-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 28

„Žalgirio“ karantino paveikslas: Šaro ateitis Kaune, būsimi nuostoliai ir naujokai

Karantinas jaukia gyvenimus ir projektus, statydamas likimus ant nežinomybės svarstyklių. Viruso sukelta krizė įnešė daug neaiškumo ir į ikoniškiausią Lietuvoje komandą. Kaip karantino fone šią akimirką atrodo Kauno „Žalgirio“ paveikslas? 15min kviečia susipažinti su svarbiausiais „Žalgirio“ uždaviniais sprendžiant koronakrizę.

Trys svarbiausi žingsniai

  • 1. Išsaugoti Šarą

Kauno „Žalgirį“ su Šarūnu Jasikevičiumi saisto dar metus galiojanti sutartis, bet kiekvieną vasarą į ją kėsinasi jau nebe tik Eurolygos, bet ir NBA klubai. Jautrūs gali būti ir šie artimiausi mėnesiai.

„Žalgiris“ už Šaro pardavimą gautų solidžią išpirką, bet jokie vienkartiniai pinigai neatstotų šio 44-erių trenerio sumanumo ir intuicijos, kuri jau trejus metus iš eilės vedė žalgiriečius į dar neįžengtas teritorijas. Tai milijono vertas treneris, juolab, pats užsidirbantis sau atlyginimą – pergalėmis ir į „Žalgirio“ areną išparduotais bilietais.

Kai kalbame apie Šaro vasaros sprendimus, turime žvalgytis į kitas patraukliausias Eurolygos stovyklas. Pirmiausia, akys krypsta Barselonos kryptimi.

Š.Jasikevičiaus išsaugojimo atžvilgiu, „Žalgiriui“ galbūt net būtų geriau, jei sezonas būtų nutrauktas tiek Eurolygoje, tiek Ispanijoje. Toks rungtynių nukirtimas nepaliktų terpės suklysti Svetislavui Pešičiui. Serbas turėtų išdirbti Barselonoje tiek, kiek visai Katalonijos sporto organizacijai vadovaus jo geras bičiulis Josepas Maria Bartomeu – iki 2021-ųjų vasaros.

Šiuos du vyrus sieja itin bičiuliški santykiai, tad nebent katastrofiški rezultatai arba trofėjų badas šį sezoną išverstų 70-metį iš posto. O kai tik S.Pešičius pasitrauks, „Barcelona“ sirgaliai vėl skanduos Šaro vardą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Svetislas Pešičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Svetislas Pešičius

Po Ricko Pitino pabėgimo į JAV trenerio nebeturi Atėnų „Panathinaikos“. Graikų superklubo savininkas Dimitris Giannakopoulas dar prieš 7 metus matė Šarą vyr. trenerio pozicijoje. Bet karštakošis PAO vadovas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ši sąjunga sunkiai tikėtina. Žmonos Annos šeima, šilti ir judrūs Atėnai, legendinė OAKA arena ir didvyrio statusas sudaro rimtą „Panathinaikos“ privalumų rinkinį. Bet turbūt turi praeiti dar nemažai laiko, arba Šaras turi peržengti savo principus, kad pasitikėtų neprognozuojamu D.Giannakopoulu ir grįžtų į „Panathinaikos“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Dimitris Giannakopoulas

Labai realu, kad trenerio ieškos Stambulo „Fenerbahče“ klubas.

Željko Obradovičius jau kurį laiką konfliktuoja su pasikeitusia „Fenerbahče“ organizacijos valdžia ir pastaraisiais metais išgyveno labai daug nuopolių tiek aikštėje, tiek kabinetuose.

Stambulas yra puikus megapolis, kuris gali pasiūlyti kad ir mažėjantį, bet solidų „Fenerbahče“ biudžetą, puikų atlygį su mažais mokesčiais, mažas pragyvenimo kainas ir viską, ko reikia laisvalaikiui. Ne vienas krepšininkas yra pasakęs, kad tai yra ideali vieta profesionalo karjerai.

Tačiau Šaras grįžtų į „Fenerbahče“ turbūt tik tuo atveju, jeigu klubo kabinete turėtų žmogų, kuriuo galėtų pasitikėti ir kuris puikiai išmanytų tiek Turkijos, tiek likusios Europos krepšinio peripetijas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius

Trenerio gali tekti ieškoti Maskvos CSKA vadovui Andrejui Vatutinui, jeigu Dimitris Itoudis nuspręs išvykti į NBA ir prisijungti prie kurios nors komandos trenerių štabo. Tačiau lygiai taip pat CSKA gali taikytis ir į Željko Obradovičių, kuris vasarą tampa laisvuoju agentu.

Kitose Eurolygos komandose dar nemažai neaiškumų, bet sprendžiant iš signalų, kaip Šaras projektuoja kito sezono „Žalgirį“, šią akimirką egzistuoja didesnė tikimybė, kad Š.Jasikevičius liks Kaune, nei iš jo išvyks.

Nors pasiruoškite – 15min šaltinių teigimu, Šaro pavardė artėjančiais mėnesiais trečius metus iš eilės turėtų patekti į lenktynes dėl kurios nors NBA komandos trenerio posto.

  • 2. Suvaldyti finansinę padėtį

Paulius Motiejūnas pastaraisiais metais plytą po plytos pavyzdingai statė Kauno „Žalgirio“ tvirtovę Nemuno saloje. Kai baisus virusas perėjo kiaurai visas sienas ir išvaikė milijonus iš skambiai visoje Europoje apdainuotų 15-tūkstantinių tribūnų.

Koronakrizės akivaizdoje „Žalgirio“ vadovas jau ne kartą pastebėjo, kad klubo biudžetas gali trauktis trečdaliu. 2019–2020 m. sezoną jis turėjo būti rekordinis – apie 11,9 mln. eurų, iš kurių 8,5 mln. buvo numatyta žaidėjams. Trečdalio minusas reikštų jau tik maždaug 8 mln. eurų finansinius pajėgumus su maždaug 6 mln. atlyginimams. Ką „Žalgiriui“ reiškia 2–2,5 mln. eurų skirtumas nuo žaidėjų algų? Maždaug Marių Grigonį, Edgarą Ulanovą ir Zachą LeDay.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Joks kitas klubas Lietuvoje nėra taip priklausomas nuo žiūrovų. „Žalgiris“ šiemet planavo daugiausiai pinigų surinkti būtent iš bilietų pardavimo – apie 3,6 mln. Dėl koronaviruso, jau nuplaukė bent trejos Eurolygos rungtynės, kurios klubui turėjo sugeneruoti apie milijoną eurų. Jau nekalbant apie potencialų atkrintamųjų uždarbį – 15min žiniomis, pernai dvejos ketvirtfinalio rungtynės su „Fenerbahče“ žalgiriečiams atnešė per 1 milijoną eurų.

Baisiausia, kad ne tik nebepavyks užpildyti tribūnų šį sezoną, bet nežinomybė jau veja ir artėjantį sezoną. Vis daugiau sveikatos specialistų prognozuoja, kad 2020-aisiais areninius renginius galime jau pamiršti.

Dar 3,2 mln. „Žalgiris“ ketino surinkti iš rėmėjų, bet akivaizdu, kad verslams užsidarant arba pirmiausia kerpant paramos išlaidas, prisisuks ir į Nemuno salą atsuktas finansinis kranelis.

P.Motiejūnas sykį jau suvaldė 11 milijonų eurų krizę ir sugebėjo išgelbėti „Žalgirį“. Gyvenimas dukart iš eilės geriausiu Eurolygos vadovu išrinktam lietuviui meta dar vieną didžiulį iššūkį.

  • 3. Išsaugoti branduolį

Iki sustabdyto Eurolygos sezono „Žalgiris“ laimėjo 9 iš 13 pastarųjų rungtynių ir buvo viena karščiausių turnyro komandų. Kantriai Š.Jasikevičiaus teptas mechanizmas per 10 paskutinių mačų buvo geriausiai puolantis visoje Eurolygoje ir taikliausias iš trijų taškų zonos.

Atrodo, kad visi svarbiausi „Žalgirio“ žaidėjai, kuriems pirmoje sezono pusėje reikėjo laiko įsivažiuoti, jau buvo pakeliui į geriausios savo formos kalno viršūnę ir kartu su visa komanda kopė į atkrintamąsias varžybas. Šis 2019-ųjų vasarą pradėtas Š.Jasikevičiaus projektas vos nežlugo, bet treneris jau ketvirtą sezoną paeiliui pavasarį subrandino saldžius darbo vaisius.

Tačiau tie vaisiai kiekvienais metais negailestingai graibstomi turtingų pirkėjų vasaros žaidėjų turguje. „Žalgiris“ ruošėsi spręsti tik trijų būsimų laisvųjų agentų likimą – Edgaro Ulanovo, KC Riverso bei Artūro Milaknio, tačiau kitų žaidėjų kontraktuose numatytos grandams įkandamos išpirkos ir koronakrizė gali dar labiau sujaukti P.Motiejūno biuro ramybę.

„Žalgirio“ vadovui gali tekti neišvengiamai prašyti krepšininkų šiek tiek susimažinti atlyginimus ir tai gali paskatinti juos žvalgytis į klubus, kurių koronakrizė nepaveikė. Kiekvienas šimtas tūkstančių tokioje situacijoje gali būti lemiamas.

P.Motiejūno derybų menas, žalgiriečių nuolankumas krizės fone ir turtingųjų agresyvumas lems, ar Š.Jasikevičiui artėjančią vasarą nereikės pradėti savo didžiųjų darbų vėl praktiškai nuo nulio.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Šarūnas Jasikevičius

Būsimi pokyčiai ir naujokai

Artėjančią vasarą baigiasi „Žalgirio“ sutartys su trimis svarbiais žaidėjais – Edgaru Ulanovu, Artūru Milakniu bei KC Riversu. Iki krizės buvo realu, kad visi trys jie liktų Kaune ir kitą sezoną.

Sunkiausia bus susitarti su E.Ulanovu, kuris „Žalgiryje“ uždirbo apie 550 tūkst. eurų.

Brangiausias „Žalgirio“ krepšininkas kėlė savo vertę rezultatyviausiu sezonu karjeroje (vid. 8,3 tšk.), dar viena MVP statulėle Karaliaus Mindaugo taurės turnyre ir puikia forma antroje sezono pusėje, kai per 8 rungtynes rinko vid. 16,2 naudingumo balo. 28 metų puolėjas turės susidomėjimą rinkoje ir išlaikyti lietuvį bus nelengva.

Krizės akivaizdoje „Žalgiriui“ greičiausiai teks rinktis vieną iš dviejų snaiperių – A.Milaknį arba KC Riversą. Kaune likti norėjo abu taikliarankiai, bet Lietuvos čempionams greičiausiai teks rinktis pigesnį vietinį krepšinio produktą.

Iš kontraktuotų žaidėjų, Europos krepšinio rinkoje daugiausiai šurmulio kelia trys krepšininkai – Marius Grigonis, Zachas LeDay ir Thomasas Walkupas.

15min žiniomis, „Žalgiris“ vargiai pajėgs išlaikyti Z.LeDay, kurio atlyginimas kitą sezoną turėjo augti netoli 600 tūkst. eurų žymos ir kuris pakėlė savo akcijas tapdamas naudingiausiu žalgiriečiu Eurolygoje (vid. 11,8 tšk., 4,7 kam., 13,2 naud.).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas

M.Grigonis jau kurį laiką šmėžuoja galingiausių Eurolygos komandų radaruose ir nebent tik traumos sutrumpintas sezonas gali prilaikyti 26-erių krepšininką Kaune. Apie 425 tūkst. eurų pastarąjį sezoną turėjęs uždirbti gynėjas turėtų būti prioritetinis „Žalgirio“ žaidėjas.

Vis daugiau užklausų sulaukia ir Th.Walkupas, tapęs neapdainuotu „Žalgirio“ herojumi. Didžiulę transformaciją per porą metų Kaune padaręs 27-erių amerikietis (vid. 9,6 tšk., 5,5 perd., 12,7 naud.) turi sutartį iki 2021-ųjų, bet gali būti išpirktas.

Į rezultatyviausių „Žalgirio“ žaidėjų ketvertuką įsiveržęs Lukas Lekavičius (10,5 tšk., 2,8 perd.) yra vienas lojaliausių Šaro kareivių. Tačiau jo sutartyje numatyta simbolinė išpirka ir 26-erių gynėją nuo išvykimo gali skirti vienas pelningas pasiūlymas – toks, kaip prieš trejetą metų iš Atėnų.

Geriausią sezono mačą prieš pat karantiną sužaidęs Jockas Landale'as interviu Australijos žiniasklaidai davė užuominą, kad jeigu ne NBA, jis ketina ir kitą sezoną likti „Žalgiryje“. Kauniečiams patogus ir jo kontraktas, kuris kitąmet siektų 300–350 tūkst. eurų. Nigelas Hayesas, kurio atlygis siektų apie 400 tūkst. eurų, dar nespėjo įsibėgėti tiek, kad jau būtų graibstomas geriausių klubų, todėl labai realu, kad puolėjas liktų komandoje.

Viena aišku, kad šį kolektyvą papildys Steve'as Vasturia. „Sportando“ vadovas Emiliano Charchia patvirtino 15min skelbtą informaciją apie iki paskutinės fazės pažengusias „Žalgirio“ bei amerikiečio gynėjo derybas.

Pigus 24-erių 196 cm ūgio krepšininko eksperimentas pareikalaus nemažai darbo ir laiko, bet iš Vokietijos atvykstantis universalus krepšininkas pretenduoja užkamšyti skylę gynėjų grandyje, kurią paliks vienas kitas neplanuotas žaidėjo išvykimas. 15min šaltinių teigimu, M.Grigonį savo žaidimo stiliumi primenantis S.Vasturia buvo nužiūrėtas dar iki koronakrizės.

FIBA nuotr./Steve'as Vasturia
FIBA nuotr./Steve'as Vasturia

15min šaltinių teigimu, „Žalgiris“ buvo užmetęs tinklus ant Kevino Pangoso. Tačiau būsimas finansinis nuosmukis greičiausiai privers atsisakyti tokių ketinimų. Remiantis paskutine turima 15min informacija, labiausiai tikėtina, kad 27-erių atakų organizatorius iš Barselonos kelsis į Valensiją.

Ispanijos žiniasklaida su „Žalgiriu“ buvo susiejusi 22 metų 208 cm ūgio snaiperį Arnoldą Kulboką, netgi skelbdama, kad lietuvis jau pasiekė susitarimą su Kauno klubu, tik metams dar turėtų būti skolinamas Bilbao komandai. Tačiau 15min žiniomis, iki susitarimo toli, o krepšininko likimas gali paaiškėti jau greitu metu.

„Žalgiris“ dar turės spręsti poros stažuotėms išsiųstų žaidėjų klausimą. 15min žiniomis, iki koronakrizės Kauno klubas buvo linkęs išlaikyti tiek Lauryną Birutį, tiek Gytį Masiulį, bet su ketinimais juos išnuomoti ir kitą sezoną.

„Žalgirio“ kito sezono projekcija:

  • Prie „Žalgirio“ vairo vis dar stovintis Š.Jasikevičius, kurį išviliotų nebent neplanuojamas trenerių kraustymasis topinėse komandose.
  • Keliais milijonais eurų susitraukęs klubo biudžetas, dėl kurio Š.Jasikevičiui teks kamšyti vieno kito svarbaus žaidėjo paliktas skyles.
  • Mažesnė „Žalgirio“ pajėgių žaidėjų rotacija, kurią Šaras bandys išlaikyti pigiais laimikiais vasaros rinkoje arba lietuviais, kuriems reikės žengti žingsnį į priekį. Rikiuotėje turėtų būti pasiruošę kylantys lietuviai – Rokas Jokubaitis bei Martinas Gebenas. Galbūt tai bus šansas kitiems vietiniams žaidėjams, kurie vis laviravo ant pagrindinės komandos slenksčio.
  • Didžiulės viltys nukreiptos į tokius krepšininkus kaip J.Landale'as, N.Hayesas ar kiti, kurie organizacijoje praleido ne vieną sezoną.
  • Ant Mariaus Grigonio pečių užkrisianti, bet jam didžiulį kontraktą ateityje galinti atnešti lyderio našta.
  • Vadybiniai iššūkiai, su kuriais susidurs P.Motiejūnas ir „Žalgirio“ biuras, kuriems teks spaustis prie mažesnio biudžeto ir bandyti išlaikyti unikalią išparduotų bilietų statistiką, žmonėms dar prisivengiant uždarų areninių renginių.

Daugiau išsamesnės informacijos rasite 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ paveikslas – Šaro ateitis Kaune, būsimi nuostoliai ir naujokai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius