-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 05

Slogus žalgiriečių vakaras: kas užrišo „Žalgiriui“ krepšį?

Tai, ką penktadienio vakare išvydo sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje susirinkę sirgaliai, buvo stereotipinės pirmosios sezono rungtynės. Daugybė abiejų ekipų klaidų, slopus žaidimo ritmas, nesusikalbėjimai gynyboje – šie vaizdai išlieka atmintyje po penktadienio rungtynių. „Baskonia“ nesužaidė įspūdingų rungtynių, tačiau kauniečiams itin sunkiai sekėsi išnaudoti susikurtus šansus laisviems atakuoti krepšį, todėl po 40 minučių kovos teko pripažinti ispanų pranašumą – pralaimėta 58:70.

Krepšinyje pergalę kartais nulemia patys paprasčiausi dalykai – sunku tikėtis laimėti tuomet, kai tesukrapštai 58 taškus. Angliškas išsireiškimas – „jiems būtų buvę sunku įmesti net ir akmenėlį į vandenyną“ puikiai tinka apibūdinti tai, kas vakar neleido namų šeimininkams pradėti Eurolygos sezono pergale.

Kauniečiai, nebūdingai sau, itin netaikliai atakavo iš dviejų taškų zonos (13/36, 36 proc. taiklumas), tritaškių taiklumas irgi nežibėjo (8/25, 32 proc.), o prie viso to dar ir nemaloniai nustebino baudų pataikymas (8/15, 53 proc.). Net keli papildomi pataikyti metimai situaciją būtų ženkliai pagerinę, tačiau rungtynių likimą nulėmė ne vien šie.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ startas Eurolygoje ir nuožmi kova su neparankia „Baskonia“

Gynyba

  • Nesusikalbėjimai ir vėlavimai

Nenušlifuotos gynybinės sistemos yra normali pirmųjų rungtynių dalis. Tie dalykai, kurie galbūt atrodė, kad veikia LKL rungtynėse, gali neveikti prieš itin stiprią Europos komandą.

Įstrigo keli epizodai gynyboje, kuriuose yra itin svarbus žaidėjų automatizmas ir kiekviena akimirka.

Pirmajame kėlinyje „Baskonia“ nemažai žaidė iš užtvarų be kamuolio ir kelių iš jų metų pirminis gynėjas (jais buvo M.Grigonis ir vėliau E.Ulanovas) atsilikdavo nuo savo dengiamo varžovo. Tokiuose momentuose „Žalgirio“ planas gelbėjant situaciją yra keistis su paskutiniu aukštaūgiu, kurio žmogus stato užtvarą. Tačiau šioje sezono stadijoje šis elementas dar nesuveikė visu 100 procentu ir vienoje atakoje Z.Leday, o kitoje J.Landale’as akimirką pavėlavo tą padaryti – „Baskonia“ abu kartus pataikė tolimus metimus.

VIDEO: Šarūno Jasikevičiaus spaudos konferencijoje – klaidų aptarimas

„Baskonia“ keletą kartų nubaudė po nesusikalbėjimų pikenrolų (du prieš du) metu. Viena iš skaudžiausių tokių situacijų įvyko antrojo kėlinio pabaigoje, kuomet svečiai pirmą kartą atsiplėšė nuo kauniečių didesniu skirtumu. Toje situacijoje E.Ulanovas norėjo keistis su Z.LeDay dengiamaisiais, tačiau amerikietis to nesuprato ir paliko žmogų su kamuoliu – pavojingiausią aikštelėje visiškai laisvą, ir L.Vildoza smeigė tritaškį.

  • Nepadarytos baudos ir neteisingi nukreipimai

Šarūnas Jasikevičius eilinį kartą po rungtynių buvo nepatenkintas dėl auklėtinių nepadarytų pražangų situacijose iki bonuso. Tokių epizodų buvo daugiau, tačiau įstrigo trys atakos iš eilės trečiojo kėlinio pradžioje.

Pirmoje atakoje buvo leista M.Janningui pelnyti 2 taškus greitoje atakoje. Kitoje situacijoje, Z.LeDay pirmuoju žingsniu ties tritaškiu įveikė T.Šengelija. Amerikietis subaudavo per vėlai, o gruzinas sugebėjo užbaigti ataką taikliai net ir su pražanga.

Šaro kantrybės taurę perpildė A.Perezas, kuris itin pasyviai ankstyvoje atakos fazėje stabdė už save aukštesnį P. Garino, kurio netaiklų metimą pakartojo Y.Fallas. Šie epizodai per kelias minutes padidino Baskonia pranašumą nuo +5 (32:37) iki +12 (34:46).

VIDEO: M.Grigonis suirzęs: su tokiu puolimu prieš nieką nelaimėsim

Kauniečiai taip pat nemažai kartų ties perimetru leido varžovams veržtis į vidurį. Greičiausiai, kad tai buvo gynybinės klaidos, kadangi dažniausiai komandos iš aikštelės šonų nori, kad varžovai veržtųsi link galinės linijos. Praleidus varžovą į vidurį griūna gynybinės rotacijos ir tokie prasiveržimai „Žalgiriui“ penktadienį kainavo brangius taškus.

Visgi tiek nepadaromos baudos, tiek vėlavimai ir nesusikalbėjimai gynyboje yra natūralus dalykas sezono pradžioje. Visiškai jų išnaikinti neįmanoma, tačiau natūralu, kad su kiekvienomis rungtynėmis tokių klaidų turėtų mažėti.

VIDEO: Edgaras Ulanovas po pirmų Eurolygos rungtynių: „Jie sugrąžino mus į realybę“

Puolimas

  • Fallo faktorius ir pramesti laisvi metimai

„Žalgiris“ kūrėsi gerus metimus kiekvieną kartą gynėjams atakuojant baudos aikštelę. Buvo atakų, kuomet kamuolys judėjo itin gražiai bei vietoj gero metimo kauniečiai susikurdavo dar geresnį. Tačiau daugelis progų taip ir liko neišnaudotos.

Kita itin svarbi šių rungtynių detalė buvo „Baskonia“ milžino Y.Fallo figūra. 18 minučių žaidęs 221 cm ūgio senegalietis privertė kauniečius keisti savo metimus visose aikštelės vietose. N.Hayesas prametė visus 6 savo metimus iš žaidimo, bent pusė iš jų – Y.Fallo kaltė.

VIDEO: Nigelas Hayesas kapstė žalgiriečių pralaimėjimo priežastis

Prisitaikant prie jo buvimo aikštėje, „Žalgiris“ bandė savo puolimą grįsti per J.Landale’o atšokimus ant tritaškio. Australas apylaisvis metė turbūt visus 6 savo tritaškius, tačiau tinklelį skrodė vos vienas. Y.Fallas buvo didžiulis faktorius penktadienio rungtynėse, o tą puikiai patvirtina ir 5 išrašyti blokai.

VIDEO: Po pralaimėjimo - Jocko Landale’o pažadas
  • „Baskonia“ perimti kamuoliai

Aktyvios priešininkų rankos taip pat tapo nemažu galvos skausmu „Žalgiriui“.

Puikiai sudėti P.Henry, Sh.Shieldsas, M.Janningas ne kartą lietė kamuolius veržimosi ar perdavimų metu ir kai kuriais momentais tai buvo kritinėse situacijose, kuriose jie išgelbėjo savo komandą nuo lengvų taškų.

Antrajame kėlinyje P.Henry atėmė kamuolį iš Th.Walkupo šiam tiesiog persivarant jį prie vidurio ir pelnė du lengvus taškus. Trečiojo kėlinio paskutinėje atakoje J.Landale’as veržėsi link krepšio, tačiau M.Janningas laiku prišoko ir jį išmušė bei pataikė iš vidutinio nuotolio su kėlinio sirena.

Lemiamame ketvirtyje „Žalgiriui“ dar bandant išsigelbėti P.Henry du kartus išmušė arba perėmė kamuolius, taip užgesindamas paskutines rusenančias viltis.

  • Atkovoti kamuoliai

Vienas iš labiausiai optimistiškai nuteikiančių faktorių buvo kova dėl atšokusių kamuolių puolime.

Kauniečiai rodė žymiai daugiau noro ir kovos nei svečiai, lipo per galvas ir to dėka turėjo net 17 antrųjų šansų atakuoti krepšį, kurie konvertavosi į 13 papildomų taškų. Jų būtų buvę ir daugiau, jei ne itin nekritę metimai.

Apibendrinimas

Tai buvo tipinės pirmosios sezono rungtynės, kuriose netrūko klaidų ir netaiklių metimų.

Jos parodė akcentus, kuriuose turimos kokybės „Žalgiriui“ užtenka laimėti rungtynes LKL, tačiau Eurolygoje varžovai už tai baudžia daug skaudžiau.

Reikia pridurti, kad „Baskonia“ taip pat pataikė ne vieną sunkų metimą, kuomet puolime momentais labai žaviai atrodęs „Žalgiris“ neišnaudojo savo susikurtų šansų.

To užteko Eurolygos sezoną pradėti nesėkme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius