Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

P.Motiejūnas: kodėl Eurolyga nenutraukė sezono ir apie „Žalgiriui“ neišvengiamus iššūkius

Pirmą kartą Eurolygos vadovai tokius reikšmingus sprendimus priėmė susėdę prie kompiuterių ekranų. Videokonferencija, kurioje buvo priimti keli nutarimai, ir vienas pats svarbiausias, užtruko keletą valandų. Tačiau užvertę kompiuterių ekranus, Eurolygos klubų vadovai kitą dieną vėl eis į darbą ir neuždarys 2019-2020 m. sezono failo. Metams perkeltų olimpinių žaidynių ir nutrauktų nacionalinių čempionatų fone, Eurolygos sezonas dar nesibaigia. „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas paaiškino apie tokio sprendimo motyvus ir permainas, kurios organizacijai visgi bus neišvengiamos.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Metams atidėtos Tokijo olimpinės žaidynės atlaisvino Eurolygos vadovų marškinių apykakles.

Olimpinės atrankos turnyrai turėjo vykti birželio pabaigoje, bet su visa didžiausia sporto švente pasaulyje, dabar keliasi į 2021-uosius.

Tai sutvarkė kalendorių 18-ai Eurolygos komandų. Nors Eurolygai neimponuoja scenarijus užtęsti sezoną tiek, kiek NBA – kad ir iki rugpjūčio mėnesio, Jordi Bertomeu ir 11 Eurolygos A licencijos savininkų, tarp jų ir „Žalgiris“, laikosi aiškaus principo – jeigu dar galima palaukti ir nenutraukti sezono, tai ir nėra reikalo to daryti.

Eurolyga tikisi, kad pratęs sezoną su „Žalgiriu“ reguliariojo sezono finišo tiesiojoje, atkrintamosiomis ir finalo ketvertu Vokietijoje, bet aiškumo komandų biuruose dar trūksta.

Tik viena aišku – artimiausioje ateityje viskas bus kitaip, nei anksčiau. Kaip ir pačiam „Žalgiriui“.

15min – švieži P.Motiejūno įspūdžiai iš Eurolygos valdybos susirinkimo.

– Olimpinės žaidynės nukeltos, Europos futbolo čempionatas nukeltas, nutraukiami nacionaliniai krepšinio čempionatai. Kodėl Eurolyga dar nenutraukė sezono?

– Kadangi olimpinės žaidynės nusikėlė, nusikėlė ir atrankos, matome, kad turime daugiau laiko. Dabar nėra reikalo skubėti viską užbaigti.

Visų komandų noras – užbaigti čempionatus ir išsiaiškinti čempionus, visą turnyro lentelę. Normalu, kad visi nori baigti tai, ką pradėjome.

Pagrindiniai nutarimai Eurolygos valdybos susirinkime:

  • Sezonas bus pratęstas, vos tik situacija pagerės ir bus galima užtikrinti visų dalyvių saugumą.
  • Planuojama baigti sezoną numatyta tvarka, t.y. sužaidžiant 6 likusias reguliariojo sezono rungtynes, atkrintamąsias ir finalo ketvertą. Tiesa, tvarkaraštis gali suintensyvėti – dėl laiko stokos gali tekti žaisti dažniau nei anksčiau, o užbaigti sezono numatytu laiku – gegužės 22-24 d., greičiausiai nepavyks.
  • Eurolyga toliau aktyviai seks dabartinio turnyro formato alternatyvas ir pasilieka teisę keisti varžybų modelį reaguojant į situaciją.
  • Eurolyga taip pat nustatys taisykles, pagal kurias žaidėjai ir treneriai turėtų grįžti į komandas.
  • Eurolyga su Eurolygos žaidėjų asociacija ir Eurolygos trenerių valdyba suderins atlyginimo išmokėjimo klausimus, iškilusius dėl sustabdyto sezono, per šią karantino pertrauką.
  • Eurolyga sušvelnins finansinio stabilumo reikalavimus turnyro dalyvėms iki kol komandos turės daugiau aiškumo dėl savo finansinės ateities.
  • Eurolyga įpareigojo klubus dar labiau susitelkti kovai su koronavirusu ir įsitraukti į įvairias prevencines iniciatyvas.

– Ar buvo daug klubų, kurie prašė baigti kovas ir išsiskirstyti iki kitų metų?

– Sprendimas priimtas daugumos balsu. Tikrai dauguma klubų norėjo žaisti toliau. Daugiau nelabai turiu ką pakomentuoti.

– Matant, kad koronavirusas Europoje dar tik įsisiautėja, kada Eurolygos vadovai realiai tikisi atnaujinti sezoną? Kokia ta maksimali laukimo riba, iki kada atnaujinti sezoną jau būtų nebeįmanoma?

– Lauksime Eurolygos sprendimų. Stebėsime, kas su tuo virusu vyksta kiekvienoje šalyje. Matysime, kur kas aprimo, kur išsisprendė. Bandysime optimistiškai laukti ir viskas. Terminų neįvardijome.

– Eurolyga išreiškė norą baigti sezoną pagal dabartinį formatą: su 6 likusiomis reguliariojo sezono rungtynėmis, atkrintamosiomis ir finalo ketvertu. Ar tai galima laikyti „Žalgirio“ pergale (pagal dabartinę turnyro lentelę, žalgiriečiai yra už atkrintamųjų borto)? Ar teko pakovoti dėl to, kad sezonas nebūtų pratęstas tik nuo atkrintamųjų varžybų?

– Prioritetas buvo baigti sezoną taip, kaip suplanuota. Kažkokių formato alternatyvų nediskutavome. Bet dar anksti apie tai kalbėti. Reikia išlaukti ir žiūrėti.

Situacija yra neapibrėžta ir niekas negali pasakyti, kaip viskas dėliosis. Ypač žinant, kad turnyras vyksta dešimtyje valstybių. Vienur gali būti viruso plitimo pikas, kitur – kritimas. Bet mes turime laiko.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

– NBA planuoja, kad atnaujintas jų sezonas galėtų prasitęsti net iki rugpjūčio pabaigos. Ar iš krepšinio kalendoriaus išsibraukus olimpiniams turnyrams, Eurolyga numato tokią galimybę baigti sezoną antroje vasaros pusėje?

– Apie rugpjūtį nekalbėjome. Mums svarbu neįlįsti į kitą sezoną.

Taip, kito sezono pradžia teoriškai irgi galėtų pasistumti į priekį, bet juk po to sezono pabaigoje vėl lauktų olimpinė atranka, olimpinės žaidynės ir visa kita. Viskas užsikuria iš naujo. Teoriškai įmanoma, bet praktiškai sudėtinga.

– Nežinant, Eurolygos sezono kovų dar reikės laukti mėnesį ar du, kas šiuo metu sunkiausia „Žalgiriui“ kaip organizacijai?

– Sunkiausia tas neaiškumas. Treniruotės nevyksta, jokio darbo nėra. Visi kaip ir dirbame, bet kaip ir atskirai.

Lyginant su kitais sezonais, gyvename kaip vasarą. Tik laukiame ne naujo sezono pradžios, o kada pratęsime šitą sezoną. Tas keisčiausia ir labiausiai neįprasta.

– Matome, kad „Barcelona“ prašo žaidėjų susimažinti atlyginimus 70 proc., jūs suspendavote mokėjimus komandai. Tai reiškia, kad klubai spręs savo situacijas atskirai, ar vis dėlto bendru Eurolygos nutarimu visi elgsitės pagal bendras sutartas nuostatas?

– Eurolyga kalbėsis su Eurolygos žaidėjų asociacija, Eurolygos trenerių valdyba. Klubai priėjo bendros nuomonės, kad Eurolyga gali pati aiškintis ir kalbėtis su asociacijomis, o mes lauksime jų nutarimų. Tikimės, kad pavyks susitarti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Kaip dėl šios situacijos jaučiasi krepšininkai? Ką su jais aptarėte atsisveikindami?

– Dabar tos kalbos nevyksta, nes viskas sustabdyta.

Kadangi mes nesinaudojame jų paslaugomis ir jie jokio darbo dabar neatlieka, tai dirbame vasaros režimu, kai visi daro, kas ką nori. Kažkokių kalbų su krepšininkais ir jų agentais nėra. Savotiškos atostogos (šypsosi.).

– O kaip sprendžiate šią krizinę situaciją kaip visos „Žalgirio“ organizacijos vadovas?

– Didžioji dauguma darbuotojų dirba iš namų. Dėliojamės. Bandome planuoti, skaičiuoti ir įsivertinti rizikas. Tokia dabartinė situacija, kad reikia tai išgyventi.

Reikės mažintis algas, visus kitus dalykus. Ko gero, mūsų situacija dabar tokia, kaip ir daugumoje kitų organizacijų.

– LRT radijuje minėjote, kad jūsų biudžetas kitą sezoną gali būti nurėžtas trečdaliu. Ką „Žalgiriui“ reikštų toks finansų apkarpymas?

– Pas mus tokia situacija, kad ateityje gali tektis planuotis mažiau finansų.

Viskas priklausys nuo to, kaip susitrauks ta rinka. Ar ji susitrauks, ar ne, visi ilgalaikiai kontraktai... Kaip seksis dėl jų persitarti, kaip visi reaguos. Visus šiuos dalykus kol kas labai sunku prognozuoti.

Kas nesikeis, kad vis tiek būsime su vienu mažiausių biudžetų Eurolygoje – kaip ir visą laiką.

Faktas, kad nebebus taip, kaip buvo pastaruosius šešerius metus. Reikės viską kardinaliai keisti. Klausimas, kiek kardinaliai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

– Kaip tai po sezono keis derybas su žaidėjais ne tik dėl naujų kontraktų, bet ir senų įsipareigojimų?

– Faktas, kad tas laikas ateis, bet dabar, galvoju, anksti spręsti tuos klausimus. Dar labai daug kas neapibrėžta.

Dar sunku kalbėti apie naujus kontraktus, nes niekas nežino, kaip ši situacija visus paveiks, kokio gylio bus ta krizė. Todėl dar negalime to daryti ir skaičiuotis į ateitį.

– Kaip keičiasi likusios finansinės injekcijos klubui iš rėmėjų? Ar yra tokių, kurie ketina nukirpti savo paramą likusiai sezono daliai?

– Kažkiek bus, kažkiek bus. Kol kas dar nėra aiškumo, bet vyksta švelnus bendravimas. Vėlgi, laukiame, kaip viskas baigsis su Eurolyga. Kol yra viltis, kad sezonas nesibaigia, tol visi vykdys įsipareigojimus.

– Ar nesikeičia savivaldybės parama „Žalgiriui“?

– Kiek žinome, nesikeičia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Paulius Jankūnas

– Kokias šios krizės finansines pasekmes klubams ateityje prognozuoja Eurolyga?

– Pagrindinis tikslas susirinkime buvo susitarti dėl šito sezono. O paskui galvosime apie ateitį.

– Ar „Žalgiris“ jau gali numatyti, kiek klubui gali pritrūkti iki suplanuoto biudžeto ir kokia skola gali susidaryti kitam sezonui?

– Turime pasiskaičiavę, bet dar nenorime komentuoti šių skaičių (finansinę ataskaitą „Žalgiris“ viešai pristato prieš kiekvieną sezoną. – red.).

– Eurolygos sezonas dar nenutrauktas, bet vis tiek sustabdytas. Ir nežinia kuriam laikui. Kaip rytoj atrodys Pauliaus Motiejūno darbo diena?

– Telefonas ir kompiuteris (šypsosi.). Kiekvieną rytą turim susirinkimus, aptariame su vadovais einamuosius reikalus. Bet man tai pats nemaloniausias ir neįdomiausias darbo laikotarpis – daug visokių raštų, dėliojimų, jokio tiesioginio kontakto. Dabar dirbame neįprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius