Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 24

NBA legendos atžala, pavergusi Berlyną: apie nuostabią R.Giedraičio savybę ir Šaro efektą

Kauno „Žalgiryje“ kelyje – Ispanijos krepšinio romantiko Aito Garcia Reneseso diriguojama Berlyno ALBA. Vokietijos klubas diktuoja puolimo madas Europoje, o komandos smegenimis aikštelėje tapo universalusis puolėjas Luke‘as Sikma. Tiesa, skambiai Eurolygoje debiutavęs amerikietis nėra garsiausias krepšininkas Sikmų šeimoje. Luke‘o tėtis – NBA legenda Jackas Sikma, už savo pasiekimus stipriausioje planetos lygoje sulaukęs įspūdingo pripažinimo – bilieto į Šlovės muziejų.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – ALBA | 20:00 | Kaunas

Legendinio 211 cm ūgio „Seattle SuperSonics“ ir „Milwaukee Bucks“ vidurio puolėjo pasiekimai kalba už save – NBA čempionas 1979-aisiais bei septyniskart Visų žvaigždžių rungtynių dalyvis.

Mobilus ir universalus šviesiaplaukis centras už Atlanto yra laikomas pradininku aukštaūgių, galinčių atakuoti krepšį iš distancijos. Krepšinio mados, kuri XXI amžiuje tapo įprastu reiškiniu pasaulyje.

Devyneri ryškūs metai ekipoje bei vienintelis „SuperSonics“ čempionų titulas klubo istorijoje lėmė, jog J.Sikmos marškinėliai buvo iškelti į arenos palubes.

ALBA puolėjo tėtis per karjerą NBA sužaidė 1107 rungtynes ir pelnė 17 287 taškus. Vidurkiai per 14 metų trukusią karjerą NBA – 15,6 taško, 9,8 atkovoto ir 1 perimtas kamuolys, 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir 0,9 blokuoto metimo.

43-ąjį J.Sikmos numerį pamena senieji Sietlo komandos sirgaliai, o šis skaičius penktadienio vakarą pasirodys ir ant „Žalgirio“ arenos parketo. Bet marškinėlių spalva šįkart bus geltona.

youtube.com stopkadras/Jackas Sikma
youtube.com stopkadras/Jackas Sikma

Iš kartos į kartą. Taip galime pavadinti krepšinio tradicijas Sikmų šeimoje. Nors Luke'as nepamena žaidžiančio tėvo, nes jis karjerą baigė dar 1991-aisiais, tačiau legendos sūnus nuo vaikystės augo su kamuoliu rankose ir vertingais tėvo patarimais.

J.Sikma po karjeros baigimo 11 metų dirbo trenerio asistentu „SuperSonics“, „Houston Rockets“ ir „Minnesota Timberwolves“ klubuose. 2017-aisiais metais specialistas dirbo trenerių konsultantu „Toronto Raptors“ ekipoje, o labiausiai buvo atsakingas už individualų darbą su Jonu Valančiūnu.

J.Sikma padarė didelę įtaką sūnaus mąstysenos aikštelėje susiformavime, o būsimas „Žalgirio“ varžovas tėvo palikimą neša ne tik ant marškinėlių nugaros užrašytoje pavardėje ir skaičiuje, bet ir žaidimo stiliuje.

Įvairiapusis ALBA krepšininkas 2011-aisiais neišgirdo savo pavardės NBA naujokų ir patraukė į Vakarų Europą. Ispanijoje L.Sikma rungtyniavo šešerius metus ir atstovavo Las Palmo, Burgoso, Tenerifės ir Valensijos klubams.

Būtent „Valencia“ ekipoje jis atkreipė į save dėmesį aukščiausio lygio scenoje – tapo ACB čempionu, žaidė Europos taurės finale bei sulaukė Vokietijos sostinės klubo pasiūlymo.

Žaisdamas ALBA komandoje L.Sikma žengė dar vieną kokybinį žingsnį į priekį Jis tapo Vokietijos lygos MVP, Europos taurės MVP bei sulaukė galingo ketverių metų Berlyno klubo sutarties pratęsimo pasiūlymo.

Universalus 203 cm ūgio puolėjas keletą metų buvo Eurolygos klubų radare, tačiau stipriausio Senojo žemyno turnyro duris pravėrė būdamas 30 metų amžiaus.

O debiutinis sezonas pateisino bet kokius klubo ar sirgalių keliamus lūkesčius.

Pavyzdiniu kovingumu ir meistriškumu atletiškumo minusus kompensuojantis L.Sikma šį sezoną rungtyniauja po 26 minutes, pelno po 10,5 taško (52 proc. dvit., 40,4 proc. trit.), atkovoja po 6,4 kamuolio, atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo, fiksuoja po 16,4 naudingumo balo.

Tėvo aikštės matymą paveldėjęs krepšininkas pirmauja tarp Eurolygos aukštaūgių pagal rezultatyvius perdavimus. 4,2 rezultatyvaus per mačą – 17 rezultatas bendroje turnyro įskaitoje, į priekį užleidžiantis tik įžaidėjo pozicjoje rungtyniaujančius atakų organizatorius.

Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma
Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma

L.Sikma jau dukart yra žaidęs Lietuvoje, Europos taurės rungtynėse prieš Vilniaus „Rytą“.

Pirmasis susitikimas prieš dvejus metus „Siemens“ arenoje baigėsi šeimininkų triumfu, o amerikietis mačą baigė su 9 taškais ir 4 atkovotais kamuoliais.

Pernai pergalę į Berlyną išsivežė ALBA. Nuostabiai rungtyniavęs LSikma pelnė 19 taškų, atkovojo 12 kamuolių, atliko 6 rezultatyvius perdavimus bei užfiksavo 33 naudingumo balus.

Išbandęs „Siemens“ arenos parketą ir lankus, jis dabar nekantrauja pasirodyti Kaune, prieš varžovą, kuriam išreiškė begalinę pagarbą.

„Jaučiu pagarbą tiek „Žalgiriui“, tiek treneriui Šarūnui Jasikevičiui, – Eurolyga.lt prieš būsimą mačą sakė ALBA lyderis. – Ką Šaras nuveikė būdamas žaidėju, pasiekimai kalba už save. Bet jis daug nuveikė ir per sąlyginai trumpą laiką dirbdamas treneriu – nuvedė „Žalgirį“ į finalo ketvertą, o po metų – į atkrintamąsias.

Galbūt šiemet jiems nesiseka taip gerai, kaip praėjusiais sezonais, bet tai nereiškia, jog „Žalgiris“ nesikauna ar nėra pavojingas. Jie žaidžia 100 proc. kiekvieną vakarą. Labai gerbiame „Žalgirį“, žinome, kad turėsime stipriai pavargti Kaune. Bus labai sunku, bet aš laukiu progos žaisti prieš puikią komandą nuostabioje atmosferoje.“

Pirmąjį tarpusavio susitikimą Berlyne 69:62 laimėjo Aito Garcia Reneseso auklėtiniai, o puolėjas iš JAV buvo pristabdytas.

„Žalgirio“ gynyboje strigęs L.Sikma per 30 minučių pelnė 5 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, blokavo 2 metimus, 4 kartus suklydo ir užfiksavo 8 naudingumo balus.

J.Sikmos sūnus nukėlė kepurę prieš Kauno komandos sistemą bei įspūdingą atmosferą kuriančius sirgalius.

„Žalgirio“ išskirtinumas – labai kietas žaidimas, – Eurolyga.lt sakė legendinio NBA žaidėjo sūnus. – Jie intensyvumą aikštelėje išlaiko visas 40 minučių. Tai yra trenerio nuopelnas – kaip jis juos paruošia ir motyvuoja žaisti kietai. „Žalgiris“ duoda sunkų išbandymą bet kuriai Eurolygos komandai, ypatingai, kai žaidžia namuose. Manau, kad „Žalgirio“ arena yra geriausia Europoje. Jie turi didžiausią įmanomą aikštelės pranašumą. Laukiu rungtynių tokioje įspūdingoje atmosferoje.“

Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma
Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma

Jei L.Sikma yra ALBA komandos „Betmanas“, tai lietuvį Roką Giedraitį galima pavadintu „Robinu“. Jei amerikiečio tėtis yra NBA legendinis krepšininkas, tai lietuvio – Lietuvos krepšinio lygos.

Bičiuliais tapę žaidėjai antrą sezoną petys į petį kaunasi Vokietijos sostinėje, o pernai jie nužygiavo iki pat Europos taurės ir šalies pirmenybių finalų.

Tai du naudingiausi Berlyno komandos žaidėjai, nors abu jie žaidžia debiutinius sezonus Eurolygoje. Amerikietis fiksuoja po 16,4 naudingumo balo, lietuvis – po 14,6.

R.Giedraitis Eurolygos vadovų apklausoje užėmė antrąją vietą „lūžio sezoną“ žaidžiančių krepšininkų sąraše, bet L.Sikma tokiu lietuviu žaidimu nesistebi.

„Matau jį kasdien treniruotėse ir rungtynėse, tai manęs toks Roko žaidimas nestebina, – mintimis dalijosi L.Sikma. – Žinau, kokio stiliaus žaidėjas jis yra. Rokas gali rinkti taškus bet kuriame lygyje. Nuostabus dalykas kalbant apie jį yra tas, jog jis nereikalauja kamuolio. Jam nereikia pastoviai turėti savo rankose kamuolį, jog būtų efektyvus puolime.“

Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma
Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma

Universalus ALBA puolėjas pasidalijo mintimis apie komandos draugo žaidimo stiprybes, kurios jam leido pasibelsti į Eurolygos elitą.

R.Giedraitis yra rezultatyviausias lietuvis šį sezoną stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Bendroje naudingiausių turnyro krepšininkų rikiuotėje – 14-oji vieta.

„Rokas gali greitai rinkti taškus. Jis puikiai baigia atakas arčiau krepšio, puikiai atakuoja ir iš toli. Rokas aktyviai dalyvauja greitose atakose. Tai puikus komandos draugas, kuris nuostabiai tinka mūsų žaidimo filosofijai, kurioje norime, jog visi žaidėjai keltų grėsmę varžovams. Smagu jį turėti komandoje. Ir visai nestebina jo sėkmė Eurolygoje. Labai džiaugiuosi už jį, nes jis viso to nusipelnė. Džiaugiuosi galimybe žaisti kartu su Roku“, – sakė L.Sikma.

Pergalės siekiančiam Šarūnui Jasikevičiui teks dar kartą įminti Berlyno dueto rebusą. Tą pavyko padaryti pirmajame Vokietijos sostinėje, tačiau pergalės „Žalgiris“ neiškovojo, o dabar ALBA į Kauną atvyko fiksuodama dviejų pergalių atkarpą.

Tiesa, Lietuvos čempionai dvikovą Kaune pasitinka kur kas geresnės formos. Tai lengvo penktadienio vakaro legendinio NBA žaidėjo sūnui tikrai nežada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius