-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 03

Naujųjų metų pagirias po ilgosios pertraukos išsklaidęs „Žalgiris“ lipa iš purvo

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienio Eurolygos rungtynes pradėjo lyg nuo Naujųjų metų šventinio stalo būtų nuėjęs paskutinis. Energijos ir ugnelės akyse trūkumas, vėlavimai ir prasti situacijos vertinimai. Kai jau atrodė, jog „Žalgirio“ arena sugers dar vieną pralaimėjimą, puolime fejerverkus šaudyti ėmėsi Lukas Lekavičius, taip užkūręs žaliai baltus įspūdingam, antrąją pergalę iš eilės atnešusiam spurtui.
Thomas Walkupas
Thomas Walkupas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai buvo pirmoji žalgiriečių pergalė namuose po 69 dienų pertraukos. Tiesa, ji buvo daug sunkesnė, nei buvo galima tikėtis prieš pirmąjį ginčo kamuolį.

Įspūdingai šį sezoną žaidžianti Tel Avivo „Maccabi“ į Kauną atvyko su dideliu lagaminu problemų. Keturių traumuotų žaidėjų sąrašą prieš pat rungtynes papildė ir puolimo lyderis Scottie Wilbekinas bei pagrindinis centras Othello Hunteris. Mūšyje su „Žalgiriu“ Ioannis Sfairopoulos vertėsi be penkių rezultatyviausių žaidėjų (vid. 56,8 taško) ir taikliausio snaiperio Johno DiBartolomeo (vid. 47,1 proc.).

Kai jau atrodė, kad pergalę reikia pasiimti nuo lėkštutės, žalgiriečiai, galbūt išskyrus intensyviai varžovus terorizavusį Artūrą Milaknį, didelio entuziazmo nerodė.

Tris tolimus metimus iš pirmųjų keturių bandymų pataikę „Maccabi“ krepšininkai greitai mačo kontrolę paėmė į savo rankas.

„Nemanau, kad tai turėjo įtakos, – Eurolyga.lt apie galimą atsipalaidavimą dėl varžovų netekčių kalbėjo A.Milaknis. – „Maccabi“ komanda nėra komplektuota dviem ar trims žaidėjams. Iškrito penki ar šeši, bet atvažiuoja ir žaidžia gerai, kovoja. Kiekvienoje komandoje šansą tuomet gauna jaunesni krepšininkai, kurie įprastai žaidžia mažiau. Kartais jie būna net pavojingesni, nes jų nusiteikimas ir šanso gavimas yra dar pavojingesnis. Eina, lipa, stengiasi dvigubai daugiau už tą legionierių ar veteraną, kuris žino iš anksto, kad bus starte.“

Labiausiai suteikta galimybe pasinaudojo 29-erių centras Jake'as Cohenas, Kaune fiksavęs karjeros rekordus.

22 minutes ant parketo praleidęs 210 cm vidurio puolėjas pelnė 20 taškų (8/11 dvit., 4/6 baud.), atkovojo 7 ir perėmė 2 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, dukart suklydo ir surinko 23 efektyvumo balus.

Šiame mače J.Cohenas pagerino net penkis asmeninius rekordus per penkerius metus Eurolygoje trunkančią karjerą.

Bedantį „Žalgirio“ puolimą atspindėjo atkarpa antrajame ketvirtyje, kuomet per šešias minutes aikštelės šeimininkai prametė visus 10 metimų ir penkis kartus suklydo. Iki ilgosios pertraukos Šarūno Jasikevičiaus kariauna sukrapštė vos 29 taškus, nuo dviejų taškų zonos realizavusi 7 metimus iš 23 (30 proc.), o nuo tritaškio linijos – 2 iš 8 (25 proc.).

„Wake up, people, alio! (atsibuskite, žmonės!)“ – per minutės pertraukėlę auklėtiniams šaukė Šaras.

Problemos persikėlė ir į trečiąjį ketvirtį. Eilinis Jake'o Coheno dvitaškis „Maccabi“ pranašumą padidino iki rekordinio 44:29, o rungtynės žalgiriečiams ėmė slysti iš rankų.

„Pralaimėjome visose situacijose „50 ant 50“, pažeidinėjome komandos taisykles, visur vėlavome“, – po dvikovos apie prastą atkarpą kalbėjo Šaras.

Traukti „Žalgirį“ ėmėsi 25-erių 181 cm ūgio įžaidėjas Lukas Lekavičius, smeigęs tolimą metimą ir įžiebęs energijos pliūpsnį sausakimšoje arenoje.

Šešios išprovokuotos „Maccabi“ klaidos, keli taiklūs kauniečių metimai ir sulig trečiojo kėlinio pabaiga rezultatas tapo lygus 53:53. Įsielektrinę sirgaliai minutės pertraukėlės metu užkūrė seniai matytą bangą.

„Gynyba, – pagrindinę sugrįžimo priežastį įvardijo A.Milaknis. – Pakeitėme gynybą, buvome agresyvesni, šiek tiek geriau išnaudojome pražangas. Galbūt pagalba geriau suvaikščiodavo, kai kažkas žaisdavo vienas prieš vieną, susispausdavome ir padėdavome vienas kitam. Sugrįžome gynybos dėka. Žinoma, padėjo ir Lukas. Juk reikia pelnyti ir taškus.“

Kibi gynyba išprovokavo 19 varžovų klaidų, kurias aikštelės šeimininkai pakeitė į 26 pelnytus taškus.

Tai buvo fantastiško krepšinio atkarpa. Beveik per šešias minutes tarp trečiojo kėlinio pabaigos ir ketvirtojo pradžios „Žalgirio“ krepšininkai spurtavo net 19:0, o prie to labai prisidėjo L.Lekavičius, surinkęs 11 taškų.

„Niekas nesitikėjo, bet paėmė Lukutis ir padarė (juokiasi), – komandos draugo pasirodymą įvertino Milas. – Ypač antroje pusėje atakavo labai gerai. Ten, kur reikėjo. Gal jis kažkokių stebuklingų dalykų nesukūrė kitiems, bet ką turi, tai turi. Jis labai gerai išėjo prieš varžovų keitimąsi ginamaisiais ir pagavo metimą. Metė ir rizikingesnius, ir sudėtingesnius metimus, bet kai užsidega rankelė, tai nebesustabdysi.“

Niekas nesitikėjo, bet paėmė Lukutis ir padarė.

Per pirmuosius du kėlinius iš Graikijos į „Žalgirį“ vasarą sugrįžęs gynėjas pelnė 2 taškus, per trečiąjį ketvirtį – 10, o ketvirtąjį – 11 taškų. Antroji dvikovos pusė absoliučiai priklausė nedidukam Kauno komandos įžaidėjui.

„Antrojoje rungtynių pusėje suradome ne tik įžaidėją, bet ir lyderį. Aš, kaip treneris, galėjau užsikabinti, nes jaučiau, kad jis „karštas“. Smagu, kad atsirado Lukas“, – po pergalės sakė Šaras.

„Malonu sužaisti tokias rungtynes, – kalbėjo pats L.Lekavičius. – Tikiuosi, kad tai pridės pasitikėjimo. Žaidžiau savo žaidimą, pataikiau metimus ir tiek. Nebuvo akcento žaisti ant manęs. Krepšinis yra sportas. Kartais pasiseka, kartais kažkada ne. Šiandien įkrito viskas.“

Rungtynių pabaigoje pergalę lėmė „Žalgirio“ gynyba ir svečių iš Tel Avivo nuovargis.

Nors Ioannis Sfairopoulos turėjo du naujokus, tačiau didelio jų indėlio nesulaukė. Aaronas Jacksonas beveik per 15 minučių komandai davė -27 taškų rezultatą, tuo metu su Jalenu Reynoldsu per 15 minučių „Maccabi“ varžovams pralaimėjo 15 taškų.

„Žalgirio“ gynybos gniaužtuose strigusi „Maccabi“ per paskutines 4 minutes pelnė vos 5 taškus, o dvikovos dėl išnaudoto pražangų limito baigti negalėjo J.Cohenas ir Tyleris Dorsey.

„Tai buvo „niekieno“ rungtynės. Bet mes jas laimėjome. Jos buvo „niekieno“, bet vyrai ištraukė, – po mačo mintimis dalijosi Š.Jasikevičius. – Mes esame žiauriai jauni, mums reikia išlipti iš to purvo. Kai išlipi, bus lengviau kitą kartą. Tai prideda augimo procese. Svarbu ir pozityvu, kad komanda ir žaisdama prastai gali paimti pergalę. Tai – labai pozityvu.“

Rodos, amžinai besitęsusią devynių pralaimėjimų atkarpą žaliai balti išgyveno, o dabar ėmė kilti iš dugno. Pirmasis ratas baigtas nuimtais „Bayern“ ir „Maccabi“ skalpais, o kitą savaitę laukia kelionė į dar šį sezoną niekieno neužimtą Madridą.

Bus sunku, tačiau „Žalgiris“ lengvų pergalių šiemet nedavė dar niekam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius