Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 05

Statistiniai Eurolygos lyderiai: M.Grigonio žvaigždžių valanda ir lietuvių pozicijos

COVID-19 pandemijos fone vykstantis netradicinis Eurolygos sezonas pasiekė pusiaukelę. Stipriausiojo Senojo žemyno turnyro komandos sužaidė apie pusę reguliaraus sezono rungtynių, kuriose išryškėjo ir statistinių kategorijų lyderiai, tarp kurių – ir Lietuvos sirgaliams gerai žinomi krepšininkai.
Statistiniai Eurolygos lyderiai
Statistiniai Eurolygos lyderiai / Euroleague.net nuotr.

Didžiausios pirmosios sezono pusės Eurolygos žvaigždės – Mike'as Jamesas ir Nikola Mirotičius. Tai labiausiai statistikos protokolus pildantys žaidėjai, kurie, pasak klubo vadovų, turi daugiausiai šansų iškovoti naudingiausio sezono krepšininko apdovanojimą.

Dvylika varžovų iš eilės paguldžiusi Maskvos CSKA yra vienvaldė Eurolygos lyderė, o pagrindinė to priežastis – dar 2019-aisiais metais Milano „Olimpia“ treneriui Ettore Messinai nereikalingu tapęs M.Jamesas.

Stulbinamą formą demonstruojantis 30-metis gynėjas renka po 20,6 taško (1 vieta), atkovoja po 3,4 ir perima po 1,1 kamuolio, atlieka po 6 rezultatyvius perdavimus (6 vieta), klysta po 3,3 karto ir fiksuoja po 21,4 naudingumo balo (2 vieta).

Įsismarkavęs M.Jamesas pergalingais metimais trejose rungtynėse paeiliui užliejo Kauno „Žalgirį“, Madrido „Real“ ir Miuncheno „Bayern“, o dvikova su Maskvos srities „Chimki“ įsirašė į Eurolygos istoriją.

Rimo Kurtinaičio auklėtiniams sprogstamas gynėjas atseikėjo beveik trigubą dublį – 36 taškai, 9 atkovoti kamuoliai ir 10 rezultatyvių perdavimų, o 51 surinktas efektyvumo balas – šeštas rezultatas turnyro istorijoje.

Kovoje dėl MVP prizo yra ir Šarūno Jasikevičiaus auklėtinis Barselonos komandoje Nikola Mirotičius, pirmaujantis turnyre pagal efektyvumą.

Brangiausiai apmokamas turnyro žaidėjas vidutiniškai rungtyniauja po 26 minutes, per kurias varžovus baudžia po 16,8 taško (5 vieta), atkovoja po 6,6 (4 vieta) ir perima po 1,4 kamuolio (9 vieta), atlieka po rezultatyvų perdavimų ir sukrapšto po 23,7 naudingumo balo (1 vieta).

Rungtynės „Žalgirio“ arenoje N.Mirotičiui buvo vienintelės šį sezoną, kuriose jis surinko mažiau nei 19 efektyvumo rodiklį – 9.

Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

Naudingumo balų kategorijoje iš lietuvių krepšininkų išskiria „Žalgirio“ lyderis Marius Grigonis, su 15,9 rodikliu užimantis 11 vietą.

Puikiai sezoną pradėjęs Vitorijos „Baskonia“ šaulys Rokas Giedraitis starte buvo vienas pirmųjų, tačiau slogi atkarpa jį po pirmojo rato nustūmė į 53 poziciją – vidutiniškai po 11 naudingumo balų per susitikimą.

Pirmajame efektyviausių Eurolygos krepšininkų 50-uke yra žalgiriečiai Nigelas Hayesas (11,3 efektyvumo balo ir 48 pozicija) ir Joffrey Lauvergne'as (11,1 bei 50 vieta).

Augustine'as Rubitas žygiuoja 55-as (vid. 10,8), o Artūras Gudaitis – 62-as (vid. 10,5).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis

Pelnomų taškų grafoje vėl ryškus yra karjeros sezoną žaidžiantis M.Grigonis – 14,9 taško per susitikimą leidžia jam užimti net 7-ąją vietą turnyre.

Netoli lietuvio yra buvęs žalgirietis Vasilije Micičius – buksuojančios Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas kol kas renka po 14,5 taško – 9-oji pozicija.

27 šioje rikiuotėje yra R.Giedraitis (vid. 11,4), o į 50-uką patenka ir „Žalgirio“ prancūzas J.Lauvergne'as (vid. 10,3 taško ir 45-oji vieta).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne

Atkovotų kamuolių lenktynėse į šonus nesidairydamas pirmas važiuoja CSKA dičkis Nikola Milutinovas, per mačą sugriebiantis po 8,8 kamuolio.

Artimiausias serbo persekiotojas yra Madrido „Real“ slibinas Walteris Tavaresas, kurio sąskaitoje 7,8 atkovoto kamuolio.

J.Lauvergne'as yra 13-as (vid. 5,4), o N.Hayesas – 26-as (vid. 4,7).

Pastarajam įkandin seka buvęs jo komandos draugas Kaune, šį sezoną puikiai atrodantis Milane, Zachas LeDay (vid. 4,6 ir 28-oje pozicija).

Mėlynus Sankt Peterburgo „Zenit“ marškinėlius vilkintis lietuvis Artūras Gudaitis per rungtynes nusiima po 3,6 kamuolio, kurio nepakanka patekti į pirmąjį Eurolygos 30-uką.

Rezultatyvių perdavimų skiltyje ryškiausias yra viską sau leidžiantis „Chimki“ lyderis Aleksejus Švedas. Nors Pamaskvės krepšininkai per pirmąjį ratą iškovojo vos 2 pergales, tačiau rusas susitikimus palieka kišenėje turėdamas net po 8,4 rezultatyvaus perdavimo.

Penktoje pozicijoje žengia A.Gudaičio komandos draugu tapęs Kevinas Pangosas (vid. 6,2 rez. perd.), dešimtas yra Thomasas Walkupas (vid. 4,9 rez. perd.), o jam už nugaros – Vasilije Micičius (vid. 4,8).

Puikiai kamuolius skirsto ir Rokas Jokubaitis (vid 2,9), Marius Grigonis (vid. 2,8) bei Lukas Lekavičius (vid. 2,7), atitinkamai atsidūrę 36-oje, 38-oje ir 42-oje pozicijose.

20-ąjį gimtadienį neseniai paminėjęs R.Jokubaitis laikomas pagrindiniu favoritu iškovoti geriausio jaunojo Eurolygos žaidėjo apdovanojimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Roko Jokubaičio emocijos po Eurolygos rungtynių
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Roko Jokubaičio emocijos po Eurolygos rungtynių

Jei „Chimki“ žmogus-orkestras A.Švedas atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų turnyre, tai jis daugiausiai kartų ir praranda kamuolį – vidutiniškai net po 4,9 karto per rungtynes.

Palyginimui, antroje dažniausiai klystančių krepšininkų vietoje atsidūręs M.Jamesas varžovams atiduoda po 3,5 kamuolio.

K.Pangosas yra ketvirtas (vid. 3,1), V.Micičius – penktas (vid. 3).

Pirmajame 50-uke galima rasti trijų žalgiriečių pavardes, tačiau jie neužima aukštų pozicijų. Marius Grigonis yra 20-as (vid. 2,2), o R.Jokubaitis ir Th.Walkupas dalijasi 27-ąja vieta (vid. po 2 klaidas).

Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Marius Grigonis
Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Marius Grigonis

Vienvaldžiu perimtų kamuolių meistru yra „Baskonia“ atakų organizatorius Pierria Henry, per mačą nugvelbiantis po 2,1 kamuolio.

Antras – Pirėjo „Olympiakos“ šoklys Shaquielle'as McKissicas (vid. 1,5 per. kam.).

Rokas Giedraitis žygiuoja 19-oje (vid. 1,13), o N.Hayesas – 28-oje (vid. 1,06) pozicijoje.

Euroleague via Getty nuotr./Rokas Giedraitis
Euroleague via Getty nuotr./Rokas Giedraitis

Blokų karaliais išlieka didieji Eurolygos bokštai – 221 cm ūgio Walteris Tavaresas ir 220 cm ūgio Georgios Papagiannis, stoguojantys per susitikimą po 1,91 metimo.

Palyginimui, nė vienas žalgirietis neatlieka bent po 0,5 bloko.

Prieš dvejus metus Kaune, o dabar pas Šarūną Jasikevičių Barselonoje žaidžiantis Brandonas Daviesas fiksuoja po 0,57 (24 vieta), o Zachas LeDay – po 0,5 blokuoto metimo (28 vieta).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Daugiausiai pražangų Eurolygoje užfiksuoja Belgrade lūžio sezoną demonstruojantis Jordanas Loydas – po 5,4 pražangos per susitikimą.

Šeštas yra Marius Grigonis, kuris dalį iš 4,82 išprovokuotos pražangos paverčia į labai tikslius baudų metimus.

Šį sezoną 26-erių lietuvis pataikė 51 baudos metimą iš 52 bandymų, o 98,08 proc. pataikymas yra geriausias ne tik šiame sezone, bet ir turnyro istorijoje.

Puikiai nuo baudų metimo linijos atakuoja ir Z.LeDay, kuris Eurolygoje šiuo metu yra penktas (vid. 94,4 proc.).

15-oje vietoje yra A.Rubitas (vid. 87 proc.), 25-oje – R.Giedraitis (vid. 82,9), o A.Gudaitis – 29-oje pozicijoje (vid. 81,6 proc.).

Grigonis ir Giedraitis
Grigonis ir Giedraitis

Dvitaškių metimų kategorijoje įspūdingą efektyvumą rodo „Olympiakos“ centras Hassanas Martinas (vid. 75,6 proc.). Arčiausiai jo esantis žalgirietis yra J.Lauvergne'as (vid. 60,3 proc.).

Tolimais metimais šį sezoną žiba M.Grigonis. Nors iš paskutinių devynių metimų jis realizavo vos vieną, tačiau su 50,7 proc. pataikymų vis tiek yra penktas.

Viršūnėje – Šaro auklėtinis Kyle'as Kuricas, vidutiniškai realizuojantis net po 58,8 proc. tritaškių.

Fantastiškai iš toli meta ir kiti „Žalgirio“ žaidėjai: N.Hayesas yra 13-as (vid. 46,8 proc.), o Artūras Milaknis – 15-as (vid. 46,7 proc.).

Tarp Stambulo ir Barselonos pasiklydęs Leo Westermannas iš toli atakuoja 45 proc. taiklumu (25 vieta), o net 41,8 proc. realizaciją palaikantis Atėnų „Panathinaikos“ puolėjas Aaronas White'as yra 35-as.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

Paskutinė kategorija – ant parketo praleidžiamas laikas.

Nors A.Švedas susilaukia ir nemažai kritikos, bet tai yra daugiausiai rungtyniaujantis Eurolygoje krepšininkas (vid. 32,4 min.).

R.Giedraitis yra pirmas „Baskonia“ klube bei aštuntas visose pirmenybėse (vid. 28,3 min.).

Po beveik 27 minutes žaidžiantis M.Grigonis pagal šį aspektą Eurolygoje yra 20-as, o N.Hayesas – 25-as (vid. 26,1 min.).

Įdomu tai, jog naudingiausias turnyro krepšininkas Nikola Mirotičius pagal žaidimo laiką yra vos 28-as, kuris ant parketo Š.Jasikevičiaus nurodymu praleidžia po beveik 26 minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius