Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 10

„Žalgirio“ ir „Barcelona“ analizė: negali laimėti, kai vakarėlį surengia C.Higginsas ir N.Mirotičius

Statistika paprasta: kai Nikola Mirotičius Eurolygoje pelno daugiau nei 20 taškų, jo komanda visuomet laimi. Panaši situacija ir su Cory Higginsu. Šie vyrukai surengė tikrą vakarėlį „Žalgirio“ arenoje, ir žaliai baltiems teko nuleisti galvas – lygos grandams šįkart neįkąsta.
Cory Higginsas ir Nikola Mirotičius
Cory Higginsas ir Nikola Mirotičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Joanas Plaza ir Šarūnas Jasikevičius yra vieninteliai „Žalgirio“ treneriai, kuriems ULEB Eurolygoje per vieną sezoną pavyko įveikti bent dvi skirtingas Ispanijos komandas.

J.Plazos „Žalgiris“ tai padarė 2012-13 m. sezone, kai nukovė Vitorijos ir Malagos klubus.

Šarui įveikti du skirtingus ispanų klubus pavyko tris sezonus iš eilės, o 2017-18 m. bent po kartą buvo parklupdyti trys ispanų klubai – „Unicaja“, „Barcelona“, „Valencia“. Žinoma, Š.Jasikevičiui situaciją palengvina pakitęs Eurolygos formatas, mat pačių akistatų su ispanų klubais atsirado daugiau.

Ar pavyks ir ketvirtąjį sezoną iš eilės įveikti bent du ispanų klubus, sužinosime vėliau. Kol kas šį sezoną „Žalgiris“ laimėjo vieną iš trijų akistatų su ACB lygos klubais.

„Barcelona“ penktadienio vakarą iš Kauno išsivežė pergalę 93:86, tad vienas intriguojantis faktas lieka nepakitęs – „Žalgiris“ dar niekad tame pačiame sezone nėra įveikęs ir Madrido „Real“, ir „Barsos“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Pačiam Š.Jasikevičiui tai buvo 32-oji akistata su ispanų klubais, stovint prie „Žalgirio“ vairo. Kauniečių stratego sąskaitoje lieka 12 pergalių.

Atvejai, kai „Žalgiriui“ per vieną sezoną Eurolygoje pavyko įveikti bent dvi skirtingas ispanų komandas:

Sezonas

Treneris

Įveikti ispanų klubai

2012-13 m.

J.Plaza

„Baskonia“

„Unicaja “

2016-17 m.

Š.Jasikevičius

„Baskonia“

„Barcelona“

„Valencia“

2017-18 m.

Š.Jasikevičius

„Unicaja“

„Barcelona“

2018-19 m.

Š.Jasikevičius

„Gran Canaria“

„Real“

„Jie daro tai, ką nori daryti. Kenčiame nuo jų ūgio“, – įpusėjus rungtynėms žaidimą pakomentavo Thomas Walkupas, labai tiksliai apibūdindamas tai, kas dėjosi aikštėje.

Iš esmės abi komandos stengėsi atakuoti prisitaikydamos prie varžovo. „Barcelona“ atakavo „Žalgirį“ suprasdama, kad šis neturi vadinamojo „krepšio saugotojo“ – galingo vidurio puolėjo, užkamšančio skyles baudos aikštelėje, „Žalgiris“ priešingai – suprasdamas, kad „Barsa“ tokį turi.

Vengdamas Brandono Davieso ar Ante Tomičiaus ilgų rankų „Žalgiris“ užmėtė katalonus floater'iais ir stengėsi išnaudoti „du prieš du“ situacijas, taip išvesdamas „Barsos“ aukštaūgius iš baudos aikštelės. Pikenrolo situacijose „Žalgiris“ surinko 27 taškus („Barcelona“ tik 10), 18 iš jų – pirmoje mačo pusėje.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius po pralaimėjimo „Barselonai: „Visai ne taip įsivaizdavau šias rungtynes“

Tai tradicinis Šaro ginklas, kuris ir vėl veikė.

Tuo tarpu „Barsa“ skriaudė „Žalgirį“ giliai po krepšiu. Smogiką po krepšiu katalonų perdavimai surasdavo gana nesunkiai ir taip – metimais iš po krepšio po perdavimų – „Barsa“ iš viso surinko net 21 tašką, 15 iš jų – pirmoje mačo pusėje.

Pridėkime dar tai, kad taisydama netikslius metimus „Barcelona“ surinko irgi unikaliai daug – 10 taškų (ir čia kalbame ne bendrai apie antro šanso taškus, o tik apie pataisymus iškart po netikslaus metimo), ir matysime visiškai skylėtą „Žalgirio“ baudos aikštelę, kurioje puikiai jautėsi tiek Nikola Mirotičius, tiek tiek Pierre'as Oriola, tiek A.Tomičius.

Tiek perimetro žaidėjai, kuriems kamuolius įmetinėjo į viršų pakildavę aukštaūgiai. A.Tomičius ir B.Daviesas kartu atliko 8 rezultatyvius perdavimus – tiek pat, kiek Lukas Lekavičius ir Th.Walkupas.

Žalgirio“ ir „Barcelona“ taškai:

Taškų pelnymo būdas

Žalgiris“

Barcelona“

Po perdavimo po krepšiu

11

21

Prasiveržimas iki galo

15

17

Prasiveržimas su floater'iu

10

0

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

4

2

Vid. nuotolio dvitaškis po perdavimo

0

2

Dvitaškis po įkirtimo (iš eigos)

4

8

Tritaškis po driblingo

9

12

Tritaškis po perdavimo (išvestas užtvara)

9

3

Tritaškis po perdavimo (išvestas perdavimais)

12

12

Post-up žaidimas

6

2

Bonus baudų metimai

2

4

Techninė pražanga

1

0

Pataisytas metimas

3

10

Iš viso:

86

93

N.Mirotičius pradėjo darbą, C.Higginsas baigė – taip galima apibūdinti šių veikėjų siautėjimą „Žalgirio“ arenoje. N.Mirotičius vien per pirmąjį kėlinį pelnė 13 taškų, o C.Higginsas 24 surinko antroje rungtynių pusėje. Įskaitant 13 iš eilės (!) vien jo pelnytų taškų trečio kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo pradžioje.

C.Higginso šou ko gero ir tapo esminiu rungtynių lūžiu.

Spurtavęs „Žalgiris“ panaikino po dviejų kėlinių turėtą „Barsos“ pranašumą ir po 23 žaidimo minučių pertraukos vėl išsiveržė į priekį (51:50). Bet tai ir buvo paskutinis kartas, kai „Žalgiris“ pirmavo. Kauniečiai galėjo kiek atitrūkti, tačiau dukart iš eilės visiškai laisvi iš toli (po puolime atkovotų kamuolių) nepataikė Artūras Milaknis bei Zachas LeDay, ir svečiai tuo pasinaudojo, pasiūlydami C.Higginso metimų fiestą.

Cory Higginso faktorius

C.Higginsas iki šiol neturėjo tvirtos „Žalgirio“ žudiko reputacijos.

Taip, praėjusį sezoną Maskvoje į „Žalgirio“ krepšį įmetė 23 taškus ir CSKA tas rungtynes laimėjo po pratęsimo, tačiau bendras C.Higginso taškų, rinktų mačuose su „Žalgiriu“, vidurkis iki penktadienio akistatos tesiekė 10,7 – tai yra mažiau nei jo karjeros Eurolygoje vidurkis (12,2).

Šįkart Nemuno saloje suvertė 27 taškus ir nuo šiol tai jo karjeros Eurolygoje rekordas.

VIDEO: Nusivylęs Z.LeDay laukia vaizdo peržiūros

C.Higginsas 18 taškų pelnė žaidime „vienas prieš vieną“ arba apžaisdamas išsikeitusį gynėją „du prieš du“ kombinacijose (12 taškų tolimais metimais po driblingo, 6 – prasiveržimais iki galo). 4 taškus pelnė atsidengęs po krepšiu ir sulaukęs savalaikių komandos draugų perdavimų, kartą iš toli pataikęs po perdavimo ir dar 2 taškus uždirbo greitoje „Barsos“ atakoje.

Įdomu tai, kad C.Higginso, kuris Eurolygoje žaidžia nuo 2015 metų, komandos laimėjo 16 iš 17-ikos rungtynių, kuriose šis amerikietis pasiekė 20 taškų ribą. Triskart taip nukentėjo pati „Barcelona“, kuriai krepšininkas dabar atstovauja.

Vienintelė „Chimki“ kartą sugebėjo įveikti CSKA, kai C.Higginsas pelnė daugiau nei 20 taškų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Mirotic
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Mirotic

Nikola Mirotičiaus faktorius

Tai buvo pirmas kartas, kai N.Mirotičius Eurolygoje peržengė 20 taškų ribą nepataikęs nė vieno tritaškio.

Kita vertus, per 104 rungtynes, kurias sužaidė Eurolygoje, 20 arba daugiau taškų N.Mirotičius pelnė tik 8 kartus. Triskart – šį sezoną. Ir N.Mirotičiaus komandos („Real“ ir „Barcelona“) laimėjo visus tuos 8 mačus.

N.Mirotičius prieš „Žalgirį“ Eurolygoje sužaidė 7 mačus, ir penkiuose iš jų pelnė 17 arba daugiau taškų.

Vienas blankus vakaras 2014-ųjų balandį, kai Kaune tepelnė 2 taškus, N.Mirotičiaus taškų, žaidžiant prieš „Žalgirį“, vidurkį numuša iki 17,3, tačiau tai vis tiek gerokai daugiau nei karjeros vidurkis (11,3).

Įdomu tai, kad vien baudų metimais prieš „Žalgirį“ N.Mirotičius surenka solidų 6,1 taško vidurkį.

Šįkart N.Mirotičius 7 taškus surinko sulaukęs perdavimo po krepšiu, dukart pataisė netikslų metimą atsikovojęs kamuolį puolime (4 taškai). Nors tritaškio nepataikė, vienas tolimas metimas po perdavimo uždirbo pražangą ir atnešė katalonams tris taškus nuo baudų metimo linijos.

Dar 4 taškus pelnė iš „bonuso“, 2 taškus išpešė greitoje atakoje ir dukart vieną prieš vieną išmaudė Nigelą Hayesą – kartą metimu po driblingo, kartą prasiveržimu iki galo (po 2 taškus).

N.Mirotičius taškai Eurolygoje:

Varžovas

Rungtynės

Taškų vidurkis

Baudų metimais

„Žalgiris“

7

17,3

6,1

Kitos Eurolygos komandos

97

10,9

2,5

Ar išbėgs Marius Grigonis į aikštę, paaiškėjo tik paskutinėmis minutėms. Pirmoje pusėje M.Grigonis pelnė tik 1 tašką, tačiau mačą baigė su 14 – visose šio sezono rungtynėse M.Grigonis pasiekė dviženklę taškų ribą.

VIDEO: Marius Grigonis: „Pralaimėjimai visada erzina“

Įdomu tai, kad rezultatyviausiai sužaidė tie žalgiriečiai, kuriems ankstesnės akistatos su „Barcelona“ nebuvo itin sėkmingos. Pavyzdžiui, Z.LeDay per du ankstesnius mačus, dar atsovaudamas „Olympiacos“, buvo pelnęs 10 taškų, o M.Grigonis taip pat per dvejas rungtynes – vos 3.

J.Landale’ui tai buvo pirmoji akistata su „Barcelona“ ir australas pelnė 10 taškų.

Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas iki penktadienio mačo buvo rezultatyviausiai prieš „Barsą“ žaidžiantys (šio sezono sudėties) žalgiriečiai, tačiau jie kartu tepelnė 2 taškus.

Žalgiriečių akistatos su „Barcelona“ Eurolygoje:

Žaidėjas

Rungtynių su „Barcelona“ skaičius Eurolygoje

Taškų vidurkis iki šių rungtynių

Pelnyti taškai šiose rungtynėse

Z.LeDay

3

5,0

16

M.Grigonis

3

1,5

14

Th.Walkupas

3

6,5

14

A.Milaknis

12

7,5

11

J.Landale‘as

1

-

10

N.Hayesas

1

-

8

L.Lekavičius

13

5,8

6

A.Perezas

1

-

5

P.Jankūnas

23

8,8

2

E.Ulanovas

13

8,6

0

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ mestas iššūkis Eurolygos milžinui ir įspūdingos „Barcelona“ žvaigždės

Z.LeDay trečio kėlinio pradžioje pelnė 7 taškus iš eilės ir leido „Žalgiriui“ pavyti pabėgusią „Barsą“. Įskaitant paskutinius antrojo kėlinio taškus, Z.LeDay pelnė 9 taškus iš eilės, ir tai trečia ilgiausia vieno žalgiriečio taškų serija šiame sezone.

Ilgiausios vieno „Žalgirio“ žaidėjo taškų serijos 2019-20 m. sezone:

Žaidėjas

Iš eilės pelnyta taškų

Varžovas

Kėlinys

Th.Walkupas

13

„Olimpia“

3-4

N.Hayesas

10

„Real“

1

Z.LeDay

9

„Barcelona“

2-3

M.Grigonis

7

„Olimpia“

4

Z.LeDay

7

„Real“

3-4

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Z.LeDay atkovojo tik 2 kamuolius (mažiausiai šį sezoną), bet pelnė 16 taškų ir buvo rezultatyviausias žalgirietis penktadienio vakarą.

Rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai:

Taškų pelnymo būdas

Z.LeDay

M.Grigonis

Th.Walkupas

A.Milaknis

J.Landale

Po perdavimo po krepšiu

2

2

5

Prasiveržimas iki galo

5

6

2

Prasiveržimas su floater'iu

4

4

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

2

Dvitaškis po įkirtimo (iš eigos)

2

Tritaškis po driblingo

3

3

Tritaškis po perdavimo

3

3

6

3

Post-up žaidimas

4

2

Techninė pražanga

1

Pataisytas metimas

3

Iš viso:

16

14

14

11

10

VIDEO: „Karštom pėdom“: suvarpyta „Žalgirio“ gynyba ir „Barcelona“ žvaigždžių šou

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius