Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 30

Netikėtas posūkis: ieškojo naujų žaidėjų vokiečiams, dabar – pakeliui į „Žalgirį“

Naujas Kauno „Žalgirio“ asistentas Arne'as Woltmannas sėdėjo be komandos dvejus metus, bet per porą savaičių spėjo užsėsti dviejų klubų trenerių suoliukus. Į Lietuvos čempionų stovyklą atvykstantis 45-erių vokietis analizavo žaidėjus ne „Žalgirio“, o vieno Vokietijos klubo vyr. treneriui. 15min pristato vieną iš naujausių ir mažiausiai pažįstamų „Žalgirio“ asistentų, kurio karjerai didžiulę įtaką padarė ant NBA suolo sėdintis specialistas.
Arne Woltmannas
Arne Woltmannas / „Scanpix“ nuotr.

Liepos 13-ąją A.Woltmannas padėjo parašą po dvejų metų sutartimi su Vechtos „RASTA“. Jis įsipareigojo asistuoti Vokietijos Bundesligos komandos vyr. treneriui Thomasui Pachui.

„Arne atneš viską, ko tik iš antro trenerio reikia ruošiantis rungtynėms, organizuojant individualias treniruotes ir ieškant žaidėjų. Jis yra labai patyręs“, – A.Woltmanną pristatė Th.Pachas.

A.Woltmannas nedelsdamas pradėjo darbus. Kadangi „RASTA“ savo sudėtyje turėjo tik vieną žaidėją, 45-erių vokietis buvo įpareigotas Vokietijos klubui surasti naujų krepšininkų. Intensyvios žaidėjų vaizdo peržiūros ir pokalbiai su agentais tapo nauja A.Woltmanno kasdienybe.

„Nėra kada laukti – reikia susiplanuoti komandą“, – ruošdamasis lapkritį numatytam nacionalinio čempionato startui, tikino A.Woltmannas.

„Scanpix“ nuotr./Arne'as Woltmannas
„Scanpix“ nuotr./Arne'as Woltmannas

Vechtos klubas nespėjo nė vienu žaidėju pasirašyti kontrakto, kai A.Woltmanno darbai baigėsi. Liepos 14-ąją oficialiai Kauno „Žalgirio“ vyr. treneriu paskirtas Martinas Schilleris nedelsiant paskambino savo bičiuliui.

Dvejoti nebuvo ko – vidutinės Vokietijos komandos asistentas negalėjo atsispirti Eurolygos senbuvės pasiūlymui.

Trečiadienį „RASTA“ oficialiai paskelbė, kad kontraktas su A.Woltmannu oficialiai turėjo įsigalioti rugpjūčio 1-ąją, bet prieš pat termino datą treneris palieka Vechtos ekipą dėl Eurolygos klubo. Tas pranešime nepaminėtas klubas buvo „Žalgiris“.

Iki 2020-ųjų vasaros A.Woltmannas pastarąjį kartą klube dirbo 2018-ųjų žiemą, kai buvo atleistas iš Brėmerhafeno „Eisbaren“ komandos vyr. trenerio posto.

2017-ųjų liepą iš pradžių jis buvo paskirtas „Eisbaren“ vadovu, o po to ir vyr. treneriu. Kai į savo rankas perėmė derinių lentą, buvęs vidurio puolėjas sulaukė klubo vadovų priekaištų dėl prastos gynybos.

„Kalbėjome apie gynybą tris mėnesius, bet treneris nesugebėjo pagerinti žaidimo“, – tada aiškino trenerį atleidęs „Eisbaren“ vadovas Wolfgangas Grube.

Įdomu, kad A.Woltmanną pakeitęs Danas Panaggio, kuris vasarą jam pats surikiavo sudėtį su šešiais jo atvežtais amerikiečiais, patyrė 11 pralaimėjimų iš eilės ir vėliau atsistatydino iš vyr. trenerio pareigų.

„Scanpix“ nuotr./Arne'as Woltmannas
„Scanpix“ nuotr./Arne'as Woltmannas

A.Woltmannas vyr. trenerio karjerą pradėjo 2015-aisiais, kai jam patikėjo Kelno „RheinStars“ vairą. Ši varžėsi antroje Vokietijos lygoje.

„Arne'as yra vertinamas už jaunų ir profesionalių žaidėjų tobulinimą. Jo darbas aikštėje yra neįtikėtinas, o jis taip pat turi gerų ryšių. Arne'as yra pasisėmęs patirties Vokietijos lygoje, Eurolygoje, rinktinėje, NBA vasaros lygoje“, – trenerį tada pristatė „RheinStars“ vadovas Stephanas Baeckas.

2017-ųjų kovą „RheinStars“ atleido A.Woltmanną. 2015–2016 m. sezoną jo komanda antrajame divizione buvo dvylikta, o finišuojant 2016–2017 m. – dešimta.

„Tai buvo labai sunkus sprendimas, nes Arne'as Woltmannas buvo labai svarbi mūsų tobulėjimo dalis. Jis pakėlė mūsų profesionalumo lygį savo kompetencija ir darbu treniruočių srityje“, – sprendimą aiškino S.Baeckas.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ burbulas, „Ryto“ pinigai Eurolygos žvaigždei ir NBA intrigėlės

Stipri NBA trenerio įtaka

A.Woltmannas neliko be darbo. Nuo 2014-ųjų jis krutėjo Vokietijos rinktinės trenerių štabe. Ten specialistą pakvietė jam didžiausią įtaką padaręs treneris – dabar „Chicago Bulls“ trenerių štabe dirbantis ir Vokietijoje daugybę metų žaidęs bei treniravęs amerikietis Chrisas Flemingas.

„Nuoširdus, ištikimas ir atviras, – taip save Vokietijos krepšinio federacijos interneto svetainėje pristatė A.Woltmannas. – Nemėgstu nepunktualumo, tingumo ir melo.“

Šio trenerių štabe Bambergo „Brose“ klube A.Woltmannas praleido net šešerius metus (2008–2014 m.). Kai Ch.Flemingas buvo atleistas ir į jo vietą stojo Andrea Trinchieri, garsią Vokietijos komandą paliko ir A.Woltmannas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Flemingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Flemingas

Per tuos šešerius metus A.Woltmannas ant „Brose“ suolo net keturiskart tapo Vokietijos čempionu ir dar triskart iškovojo Vokietijos taurę.

15min žiniomis, šis trenerių ratas tarp Ch.Flemingo, A.Woltmanno bei dabartinio „Žalgirio“ vyr. trenerio M.Schillerio, kuris nuo 2015-ųjų taip pat prisijungė talkinti amerikiečiui Vokietijos rinktinės trenerių štabe, yra labai artimas.

„Man pasisekė, kad dirbant su Flemingu mano idėjos ir argumentai buvo išgirsti“, – yra sakęs A.Woltmannas.

Kai A.Woltmannas talkino Ch.Flemingui Bamberge, „Brose“ Eurolygoje praleido keturis sezonus.

Beje, Ch.Flemingas pasiėmė A.Woltmanną ir į Bambergą, tik jau iš Kvakenbriuko „Artland Dragons“ komandos. Įdomu, kad abu buvę krepšininkai ilgai žaidė šioje ekipoje.

A.Woltmannas krepšininko karjerą baigė 2006-aisiais ir iškart prisijungė prie Ch.Flemingo trenerių štabo, kuris ekipai vadovavo nuo 2000-ųjų. Su „Artland Dragons“ kaip asistentas A.Woltmannas 2008-aisiais laimėjo Vokietijos taurę.

A.Woltmannas buvo 202 cm ūgio vidurio puolėjas, didžiąją karjeros dalį žaidęs antroje Vokietijos lygoje. Paskutiniais karjeros metais jo atstovaujama „Artland Dragons“ ekipa iškopė į pirmąjį divizioną. Beje, Kvakenbriuke A.Woltmannas su Ch.Flemingu susitiko dar 1996-aisiais ir buvo komandos draugai.

„Artland Dragons“ komanda paliko ryškų pėdsaką ir „Žalgirio“ vyr. trenerio M.Schillerio karjeroje. Joje 38-erių austras penkerius metus (2010–2015 m.) dirbo asistentu.

Dviejų senų pažįstamų keliai vėl susikirto Kaune.

VIDEO: „urBONUSas“ – kas yra Martinas Schilleris ir kaip dirba „Žalgirio“ naujokų žvalgas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius