-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 10 13

Šaro ramybę po nesėkmės paaiškinant: naujas šviesulys ir lengvai ištaisomos klaidos

„Krepšinio pasaulyje“ legenda Vidas Mačiulis po spaudos konferencijos stebėjosi – seniai matė tokį ramų Šarūną Jasikevičių po pralaimėtų rungtynių. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išgliaudė „Žalgirio“ pralaimėjimą Vitorijos „Baskonia“ ekipai 79:87.
Šarūnas Jasikevičius, Nate'as Woltersas, Leo Westermannas
Šarūnas Jasikevičius, Nate'as Woltersas, Leo Westermannas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bet koks pralaimėjimas namuose skamba nekaip. Praėjusiame sezone du kartus dviženkliais skirtumais „Žalgirį“ įveikusi „Baskonia“ šį kartą tai padarė 8 taškų skirtumu. Tačiau kauniečių žaidimas penktadienį nepaliko tiek blogų įspūdžių, kiek jų būdavo po praėjusių metų nesėkmių prieš ispanus. Apžvelgsiu keletą tiek teigiamų, tiek neigiamų šių rungtynių aspektų.

Blogieji:

  • 1) Klaidos puolime

„Žalgiris“ padarė 12 klaidų, kas yra dar pakenčiamas rezultatas (iki 10 būtų idealu). Labiausiai žalgiriečiai klydo antrajame, kuriame padarė net 7 klaidas ir kurį pradėjo net keturiomis iš eilės. Daugumą klaidų galima priskirti „sezono pradžios“ ar „susižaidimo trūkumo“ klaidoms.

Leo Westermannas priima blogą sprendimą kabinti kamuolį Aaronui White‘ui, kuris buvo gerai uždengtas; Birutis, gavęs kamuolį po užtvaros, neteisingai nuskaito gynybines rotacijas; Westermannas atlieka per aukštą perdavimą Biručiui; White‘as bando įgrūsti kamuolį į baudos aikštelę, kurioje susispaudžia keli baskų žaidėjai; White‘as atlieka blogą papildomą perdavimą – tai buvo pirmos 5 iš 6 „Žalgirio“ atakų antrajame kėlinyje ir jos baigėsi klaidomis. Jos leido priešininkams pelnyti 6 lengvus taškus greitajame puolime.

Iš viso „Baskonia“ pelnė 12 taškų greitose atakose po kauniečių klaidų. Nemažai klaidų buvo galima išvengti, tačiau reiktų pagirti ir varžovus už solidžią komandinę gynybą.

  • 2) Gynyboje neatsikovoti kamuoliai

Gynyba pasibaigia tik tada, kuomet yra atsikovojamas kamuolys. Kauniečiai leido varžovams atsikovoti 12 kamuolių puolime, tuo tarpu patys pasiėmė tik 5. Tai kauniečiams kainavo 13 taškų.

Pirmajame kėlinyje po net dviejų puolime atkovotų kamuolių Mattas Janningas nubaudė kauniečius tritaškiu. Vėliau Biručiui nepavyko atsitverti Vincent'o Poirier, kuris įdeda į krepšį. Antrajame – Grigonis po išsikeitimo gynyboje nespėja atsitverti ir praleidžia dar du Poirier taškus. Kitame epizode Daviesas neatsitveria Diopo. Trečiajame kėlinyje po puolime atkovotų kamuolių „Baskonia“ dar du kartus priverčia žalgiriečius ilgai gintis ir galiausiai pelno taškus.

Tokie momentai priverčia eikvoti papildomą energiją bei gali neigiamai paveikti komandą psichologiškai.

VIDEO: „Ginčas“ su Stepu: ką šiais metais Eurolygoje gali pasiekti „Žalgiris“?
  • 3) Mažos, bet brangiai kainavusios klaidos gynyboje

Ketvirtajame kėlinyje, kuomet „Baskonia“ įvykdė pagrindinį rungtynių spurtą, kauniečiai nei klydo puolime, nei leido varžovams atsikovoti kamuolius puolime. Taip, „Baskonia“ pataikė keletą neįtikėtinų metimų (Grangerio tritaškiai iš kampo ir aikštelės vidurio), tačiau ir kauniečiai padarė keletą mažų, tačiau brangiai kainavusių klaidų gynyboje.

Rezultatui esant 57:63, M.Grigonis sekundei praranda savo dengiamą žmogų (J.Grangerį), kuris tuo tarpu pakeičia savo poziciją keliais metrais. Iškart seka savalaikis perdavimas ir Grangeris baudžia „Žalgirį“ tritaškiu bei pradeda spurtą.

Kitoje atakoje B.Daviesas suklysta gana grubiai. Jis sugalvoja padėti iš stipriosios pusės bei nuo žmogaus, kuris stovi per vieną perdavimą nuo žaidėjo su kamuolio. Dar blogiau, kad tas žmogus buvo Šengelija, kuris baudžia „Žalgirį“ dar vienu tritaškiu (57:69). Vėliau Daviesas priverstas rotuoti ir nepanaudoja pražangos „iki bonuso“ prieš besiveržiantį žmogų nuo tritaškio – viskas baigiasi A.White‘o nesportine pražanga.

Sudedame šias keletą klaidų su pora super sudėtingų J.Grangerio metimų ir gauname spurtą, nulėmusį pirmųjų „Žalgirio“ rungtynių Eurolygoje baigtį.

VIDEO: Fantastiški J.Grangerio tritaškiai sugadino „Žalgirio“ startą Eurolygoje

Gerieji:

  • 1) Nate‘as Woltersas

Šis įžaidėjas palieka puikų įspūdį bei kol kas puikiai užpildo didžiulius Kevino Pangoso paliktus batus. Agresyvus bei veržlus jo žaidimas, nardymas po baudos aikštelę, taiklūs „floateriai“, komandos valdymas bei asistavimas komandos draugams – Woltersas vakar darė viską, o 27 naudingumo balai kalba patys apie save.

Galima tik priminti, kad ankstesniems komandos lyderiams – tam pačiam Pangosui, Westermannui ar Micičiui, pirmieji sezonai ir pirmosios rungtynės nebūdavo tokios sėkmingos, jų žaidimas dažnai banguodavo. Galbūt tas laukia ir Wolterso, bet kol kas jo pasirodymai nuteikia itin optimistiškai.

VIDEO: N.Woltersą nustebino Šaras: per metus nebuvau tiek išmokęs
  • 2) Puolimo universalumas

Sunku stabdyti komandas, kurios turi ne vieną opciją puolime. Nelengva analizuoti jų žaidimą, atsiranda daugiau galimybių pasimesti gynybiniuose susitarimuose bei nesusikalbėti. Kauniečių žaidimas grįstas įvairiomis opcijomis puolime, bandant išnaudoti tuo metu aikštėje esančių žaidėjų privalumus bei varžovų trūkumus. Viskas vardan to, kad pavyktų atlikti geriausią įmanomą metimą.

Tai gali būti derinys B.Davieso žaidimui „ant ūselio“ arba ne viena ir ne dvi užtvaros A.Milakniui, bandant suteikti jam laisvės išmesti tritaškį. Dažnai „ant ūselio“ ieškomi E.Ulanovas bei L.Westermannas. Įvairios 2 prieš 2 žaidimo variacijos su P.Jankūnu, L.Biručiu ir A.White‘u. 1 prieš 1 gerai žaidžiantys N.Woltersas su M.Grigoniu. Trūksta šiek tiek laiko ir kauniečių puolimas turėtų tapti labai efektyvus.

VIDEO: „Eurolygos diena“ grįžta: ką Šaro „Žalgiris“ šiemet sukurs Eurolygoje?

Išvada

Reikia nulenkti galvas prieš „Baskonia“ ir Pedro Martinezą, kurie vakar pademonstravo tikrai solidų krepšinį, ypač kaip pirmoms reguliariojo sezono rungtynėms. „Žalgirio“ žaidimas, net ir pralaimėjus, paliko neblogą įspūdį, tuo labiau, kad dauguma klaidų, nulėmusių rungtynių baigtį, gana lengvai ištaisomos.

VIDEO: Marius Grigonis: „Pralaimėti stebint tokiam kiekiui žiūrovų nėra gerai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius