Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 29

Skaičiai nemeluoja: kraupūs „Žalgirio“ ir E.Ulanovo rodikliai apnuogina kauniečių problemas

„Silpniausia Eurolygos komanda“ – tokią skaudžią išvadą padarė Izraelio žiniasklaida apie Kauno „Žalgirį“ po to, kai ir nedemonstruodamas geriausio žaidimo Tel Avivo „Maccabi“ užtikrintai nugalėjo Lietuvos čempionus. Ar „Žalgiris“ iš tiesų yra prasčiausia Eurolygos ekipa? 15min pasinėrė į Eurolygos skaičių raizgalynę, kurioje bandė rasti paaiškinimą ypač prastam „Žalgirio“ sezono startui.

0:6 – toks pergalių ir pralaimėjimų balansas šviečia ties „Žalgirio“ pavadinimu Eurolygos turnyrinėje lentelėje.

Bet šie skaičiai tik apibendrina visumą rodiklių, kuriuose kauniečiai nusileidžia daugeliui, o kartais ir visoms kitoms Eurolygos ekipoms.

15min neria į skaičių sūkurį ir analizuoja didžiausias „Žalgirio“ žaidimo spragas šiemet.

Puolime – geresni tik už UNIKS

Daugiausiai problemų sezono starte „Žalgiris“ turi puldamas.

Netekę trijų puolimą užkurdavusių gynėjų Mariaus Grigonio, Thomaso Walkupo ir Roko Jokubaičio, kauniečiai tikėjosi jų netektis kompensuoti į puolimą orientuotais pirkiniais Emmanueliu Mudiay, Janiu Strelnieku ir Mantu Kalniečiu, taip pat ir geriau puolančiu nei besiginančiu Tyleriu Cavanaugh, bet kol kas šie sprendimai nepasiteisino.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay

Po šešių Eurolygos turų „Žalgiris“ yra prasčiausiai puolanti komanda.

Net keturis iš šešių sykių žalgiriečiai nepasiekė 70 taškų ribos, o iš viso per susitikimą renka vos po 67,3 taško.

Daugiau už „Žalgirį“ sukrapšto net Kazanės UNIKS (vid. 68), kurios statistiką stipriai subjaurojo košmariškas vakaras Stambule, kai į „Fenerbahče“ krepšį Velimiro Perasovičiaus vyrai įmetė vos 41 tašką.

Tik UNIKS „Žalgiriui“ nusileidžia pagal puolimo reitingą. Mykolo Stumbro duomenimis, žalgiriečiai per 100 atakų pelno vos 99,3 taško ir tarp aštuoniolikos Eurolygos klubų užima 17 vietą. UNIKS puolimo reitingas – vos 96,9 taško per 100 atakų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas

Tiesa, Kazanės komanda gerokai sėkmingiau ginasi nei „Žalgiris“ (6 vieta pagal gynybinį reitingą, kai „Žalgiris“ penkioliktas), o tai lemia, kad pagal puolimo ir gynybos reitingų sumą „Žalgiris“ yra pats paskutinis visoje lygoje.

Kur slypi didžiausios „Žalgirio“ problemos puolant?

Pirmiausia, elementariausiame krepšinio aspekte – pataikyme.

Dvitaškius kauniečiai meta viso labo 46,4 proc. tikslumu ir atakuoja prasčiausiai iš visų Eurolygos komandų, o pagal tritaškių pataikymą (33,1 proc.) yra tik dvylikti.

Maža to, žalgiriečiai išprovokuoja tik po 18 pražangų (15 vieta) ir retokai stoja prie baudų metimų linijos, tad ir lengvų taškų pelnyti žalgiriečiams pavyksta nedaug.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Apskritai pagal bendrą pataikymo procentą, kur atitinkamai įvertinami ir sudedami dvitaškių, tritaškių ir baudų metimų taiklumo procentai (angl. true shooting percentage), „Žalgiris“ Eurolygoje yra vos 16-as (51,9 proc.).

Nepadeda „Žalgiriui“ ir tai, jog didelė dalis kauniečių atakų yra rezgamos ilgai ir kantriai. Pagal per rungtynes suorganizuojamų atakų skaičių (vid. 67,3) kauniečiai tarp Eurolygos komandų užima tik 14 vietą.

O nemaža tų atakų dar baigiasi ir klaidomis – jų žalgiriečiai daro po 13,3 per mačą ir pagal šį rodiklį turnyre yra vienuoliktoje vietoje.

Įdomu tai, kad su Jure Zdovco atėjimu „Žalgirio“ puolimas tik dar suprastėjo.

Jei vertintume tik skaičius nuo trečiojo turo, kai slovėnas pirmą kartą vadovavo „Žalgiriui“ Eurolygos mače, kauniečių rezultatyvumo vidurkis yra vos 66 taškai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jure Zdovcas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jure Zdovcas

Prastesnis nei sezono vidurkis yra ir J.Zdovco treniruojamo „Žalgirio“ puolimo reitingas (98,1 taško per 100 atakų).

Žinoma, galima teigti, kad didele dalimi šie skaičiai priklauso ir nuo oponentų. Dar Martino Schillerio treniruotas „Žalgiris“ žaidė prieš Vilerbano ASVEL ir nukraujavusį Sankt Peterburgo „Zenit“, o J.Zdovco vairuojama komanda varžėsi su į gynybą orientuotais Belgrado „Crvena zvezda“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Tel Avivo „Maccabi“ klubais.

Tačiau reikia nepamiršti, kad prieš didžiausius Eurolygos banginius „Žalgiris“ dar apskritai nežaidė. Tik šiandien kauniečiai stos į kovą su titulą ginančiu „Anadolu Efes“, lapkritį jų laukia ispanų grandų Madrido „Real“ ir „Barcelona“ išbandymai, o gruodį kauniečiai savo arenoje priims Maskvos CSKA ir Milano „Olimpia“ komandas.

Po akistatų su šiais pretendentais į finalo ketvertą „Žalgirio“ statistika gali subjurti dar labiau.

Gynyba pagerėjo, bet nežymiai

Priešingai nei puolimą, gynybą J.Zdovco atėjimas „Žalgiryje“ kiek pagerino.

Pagal gynybos reitingą (113,1 taško per 100 atakų) žalgiriečiai yra tik 15-ti, pagal praleidžiamus taškus (vid. 77,5) – keturiolikti.

VIDEO: Iš Tel Avivo tuščiomis: kas nulėmė 6-ą „Žalgirio“ pralaimėjimą

Palyginimui, per ketverias J.Zdovco vadovautas rungtynes „Žalgiris“ praleidžia 76,5 taško ir pagal šį rodiklį yra tryliktas.

Tiesa, kadangi atėjus J.Zdovco krito „Žalgirio“ rungtynių tempas, gynybinis komandos reitingas nežymiai suprastėjo – nuo 113,1 iki 114,1 taško per 100 taškų.

Viena didžiausių „Žalgirio“ problemų gynyboje – agresyvumo stoka.

Nors kauniečiai prasižengia gana dažnai (vid. 21 kartą, keturiolikta vieta), jų varžovai per rungtynes klysta vos po 9 kartus, o „Žalgiris“ perima vos po 4 kamuolius – tai paskutinis ir priešpaskutinis rodikliai Eurolygoje.

Gynyboje žalgiriečiai ne tik neprovokuoja klaidų, bet ir „nenumuša“ varžovų pataikymo procentų. „Žalgirio“ varžovai pataiko 51,4 proc. dvitaškių ir 35,3 proc. tritaškių, taip pat gauna galimybę išsimesti po 16,8 baudų metimų – visi šie rodikliai yra prastesni nei Eurolygos vidurkiai.

Kraupūs Edgaro Ulanovo skaičiai

Kalbant apie individualius žaidėjus, pirmiausia akys krypsta į Edgarą Ulanovą.

Po metų pertraukos į „Žalgirį“ grįžęs ir brangiausiu komandos lietuviu tapęs puolėjas kol kas išgyvena blogiausią karjeros atkarpą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Ulė žaidžia daug – po beveik 27 minutes (daugiausiai komandoje), bet renka vos po 4,2 taško ir 3 naudingumo balus (atitinkamai vienuoliktas ir dešimtas rezultatai komandoje).

Dar blogiau atrodo E.Ulanovo pataikymo procentai. 17,6 proc. (3/17) dvitaškių ir 21,1 proc. (4/19) tritaškių taiklumai susiveda į bendrą vos 19,4 proc. pataikymą, kuris yra prasčiausias tarp visų 115 Eurolygos žaidėjų, kurie per rungtynes kamuolį išmeta bent jau po penkis kartus.

E.Ulanovo pataikymas yra toks prastas, jog tik Rudy Fernandezas (20 proc.) ir Dylanas Osetkowskis (21,9 proc.) meta panašiai netiksliai, o kiti blogiausiai Eurolygoje atakuojantys žaidėjai Kendrickas Perry ir Parisas Lee tą daro beveik penkiais procentais tiksliau (24,3 proc.).

Nusimušęs šį sezoną E.Ulanovo taikiklis net ir metant baudų metimus, kur jis anksčiau būdavo ypač solidus. Kol kas Ulė pataikė tik 58,3 proc. (7/12) baudų, nors jo karjeros vidurkis yra 81,6 proc.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Ypač prastą „Žalgirio“ puolėjo sezono startą iliustruoja ir išplėstinė statistika.

Pagal puolimo ir gynybos reitingų santykį (angl. net rating) E.Ulanovas tarp visų Eurolygos žaidėjų, rungtyniaujančių bent po 15 minučių, yra pats paskutinis. Su juo „Žalgiris“ per 100 atakų įmeta net 43,6 taško mažiau negu varžovai.

Remiantis paprastesne statistine išraiška, „Žalgiris“ su E.Ulanovu aikštėje Eurolygoje yra praleidęs 51 tašku daugiau negu įmetęs pats.

Ypač prastai su E.Ulanovu veikia Kauno klubo puolimas (76,4 taško per 100 atakų) – šiuo aspektu Eurolygoje kol kas prastesnis yra tik Belgrado „Crvena zvezda“ puolėjas Dejanas Davidovacas (65,2).

Bet negelbėja E.Ulanovas savo komandai ir gindamasis. Jei ankstesniais sezonais Ulė būdavo vienas pagrindinių „Žalgirio“ ramsčių savo aikštės pusėje, tai dabar jo gynybinis reitingas taip pat yra tarp prasčiausių visoje Eurolygoje (120 taškų per 100 atakų). Blogiau komandos ginasi tik aikštėje esant šiems septyniems bent 15 minučių rungtyniaujantiems krepšininkams: Nemanjai Nedovičiui, Ognjenui Dobričiui, Artūrui Milakniui, Rodrigue'ui Beaubois, Mantui Kalniečiui, Žanui Šiško ir Tyleriui Cavanaugh.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

E.Ulanovą pagal gynybinį reitingą kol kas lenkia net ir juodąja skyle gynyboje laikomas Maskvos CSKA rusas Aleksejus Švedas.

Žalgiriečio bėdos išryškėja ir vertinant asmeninę gynybą – Mykolo Stumbro duomenimis, E.Ulanovas kol kas sustabdo tik 44,2 proc. varžovų atakų. Tik 19 Eurolygos žaidėjų iš tų, kurie žaidžia bent po 15 minučių, šį sezoną asmeniškai ginasi prasčiau, o tarp jų – ir keturi žalgiriečiai (Lukas Lekavičius, Janis Strelniekas, Mantas Kalnietis ir Artūras Milaknis).

Nenuostabu, kad Tel Avive J.Zdovcas jau apkarpė ir E.Ulanovo minutes – ankstesnėse slovėno vadovautose rungtynėse žaidęs 25, 26 ir 32 minutes, prieš „Maccabi“ kaunietis ant parketo lakstė jau tik 18,5 minutės.

Svarbiausia pataikyti į skylę?

Žvelgiant į kitų „Žalgirio“ žaidėjų rodiklius, labiausiai į akis krenta pataikymo procentai.

Jau minėjome, kad blogiausiai Eurolygoje krepšį atakuoja E.Ulanovas, tačiau dar keturi žalgiriečiai patenka tarp 35 prasčiausiai pataikančių turnyro žaidėjų.

Tyleris Cavanaugh (30,3 proc.), Emmanuelis Mudiay (32,5 proc.), Nielsas Giffey (37,8 proc.) ir Lukas Lekavičius (40,4 proc.) krepšį atakuoja žemesniu nei vidutiniu taiklumu. Į šią kategoriją dar patektų ir Mantas Kalnietis (37,9 proc.), bet Lietuvos rinktinės kapitonas nepatenka į klasifikuojamų žaidėjų sąrašą, nes neišmeta 5 metimų per susitikimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Krūva žalgiriečių atsiduria ir prie prasčiausių Eurolygos snaiperių.

E.Ulanovas (21,1 proc.), E.Mudiay (23,1 proc.), L.Lekavičius (25 proc.) ir T.Cavanaugh (26,7 proc.) yra tarp 25 blogiausiai tritaškius šį sezoną metančių krepšininkų.

Taiklumo kol kas netrūksta tik pripažintiems snaiperiams – Janiui Strelniekui (63,6 proc. dvitaškių, 50 proc. tritaškių) ir Artūrui Milakniui (43,5 proc. tritaškių). Pastarajam ypač į naudą išėjo J.Zdovco atėjimas – Milas vadovaujant M.Schilleriui nepataikė nė vieno tritaškio, o per pastaruosius tris mačus įskraidino į krepšį 10 iš 19 tolimų bombų.

VIDEO: „Žalgiryje“ yra vietos senukams: užsiliepsnojusio Milo tritaškiai

Didžiausias „Žalgirio“ vilties spindulys kol kas yra Joshas Nebo. Eurolygos naujokas ne tik renka solidžius skaičius (vid. 10 taškų ir 7,3 atkovoto kamuolio), bet ir dvitaškius meta įspūdingu 75 proc. tikslumu (24/32). Dažniausiai kamuolį į krepšį sugrūdantis amerikietis pagal šį rodiklį yra trečias Eurolygoje (po Walterio Tavareso ir Donta Hallo).

Pagal atkovotus kamuolius „Žalgirio“ skrajūnas dalinasi trečiąją vietą su Vitorijos „Baskonia“ lietuviu Tadu Sedekerskiu. Trečias J.Nebo yra ir pagal blokus (1,2), ir pagal puolime atkovojamus kamuolius (3), o pagal naudingumo balus (16) – dešimtas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joshas Nebo
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joshas Nebo

Vis dėlto jo vieno pergalėms pasiekti „Žalgiriui“ neužtenka. Jei kauniečiai nori atsidaryti pergalių sąskaitą, pasitempti turi kone visi Lietuvos čempionų atstovai. Geriausia, jog tą jie padarytų jau šįvakar, kai 20.30 val. žalgiriečiai stos į kovą su buksuojančiais Eurolygos čempionais Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius