-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 29

Šampano mieste putojantis Lietuvos talentas: apie interviu NBA klubams ir prognozę „Žalgiriui“

Sezonas šampano mieste 20-mečiui Arnui Veličkai prasidėjo taip, kad jau sukasi galva. Ne nuo šampano burbuliukų, o COVID-19 chaoso, kuris vėl jaukia gyvenimą visoje Prancūzijoje. Šios šalies krepšinio lygoje užputojęs lietuvis nėra tikras, kada vėl galės skrajoti virš LNB čempionato lankų. Bet vienas perspektyviausių Lietuvos krepšininkų 15min papasakojo apie naują karjeros etapą ir „Žalgirio“ laukiančius iššūkius vėl užsidarančioje Prancūzijoje.

Juokaujama, kad Reimse statistiškai kas 10 sekundžių atidaromas vienas šampano butelis.

A.Velička šypsosi, šių metų rugpjūtį išsikrovęs lagaminus šampano sostine tituluojamame Rytų Prancūzijos mieste, jis dar neturėjo progos dalyvauti šampano degustacijoje, skirtingai nei komandos draugai, kurie spėjo pasigirti jaunajam bendražygiui.

Šampano tradicijos čia tokios stiprios, kad joks putojančio vyno gamintojas Europoje, nesantis iš šiaurinio Šampanės regiono, netgi teisiškai negali pavadinti savo produkto šampano vardu. Ir tie žmonės nejuokauja. Kai prieš penkmetį „Apple“ išleido „iPhone 5s“ ir pristatė jį kaip „šampano spalvos“, Šampanės gamintojai paskelbė karą elektronikos gigantui.

Skirtingai nei šampanas, krepšinis Reimse neturi gilių tradicijų. Reimso „Champagne Basket“ komanda oficialiai įsikūrė tik prieš 10 metų. Įdomu, kad A.Velička namų rungtynes žaidžia dviejose skirtingose salėse – vieną mačą Reimse, o kitą už 40 km esančiame Šalonse. Bet sąlygos klube aukščiausio lygio: per 5 minutes kelio nuo namų esanti krepšinio arena, visa reikiama treniruočių įranga, profesionali medicininė priežiūra.

2020-ųjų vasarą sutartį su Kauno „Žalgiriu“ abipusiu sutarimu nutraukęs A.Velička norėjo pasitikrinti atletiškumu ir greičiu garsėjančioje aukščiausioje Prancūzijos lygoje, nuo kurios krepšinio spjaudėsi ne vienas garsus lietuvis. Praėjusį sezoną čia nusvilo Paulius Valinskas, o vietos krepšinis nebuvo labai parankus net Lietuvos rinktinės įžaidėjui Mantui Kalniečiui.

„Šita lyga žymiai stipresnė fiziškumu, atletiškumu ir greičiu. Čia yra daug individualiai pajėgių žaidėjų. LKL įžaidėjai ramesni – paduoda perdavimą, daugiau žaidžia kiti. O čia visi nori savo taškų ir taip žaisti nėra lengva.

Bet man tai geras šansas išbandyti save NBA aplinkai artimesnėje lygoje. Čia yra geras matomumas jauniems žaidėjams, – 15min pasakojo 196 cm ūgio A.Velička. – Daug žaidėjų į NBA patenka iš Prancūzijos. Pavyzdžiui, LKL nėra daug komandų, prieš kurias tave žaidžiantį skautai galėtų įsivertinti bandydami įsivaizduoti NBA aplinkoje.

Čia sunkiausia dengti gynėjus, nes jie – žemi, bet labai staigūs ir greiti. Gynėjų linijoje dažniausiai žaidžia aukštesnio lygio individualiai pajėgūs amerikiečiai. O tai yra svarbu. Tai geras iššūkis bandyti atstovėti savo pozicijoje, o kitoje aikštės pusėje atsidengti prieš tokį varžovą.“

Su A.Velička kalbamės po geriausio jo mačo šį sezoną.

Per 35 minutes krepšininkas pelnė 25 taškus (4/6 dvit., 2/5 trit., 11/18 baud.), atkovojo 5 kamuolius (2 puolime), atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir surinko 27 naudingumo balus, taip nukaldamas Reimso „Champagne Basket“ pirmąją pergalę šį sezoną prieš Le Mano „Sarthe“ 87:84.

Sezono starte išskirtinių fizinių duomenų gynėjas renka vid. 11,8 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 5,8 rezultatyvaus perdavimo (6 rezultatas Prancūzijoje) ir 13,3 naudingumo balo.

Joks kitas jo amžiaus žaidėjas Prancūzijos pirmenybėse nežaidžia efektyviau nei Arnas. Palyginimui, aukščiau A.Veličkos naudingiausių LNB krepšininkų sąraše esančiam jauniausiam žaidėjui yra 23 metai.

Tad ne veltui prieš NBA naujokų biržą, kuri šiemet vyks lapkričio 18-ąją, su lietuviu dar nori oficialiai pasišnekėti dviejų NBA ekipų atstovai.

„Dar yra laiko, – paklaustas, ar neatsiims naujokų biržos paraiškos iki termino pabaigos – lapkričio 8 d., 15min sakė A.Velička. – Yra susidomėjimo, turiu susiplanavęs kelis interviu nuotoliniu būdu. Spręsime, kai ateis laikas.“

Ar įsivaizduoja save NBA? Unikalų kūną sustiprinęs ir rimtas spyruokles į sportbačius vasarą įsistatęs lietuvis mato, kaip galėtų prisitaikyti prie geriausių krepšinio atletų pasaulyje.

„Pagal savo sudėjimą ir kūną, patobulėjus greičiui ir šuoliui, manau, turiu NBA reikiamus duomenis, – atviravo A.Velička. – Manau, kad turėčiau ten šansų ir tas krepšinis man tiktų. Vis tik mėgstu žaisti aštriai ir agresyviai, kurti progas tiek sau, tiek kitiems. Toje lygoje su tiek daug greito žaidimo tai yra labai aktualu.“

Sparnus žaidėjui užaugino produktyviai praleistas karantino laikotarpis. Po statistiškai geriausio sezono karjeroje – Prienų „CBet“ klube A.Velička rinko vid. 12,2 taško, 4,7 rezultatyvaus perdavimo ir 13,9 naudingumo balo, 20-metis nepuolė į koronavirusinę depresiją.

Jis jau anksčiau buvo užmetęs akį į Jameso Hardeno fizinio pasirengimo trenerio Paulo Fabritzo metodiką. Išklausęs Pietų Kalifornijoje įsikūrusio ir daugiau nei 20 NBA krepšininkų individualiai ruošusio amerikiečio pasakojimų, A.Velička pirmą kartą tarpsezonyje galėjo skirti tiek daug laiko savo kūno priežiūrai.

Pagal „PJF Performance“ metodiką, kiekvieną mėnesį fokusuotai dirbama su skirtingais kūno varikliais, pamažu didinant jų apkrovas. Penkis mėnesius nuoširdžiai beveik kasdien sportavęs A.Velička greitai pajuto programos rezultatą.

Prieš oficialų sezono startą vykusioje „Bucket Summer League“ Kėdainiuose tiek krepšininkai, tiek krepšinio žmonės išsižioję stebėjo A.Veličkos skrydžius virš lanko.

„Dėjau, kaip norėjau, – šypsosi A.Velička. – Esu geriausios savo fizinės formos.“

Kas savaitę – nežinomybė

Lietuvis darosi vis sunkiau sulaikomas antrajame aukšte ir šuolininkais nesiskundžiančioje Prancūzijos lygoje. Po 23 naudingumo balus per trejas pastarąsias rungtynes rinkęs krepšininkas po truputį apsipranta naujoje komandoje.

Pagal įvairius bandymus, atidaryto šampano butelio kamščio iššovimo greitis siekia apie 40-60 km/h. Bet dar didesniu greičiu sprogo koronaviruso rodikliai visoje Prancūzijoje. Spalio 25 d. rekordas pramušė net 52 tūkst. atvejų per dieną lubas.

Per Pirmąjį pasaulinį karą Reimsas 1051 dieną buvo nuolat bombarduojamas, o 90 proc. miesto buvo tiesiog sunaikinta. Nepaisant to, karo metu Šiaurės Prancūzija pagamindavo po 14 milijonų šampano butelių per metus. Aidint šūviams vietos mokyklos ir ligoninės buvo įkurdintos šampano rūsiuose. Taip susikūrė savotiškas požeminis miestas.

Tačiau pasislėpti nuo pasaulį gąsdinančio ne ginklu, bet priešnuodžio dar neturinčio užkrato bus sudėtinga. Ir krepšinio aikštės gali neatstoti tų vyno rūsių kaip karo metais.

A.Velička pasakoja, kad dėl koronaviruso kiekvieną savaitę būna perkeliamos maždaug trejos Prancūzijos pirmenybių rungtynės.

Du „Champagne Basket“ žaidėjai užsikrėtė virusu dar sezono pradžioje, tad kol grįžo į rikiuotę ir galėjo susiklijuoti su likusia komanda, Reimso vyrukams buvo nelengva atrasti pergalingą formulę.

Beje, prisistatęs į „Champagne Basket“ stovyklą, po kraujo tyrimų lietuvis sužinojo, kad jo organizme irgi yra apie COVID-19 paliktus pėdsakus kalbančių antikūnų.

Pastarosiomis savaitėmis prancūzai gyveno pagal komendanto valandas – nuo 21 val. vakaro iki 6 val. ryto visoje šalyje buvo apribotas žmonių judėjimas viešose vietose.

Tad kai po Prancūzijos čempionato rungtynių komandos autobusas vėliau nei 21 val. vakaro paleisdavo žaidėjus skirstytis namo Reimse, klubo vadovai Arnui ir kitiems krepšininkams įteikdavo lapus, kurie „išteisintų“ komendanto valandomis po gatves zujančius žaidėjus, jeigu šiuos sustabdytų policija.

Maža to, iškart po 15min pokalbio su Arnu, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Marconas paskelbė visuotinį karantiną. Pagal jį visoje šalyje bus uždaromi barai ir restoranai, bus ribojamas judėjimas tarp šalies regionų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Reimsas COVID-19 fone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Reimsas COVID-19 fone

Dėl naujausių apribojimų buvo nukelti visi artėjančio savaitgalio Prancūzijos čempionato susitikimai.15min šaltiniai teigia, kad valdžia nėra linkusi nutraukti profesionalaus sporto varžybų organizavimo. Kaip tik ketvirtadienį Prancūzijos pirmenybių valdžia renkasi į posėdį aptarti ekstremalios situacijos.

A.Veličkos komandos draugai stebisi. Nors dar toks jaunas, 20-metis lietuvis per pastaruosius penkerius metus spėjo pažaisti ir pagyventi Kaune, Barselonoje, Panevėžyje, Tartu ir Prienuose, o dabar – Prancūzijoje.

Savarankiškam jaunuoliui jau įprasta keliauti po užsienį ir kasdien susipažinti su naujais žmonėmis. Prancūzija jam kažkiek primena Ispaniją. Tik A.Velička pastebi, kad čia mažai kas kalba angliškai. O su žmonėmis sunkiau susipažinti ne tik dėl kalbos barjero. Kaukės ir atsargumas dar labiau sumažino kontaktus su nepažįstamaisiais, o koronavirusas lydi krepšininkus kiekviename žingsnyje.

„Užsidėk kaukę!“ – jeigu tik pastebi per apdairumą užsidėti kaukę pamiršusį asmenį, A.Veličką ar kitus stabdo pastabūs vietiniai.

„Nuolat daromės tyrimus ir kasdien tvyro nežinomybė, ar kas nors neužsikrėtė, ar įvyks mūsų rungtynės. Šis sezonas labai skiriasi nuo kitų patirčių. Ta visa nežinomybė veikia psichologiją“, – pasakoja A.Velička.

VIDEO: „urBONUSas“: nepatogi tiesa apie A.Sireiką ir „Žalgirio“ – „Ryto“ mūšio įdomybės

Patikrino „Žalgirio“ priešininką

Užsidaręs nežinomybėje ir savo namuose Reimse, ketvirtadienio vakarą A.Velička įsijungs Eurolygos mačo transliaciją Prancūzijoje. Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Vilerbane sieks penktosios pergalės Eurolygoje prieš vietos ASVEL.

ASVEL krepšininkus A.Velička su „Champagne Basket“ patikrino antrajame Prancūzijos pirmenybių ture. Ir pralaimėjo – 73:85. Pats Arnas į Eurolygos klubo krepšį įmetė 13 taškų bei atliko 4 rezultatyvius perdavimus. ASVEL rūbinės tada prieš mėnesį dar nebuvo nušienavęs koronavirusas.

„Po visų koronų, net neaišku, kas žais už ASVEL. Bet, manau, turėtų laimėti žalgiriečiai, – prognozavo A.Velička. – Išskirčiau Moustaphą Fallą, kuris ginasi pagal flat gynybą. Manau, kad jį būtų galima atakuoti, kaip tą virš lanko kartais daro Lauvergne'as. Žalgiriečiai turės didelį potencialą žaisti du prieš du ir kabinti kamuolius virš krepšio. Fallui sunku gintis – prieš jį pats įmečiau kelis floaterius, įkišau perdavimą centrui. Pikenrole jį paranku atakuoti.

ASVEL puolimas prasideda nuo gynėjų, dideli ten daugiau užbaigia. Geras metikas yra Allerikas Freemanas, turi labai gerą metimo techniką ir drąsiai atakuoja po du prieš du, šauna iš už užtvaros. Norrisas Cole'as nėra metikas, bet yra visapusiškas gynėjas – gali pataikyti, turi gerą prasiveržimą.

Šiaip komandoje visi turi savo vaidmenis. Tai gan tvarkinga, disciplinuota komanda. Ten nėra taip, kad kažkuris žaidėjas bandytų vienas laimėti rungtynes. Jie ramiai po truputį bando paimti tą tašką.

Bet Luko Lekavičiaus floateriai, manau, labai gerai tiks (šypsosi.).“

Getty Images/ Euroleague nuotr./Lukas Lekavičius
Getty Images/ Euroleague nuotr./Lukas Lekavičius

Lietuvos krepšinį Arnui primena televizijos transliacijos, lietuviškos krepšinio tinklalaidės ir krepšinio naujienos. Taip pat – Lietuvos sirgaliams neblogai pažįstamas 30-metis amerikietis Travisas Leslie, žaidęs Vilniaus „Ryto“ ir „Šiaulių“ komandose, o dabar sėdintis „Champagne Basket“ rūbinėje. Anot A.Veličkos, svorio pridėjęs, žemiau šokantis, tačiau taikliau pataikantis puolėjas apie Lietuvą atsiliepia geru žodžiu.

Pats pasiūlymų likti Lietuvoje turėjęs A.Velička neatmeta galimybės, kad ateityje grįš namo. Tačiau jis neskuba strateguoti savo ateities. Dabar jo horizonte užsibrėžtas labai aiškus prioritetas.

„Kaip dabar visi sako, žiūriu į artimiausias rungtynes, kad galėčiau parodyti save kaip tik galiu geriau. Esu susitelkęs į savo žaidimą ir lygio kėlimą. Noriu patobulinti savo sprendimų priėmimą, išgyvendinti iš žaidimo savo buvusias klaidas. Dabar man tai svarbiausia. O kaip susiklostys mano karjera toliau, jau matysime po sezono, – 15min samprotavo A.Velička, prancūzų klubui įsipareigojęs vieneriems metams. – Viskas priklauso nuo situacijos. Jeigu būtų koks pasiūlymas iš Lietuvos, atsižvelgčiau, kaip mane žaidime mato treneris, ar ta komanda žaidžia Europoje – nebenorėčiau žaisti tik LKL. Tokiame amžiuje man dabar būtinas žaidimas, nes sunku tobulėti ant suolo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius