Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 09

Legendinis Graikijos dičkis – apie košmarišką J.Kazlausko muštrą ir dėjimus per T.Beardą

Dėl įspūdingų gabaritų Europoje jis buvo vadinamas „mažuoju Shaqu“. Graikijos krepšinio milžinas Sofoklis Schortsanitis karjeros pabaigoje svėrė net 170 kilogramų, o pirmuosius karjeros žingsnius Eurolygoje žengė Jono Kazlausko treniruojamoje Pirėjo „Olympiakos“. Apie lietuvio muštrą ir kitus ryškiausius karjeros atsiminimus S.Schortsanitis papasakojo Eurolygos tinklalaidėje „The Crossover“.
Sofoklis Schortsanitis
Sofoklis Schortsanitis / Euroleague.net

Praėjusių metų gruodį 35-erių metų amžiaus Sofoklis Schortsanitis paskelbė apie karjeros pabaigą.

Išskirtinių duomenų graikas per karjerą atstovavo tokiems klubams kaip Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Tel Avivo „Maccabi“. 2011-aisiais metais jis buvo išrinktas į pirmąją simbolinę Eurolygos komandą, o 2014-aisiais tapo šio turnyro čempionu.

Profesionaliai krepšinį Sofoklis žaisti pradėjo būdamas 15-os metų, kai jį pasikvietė Salonikų „Iraklis“, o būdamas 20-ies jis debiutavo Eurolygoje, kai užsivilko „Olympiakos“ marškinėlius.

„The Crossover“ laidos vedėjui Joe Arlauckui aukštaūgis pasakojo, jog jam tuo metu didelį įspūdį paliko tai, jog sulaukė asmeninio „Olympiakos“ trenerio Jono Kazlausko kvietimo.

„Tai buvo keista, nes vos tik atvykus jis pradėjo mane spausti. Aš dirbau išties daug. Treniravausi, dėliojau visiems per galvas, nenorėjau nieko nuvilti, bet Jonas vis tiek mane spaudė“, – sakė S.Schortsanitis.

Pradžioje centrui įvykiai nesiklostė sėkmingai, bet atėjus gruodžiui jis su J.Kazlausko turėjo ilgą pokalbį, o po to reikalai pakrypo į teigiamą pusę.

Debiutiniame sezone Eurolygoje S.Schortsanitis žaidė po 19 minučių, pelnė po 10,7 taško, atkovojo po 4,9 kamuolio ir fiksavo po 12 naudingumo balų.

20-metis įspūdingų gabaritų graikas „Olympiakos“ komandoje buvo antras pagal efektyvumą žaidėjas, nusileidęs tik buvusiam Kauno „Žalgirio“ įžaidėjui Tyusui Edney (vid. 15,2 naud. bal.).

„Scanpix“ nuotr./Sofoklis Schortsanitis
„Scanpix“ nuotr./Sofoklis Schortsanitis

Kaip teigė S.Schortsanitis, tai buvo pirmasis sezonas, kai jo antsvoris tapo problema, kurią vis akcentavo treneris Jonas Kazlauskas.

„Tai buvo didelė problema, treneris norėjo, jog numesčiau labai daug svorio. Numečiau gal 20 kilogramų, bet nebebuvau savimi, pradėjau žaisti kitaip. Nebeturėjau tokios jėgos ir energijos“, – sakė tuometis „Olympiakos“ atstovas.

2014-aisiais Eurolygos čempionu su Tel Avivo „Maccabi“ tapęs graikas prisiminė keistą istoriją, susijusią su J.Kazlausko muštru.

„Pavėlavau į treniruotę, o treneris liepė bėgioti laiptais pirmyn atgal. Sakė, kad tai yra gerai mano kojoms ir tirpstančiam svoriui. Bet kai prasidėjo treniruotė, jis pakvietė mane žaisti, nes trūko žaidėjų. Aš dominavau, dėliojau per galvas, o taip prasidėjo košmaras. Jonas sakė, kad bėgiojimas laiptais man išėjo į naudą, todėl reikia tai tęsti“, – juokdamasis pasakojo S.Schortsanitis, taip pat teigė, kad nuo to momento kasdien turėjo bėgioti laiptais.

„Scanpix“ nuotr./Sofoklis Schortsanitis
„Scanpix“ nuotr./Sofoklis Schortsanitis

Per ketverių metų laikotarpį „Olympiakos“ klube S.Schortsanitis geriausią mačą sužaidė prieš Kauno „Žalgirį“, kai debiutiniame sezone „Top 16“ etape aukštaūgis „Taikos ir draugystės“ stadione surinko 25 taškus (10/12 dvit., 5/8 baud.), atkovojo 5 kamuolius ir susižėrė 32 naudingumo balus.

Daugelis Sofoklio atakų baigėsi dėjimais. Kaip pasakoja pats krepšininkas, J.Kazlauskas reikalavo atakuoti „Žalgirio“ lyderį Tanoką Beardą.

„Prisimenu tas rungtynes prieš „Žalgirį“. Treneris sakė, kad varžovas bus pasirengęs, tad turiu žaisti gerai, bėgti į atakas, kietai gintis. „Žalgirio“ centras buvo Tanoka Beardas. Treneris sakė, kad jis nesigina, tad viliasi, jog kaskart dėsiu į krepšį. Nusistebėjau, nes Eurolygoje taip nebūna, negaliu visko sudėti į krepšį. Bet atsidaviau šiai užduočiai. Turėjau bent pamėginti. Viskas susiklostė puikiai“, – pasakojo S.Schortsanitis.

Tai laikotarpis, kai Eurolygoje didįjį „Olympiakos“ graiką ėmė vadinti „mažojo Shaqo“ slapyvardžiu.

Visa Joe Arlaucko tinklalaidė su Sofokliu Schortsanidžiu:

VIDEO: The Crossover: Sofokils Schortsanitis - Ep 11

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius