Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 08

Iš Kauno į Dalasą – komiška Z.LeDay kelionė namo: „Žmonės manė, kad esu pamišėlis“

Kovo pabaigoje dėl koronaviruso keliamos grėsmės JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie uždaromas sienas bei ragino amerikiečius grįžti namo. Šį šaukimą išgirdo ir Kauno „Žalgirio“ legionierių desantas, tarp kurių – naudingiausias komandos krepšininkas Zachas LeDay. Amerikietis pasileido į kelionę Kaunas–Dalasas, ėmęsis išskirtinių saugumų priemonių, kurias prisiminęs jis dabar juokiasi.
Zachas LeDay
Zachas LeDay / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Seku naujienas Lietuvoje, matau, kad mažinate apribojimus ir po truputį atsistatote. Smagu girdėti, bet nepraraskite budrumo ir būkite saugūs!“ – 15min nuotaikingai sakė „Žalgiryje“ šį sezoną žibėjęs amerikietis Zachas LeDay, nors pokalbio metu žaidėjo laikrodis ant rankos jau rodė 3 valandą nakties.

Vėlyvas dienos uždarymas krepšininko gyvenime nėra neįprastas dalykas. Panašiu ritmu jis gyveno ir Lietuvoje, kai dėl didelio laiko skirtumo su JAV gyvenančiais artimaisiais jis bendraudavo naktimis.

Nors žalgirietis jau antrą mėnesį laiką leidžia gimtajame Dalase, Teksaso valstijoje, tačiau įpročiai nesikeičia.

Tik vietoje naktinio bendravimo su namiškiais – meditacija.

Ant sofos sėdėti nenorintis ir vietoje nenustygstantis Z.LeDay prakaitą lieja dukart dienoje, o trečiasis kartas skirtas psichologiniam stiprinimui meditacijos forma.

„Svarbu būti stipriam ir pasiruošusiam ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Aš prižiūriu ir kūną, ir mintis“, – 15min tikina 25-erių „Žalgirio“ buldogas, šį sezoną baudos aikštelėje galingu žaidimu Eurolygoje taranavęs ne vieną varžovų bokštą.

Atletas užmiega vėlai, bet jau 8:30 kyla iš lovos ir pradeda dieną. Rutina tradicinė, nes niekada negali žinosi, kada gausi kvietimą grįžti į Kauną ir tęsti sezoną.

Galiausiai, jei sezonas nesitęs, Zachas nenori atitrūkti nuo savų darbinių ritualų, atvedusių jį iki aukščiausios krepšinio scenos Senajame žemyne.

Dalase įsikūręs Z.LeDay gyvena visai šalia ežero, tad papusryčiavęs jis pasileidžia eilinį kartą apibėgti vandens telkinį. Po pirmojo bėgimo – treniruotė kūno stiprinimui – atsilenkimai, atsispaudimai, įvairūs tempimo pratimai ir kiti sportinės formos palaikymo dalykai.

Sporto salės JAV yra uždarytos, tad kamuolį palaikyti rankose šiam atletui tenka retai. Kartais jis sviedinį pasiima pagainioti prie to paties ežero.

„Neturiu kito pasirinkimo. Jei Amerikoje neturi asmeninės sporto salės, tai darbą krepšinio aikštelėje gali pamiršti“, – aiškina 202 cm ūgio universalus centras.

Kai pirmoji treniruotė baigta, jis aplanko mamą, brolį ir pusbrolį. Bet bendravimas vyksta tik laikantis saugaus atstumo.

Pokalbio metu amerikietis dažnai akcentuoja socialinį atstumą, kuris yra raktas į pergalę prieš virusą.

Mama – svarbiausias žmogus Zacho gyvenime. Jis vis pabrėžia ilgus kasdieninius pokalbius su mama apie gyvenimišką jos patirtį, kuria krepšininkui reikėtų remtis kuriant savo ateitį.

Kai pokalbiai su artimaisiais baigti – dar vienas krepšininko išbėgimas prie ežero. Tik šįkart – grynas bėgimas, be papildomos treniruotės kūno stiprinimui.

Prakaitą kibirais liejantis atletas atsipučia vakare, kai ateina ramybės metas.

Zachas žiūri rungtynių iškarpas iš praėjusio sezono, kuomet su Kauno „Žalgiriu“ kūrė dar vieną stebuklą Eurolygoje. Jis mėgsta įsijungti ir senąsias archyvines NBA rungtynes bei sekti buvusių dievukų žaidimą.

Naudingiausias praėjusio sezono „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje (vid. 13,2 naud. bal.) taip malšina krepšinio troškulį, kuris itin pasijautė per pastaruosius du mėnesius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Zachas Leday
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Zachas Leday

Komiška kelionė namo

„Žalgirio“ amerikiečiai paliko Lietuvą, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie artėjantį oro sienų uždarymą. Nepraleisti sugrįžimo į tėvynę nepanoręs Z.LeDay išvyko kovo 20-ąją dieną.

Jungiamasis skrydis į Dalasą vyko per Atlantos miestą, o pasakodamas šią istoriją galingo sudėjimo amerikietis nuoširdžiai juokiasi.

Atletas išsičiustė taip, kad joks odos lopinėlis neturėtų kontakto su galimu virusu. Jis pasidarė savadarbį kombinezoną.

„Prieš kelionę aš kruopščiai pasiruošiau, apsimuturiavau drabužiais taip, kad matėsi tik akys, o jas užsidengiau akiniais. Atrodžiau kaip ateivis, tik ką nusileidęs iš kosmoso, – juokdamas grįžimą namo nupasakojo Z.LeDay. – Nežinojau, kas manęs laukia, tad norėjau būti saugus. Nenorėjau su niekuo liestis, tad visą save užsidengiau. Nusileidome Atlantoje, o oro uoste visi į mane žiūrėjo kaip į pamišėlį (juokiasi).

Žmonės Atlantoje vaikščiojo apsirengę įprastai. Nesupratau, kas vyksta. Jie atrodė nepasiruošę artėjančiam pavojui. Neįtikėtina, kaip skirtingai pasaulyje buvo traktuojamas požiūris į virusą.“

Iš Atlantos krepšininkas vyko į Dalasą, o ten – kardinaliai kitokia situacija, nei rado Rytų pakrantės mieste.

„Manau, kad visame Dalaso oro uoste buvau vienintelis žmogus. Ten buvo tuščia. Tai buvo beprotiška, nes virusas buvo neseniai atėjęs į Teksasą. Kol kiti miestai svarstė, ką daryti, Dalasas ėmėsi veiksmų ir viską uždarė“, – pasakojo Z.LeDay.

Krepšininkas mato po truputį atbundantį miestą ir mažėjančius apribojimus.

„Dalasas tuoj bus pasiruošęs atsidarymui“, – teigė krepšininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zachas Leday ir Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zachas Leday ir Šarūnas Jasikevičius

Ateiti į treniruotę pirmam, išeiti paskutiniam

Filmus dažnai žiūrintis Z.LeDay neseniai dar kartą peržiūrėjo kultinį sporto filmą apie amerikietiškąjį futbolą „Remember The Titans“ (Prisiminkite Titanus).

„Pasakojama apie komandinį darbą, inspiruotą didelės motyvacijos, nustumiant į šalį savanaudiškus dalykus“, – trumpai atpasakojo krepšininkas.

Būtent toks yra Z.LeDay moto. Jis nevertina savo asmeninio sezono, nors skaičiai yra puikūs.

„Aš niekada nežiūriu asmeninės statistikos, – teigė amerikietis. – Atvykęs į Kauną iškart pasinėriau į komandą, bandžiau visais būdais jai padėti laimėti kiekviename mače. Atidaviau savo širdį ir visą energiją, kad pasiektume savo tikslą. Stengiausi kontroliuoti kontroliuojamus dalykus. Tai – mano energija, atsidavimas ir darbo etika. Aikštelėje ir už jos ribų. Aš tikrai stengiausi.“

Per 28-erias rungtynes Z.LeDay vos 6 kartus mačą pradėjo nuo pirmųjų jo minučių, tačiau buvo neatsiejama Šarūno Jasikevičiaus užkurto mechanizmo dalis.

Aukštaūgis rinko po 11,8 taško (51,6 proc. dvit., 43,3 proc. trit., 84,4 proc. baud.), atkovojo po 4,7 ir perėmė po 0,5 kamuolio, atliko po 1 rezultatyvų perdavimą, blokavo po 0,7 metimo, klydo po 1,7 karto ir rinko po 13,2 naudingumo balo.

Gerą žaidimą jis sieja su treneriu Šarūnu Jasikevičiumi.

„Jis labai reiklus, – pagrindinį stratego bruožą išskyrė Z.LeDay. – Su kiekvienu žaidėju jis kalbasi vis kitaip, jis bando rasti tiesiausią kelią į žaidėjo galvą, o kiekvienas žmogus yra skirtingas, savaip reaguojantis į dalykus.

Šaras buvo labai reiklus su manimi, kiekvieną dieną motyvuodavęs mane krepšinio ar sporto salėje. Jis ragindavo suprasti sistemą, ragindavo suprasti detales, kurios padėtų augti tiek man, tiek visai komandai. Jis labai reiklus, o aš stengiausi į tai įsiklausyti, nes mano tikslas yra laimėti rungtynes ir titulus. Tame Šaras turi daug patirties. Jis yra laimėtojas.“

Dėl savo išsiblaškymų komandinėje gynyboje ir puolimo schemose puolėjas susilaukdavo dažnų trenerio kritikos žodžių ir raginimų pabusti, bet dėl to jis nesisieloja.

Jam patinka griežti strategai. Tokie jį lydi visą karjerą.

„Turėjau kietų trenerių ir praeityje. Būdamas žaidėju, tu privalai prisitaikyti, ypač, kai atvyksti į naują aplinką, klubą. Kontroliuoti tai, ką gali kontroliuoti. Šiuo pasakymu aš vadovaujuosi. Stengdavausi į treniruotes atvykti pirmas ir išvykti paskutinis. Siekiant pergalių atsidaviau 100 proc.“, – sakė iš Pirėjo „Olympiakos“ į Kauno „Žalgirį“ praėjusią vasarą persikėlęs atletiškas vidurio puolėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jackas Landale'as, Zachas Leday
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jackas Landale'as, Zachas Leday

Rungtynės, kurių nepamirš

Zachas LeDay stipriausiame Senojo žemyno turnyre net 20 kartų pasiekė dviženklį naudingumo balų skaičių.

Jis šešis kartus įžengė į 20 efektyvumo balų zoną, o 35 naudingumo balai talžant Madrido „Real“ centrą Jordaną Mickey yra geriausias rezultatas Kauno ekipoje šį sezoną.

Vis dėlto įsimintiniausias krepšininkui mačas vyko vietiniame fronte, kai Karaliaus Mindaugo taurės finale žaliai balti sutriuškino Vilniaus „Rytą“ bei iškovojo pirmąjį šio sezono trofėjų.

„Tai reikšmingas trofėjus, kurio mes labai norėjome, – 15min pasakoja Zachas LeDay. – Esu labai dėl to dėkingas Dievui, nes mes išties labai daug dirbome. Liejome daug prakaito, žiūrėjome daug video, analizavome savo žaidimą ir tobulėjome kiekvieną dieną.

Chemija ekipoje gerėjo kiekvieną mėnesį, o laimėjimas finale yra geriausias dalykas sporte. Mes šventėme stipriai. Sezono metu puikiai sulipome, buvome kumštis, tad buvo labai smagu matyti tokius laimingus bičiulius. Tai puikios ir iš atminties neištrinamos akimirkos, kai dirbi beatodairiškai ir esi labai susikoncentravęs į bendrą komandinį tikslą, tuomet tikslo pasiekimas tampa tikra palaima. Gyvenu dėl tokių akimirkų.“

Krepšininkas didžiuojasi ir Lietuvos krepšinio lygos titulu, gautu anksčiau laiko nutraukus sezoną.

Bet jis jaučia ir kartėlį, kurį atnešė koronaviruso įšaldyta Eurolyga. Pagreitį įgavę žaliai balti buvo pakeliui link dar vieno stebuklingo finišo – patekimo į atkrintamąsias.

„Mes tiesiog toliau dirbome, nepasidavėme, – apie pergalingą antrąją sezono dalį Eurolygoje pasakoja Z.LeDay. – Treneris norėjo, kad atliktume konkrečias užduotis aikštelėje. Mes atvykome iš skirtingų pasaulio vietų, tad reikėjo laiko įsižaisti, suprasti, ko iš mūsų norima, nes laisvės žaidime nėra daug. Reikėjo laiko, kol perpratome sistemą. Kasdien dirbome, kol darbas davė rezultatą. Geriausi treneriai sako, kad geriausią žaidimą nori matyti sezono pabaigoje, nes tuomet yra laimimi titulai, o mūsų forma tikrai kilo.“

Zacho neverta klausti, ar komanda būtų patekusi į ketvirtfinalį.

„Negaliu sakyti kitaip, nes esu konkurencingas, visada noriu laimėti. Nekalbu už visus, bet aš būčiau atidavęs šiam tikslui visą savo širdį. Tikiu, kad būtume patekę. Negaliu matyti ateities, neturiu tokių galių, bet mano kasmetinis tikslas yra kovoti dėl trofėjų. Tikiu, kad kiekviena komanda mąsto panašiai bei yra pasiruošusi kautis“, – teigė krepšininkas.

Zachas LeDay yra religingas žmogus, dažnai dėkojantis Dievui už jam nutiestą kelią – iš sunkios vaikystės Dalase iki profesionalaus žaidimo Europoje.

Jis nesiryžta spėlioti, ar Eurolyga pratęs sezoną, bet meldžia Dievo pagalbos sunkumus šiuo metu išgyvenantiems žmonėms.

„Kalbėjau su tėvais ir seneliais, tai pirmas toks atvejis mūsų gyvenimuose. Niekas nėra matęs tokio stipraus viruso. Kažkas panašaus paskutinį kartą buvo prieš šimtą metų, kai siautėjo ispaniškas gripas, – mintimis dalijasi Kauno komandos legionierius. – Esame matę daugiau ligų, bet tai nebūdavo pandemijos. Tai labai rimta situacija, negalime į ją žiūrėti atsainiai.

Negaliu kalbėti apie Eurolygos sezono pratęsimą. Tai karšta tema, bet nežinau atsakymo. Palaikau kontaktą su žmonėmis apie šį virusą, matau, kad skaičiai šalyje ir visame pasaulyje po truputį gerėja. Kiekviena pasaulio šalis užsidarė, tai įspūdinga ir dar neregėta. Meldžiu Dievo pagalbos visiems. Noriu, kad visi būti sveiki, laikytųsi socialinio atstumo. Noriu, kad iš karantino išeitume geresniais žmonėmis, nei kad į jį patekome.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Pasiimkite paltą, nes Kaune bus šalta!

„Turiu kontraktą su „Žalgiriu“ ir kitam sezonui. Šiai akimirkai žinau tik tiek. Tikiuosi grįžti“, – 15min teigė 26-ąjį gimtadienį gegužės pabaigoje minėsiantis amerikietis.

Krepšininkas mėgavosi laiku Kaune. Z.LeDay teigimu, tai – nuostabi patirtis, kurią labiausiai nušvietė nuostabūs sirgaliai ir galingas jų palaikymas viso sezono metu.

Kokį patarimą duotų kolegai iš krepšinio pasaulio, svarstančiam apie žaidimą Lietuvoje?

„Siūlyčiau pasiimti didelį paltą, nes Lietuvoje tikrai bus šalta (juokiasi). Pasiūlyčiau keletą puikių restoranų, kuriuose galėtų skaniai pavalgyti. Lietuvoje yra puikaus maisto, neabejokite tuo. Jei mano bičiulis vyktų žaisti į „Žalgirį“, sakyčiau, kad pasiruoštų puikiai atmosferai kiekviename namų susitikime. Sirgaliai ir organizacija Kaune yra fantastiški. Žmonės Lietuvoje yra nuoširdūs ir geri. Tai – geros valios žmonės“, – teigė Z.LeDay.

„Žalgirio“ sirgaliai ir vėl dominavo lankomumo lenktynėse Eurolygoje. Kaune vykusias dvikovas vidutiniškai stebėjo 14,2 tūkst. sirgalių, antroje vietoje atsidūrė fantastiškai šį sezoną rungtyniavusios Stambulo „Anadolu Efes“ fanai – vidutiniškai 13,1 tūkst. aistruolių žiūrėdavo Ergino Atamano kariaunos mačus.

„Noriu padėkoti „Žalgirio“ sirgaliams už galingą palaikymą viso sezono metu. Tai buvo nuostabu, mums to labai reikėjo, – teigė Z.LeDay. – Tikiuosi, kad jus nudžiuginome dviem trofėjais bei sugrąžinta viltimi Eurolygoje. Buvome užsivedę viską užbaigti aukšta nata, bet kartais nutinka nenumatyti dalykai. Laikykitės atstumo ir viskas bus gerai. Ačiū Jums visiems, „Žalgirio“ sirgaliai, būkite palaiminti!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius