-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 19

„Žalgirio“ varžovai į Kauną atvyksta su skandalų kupra

„Gandai... Gandai yra tai, kuo maitinasi graikai“, – juokiasi kolegos Graikijoje, kalbėdami apie jų šalies krepšinį. Šis yra kaip amžina naktinio klubo scena – su daug triukšmo ir šviesų. Ne išskirtinis ir Atėnų „Panathinaikos“ klubas, kuris antradienį svečiuosis „Žalgirio“ arenoje. Prieš pat skrydį į Kauną jį purtė eilinis skandalas.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ | 19:30 | Kaunas

Likus maždaug porai valandų iki „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ rungtynių pradžios Pirėjuje, Šiaurinėje Atėnų dalyje įvyko uždelsto veikimo sprogimas PAO būstinėje. „Panathinaikos“ atleido vyriausiąjį trenerį Argyrį Pedoulakį.

Ši bomba nieko nebenustebino.

Kolegos Graikijoje tą penktadienį keliomis valandomis anksčiau grūdosi į darbą, nujausdami būsimą atleidimą po dviejų pratęsimų pralaimėjimo Berlyno ALBA krepšininkams 105:106.

A.Pedoulakio dienos buvo suskaičiuotos dar gerokai iki oficialaus pranešimo.

15min kolegos Graikijoje pasakoja, kad „Panathinaikos“ bosas Dimitris Giannakopoulas dar prieš kurį laiką buvo išsikvietęs Atėnų ekipos trenerį ant kilimėlio. Tiesa, A.Pedoulakis pageidavo solidžios kompensacijos – atlyginimo už visą 2019-2020 m. sezoną.

Dimitris spyriojosi ir bandė išdūmyti A.Pedoulakį iš OAKA arenos – savo žiniasklaidos kanaluose po žurnalistų kauke eilutėse mėtė užuominas, kad jeigu turi savigarbos, pats pasitrauks iš PAO posto.

Įvyko jau trečios „Panathinaikos“ ir A.Pedoulakio skyrybos per septynerius metus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas

Kai 2016-ųjų spalį antrą kartą atleido A.Pedoulakį vos po pirmojo sezono mėnesio, D.Giannakopoulas vėliau pripažino, jog tai buvo didžiausia jo klaida. Trečioji A.Pedoulakio kadencija truko pusantro mėnesio nuo Eurolygos sezono pradžios.

Jūsų batai kainuoja daugiau nei visas „Promitheas“ biudžetas!

A.Pedoulakio karjera buvo baigta po skausmingai pralaimėto Graikijos taurės ketvirtfinalio Patrų „Promitheas“ komandai. Ambicingą projektą puoselėjanti Graikijos ekipa pirmą kartą per 16 metų uždarė „Panathinaikos“ vyrams duris į turnyro pusfinalį.

Dimitris įsiuto. Prieš rungtynes su ALBA, „Panathinaikos“ savininkas įsiveržė į komandos treniruotę ir iškeikė visą kompaniją.

„Labiausiai mane siutina tai, kad nė vienas iš jūsų neatsiprašėte. Nei vadovų, nei fanų. Aš laukiu jūsų atsiprašymo! – OAKA arenoje klykė D.Giannakopoulas. – Jūs užtraukėte gėdą mūsų klubui. Supraskite, kur jūs žaidžiate! Jūsų batai kainuoja daugiau nei visas „Promitheas“ biudžetas!“

Netrukus jis kreipėsi į kelis krepšininkus: „Aš žinau, kur jūs einate, kada einate ir kur geriate! Jeigu sužinosiu, kad ne per laisvadienį linksminatės, aš jus atleisiu! Jūs geri, kai laimime, bet kai pralaimime, jūs nematomi! Calathesas atiduoda 300 proc. savęs ir tikisi to paties iš jūsų visų. Jums turėtų būti gėda!“

Netrukus oficialiame klubo pranešime pasirodė viešas komandos atsiprašymas už nuviliančius rezultatus.

Tačiau ne visi žaidėjai pritarė tokiai idėjai. Štai buvęs Vilniaus „Ryto“ įžaidėjas Tyrese'as Rice'as vėliau tviteryje rašė, kad šeimos problemos neturėtų būti sprendžiamos viešai. Jis apeliavo į tai, kaip D.Giannakopoulo tirada pateko į žiniasklaidą.

Bet „Panathinaikos“ savininkas vėliau sudavė atsaką savo instagramo istorijoje. „Užsičiaupkit ir dirbkit savo darbą“, – su keiksmažodžiais rašė D.Giannakopoulas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tyrese'as Rice'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tyrese'as Rice'as

Ne viskas Atėnuose taip blogai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Su 4 pergalėmis ir 4 pralaimėjimais PAO Eurolygos turnyro lentelėje rikiuojasi devintoje vietoje, bet drąsiai dabar tas pergalių ir pralaimėjimų balansas galėjo būti 7-1.

„Panathinaikos“ Vilerbane ketvirtajame kėlinyje išbarstė 13 taškų persvarą, su Milano „Olimpia“ ketvirtojo kėlinio viduryje neišlaikė 7 taškų pranašumo ir nusileido ALBA po dviejų pratęsimų. Visus šiuos pralaimėjimus žalieji patyrė vos 1 taškeliu.

Bet A.Pedoulakis buvo pasmerktas nesėkmei. „Panathinaikos“ vasarą įsigijo net 7 amerikiečius. Maža to, PAO įžaidėjas Nickas Calathesas, nors yra graikų kilmės, gimė ir augo JAV, todėl graikiškai beveik nekalba ir bendrauja angliškai. O problema ta, kad A.Pedoulakio anglų kalbos žinios yra labai prastos, todėl bendraujant su komandos nariais jam reikėjo vertėjų.

Komunikacijos labiausiai trūko „Panathinaikos“ gynyboje.

„Panathinaikos“ pelno vid. net 85,4 taško per rungtynes ir pagal puolimo reitingą per 100 atakų užima trečią vietą Eurolygoje – efektyvesnį puolimą demonstruoja tik Maskvos CSKA ir „Chimki“.

Tačiau į PAO krepšį krenta vid. 82,5 taško per rungtynes ir neefektyviau ginasi tik keturios Eurolygos komandos.

„Panathinaikos“ lieka gintis keturiese prieš penkis, kai ant parketo stovi Jimmeris Fredette'as. Savoje aikštės pusėje jis užima stovelio funkciją ir krenta po bet kokios techniškesnės ar taktiškesnės kombinacijos.

Nors J.Fredette'as vos per 22 minutes spėja pelnyti vid. 14,1 taško ir rezultatyvumu komandoje nusileidžia tik Deshaunui Thomasui (14,8 tšk.), jo rezultatyvumas neatsveria prastos gynybos, kuri atneša daugiau minuso, nei jo pelnyti taškai.

Euroleague.net nuotr./Jimmeris Fredette'as
Euroleague.net nuotr./Jimmeris Fredette'as

Į Kauną užvažiavo kol kas galingiausia Eurolygos puolimo mašina, kokią sezono pradžioje regėjo vietos sirgaliai.

Nors treneris pasikeitė, jo postą laikinai perėmęs asistentas Giorgas Vovoras didelių pakeitimų komandos žaidime nedarys. Dar po pirmosios savo pergalės Graikijos čempionate jis pridūrė, kad A.Pedoulakis yra jo mentorius.

Nuo 2012-ųjų su vienerių metų pertrauka „Panathinaikos“ dirbantis specialistas bandys apkamšyti žaidimo skyles.

„Mus visus nustebino šios permainos, tačiau tikime Giorgu. Komandoje jis dirbo asistentu ir mes visi norime jam padėti“, – sakė atletiškas „Panathinaikos“ vidurio puolėjas Jacobas Wiley.

Galbūt keisis žaidėjų žaidimo laikas, rotacija, bet didelių pokyčių strategijoje nesimato. Pavyzdžiui, galbūt daugiau žais J.Fredette'as, kurį aikštėje gerokai dažniau nori matyti „Panathinaikos“ aistruoliai.

Dėl kojos traumos 10-asis 2011-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas praleido dvejas rungtynes, bet jau grįžta į rikiuotę ir „Žalgirio“ arenoje neturėtų jausti jokių traumos padarinių.

G.Vovoras diriguos „Panathinaikos“ Kaune ir Miunchene, bet kitą savaitę Atėnų klubas gali turėti naują trenerį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Vovoras
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Vovoras

D.Giannakopoulas į Atėnus bando grąžinti garsų veidą.

Su PAO klubu buvo siejamas Rickas Pitino, tačiau klausimas, ar Graikijos rinktinės vairą olimpinei atrankai perėmęs treneris galėtų derinti pareigas tiek nacionalinėje komandoje, tiek „Panathinaikos“.

Atėnuose buvo manoma, kad tokia sudėtis su tiek daug legionierių buvo komplektuojama būtent R.Pitino. Šis, beje, po praėjusio sezono atsisveikino su „Panathinaikos“ neįvertinęs klubo finansinių galimybių, bet taip pat dėl sūnaus sveikatos problemų.

Dabar jis vėl pasiruošęs dirbti ir degė noru grįžti į Atėnus – arba į „Panathinaikos“, arba Graikijos rinktinę.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas ir Rickas Pitino
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas ir Rickas Pitino

Pompastiškasis „Panathinaikos“ savininkas vėl užmetė tinklą ant NBA vandenyno. 15min žiniomis, vienas „Panathinaikos“ siūlomų specialistų yra Byronas Scottas, 18 metų treniravęs NBA klubus, o savo krepšininko karjerą baigęs būtent Atėnuose 1998-aisiais.

Pats G.Vovoras dabar apie savo darbo galiojimo trukmę negalvoja ir yra susitelkęs savo darbui.

„Žinome, kad atvykstame į sudėtingą vietą. Žalgiriečiai irgi pasitinka mus po dviejų pralaimėjimų, todėl yra dar pavojingesni. Namuose jie visada žaidžia labai aktyviai, todėl jei norime turėti realių vilčių juos nugalėti, privalome kontroliuoti žaidimo tempą ir kovą po lenta. Manau, šie dalykai nuspręs rungtynes“, – prieš išvyką į Kauną Graikijos žiniasklaidai sakė G.Vovoras.

„Žalgirio“ ir „Panathinaikos“ dvikovos pradžia Kaune – 19 val. 30 min.

VIDEO: „Ginčas“ ir kantrybės taurė: kiek dienų „Žalgiryje“ liko A.Perezui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius