Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 21

Šaro ir Kurčio mokyklas išėjęs „Monaco“ variklis: „Tai – skirtingų filosofijų treneriai“

Vilniaus „Rytas“ trečiadienio vakarą namuose priims „Monaco“ krepšininkus, tarp kurių – lietuviams pažįstamas veidas. Nors Bulgarijos pasą turinčio amerikiečio Dee Bosto karjeros vingiai Kaune ir Pamaskvėje neužsitęsė ilgai, bet darbas su vieninteliais šiuo metu Eurolygos treneriais iš Lietuvos jam leidžia konstatuoti faktą: „Lietuviai nuostabiai supranta krepšinį.“ Eurolyga.lt gynėjas papasakojo apie Šaro reiklumą, Rimo Kurtinaičio pasitikėjimą ir būsimą „Ryto“ iššūkį.
Dee Bostas
Dee Bostas / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienis | Europos taurė | „Rytas“ – „Monaco“ | 19:00 | Vilnius

188 cm ūgio įžaidėjas į „Žalgirį“ 2017-aisiais atvyko kartu su Brandonu Daviesu iš „Monaco“ ekipos, kuriai gynėjas atstovauja ir dabar. Jei vidurio puolėjui pavyko atskleisti savo talentą, užsikabinti Eurolygoje ir šauti į elitą, tai Luko Lekavičiaus pakeitimu turėjęs būti įžaidėjas Lietuvą paliko dar gruodžio pradžioje.

Pirmiausia D.Bostą pristabdė reta kulno trauma, išėmusi jį iš rikiuotės mėnesiui. Vėliau – sudėtingos Šarūno Jasikevičiaus schemos ir griežti žaidimo rėmai, kuriuose nepatogiai jautęsis krepšininkas paprašė klubo leidimo išvykti.

„Laikas „Žalgiryje“ nebuvo blogas, bet buvo trumpas, – Eurolyga.lt sakė mūšio su „Rytu“ laukiantis įžaidėjas. – Aš esu iš tų krepšininkų, kuriems reikia laisvės aikštelėje ir žaidimo laiko. Žinau, tikriausiai reikėjo kantrybės, bet aš nesu kantrus. Aš nenorėjau laukti, norėjau žaisti, tad nusprendžiau išvykti.“

Vilkėdamas Kauno ekipos marškinėlius jis Eurolygoje spėjo sužaisti šešerias rungtynes, kuriose vidutiniškai žaisdavo beveik po 8 minutes, pelnydavo 2,2 taško ir atlikdavo po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Dalykas, prie kurio D.Bostui reikėjo prisitaikyti, – „Žalgirio“ trenerio reiklumas. Amerikietis pasakoja apie pažabotą norą atakuoti iš toli, ką jam labai patinka daryti.

Palyginimui, „Žalgiryje“ gynėjas per 6 rungtynes išmetė 5 tritaškius (vid. 0,8), o šį sezoną Europos taurėje – 65 tolimi metimai per 12 mačų (vid. 5,4). Tiesa, tikslą pasiekė vos 23,1 proc. šūvių.

Įžaidėjo pozicija yra ta, kuriai Š.Jasikevičius kelia didžiausius reikalavimus. Sutapimas ar ne, bet per pastaruosius metus „Žalgiryje“ neprisitaikė nebent atakų organizatoriai – D.Bostas, Alexas Perezas, Derrickas Waltonas ar Donatas Sabeckis. Tiesa, iš šio ketverto Kauną savo noru paliko tik pirmasis paminėtas įžaidėjas.

„Šaras yra labai reiklus, didesnio vaidmens pradžioje tikėtis sunku. Jis neduoda daug laisvės, detalės yra labai smulkios. Yra dalykų, kurių jis neleidžia daryti aikštelėje. Tarkime, aš norėjau dažniau atakuoti iš toli. „Žalgiryje“ reikia kantrybės, o jei esi kantrus, tuomet viskas bus gerai. Kevinas su Vasia prie to prisitaikė, žaidė labai gerai, sulaukė trenerio pasitikėjimo ir dabar rungtyniauja aukščiausiame lygyje“, – sakė D.Bostas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dee Bostas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dee Bostas

Buvęs „Žalgirio“ legionierius vis dar seka buvusios komandos žaidimą, nors joje praleido vos kiek daugiau nei tris mėnesius. Amerikietis dar palaiko kontaktą su kapitonu Pauliumi Jankūnu ir puolėju Edgaru Ulanovu.

D.Bostas stebėjo kauniečių rungtynes Atėnuose. Nors „Žalgiris“ jas pralaimėjo, bet „Monaco“ legionierius mato augančią bei žaidimą gerinančią ekipą.

„Manau, kad jie po truputį supranta, ko nori Šaras, – sakė D.Bostas. – Procesas lėtas, bet pažanga matoma. Jie vis dar kovoja dėl atkrintamųjų, pozicijos nėra tokios blogos. „Žalgirio“ žaidėjai ne visada mėgaujasi krepšiniu, bet yra labai gerai treniruoti, pasiruošę kovai ir kaunasi iki paskutiniųjų sekundžių. Jie visada yra arti pergalės. „Žalgiris“ tikrai stiprus, o su laiku bus dar geresnis.“

„Žalgirio“ žaidėjai ne visada mėgaujasi krepšiniu

Išsiprašęs iš „Žalgirio“ gynėjas sugrįžo į Prancūziją, tik ne „Monaco“, o Strasbūro IG ekipą. Po sezono – Georgios Bartzoko kvietimas į Maskvos srities „Chimki“, kurioje po kelių mėnesių treneriu tapo Rimas Kurtinaitis.

Nors vasario mėnesio pabaigoje gynėjas paliko komandą, tačiau atsiminimai iš karjeros etapo Rusijoje – labai geri.

„Laikotarpis „Chimki“ buvo labai geras, – sakė krepšininkas. – Išgyvenome trenerių pokyčius, o Rimas patikėjo man gynybines užduotis. Aš galiu gerai žaisti gynyboje, nėra abejonių. Save laikau vienu geriausiai varžovus spaudžiančių žaidėjų. Man patinka agresyviai spausti ir dusinti varžovus. Tai būdavo mano pagrindinė užduotis Eurolygoje.“

„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas
„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas

Už gerą gynybą D.Bostą ne kartą gyrė ir R.Kurtinaitis, o atstovaudamas „Chimki“ komandai Eurolygoje gynėjas vidutiniškai per 23 minutes rinkdavo po 7,9 taško, atkovodavo po 2,3 ir perimdavo po 1 kamuolį, atlikdavo po 3 rezultatyvius perdavimus ir fiksuodavo po 7,7 naudingumo balo.

Pamaskvėje jis turėdavo ir uždegtą šviesą atakuoti iš toli – vidutiniškai po 4,5 išmesto tritaškio per mačą, o taiklumas siekė 33,7 proc.

„Su Rimu dirbome neilgai, bet galiu pasakyti, jog jis leidžia auklėtiniams žaisti, sistema yra laisvesnė. Žaidžiau pas du trenerius iš Lietuvos, įsitikinau, kad lietuviai tikrai gerai išmano krepšinį“, – sakė Dee.

Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp šių garsių krepšinio protų?

„Kiekvienas treneris skirtingai ruošiasi rungtynėms. Tai skirtingų filosofijų treneriai. Šaras yra griežtesnis, reiklesnis, žaidime daugiau rėmų, o Rimas suteikia daugiau laisvės. Bet yra ir panašumų. Jie abu daug dėmesio skiria detalėms ir smulkiai analizuoja varžovus“, – lygino buvęs „Žalgirio“ ir „Chimki“ įžaidėjas.

Vis dėlto žaidimas Eurolygoje pas specialistus iš Lietuvos – praeitis. Dabar D.Bostas žvelgia į ateitį bei tikisi šį sezoną patriukšmauti su „Monaco“.

Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Dee Bostas
Eurocupbasketball.com/Monaco nuotr./Dee Bostas

Prie Viduržemio jūros įsikūręs Prancūzijoje įregistruotas klubas yra laikomas tamsiuoju Europos taurės arkliuku, kurio jėgą trečiadienio vakarą pajusti galės „Rytas“.

Sašos Obradovičiaus vadovaujama ekipa Prancūzijos pirmenybėse turi po lygiai pergalių su Eurolygoje rungtyniaujančiu Vilerbano ASVEL – 17. Dėl geresnio tarpusavio taškų santykio „Monaco“ šiuo metu žengia pirmi.

Europos taurės pirmajame etape – 6 pergalės ir trečioji vieta, į priekį užleidžiant Bolonijos „Segafredo Virtus“ su Milošu Teodosičiumi bei Andoros „MoraBanc“.

„Top 16“ etape „Monaco“ namuose krito prieš „Galatasaray“, bet Kazanėje patiesė UNIKS, tad visos keturios ekipos turi po lygiai pergalių.

„Mūsų forma svyruoja, trūksta stabilumo, tačiau sau keliame aukščiausius tikslus. Pirmasis mūsų taikinys – atkrintamosios varžybos abiejuose turnyruose. Turime žengti žingsnį po žingsnio ir taip – iki sezono pabaigos“, – sakė D.Bostas.

Antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre D.Bostas yra vienas svarbiausių „Monaco“ žaidėjų. Jis žaidžia po 29 minutes, pelno po 10 taškų, atkovoja po 4,5 ir perima po 1,7 kamuolio, atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,9 karto ir renka po 9,4 naudingumo balo.

„Norėčiau būti pastovesnis, ypatingai Europos taurėje. Norėčiau pataikyti stabiliau. Būsiu patenkintas, jei pavyks tai padaryti. Visada yra vietos tobulėjimui“, – sakė Dee.

Amerikietis tikrai nespindi taiklumą atspindinčiose kategorijose. Dvitaškiai – 32,3 proc., tritaškiai – 23,1 proc., baudos – 76,1 proc.

Pagal pataikymą nespindi ir „Monaco“ komanda. Tai vienintelė ekipa Europos taurėje, kurios taiklumas iš toli nesiekia 30 proc. ribos – 29,1.

„Mes esame nestabilūs abiejose aikštės pusėse, – apie vietą tobulėjimui sakė krepšininkas. – Kartais mes puikiai ginamės, bet stringame puolime. Arba atvirkščiai. Jei pavyks suderinti šiuos dalykus, mes galėsime šiame sezone šį tą nuveikti.“

Gynėjo laukia vizitas į Lietuvą, į areną, kuri jam nesisieja su gerais prisiminimais. 2017-ųjų spalio 8-ąją „Siemens“ arenoje 70:67 triumfavo Kevino Pangoso vedamas „Žalgiris“, tačiau D.Bostas patyrė kulno traumą, kuri gynėją iš rikiuotės išėmė mėnesiui.

Prieš būsimą mačą „Monaco“ įžaidėjas nukėlė kepurę prieš Vilniaus „Ryto“ sirgalius.

„Rytas“ turi puikią sirgalių bazę, kuri labai gerai palaiko komandą, – mintimis dalijosi krepšininkas. – Sunku žaisti Vilniuje, nes sirgaliai duoda papildomos energijos namų komandai. „Rytas“ žaidžia kietai, kaip ir kiekviena ekipa iš Lietuvos. Tai gerai treniruota ir organizuota komanda. Mūsų laukia kietas riešutėlis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius