Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 14

Pavyzdį iš „Žalgirio“ imantis E.Messina Lietuvos čempionams prognozuoja sėkmę

„Aš išsigandęs“, – po dar vienos įtikinamos Milano „Olimpia“ pergalės pasiruošimo cikle šyptelėjęs sakė krepšinio profesoriumi vadinamas treneris Ettore Messina. Devintoji pergalė iš devynių. Charizmatiškojo italo vedama „Olimpia“ prie oficialaus sezono starto linijos atvažiuoja dominuojančiu stiliumi, o tą pajusti sekmadienio vakarą galėjo ir Kauno „Žalgiris“, iš kurio 60-erių strategas tikisi dar vieno solidaus sezono.
Ettore Messina
Ettore Messina / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Praėjusį sezoną E.Messina pirmą kartą karjeroje turėjo galimybę pasitikrinti jėgomis su Europos trenerių superžvaigžde tapusiu Šarūnu Jasikevičiumi.

Šįmet Kaune italo laukė kiek kitoks „Žalgiris“, vedamas jau ne vietinio dievuko Šaro, o NBA aplinkoje pastaruosius keletą metų dirbusio 38-erių austro Martino Schillerio.

„Jie puikiai išplečia aikštę bei stengiasi būti aukšto intensyvumo komanda, nei kokia būdavo prie Šaro. Manau, kad tai geras dalykas žaidėjams, jog jie gali patirti kiek kitokią žaidimo filosofiją. Kur šis treneris (aut. past. – Martinas Schilleris) bedirbo, jis dirbo puikiai.

Esu tikras, jog jaunieji žaidėjai patobulės, o „Žalgiris“ vėl bus labai stiprus. Istorija visada identiška – pradedate sezoną su nauja komanda, o po 3-4 mėnesių įveikiate visus. Neabejoju, kad šiemet vėl bus tas pats“, – pasikeitusį „Žalgirį“ įvertino E.Messina.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina

Italų pranašumas sekmadienio vakarą abejonių nekėlė nė vienam iš beveik 3 tūkstančių „Žalgirio“ arenoje susirinkusių sirgalių.

Įspūdingai pataikę svečiai po dviejų kėlinių pirmavo 46:23, o galutinis mačo rezultatas skelbė „Olimpia“ pergalę 88:70.

Tolimosios italų patrankos iš toli į žalgiriečių krepšį įskraidino net 16 iš 29 (55,2 proc.) mestų tritaškių.

„Mums tai yra gera pergalė. Didžiąją laiko dalį žaidėme gerai tiek puolime, tiek gynyboje. Persvarą susikrovėme per pirmuosius du kėlinius. Vienintelis dalykas, kuriuo negalime būti patenkinti, tai trečiasis kėlinys. Turime išmokti neatsipalaiduoti ir tęsti savąjį žaidimą, nes rungtynės vyksta 40 minučių. Tai buvo puikus turnyras, kuris mums suteikė pasitikėjimo. Laukia ilgas ir sudėtingas sezonas. Žinome, kad turime įrankius ir gerus žmones, tikiuosi, kad turėsime ir gerą komandą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo E.Messina.

Nors vakarykštės rungtynėse pasižymėti spėjo visi ant parketo žengę žalgiriečiai, išskyrus naujoką Steve‘ą Vasturią, tačiau bendras „Žalgirio“ taškų kraitis buvo mažiausias per visą pasiruošimo etapą.

Po 94,3 taško per pirmąsias ketverias rungtynes rinkę M.Schillerio auklėtiniai svečiams iš Milano įmetė vos 70 taškų.

„Pastangos, – puikios gynybos paslaptį atskleidė E.Messina. – Manau, kad gynyboje įdėjome labai daug pastangų. Mano žaidėjai yra greiti, gerai supranta gynybą ir geba joje žaisti gerai, o kas svarbiausia, jie nori tai daryti. Šiandien buvo gera diena.“

VIDEO: We're Back Preseason Tour, Kaunas, Championship Game Highlights: AX Armani Exchange-Zalgiris Kaunas

Būtent gynybos ir atletiškumo strategas pasigedo praėjusiame sezone, kai COVID-19 pandemijai sustabdant sezoną „Olimpia“ su 12 pergalių ir 16 pralaimėjimų žengė vos 12-je vietoje turnyre.

Pokyčiai madų sostinėje buvo ryškūs – atvyko septyni naujokai, tarp kurių – dukart geriausiai besiginančiu turnyro žaidėju praeityje rinktas Kyle'as Hinesas, 26 taškus kauniečiams sekmadienio vakarą atskaitęs Kevinas Punteris, patyrę Malcolmas Delaney, Luigi Datome ir Shavonas Shieldsas, ar „Žalgirio“ publiką praėjusiame sezone sužavėjęs Zachas LeDay.

„Kaip žinote, nė vienai komandai nėra lengva atlikti sudėties pokyčius. Praėjusį sezoną komplektavomės vėlai, nes aš kontraktą sudariau birželio pabaigoje. Kai pakeiti 6-7 žaidėjus, kartais nėra atliekami geri sprendimai. Niekas dėl to nėra kaltas, taip tiesiog nutiko. Pernai žaidėjai labai sunkiai dirbo, bet mums kažkodėl nepavyko. Reikia paminėti, kad turėjome ir daug traumų. Iki aukščiausio lygio mums trūko atletiškumo. Tai buvo pagrindinis mūsų prioritetas šią vasarą, – įgyti daugiau atletiškumo. Norėjome turėti ir daugiau patirties, tad negalėjome atsisakyti progos pasikviesti Kyle‘ą Hinesą ar Malcolmą Delaney. Patirtis, kietumas.. tai mums padeda labai stipriai. Bet labiausiai norėjome pagerinti atletiškumo lygį bei gynybą, nes tai buvo probleminės mūsų komandos vietos praėjusiame sezone“, – pagrindines tarpsezonio užduotis įvertino „Olimpia“ vyriausiasis treneris.

Kontrolinių rungtynių ciklą „Olimpia“ pradėjo rugpjūčio 20-ąją, kai 86:82 įveikė Eimanto Bendžiaus atstovaujamą Sasario „Dinamo“.

Likusios aštuonios draugiškos rungtynės, įskaitant mačą su „Žalgiriu“, baigėsi dviženklėmis Milano krepšininkų pergalėmis.

Rimtą paraišką kovai dėl Eurolygos titulo teikiantys italai pasiruošimo etape pergales skina vidutine fantastiška 20,8 taško persvara.

„Bijau. Aš labai išsigandęs, – šyptelėjęs komandos sportinę formą įvertino E.Messina. – Kas yra labai svarbu, tai kad nuo pirmosios dienos startavome su labai geru nusiteikimu. Italijos Supertaurėje žaidėme gerai, o draugiškame Eurolygos turnyre dar pakėlėme savo lygį. Sezoną nusakys tai, kaip mes reaguosime į sunkias akimirkas, kurios pasitaiko visoms komandoms. Atrodo, kad turime ne tik gerus žaidėjus, bet ir gerus žmones, kurie kartu dirba puikiai. Tai visada yra raktas į sėkmę.

Jūs tai žinote geriau už mane, nes „Žalgiris“ rūbinėje įprastai turi gerą atmosferą, o sezono metu komanda auga. „Žalgiris“ turi gerus sezonus dėl mikroklimato komandoje. Mes tą bandome dabar įdiegti ir Milane – turėti gerą atmosferą ir sunkiai dirbančius žaidėjus. Manau bei tikiuosi, kad esame gerame kelyje.“

Kai komanda žaidžia šitaip, ar dar yra vietos tobulėjimui?

„Žinoma! Gynyba trečiajame kėlinyje nebuvo tokia gera, kaip iki ilgosios pertraukos arba ketvirtajame kėlinyje. Turime išlaikyti gerą tempą bei aiškias žaidėjų rotacijas. Turime atrasti balansą. Šiandien mums trūko Kalebo Tarczewskio, kuris puikiai saugo lanką. Manau, kad perdavimų kokybė prieš kiekvieną ekipą yra labai svarbi. Jei dalinsimės kamuoliu gerai, tuomet susikursime geras progas atakuoti krepšį. Kuo daugiau tokiu lygiu žaisime per 40 minučių, tuo didesnį šansą turėsime laimėti rungtynes. Vietos tobulėjimui yra dar labai daug“, – sakė Ettore Messina.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius