Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15

Pranašystę Š.Jasikevičiui prisiminęs serbas pabrėžė unikalų lietuvio bruožą

„Ooo, ponas Šakota!“ – sutikęs seną gerą pažįstamą, prie pietinio „Štark“ arenos įėjimo nušvito Šarūnas Jasikevičius. Kauno „Žalgirio“ treneris apsikabino Belgrado „Crvena zvezda“ strategą ir skyrė serbui porą minučių. D.Šakota dar visai neseniai žvelgė į Šarą kaip į jauną vyruką, gerą savo sūnaus bičiulį. O dabar tai priešininkas prie šoninės linijos, kurį Serbijos krepšinio vilkas vertina už išskirtinius instinktus.
Trečiadienis | Eurolyga | „Crvena zvezda“ – „Žalgiris“ | 20:00 | Belgradas

D.Šakotą su Š.Jasikevičiumi sieja asmeniška istorija.

Dragano Šakotos sūnus Dušanas su Šarūnu Jasikevičiumi kartu žaidė Atėnų „Panathinaikos“ klube. Po 2008-2009 m. sezono, kai jiedu vilkėjo PAO aprangą, Dušanas kreipėsi į tėvą.

„Vieną dieną, kai Šaras baigs žaisti krepšinį, jis bus didis treneris. Jis tai pasakė. Ir tai įvyko“, – Belgrade Eurolyga.lt pasakojo „Crvena zvezda“ strategas.

Ir jis pats tada nujautė, kad gali įvykti kažkas tokio.

Iš pradžių vertinęs Šarūną Jasikevičių kaip unikalų atakų organizatorių, pastaraisiais metais D.Šakota žavėjosi stebėdamas lietuvio treniruojamo „Žalgirio“ žaidimą Eurolygoje.

„Aš kažkada išskyriau trenerius į dvi kategorijas: tuos, kurie turi instinktus, ir tuos, kurie jų neturi. Gali treniruoti ir be instinktų, bet tada daug ką praleisi – ar tai mačo pabaigoje, ar rungtynių metu. O Šaras turi instinktus, – pabrėžė D.Šakota. – Jis vienas iš kelių trenerių, kurie turi krepšinio instinktą.

Išskirčiau „Žalgirį“ ir „Fenerbahče“, kurios turi daugiau detalių nei bet kuri kita komanda: daugiau derinių, gynybos taisyklių ir panašiai. Matai daug dalykų, kuriuos gali atpažinti.

Š.Jasikevičiaus komandos žaidime aš visada matau kažką naujo ir kaip jis atakuoja tam tikrus žaidėjus. Kaip jis bando pergudrauti kitą trenerį. Todėl manau, kad Šaras pakeliui tapti vienu didžiausių trenerių Europoje.“

Dar 1983-aisiais – kai Šarui buvo vos septyneri, trenerio karjerą pradėjęs specialistas didžiajame krepšinyje dirba jau net 37 metus. Bet per savo karjerą FIBA Saportos taurės, FIBA Čempionų lygos ir Graikijos lygos čempionu tapęs strategas jau seniai nebuvo taip išlipęs iš savo komforto zonos.

Į Eurolygą D.Šakota grįžo po 15 metų pertraukos. 2001-2003 m. jis stovėjo prie Atėnų AEK, o 2003-2004 m. – Pirėjo „Olympiakos“ vairo, kai vėl sugrįžo į Eurolygą perimdamas „Crvena zvezda“ vyr. trenerio postą.

Belgrade buvo minimos Xavi Pascualio, kitų specialistų pavardės, tad daugelis nustebo, kai gesinti gaisrą raudonojo Belgrado klubo stovykloje buvo patikėta 67-erių specialistui.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota

Jis net vietinių laikomas labiau Graikijos nei Serbijos treneriu. Jaunajai serbų kartai mažai pažįstamas senosios Jugoslavijos krepšinio mokyklos auklėtinis jau pats buvo įsipatoginęs Atėnuose – su AEK 2018-aisiais laimėjo FIBA Čempionų lygą ir pastaruoju metu dirbo Graikijos klubo direktoriumi.

Bet kitoje šaltojo Europos krepšinio karo barikadų pusėje gyvenęs serbas norėjo pasižvalgyti svetur.

„Kai dar dirbau Eurolygoje, tai Eurolyga buvo bendra visiems, – pasakojo D.Šakota. – Galėdavai patekti į Eurolygą per nacionalinius čempionatus. Bet kai gavau pasiūlymą iš Eurolygos klubo, aš pagalvojau, kad galėčiau pabandyti dar kartą ir pasižiūrėti, kaip dirba aukščiausio lygio organizacijos. Nors man nepatinka šita atskirtis.

Jaučiuosi gerai. Tik tas rungtynių skaičius yra nežmoniškas. Mano nuomone, tai antžmogiška.

Bet man gera būti aukščiausiame Europos lygyje. Tik visi treneriai sutariame, kad visi kartu turėtume svajoti apie žaidimą Eurolygoje. Bet kai dirbau AEK, net negalėjau svajoti apie Eurolygą. Kodėl? Tu gali tapti Graikijos čempionu, bet vis tiek ten nepateksi. Gali bandyti žaisti Europos taurėje, bet tada turi investuoti į Europos taurę, o net ir patekęs į Eurolygą po metų vėl liksi už borto.

Aš tikiu, kad Europos krepšinis turi svajoti. Bet apie ką svajoti vaikams, kai dabar jų regionai neturi savo komandų Eurolygoje? Krepšinyje dabar sunkus laikotarpis. Bet tikiuosi, kad jie ras sprendimą ir po kelerių metų mes vėl visi būsime kartu.“

D.Šakota negali kontroliuoti Europos krepšinio karo eigos, bet jis gali kontroliuoti savo komandos pasiruošimą mūšiui su „Žalgiriu“.

Pirmajame Eurolygos rate „Crvena zvezda“ užkariavo „Žalgirio“ tvirtovę 61:59, bet tada prie komandos vairo stovėjo Andrija Gavrilovičius. Dabar jis dirba D.Šakotos trenerių štabe, tačiau jį pakeitęs veteranas tikisi visai kitokių rungtynių.

„Kauno „Žalgiris“ dabar visai kitokios formos, – pabrėžė D.Šakota. – Jiems labai svarbus Lukas – šiuo metu Lekavičius žaidžia labai gerą krepšinį. Dabar jis labai svarbus žaidėjas, o pradžioje taip gerai nerungtyniavo.

Kaip Šaras sakė, jiems trūksta Grigonio, bet Lukas pagerino žaidimą ir jie atranda save puolime.

Žiūrėjau jų rungtynes su Real – žalgiriečiai išliko kovoje iki pabaigos. Tad tai bus vienos sunkiausių rungtynių, kokias galiu įsivaizduoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius