rykščių ar antrankių. Anaiptol, sako, gavęs trenerio laisvę ir galintis kurti.

„Viskas kol kas buvo labai gerai. Tikiuosi, kad pratęsime tokius darbus“, – pridūrė amerikietis.

Kas matosi akivaizdžiai, tai laisvė prie tritaškio linijos. Per 153 rungtynes Kaune B.Daviesas švystelėjo į krepšį du tritaškius. Abu jie skriejo pro šalį.

Per 15 pirmųjų „Barcelona“ rungtynių šį sezoną, B.Daviesas laimę iš toli pabandė jau 12 kartų ir pataikė net 6 tritaškius.

Kalbėdamas apie svajonę žaisti NBA B.Daviesas buvo užsiminęs, kad su agentu kruopščiai susidėliojo žingsnelius, kurie galbūt jį vėl atvestų į stipriausią krepšinio lygą.

Gebėjimas išplėsti aikštę galbūt būtų vienas tų.

„Aš visada galėjau mesti, – tikina B.Daviesas. – Su tuo dirbau kiekvieną vasarą.

Noriu būti universalus ir solidus daugeliu aspektų. Bet tuo pačiu turiu paklusti ir treneriui. Žinau, kas yra mano duona – Kaune dirbau baudos aikštelėje.

Kai labiau savimi pasitikėjau, įgijau didesnį trenerių pasitikėjimą, galėjau kažkiek išplėsti aikštę. Viskas ateina su savo paties, trenerio ir sistemos pasitikėjimu.

Bet aš visada eidamas į priekį dirbau su metimu ir norėjau patobulinti savo žaidimą. Tikiuosi, kad nenustosiu tobulėti su šiuo aspektu.“

Tiesa, laidyti tritaškių B.Daviesui Barselonoje nebūtina. Tą puikiai gali daryti jo kompanionas Nikola Mirotičius, pataikantis vid. 2,3 tolimo metimo per susitikimą (35,9 proc.).

Bet B.Daviesą labiau nei N.Mirotičiaus žaidimas nustebino jo asmenybė. Vid. 18,3 taško Eurolygoje renkantis juodkalnietis treniruotėse kartais paklausia ir jo patarimų, o už aikštės ribų yra pavyzdingas komandos draugas.

„Tai nuostabus žaidėjas. Mažai žmonių jo nepažįsta, bet ne visi žino, koks jis geras vyrukas už aikštės ribų ir koks geras jis lyderis, – pabrėžė B.Daviesas. – Visi kalba apie jo tritaškius, pelnytus taškus, bet jis yra puikus komandos draugas, kuris visus suburia ir pakelia jų žaidimo lygį.

Man paliko įspūdį, kaip jam gera leisti laiką su komandos draugais. Kaip jis klauso trenerio. Kaip jis nori mokytis iš kitų žmonių, net komandos draugų.

Ir manęs jis klausinėjo dėl kai kurių judesių baudos aikštelėje. Nedažnai matai tokius dalykus.“

Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

Žaisdamas su tokio kalibro komandos draugais, B.Daviesas dažnai girdi klausimą, ar šiemet jie laimės Eurolygą.

Ne veltui „Barcelona“ vasarą iškratė pinigus iš savo taupyklės ir surinko per 40 milijonų eurų. Katalonijos sostinėje žaidžia ir šiuo metu brangiausias Eurolygos krepšininkas N.Mirotičius, kurio metinis atlygis siekia apie 5 milijonus eurų.

Tokie žaidėjai ir kontraktai įpareigoja, o B.Daviesas nebėga nuo atsakomybės.

„Taip, mes žinome, kokia pavojinga komanda galime būti ir kaip gerai atrodome ant popieriaus. Bet dienos pabaigoje, nelaimėsime čempionato be kasdienių pastangų ir jeigu neisime iš rungtynių į rungtynes. Galime girtis, kiek nori, bet viską turėsime įrodyti aikštėje“, – sako B.Daviesas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

Pernai jis buvo naudingiausias ir rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje.

Šarūnas Jasikevičius neslėpė, kad tokie kaip Brandonas nepakeičiami. Bet „Žalgiris“ visai neblogai kompensavo lyderio netektį, į priekinę liniją pakviesdamas Jocką Landale'ą, Zachą LeDay ir Nigelą Hayesą.

Tokia rikiuotė paliko gerą įspūdį ir buvusiam žalgiriečiui.

„Tie vyrukai gerai pritapo prie sistemos, – pastebėjo B.Daviesas. – Jų nebūtų Kaune, jei jie nebūtų geri krepšininkai. Gera matyti juos sėkmingai įsiliejusius į komandą. Gera matyti ir mano buvusius komandos draugus.

Aš seku „Žalgirį“ ir visada išliksiu „Žalgirio“ fanas. Išskyrus tuos atvejus, kai prieš juos žaisiu.

Negaliu sulaukti šių rungtynių.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas, Aaronas White'as, Paulius Jankūnas ir Brandonas Daviesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas, Aaronas White'as, Paulius Jankūnas ir Brandonas Daviesas

B.Daviesas pabandė įsivaizduoti, kaip penktadienį atrodys jo sugrįžimas į „Žalgirio“ areną, į kurią sirgaliai iššlavė bilietus dar prieš keletą savaičių.

Jis matė, kaip buvusiems „Žalgirio“ žaidėjams įteikia atminimo nuotrauką. Kaip dėl jų iš vietų stojasi ir jiems ploja „Žalgirio“ aistruoliai.

Amerikietis tikisi kažko panašaus. Bet kai apie tai pagalvoja, širdies ritmas padidėja.

„Tai nerealu... Labai noriu pamatyti „Žalgirio“ sirgalius. Man taip atrodo, kad aš net labiau laukiu sugrįžimo į Kauną, nei jie“, – juokiasi B.Daviesas.

Tai bus turbūt šilčiausiai sutiktas sugrįžėlis į „Žalgirio“ areną. Bet niekas kitas to nėra taip vertas, kaip Brandonas Daviesas.

VIDEO: „Ginčas“: Barselonos milijonai iškreipia ar stiprina Europos krepšinį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius