Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 12

Taškas, dėl kurio vėliau skaudės: „Žalgirio“ rūbinėje – ir paguoda, ir saviplaka

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai gan sukrėsti išsidrėbė Milano „Mediolanum“ rūbinėje. Jų galvose sukosi klaidų vaizdo pakartojimai ir ypač tas pirmojo kėlinio košmaras. Į madų sostinę prisistatęs „Žalgiris“ nežaidė stilingai. Didžiojoje Eurolygos scenoje atsidūrė žalgiriečiai jau geriau supranta, ko reikia norint laimėti Eurolygoje. Bet jų visai nedžiugina tie praleisti šansai, dėl kurių vėliau gali smarkiai skaudėti sezono pabaigoje.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

„Mėšlas!“ – grįždamas į gynybą suriko net pasipurtęs Marius Grigonis, kai rungtynių pradžioje atrado po krepšiu atsidengusį Jocką Landale'ą, tačiau paleido jam perdavimą į kojas.

Pirmosiomis mūšio Milane minutėmis „Žalgirio“ stovykloje netrūko keiksmų per kančias organizuojant puolimą.

Tas pats M.Grigonis pirmasis atidarė „Žalgirio“ taškų sąskaitą, bet laukti prireikė 5,5 minutės, kol paskutinėmis atakai skirto laiko sekundėmis gynėjui pavyko įridenti sunkų dvitaškį su kontaktu užsilaikius ore.

Ettore Messina nusprendė diktuoti madas naujomis spalvomis. Nuo pat mačo pradžios jis į aikštę metė tris aukštus žaidėjus, kurie kitose komandose žaistų 4-5 pozicijose: 203 cm ūgio Jeffą Brooksą, 206 cm Luisą Scolą ir 213 cm Kalebą Tarczewskį.

Nepabūgęs centimetrų „Žalgiris“ agresyviai ieškojo pranašumų po krepšiu, atakuodami senuką Luisą ir jo bendražygius, bet atakos smaigalyje pritrūko išpildymo ir kantrybės. Geriausiai „Žalgirio“ puolimo desperaciją atspindėjo Zacho LeDay į lentą paleistas plytgalis, vos joje nepramušęs skylės.

„Manau, jie padarė gerą sprendimą leisdami aukštą penketą ir daug keisdamiesi dengiamaisiais. Tačiau manau, kad tai labiau mūsų kaltė. Mes labai vangiai pradėjome mačą. Ankstyvos klaidos, agresijos trūkumas... Visi žaidėme prastai“, – daužėsi į krūtinę Thomasas Walkupas.

VIDEO: Kauno „Žalgirio“ įtempta kova ir paskutinių sekundžių drama akistatoje su „Olimpia“

Maža to, kitoje aikštės pusėje „Žalgiris“ leido varžovus į stipriąsias savo puses, neišstūmė iš gerų pozicijų ir gavo per pakaušį. Tai buvo vienos blogiausių pirmųjų 10 rungtynių minučių per Šaro vadovavimo „Žalgiriui“ metus.

Žalgiriečiai vos išgimdė 7 taškus, baigė kėlinį net su 6 klaidomis bei -3 naudingumo balais, ir krito į sunkų nokdauną dar pirmajame raunde 7:23.

Šaras nebežinojo, ant ko staugti, matydamas tokią chaotišką savo komandą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas ir Thomasas Walkupas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas ir Thomasas Walkupas

„Priimsiu už tai atsakomybę, – nedidelėje „Žalgirio“ rūbinėje „Mediolanum“ arenoje atsivėrė centras Jockas Landale'as, per 26 minutes pelnęs 10 taškų, bet labai sunkiai įsibėgėjęs. – Pradėjau lėtai ir leidau varžovams pelnyti lengvus taškus. Ir jie tai išnaudojo.

Čia jau taip yra toje Eurolygoje – jei klysti, varžovai tuo pasinaudoja. Aš gan greitai tą čia supratau ir išmokau.“

Pakoreguota ir suaktyvėjusi „Žalgirio“ gynyba per visą aikštę, Luko Lekavičiaus agresija puolime bei taiklūs jo ir Artūro Milaknio metimai sugrąžino kauniečius į kovą (23:27). Atsirado ir patikimesnė kamuolio kontrolė – 6 klaidas per pirmą kėlinį padarę žalgiriečiai per likusias 30 minučių suklydo jau tik 7 kartus.

Kasame sau duobę. Kai kurie dar nesupranta, ką reikš šios rungtynės, bet, manau, dar supras eigoje.

Vėliau bent taškeliu ar dviem, „Žalgiris“ laimėjo visus tris kėlinius. Kova žaliai baltus lydėjo visas 40 minučių. Nuo aukštų varžovų galvų jie kaip nuo nusvirusios obels šakos nuskynė net 15 kamuolių puolime. Bet trūko tikslumo ir išminties.

Ypač gynyboje, kur Luisas Scola, Sergio Rodriguezas ar Vlado Micovas per dažnai atsidūrė stipriausiuose savo žaidimo taškuose. Kartais patyrę vilkai kaip mokinukus auklėjo gynyboje. Kaip pastebėjo Šarūnas Jasikevičius, kaip berniukus.

Milano procentai buvo neįveikiami: 56,4 proc. dvitaškių (22/39), 50 proc. tritaškių (7/14) ir 87 proc. baudų (20/23).

Puolime žalgiriečiai atrado naują lyderį. Kol antroje mačo pusėje nuo suolo taip ir nebepakeltas Alexas Perezas pradžioje nei aštrino žaidimą perdavimais, nei kėlė rimtą grėsmę krepšiui savo metimais, komandos vežimą kaip darbinis arklys pradėjo tempti Thomasas Walkupas.

Jis ankstino Luiso Scola karjeros galiojimo laiką, laužydamas jo sustabarėjusias čiurnas prie perimetro. Kai „Žalgirio“ legionierius įsibėgėjo, L.Scolos, J.Brookso ir dar kelių Milano krepšininkų gynyba virto stulpelių imitacija.

Antroje susitikimo dalyje Th.Walkupas pelnė 17 iš 19 savo taškų, o ketvirtąjį pradėjo net 11 iš eilės pelnytų taškų atkarpa, kuri pakėlė „Žalgirį“ į lemiamą šturmą (70:73).

„Tiesiog prieš tai buvome per mažai agresyvūs, – apie įspūdingą atkarpą 15min kalbėjo Th.Walkupas. – Kai atsilieki, turi būti agresyvus. Jeigu būtume išlaikę tokį agresijos lygį visą mačą, būtume matę kitokį vaizdą.“

VIDEO: Puikus pasirodymas Žalgirio lyderio neguodė

26-erių amerikietis siuntė linkėjimus „Žalgirio“ fizinio rengimo treneriui Justui Grainiui, kurio pratybos prieš sezoną leido Th.Walkupui prisipildyti kuro baką tokioms ilgoms kelionėms.

19 pelnytų taškų ir 24 surinkti naudingumo balai yra legionieriaus karjeros rekordas Eurolygoje.

Bet vienas ant pečių didžiulį „Žalgirio“ maišą užsimetęs gynėjas vėliau nebeišlaikė įspūdingos spartos, kurios reikėjo ir taškams rinkti, ir Sergio Rodriguezui stabdyti.

„Žalgiris“ nebeperlaužė rungtynių. Jeigu ne žalgiriečių klaida, tai sudėtingas „Olimpia“ metimas griaudavo Šaro išsigelbėjimo planą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Kai Scola prieš Walkupą ginasi, tai nėra sunku. Kai tą supratome, tada ir grįžome į rungtynes, – aiškino Marius Grigonis. – Scolą atakuos visa Eurolyga. Tiesiog pasinaudojome tuo ir grįžome.

Bet sunku, sunku. Vis tiek jie kažkada įmes. O kai pirmą kėlinį pralaimėjome 16 taškų, pora jų sudėtingų metimų ir pora mūsų klaidų viską keitė. Ta pradžia, aišku, nepadėjo, bet ir gale buvo.

Trūksta, trūksta mums. Kažkaip per treniruotes turime įsisavinti tas detales. Dar nesuprantame, kas yra svarbu.“

VIDEO: Po pralaimėjimo – kritiškas M.Grigonio žvilgsnis

M.Grigonio metimai keletą kartų vėliau timptelėjo „Žalgirį“ į priekį. Įspūdingo Thomaso Walkupo pasirodymo po pertraukos ginklanešiu tapęs lietuvis nagais kabinosi į pergalę.

Tačiau 13 taškų įmetęs M.Grigonis po rungtynių liko ištikimas sau. Jis negailėjo kritikos, vertindamas žalgiriečių pralaimėjimą Milano komandai.

„Nežinau, kiek kartų nepadarėme derinių. Ateina, užmirštame... Gynyba irgi... Negalime pralaimėti Milanui tokios sudėties. Aš taip manau...“ – didžiules varžovų netektis įvertino M.Grigonis.

VIDEO: „Karštom pėdom“: katastrofiška pradžia, teisėjų klaida ir „Žalgiris“ apkasuose

Jo bendražygiai iš JAV ir Australijos buvo pozityvesni.

„Žaidėme neblogą krepšinį, bet pralaimėjome. Prieš savaitę buvo panašiai. Mes žaidžiame neblogai, bet pralaimime, tad kažko nepakanka, – samprotavo J.Landale'as. – Aš jau gan greitai supratau ir išmokau, kad Eurolygoje mus baus už menkiausias smulkmenas. Mačo pradžioje turėjome per daug gynybos griūčių. Suolo žaidėjai sugrąžino mus į kovą, laikėmės, kovėmės. Išėmus tas 5 minutes iš rungtynių, viskas būtų buvę gerai.

Turime laimėti kitą mačą. Turime dar labiau susiklijuoti ir susitelkti sistemai. Viskas bus gerai.“

VIDEO: J.Landale’as – apie neraminančią Žalgirio tendenciją

„Sunku nuryti tokį pralaimėjimą. Jį nulėmė toks blogas startas, – pabrėžė Th.Walkupas. – Manau, tris kėlinius žaidėme pakankamai neblogai.

Mūsų žaidime dabar nėra neišsprendžiamos problemos. Tiesiog tai tiek gynybos, tiek puolimo klaidų kombinacija. Detalės. Bet Eurolygoje nėra vietos klaidelėms. Kiekviena ataka čia svarbi. Mažos detalės vėliau virsta didžiulėmis problemomis.“

VIDEO: Galingas Šaro interviu: dauguma mes dar berniukai, o berniukai Eurolygoje nelaimės

Kol „Žalgiris“ mokosi, Eurolygos garvežys jau nuo pirmos stotelės puškuoja didžiausiu greičiu. Marius Grigonis puikiai prisimena, kokių stebuklų po to reikia tą traukinį pagauti.

Išbarstytos „Žalgirio“ galimybės jo visai neguodžia.

„Ta pati pradžia Eurolygoje labai svarbi. „Baskonia“ namie ir čia Milanas – be įžaidėjo ir centro... Tiesiog kasame sau duobę. Kai kurie dar nesupranta, ką reikš šios rungtynės, bet, manau, dar supras eigoje“, – išmintingai kalbėjo antrą sezoną Kaune rungtyniaujantis 25-erių krepšininkas.

„Žalgiris“ žaidžia geras atkarpas, bet po šių dviejų paleistų pirmųjų taškų jam dar skaudės pavasarį.

VIDEO: Pasigrožėkite: fantastiškame Eurolygos dešimtuke dėjimai, blokai ir metimai su sirena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius