-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

Metimas, kurio „Žalgirio“ sirgaliai niekada nepamirš: D.Sharpo tritaškiui – lygiai 16 metų

Šiandien prieš 16 metų Derrickas Sharpas pataikė vieną ikoniškiausių visų laikų metimų Europos krepšinio istorijoje. Tel Avivo „Maccabi“ gynėjo tritaškis su sirena žūtbūtiniame „Top 16“ mače išplėšė pratęsimą bei nubraukė Arvydo Sabonio ir Kauno „Žalgirio“ svajones patekti į Eurolygos finalo ketvertą.
Derrickas Sharpas
Derrickas Sharpas / Euroleague.net nuotr.

2004-ųjų Eurolygos finalo ketvertas buvo rengiamas Tel Avive, tad „Maccabi“ klubas negailėjo finansinių išteklių komplektuojant sudėtį.

Treneris Pini Gershonas po dvejų metų pensijoje vėl sėdosi į trenerio kėdę. Europos krepšinio aikštelėse siautėjęs Anthony Parkeris po metų Romos „Lottomatica“ klube sugrįžo į Tel Avivą. Komandą papildė neseniai Eurolygos čempionu su „Barcelona“ tapęs Šarūnas Jasikevičius bei NBA duonos ragavęs puolėjas Maceo Bastonas.

„Žalgirio“ ambicijos kovoje dėl titulo šoko tą pačią minutę, kai į Kauną užbaigti karjeros sugrįžo Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis.

Izraelio krepšininkai laimėjo abejas rungtynes reguliariajame sezone, tačiau „Žalgiris“ iškovojo pergalę pirmajame „Top 16“ susitikime Kaune.

Lemiamą mūšį Tel Avive ekipos pasitiko savo sąskaitoje turėdamos po 3 pergales ir 2 pralaimėjimus, tad dvikovos kaina buvo žūtbūtine. Pergalė garantuoja bilietą į finalo ketvertą, o pralaimėjimas užbaigia sezoną Europoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 2006 05 18
Alfredo Pliadžio nuotr./Arvydas Sabonis 2006 05 18

Rungtynės

Dabartinio „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus vedama „Maccabi“ po dviejų kėlinių pirmavo 46:43. Trečiajame ketvirtyje A.Sabonis įsmeigė du tolimus metimus, leidusius žalgiriečiams prieš paskutines 10 minučių pirmauti 64:58.

„Maccabi“ lemiamą ketvirtį pradėjo pelnydama 6 taškus be atsako ir išlygindama rezultatą, tačiau kauniečius vėl gelbėjo Sabas.

Aikštelės šeimininkai buvo besivejančių vaidmenyje iki pat mačo pabaigos, o rungtynės nusikėlė į baudų metimų maratoną.

Rungtynių galą nuo atsarginių suolelio stebėjo baudų limitą išnaudoję A.Parkeris, Š.Jasikevičius ir A.Sabonis. Šaras net spėjo pasveikinti „Žalgirio“ trenerį Antaną Sireiką su patekimu tarp keturių stipriausių turnyro komandų.

VIDEO: On This Day, April 8, 2004: Sharp's miracle three propels Maccabi to Final Four

Metimas

Kai kurie sirgaliai jau kulniavo išėjimo link, kai prieš Giedrių Gustą prasižengęs Šaras su penkiomis pražangomis ėjo link atsarginių suolo.

Buvo likusios dvi sekundės, o „Žalgiris“ pirmavo 94:91. Kaip bebūtų, istorija žinoma visiems krepšinio sirgaliams Lietuvoje ir Izraelyje – Giedrius Gustas prametė abu baudų metimus, Tanoka Beardas per anksti įžengė į baudos aikštelę, taip suteikęs progą „Maccabi“ ekipai kamuolį išsimesti nuo galinės linijos.

Guro Shelefo perdavimą per visą aikštelę pagavo Derrickas Sharpas, spėjęs sumušti kamuolį į parketą bei įsūdyti stebuklingą tolimą metimą.

Pasitikėjimo pliūpsnį pagavę „Maccabi“ krepšininkai pratęsime triumfavo 13:5 bei pateko į finalo ketvertą.

VIDEO: One shot that changed Euroleague history

Skaičiai

Nors Šaras dvikovos nebaigė dėl išnaudotų pražangų limito, tačiau įžaidėjas tapo rezultatyviausiu rungtynių krepšininku, pelniusiu 37 taškus. Tai yra ne tik krepšininko asmeninis karjeros rekordas, bet ir geriausias rezultatas „Maccabi“ klube.

Lietuvis pataikė 7 dvitaškius iš 9, 4 tritaškius iš 10, 11 baudų metimų iš 12.

Nikola Vujčičius pridėjo 18 taškų, 5 atkovotus kamuolius ir 5 rezultatyvius perdavimus. Nuo suolo kilęs Davidas Blu pelnė 17 taškų.

„Žalgirio“ gretose rezultatyvumu išsiskyrė 29 taškus pelnęs ir 9 kamuolius atkovojęs A.Sabonis. Edas Cota žaidė 44 minutes bei surinko 20 taškų ir 7 rezultatyvius perdavimus.

Kas nutiko po to?

Derricko Sharpo metimas virto dinastija. „Maccabi“ pusfinalyje įveikė Maskvos CSKA, o finale net 118:74 pervažiavo Bolonijos „Skipper“.

Europoje triukšmavę Tel Avivo krepšininkai sėkmingą pasirodymą Eurolygoje pratęsė ir kitą sezoną.

„Žalgiriui“ reikėjo laukti 14 metų, kad vėl turėtų šansą grįžti į finalo ketvertą. Tą kauniečiai padarė 2018-aisiais, kai ekipai vadovavo auksiniu berniuku vadintas Šaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius