Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17

Paulius Jankūnas – apie naujokus, lenktynes su „Real“ simboliu ir nežinią dėl rinktinės

Jis yra 205 cm ūgio, bet patirtimi Eurolygoje vienas didesnis už kai kurias komandas. 35 metų Paulius Jankūnas eina per 17-ąjį sezoną elitiniame Europos krepšinio turnyre ir pretenduoja patekti į istorinius turnyro puslapius.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pergalė prieš Madrido „Real“ būtų nuostabi kiekvienam krepšininkui, bet P.Jankūnas žaisdamas prieš Karališkąjį klubą giliai giliai viduje turi dar ir papildomą vidinę motyvaciją.

Ketvirtadienio vakarą Kauno arenoje vienas prieš kitą gali pasirodyti dvi Eurolygos legendos, neakivaizdžiai besivaržančios dėl garbingesnės vietos turnyro knygoje.

„Real“ simbolis yra F.Reyesas, kuriam kovo mėnesį sueis 40 metų ir jis taps vyriausiu Karališkojo klubo marškinėlius vilkėjusiu žaidėju.

Nežinia, ar Pablo Laso mes savo 206 cm ūgio veteraną į kovą Kaune, nes iki šiol juo rėmėsi tik Ispanijos lygoje, bet F.Reyesas kol kas nežymiai lenkia ketveriais metais jaunesnį P.Jankūną keliose skirtingose Eurolygos rekordų kategorijose.

Pagal sužaistas rungtynes F.Reyesas yra pirmas (345), lenkdamas kitą ispaną Juaną Carlosą Navarro ir trečioje vietoje esantį P.Jankūną, kuris praėjusią savaitę sužaidė 300-ąsias rungtynes Eurolygoje.

15-ąjį sezoną „Žalgiryje“ pradėjęs puolėjas dar vieną sezoną žaidė ir „Chimki“ klube, tad iš viso Eurolygoje yra sužaidęs 316 mačų – tai daugiau nei Berlyno ALBA ir Vilerbano ASVEL komandos drauge sudėjus.

Pagal Eurolygoje pelnytus taškus P.Jankūnas yra ketvirtas, bet jam tik 26 taškų trūksta iki F.Reyeso, kurį lenkia tik Vassilis Spanoulis ir J.C.Navarro.

Bet P.Jankūnui visad buvo svarbesnė kita kategorija.

Pagal atkovotus kamuolius F.Reyesas (1782) yra visų laikų Eurolygos lyderis. Bet „Žalgirio“ puolėjui iki ispano tetrūksta 42 kartus atkovoti kamuolį.

Jei žvelgtume į P.Jankūno karjeros vidurkius – 9,4 taško ir 5,5 atkovoto kamuolio, pavyti „Real“ aukštaūgį įmanoma būtų iki Kalėdų. Bet nežinia, kiek F.Reyesas rungtyniaus Eurolygoje ir koks P.Jankūno vaidmuo bus „Žalgiryje“.

Kol kas jis žaidė tik po 4,5 minutės per pirmuosius du mačus, bet galbūt stringant legionieriams Šarūnas Jasikevičius daugiau atsakomybės aikštėje permes ant „Žalgirio“ kapitono pečių?

P.Jankūnas jaučiasi tam pasirengęs.

VIDEO: „Eurolygos diena“: NBA prilygstantis „Žalgirio“ varžovas ir išskirtinis kapitono interviu

– Pauliau, visi kalba, kad Eurolyga nežmoniškai sustiprėjo per vasarą. Ką apie tai manote?

– Man irgi toks įspūdis. Ir su komandos draugais „Žalgiryje“, ir su bendražygiais Lietuvos rinktinėje per pasaulio čempionatą aptarėme klubų sezoną ir sutarėme, kad tai turbūt stipriausia Eurolyga, kokią pamename.

Aišku, penki stiprūs klubai visada būna galingi, bet šįkart ir likusios komandos sustiprėjo. Kuo toliau, tuo Eurolygoje sunkiau.

– Kurie Eurolygos klubai žengė didžiausius žingsnius į priekį per vasarą?

– Pažiūrėkite, ką išdarinėjo „Barcelona“. Ji persipildė vasarą, o dar ir rudenį pasirašinėjo sutartis su naujais žaidėjais. „Chimki“ vasarą nesnaudė ir pasirašė kontraktus su daug naujų ir žinomų žaidėjų. Šios dvi komandos turbūt daugiausiai dirbo vasaros turguje, bet kiti klubai irgi pasikvietė stiprių ir pavojingų krepšininkų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

– Esate matęs labai daug per 17 metų Eurolygoje. Kas, jūsų akimis, yra favoritas šioje padėtyje?

– Nors tikrai esu matęs daug, sunku nuspėti. Aišku, turbūt finalo ketverto patirties turinčių komandų patirtis vėl bus svarbi. Galbūt jos gali būti silpnesnės vienoje kitoje žaidėjų grandyje, bet sezonas trunka net 10 mėnesių, tada patirtis turi labai didelę reikšmę. Reguliaraus sezono pabaigoje tokie klubai būna ten, kur yra įpratę būti.

– Kurioje lentynoje Žalgiris gali būti sezono pabaigoje?

– Ufff. Nežinau. Mūsų komanda irgi labai stipriai pasikeitė, atėjo daug jaunų žaidėjų.

Dalis jų žaidė prieš tai gerose komandose ir rinktinėse, tad naujokai yra geri. Bet treneris ne veltui sako, kad sistemą perprasti reikėtų kuo greičiau. Kuo greičiau naujokai prisiderins ir visi pradėsime žaisti kaip komanda, tuo rezultatai ateis greičiau.

Dabar dar sunku pasakyti, kur esame. Žinome, kad galime žaisti su bet kuriuo varžovu ne tik namie, bet ir išvykoje. Bet prognozuoti nedrįsčiau.

– Pačiam dabar 35-eri. Tai nedaug lyginant su Luisu Scola ar Felipe Reyesu, bet daug žaidėjų tokio amžiaus jau baigė karjeras, Koks pačiam atrodo asmeninis amžius krepšinyje?

– Iš komandos draugų suprantu, kad tai yra daug (juokiasi). Tai visi mėgsta pabrėžti – ir komandos draugai, ir treneriai.

Pats jaučiuosi neblogai. Tikiu, kad tokių traumų, kaip praėjusį sezoną, daugiau nebus, juo labiau, kad vasarą pavyko stipriai padirbėti, su daktarais ne kartą pabendrauti. Visų pastangomis tos bėdos buvo sprendžiamos ir dabar telieka laikytis gero ritmo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Jankūnas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Jankūnas

– Dvi pastarosios vasaros buvo labai skirtingos – visiškai nežaidėte 2018 metais, o šiemet du mėnesiai Lietuvos rinktinėje. Ar galima palyginti pasirengimo sezonui lygį?

– Dabar jaučiuosi gerai. Praėjusį sezoną tai žaisdavau, tai nežaisdavau. Tai vėl žaisdavau, tai vėl nežaisdavau. Net sunku pasakyti, ar daugiau laiko žaidžiau, ar gydžiausi traumas.

Man reikėjo tokios vasaros. Reikėjo, kad kūnas prisitaikytų prie krūvių. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.

– Kiek bėgant metams reikia keisti žaidimo būdą?

– Gal nesinori keisti, bet vis tiek keičiasi (juokiasi). Vis tik nebesu toks greitas ir šoklus – tenka dažniau naudoti galvą.

– Kur ją galima panaudoti labiausiai?

– Visur, visose situacijose. Kai pamatau, kaip iš dublerių komandos atėję jaunuoliai bėga, šoka, visur dalyvauja, pagalvoju, kad ir pats toks buvau. Tačiau dabar žinau, kaip pasiekti tą patį rezultatą, bet kitais būdais. Patirtis padeda žinoti, kaip elgtis konkrečioje situacijoje.

- Kas pačiam yra ilgaamžiškumo pavyzdys krepšinyje?

– Tokių yra nemažai. Arvydas Sabonis, grįžęs iš NBA 2003 metais, kaip žaidė būdamas 39-erių ir tapo Eurolygos reguliariojo sezono MVP. Tas pats Luisas Scola ką išdarinėja – niekas negali suvaldyti.

Man visi žaidėjai, kurie yra vyresni už mane ir žaidžia aukštame lygyje, yra geri pavyzdžiai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luisas Scola
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luisas Scola

– Eurolygoje esate tarp tų žaidėjų, kurie pretenduoja į istorijos puslapius. Pagal atkovotus kamuolius per karjerą esate antras, jus lenkia tik Felipe Reyesas. Kiek sudėtinga jį pavyti?

– Manau, kad įmanoma. Svarbu pačiam būti sveikam ir žaisti. Jei būsiu sveikas, tai ir pavysiu.

Tiesą sakant, maniau jau praėjusį sezoną, kad pavysiu, bet tos traumos užpuolė ir nepavyko.

Atkovoti kamuoliai jau toks dalykas – jei eini ir kovoji, tai ir atkovoji. Tikiuosi, kad šiais metais liksiu sveikas ir jį aplenksiu šį sezoną.

– Ar pagal pelnytus taškus Eurolygoje irgi turite ambicijų? Dabar esate ketvirtas.

– Ne, taškai nėra ta grafa, kuri man rūpėtų. Atkovoti kamuoliai kažkaip daug svarbiau nei taškai.

– Daug metų esate ir Žalgirio kapitonas. Ar šioje komandoje įžvelgiate kažką nauja?

– Taip, Nigelas Hayesas labai aktyvus. Rengiantis sezonui nespėjau įeiti į rūbinę, kai mane apipylė klausimais, kalbomis. Jis yra labai teigiamas ir linksmas žmogus.

Praėjusį sezoną toks buvo Brandonas Daviesas, bet Nigelas – dar labiau. Atrodo, kad jis žaistų klube jau 12 metų – sutinka su visais lyg senas pažįstamas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis ir Nigelas Nayesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis ir Nigelas Nayesas

Šiaip visi naujokai yra labai komunikabilūs ir rūbinėje pritapo puikiai. Nežinau, gal net per gerai? Bet vaizdas dabar toks, kad pagal atmosferą, bendravimą jau esame drauge mažiausiai pusę sezono.

– Kai kurie naujokai minėjo, kad pats esate vienas iš mentorių, pavyzdžių. Kuriam jų tenka kažką daugiau patarti ar pasakyti?

– Kol kas tenka su visais nemažai bendrauti, nes jiems reikia daug žinių. Prieš sezoną labai klausinėjo apie rūbinės taisykles, nes žinojo, kad jei kas, „eis ant lentos“.

Visi nori išsiaiškinti, ką reikia daryti, kad neprasižengti ir nepapulti ant tos lentos („Žalgirio“ arenoje yra lenta, kurioje užrašomi linksmas ir mažiau linksmas vidines klubo taisykles pažeidę žaidėjai – šie gali išsipirkti „nuodėmes“, nupirkę kitiems žaidėjams sušių ar sumokėję už bendrą vakarienę).

Aš bendrauju su visais ir stengiuosi padėti bet kuriam. Visi žino, kad kilus klausimui, gali kreiptis į mane.

- Po pasaulio čempionato nurimus mintims dar nebuvo progos paklausti – ar ketinate tęsti karjerą Lietuvos rinktinėje?

– Nežinau. Dabar šis klausimas nėra pagrindinis. Ateitis parodys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius