Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 02

Spaudimas kerta per galvas? Nesuvokiami „Žalgirio“ tritaškių pataikymo skirtumai

Psichologija, didelis spaudimas, neatlaikoma įtampa. Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Eurolygoje negali pataikyti iš toli, o sirgaliai ir žurnalistai pasinėrė į raganų medžioklę. Kokios priežastys lemia taip stipriai išsiderinusį daugkartinių Lietuvos čempionų taikiklį? Statistika rodo, kad Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai prieš teoriškai stipresnes komandas, kuomet spaudimas juos slegia mažesnis, atakuoja ženkliai taikliau.
Eurolygos dvikova: Kauno „Žalgiris“ - Atėnų „Panathinaikos“
Eurolygos dvikova: Kauno „Žalgiris“ - Atėnų „Panathinaikos“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Geriau būti negali. Nežinau, ką padaryti, kad jie mestų dar laisvesni ir gautų daugiau progų. Nemoku. Nebus geriau“, – po nesėkme paženklintų rungtynių Berlyne apie tolimų metimų selekciją sakė Š.Jasikevičius.

Vokietijos sostinėje „Žalgiris“ realizavo vos 2 tolimus metimus iš 23 (8,7 proc.). Katastrofiškas pataikymas lėmė penktąjį kauniečių pralaimėjimą paeiliui Eurolygoje, kuris juos nustūmė į priešpaskutinę vietą turnyre.

Per šią penkių nesėkmių atkarpą Šaro kavalerija pataikė vos 25,8 proc. mestų tritaškių. Siaubingas rezultatas.

Daug permainų tarpsezoniu išgyvenęs „Žalgiris“ pakeitė savo veidą bei tapo labiau priklausomu nuo tolimų metimų. Nors žalgiriečiai pagal vidutiniškai išmestus tritaškius užima priešpaskutinę vietą Eurolygoje (21,7), tačiau tai gerokai didesnis skaičius nei pernai (16,6) ar užpernai (16,5), kuomet pagal šį rodiklį jie rikiavosi lentelės dugne.

Geras pataikymas lemia pergales. Tai elementaru, tai atsispindi ir skaičiuose. Trejose taikliausiose pagal tritaškių pataikymą rungtynėse Š.Jasikevičiaus kariauna iškovojo pergales.

Dvikovoje su Madrido „Real“ žalgiriečiai realizavo 50 proc. (8 iš 16) tritaškių, Stambule prieš „Fenerbahče“ jie pataikė 46,7 proc. (7 iš 15), o rungtynėse su ASVEL tikslą pasiekė 42,1 proc. (8 iš 19) tolimų metimų.

Žvelgiant į „Žalgirio“ pataikymą atskirose rungtynėse, tai į akis krenta ženklus skirtumas rungtyniaujant prieš didžiuosius Eurolygos klubus bei antrosios lentelės pusės komandas.

Lažybininkai favoritėmis patekti į Eurolygos atkrintamąsias šiuo metu reitinguoja šias aštuonias komandas: „Barcelona“, „Real“, CSKA, „Anadolu Efes“, „Fenerbahče“, „Maccabi“, „Olimpia“ bei „Panathinaikos“.

Daugkartiniai Lietuvos čempionai spėjo pasitikrinti jėgomis su penkiomis iš šių aštuonių ekipų, o bendras tritaškių pataikymas šiuose mačuose siekia nuostabų 40,9 procentą.

Kuo varžovas teoriškai silpnesnis, tuo pataikymo procentas krenta. Po mačo su „Barcelona“ „Žalgiris“ pasitiko ketverių rungtynių atkarpą prieš „savo lygos komandas“, tačiau pataikymas iš toli nuvažiavo žemyn.

„Baskonia“, ASVEL, „Zenit“, „Olympiakos“, „Crvena zvezda“ bei ALBA, pasak lažybininkų, atkrintamosiose žaisti neturėtų, tačiau „Žalgirio“ tolimų metimų pataikymas prieš jas yra katastrofinis.

Prieš šias šešias komandas žaliai-balti pataikė vos 32 tritaškius iš 134, o tai yra 23,9 proc. taiklumas. Kosminis skirtumas, lyginant su pataikymu prieš didžiąsias Eurolygos komandas – 40,9 proc.

Tiksliai įvardinti tokį skirtumą yra sudėtinga, tai kažkiek primena raganų medžioklę, bet psichologinis spaudimas yra labai realus variantas.

„Mums reikia toliau mėtyti. Metikai toliau mėto, – po mačo Berlyne sakė „Žalgirio“ naujokas KC Riversas. – Mes turime eiti į salę, mėtyti, repetuoti, rasti balansą. Žiūrėti video, ko mums trūksta. Ir tobulėti. Tai krepšinis – tai pataikytų ir nepataikytų metimų žaidimas.“

Kauno ekipa fantastišką pataikymą demonstruoja vietiniame čempionate. LKL pirmenybėse „Žalgirio“ realizuoja 42 proc. tritaškių, o tai yra pirmas rezultatas turnyre.

Taip, galime kalbėti apie kietą ir aukštesnio kalibro Eurolygos gynybą, bet ar ji išties šioje situacijoje yra svarbi, jei metimai atliekami iš dėkingu situacijų?

Dar baisiau atrodo pataikymas Eurolygoje ir LKL per pastarąsias dvejas rungtynes. Mačuose su „Crvena zvezda“ ir ALBA kauniečiai pataikė 5 iš 44 (11,3 proc.), susitikimuose su „Sintek-Dzūkija“ ir „Neptūnu“ – neįtikėtinas pataikymas su 34 tritaškiais iš 64 (53,1 proc.).

„Mums visiems reikia susiimti ir išplėšti pergalę, – apie sudėtingą atkarpą po mačo Berlyne kalbėjo Artūras Milaknis. – Nesvarbu prieš ką, bet reikia išplėšti pergalę. Manau, kad viskas pasitaisytų. Būna atkarpų tikrai gerų, atrodo, kad viskas klijuojasi, bet mums dar trūksta. Tokių pavienių atkarpų Eurolygoje neužtenka, reikia išplėšti pergalę.“

„Žalgiris“ pateko į nematytą duobę Šaro eroje Kaune. Dabar žalgiriečiai keliaus į Maskvą ir surems ginklais su dar viena turnyro gigante, CSKA ekipa. Ar statistika pasiteins ir su autsaiderio etikete „Žalgiris“ vėl prabils tolimais metimais?

Tai iš esmės keistų žaliai-baltų situaciją Eurolygoje. Tereikia vieno gero mačo, kaip sakė Artūras Milaknis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius