Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 11

„Žalgirio“ kelyje – kardinaliai žaidimą pakeitusi bei ispanų dirigento vedama „Olimpia“

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ laukia stiprių permainų per vasarą paliestos, bet milžinišką potencialą turinčios Milano „Olimpia“ egzaminas. Didžiausias pokytis – trenerio kėdėje. Ryšio su komanda neradusį Simonę Pianigianį pakeitė krepšinio profesoriumi tituluojamas Ettore Messina, kuris Milane ne tik išvalė buvusio stratego palikimą, bet ir atsivežė idėjų iš NBA. Eurolyga.lt supažindina su antruoju žalgiriečių varžovu.
Sergio Rodriguez
Sergio Rodriguez / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Naujas treneris, nauji septyni žaidėjai. Logiška, kad „Olimpia“, kaip ir „Žalgiris“, dar ieško savojo žaidimo veido, bet panašu, kad 2019-2020 metų sezoną Italijos klubas pasitiko sustiprėjęs bei turėdamas aiškią viziją.

E.Messinos kariauna priešsezoninėse rungtynėse iškovojo visas 10 pergalių, tačiau Eurolygos starte svečiuose 64:78 nusileido Miuncheno „Bayern“ krepšininkams. Vietiniame Italijos fronte – dvi pergalės ir vienas pralaimėjimas prieš Brešos „Germani Basket“.

Tokie kluptelėjimai sezono pradžioje naujai suburtoms ekipoms yra normalus reiškinys. Naujas treneris atsineša naujas idėjas, komandos sudėtyje pasikeitė didelė dalis žaidėjų, o dar pridėkime krepšininkus kamuojančias traumas. Vis dėlto „Olimpia“ potencialas – grėsmingas.

„Žaidimas kardinaliai pasikeitęs, – tinklalapiui „Eurolyga.lt“ būsimą varžovą įvertino „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Naujas treneris yra kiek kitokio stiliaus, parsivežęs savas idėjas iš NBA. „Olimpia“ papildė labai patyręs ir protingas įžaidėjas Sergio Rodriguezas, kuris labai gerai kontroliuoja komandą. Milanas atrodo solidžiai.“

Tai bus ne pirmasis E.Beržininkaičio susidūrimas su E.Messina. Italas 2013-2014 metų sezone vadovavo Maskvos CSKA ekipai, o „Žalgirio“ skautas dar turi išsaugojęs užrašus su šio trenerio tuomet naudotais deriniais. Tiesa, po penkerių metų „San Antonio Spurs“ klube E.Messinos braižas kardinaliai pasikeitė.

„Lyginau derinius, bet dabar nelikę nė vieno iš to sezono. Jis visiškai atsinaujinęs. Žinoma, žaidėjai kiti, o treneriai derinius jiems diegia ne aklai, o pagal tai, ką gali iš jų išgauti“, – sakė Kauno komandos skautas.

„Olimpia“ ekipą tarpsezoniu paliko šeši žaidėjai, tarp kurių buvo ir lietuvis Mindaugas Kuzminskas. Milano klubas dar atsisveikino su snaiperiu Jamesu Nunnally, įžaidėju Curtisu Jerrellsu, vidurio puolėju Alenu Omičiumi, italu Simone Fontecchio, o ryškiausios skyrybos įvyko su buvusiu ekipos lyderiu Mike‘u Jamesu.

29-erių amerikietis praėjusį sezoną buvo „Olimpia“ lyderis – žaisdavo po 34 minutes, pelnydavo po 19,8 taško, atlikdavo po 6,4 rezultatyvaus perdavimo, atkovodavo po 3,8 bei perimdavo po 1,3 kamuolio, rinkdavo po 20,2 naudingumo balo.

Tiesa, M.Jameso sprendimai aikštelėje ir už jos ribų dažnai buvo kvestionuojami, tad klubo kontrolę perėmęs E.Mesiina buvusiam „Olimpia“ vedliui parodė duris.

Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguez
Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguez

Naujuoju pranašu Milane tapo Sergio Rodriguezas, dar pernai su Maskvos CSKA iškovojęs savo antrąjį Eurolygos čempionų titulą. Tai žaidėjas, kuris kontroliuoja visą „Olimpia“ žaidimą. Žaidėjas, kuris bus pagrindiniu „Žalgirio“ gynybos taikiniu.

Atakų dirigentas Italijos pirmenybėse per trejas šio sezono rungtynėse vidutiniškai žaidė po 22,7 minutės, pelnė po 14,7 taško bei atliko po 5,7 rezultatyvaus perdavimo. Eurolygos rungtynėse su „Bayern“ įžaidėjas buvo daugiausiai laiko aikštelėje praleidęs Milano krepšininkas (beveik 29 minutės), per kurias pelnė 14 taškų bei užfiksavo 6 rezultatyvius perdavimus.

„Nuo S.Rodriguezo viskas prasideda – tiek greitas puolimas, tiek pozicinės atakos, – sakė E.Beržininkaitis. – Žaidėjas su didžiule patirtimi, daug metų pražaidęs aukščiausiame lygyje. Jis labai dažnai žaidžia „du prieš du“, gali sėkmingai rungtyniauti vienas prieš vieną, turi labai staigų atšokimą atgal į kairę pusę, po kurio atlieka metimą. Negalime leisti jam veržtis į dešinę, nes tai yra jo stiprioji pusė.

Pridėkime dar gerą metimą bei gerą komandos kontrolę. Kiekvienas treneris norėtų turėti tokį žaidėją.“

„Olimpia“ komandoje solidžių pirkinių netrūksta ir daugiau. E.Messina į madų sostinę priviliojo ilgametį NBA gynėją Shelviną Macką, buvusį žalgirietį Aaroną White‘ą, patyrusį snaiperį Michaelą Rollą, 39-erių superveteraną Luisą Scolą bei du italus – Paulą Bilighą bei Riccardo Moraschini.

Komandoje liko paskutinius traumos reabilitacijos darbus atliekantis lietuvis Artūras Gudaitis, serbų duetas Vladimiras Micovas bei Nemanja Nedovičius, aukštaūgiai Jeffas Brooksas bei Kalebas Tarczewskis.

„Milanas mato, su kuriais žaidėjais turi atakuot, turi jiems po keletą opcijų, – „Olimpia“ žaidimo braižą išskyrė E.Beržininkaitis. – E.Messina stengiasi išnaudoti stipriąsias krepšininkų puses. Yra situacijų, kur V.Micovas dažnai turi pranašumą prieš trečią poziciją, tad treneris bando tai išnaudoti. Kartais į trečią poziciją pastatomas ir J.Brooksas, kuris žaidžia nugara į krepšį.

Komandoje yra įvairus judėjimas tarp žaidėjų be kamuolio, tą gerai atlieka M.Rollas. Jam yra skirti deriniai, metimus jis atlieka išėjęs iš po užtvarų. K.Tarczewskis nėra tas, kuris žaistų nugara arti krepšio, bet gerai juda „du prieš du“ situacijose. Jei negauna kamuolio, tai vis tiek laiko užsiėmęs poziciją po krepšiu, o perdavimo giliai po krepšiu sulaukia per antrą žmogų. Jis tą išpildo puikiai.“

Tiesa, Milano ekipa sezono starte neišvengia problemų su traumomis. Vieni žaidėjai jas vis dar gydosi, kiti iškrito per pirmuosius mačus. Dvikovą su „Žalgiriu“ praleis vis dar sveikstantys A.Gudaitis ir N.Nedovičius, naujokas Sh.Mackas, o sprendimas dėl V.Micovo paaiškės tik prieš pat rungtynes.

Kol traumą gydosi 26-erių vidurio puolėjas iš Lietuvos, labai svarbų vaidmenį ekipoje užima pasaulio vicečempionu prieš mažiau nei mėnesį tapęs Luisas Scola.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luisas Scola
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luisas Scola

39-erių veteranas į Eurolygą sugrįžo po 12 metų pertraukos pelnydamas 17 taškų bei atkovojęs 6 kamuolius. Italijos čempionate L.Scola spėjo sužaisti vienerias rungtynes prieš Triesto „Pallacanestro“, į kurios krepšį įmetė 13 taškų, pridėjo 7 atkovotus kamuolius bei 7 rezultatyvius perdavimus.

„Labai patyręs žaidėjas, kurį „Olimpia“ žaidėjai dažnai įveda į situacijas arčiau krepšio. Tuomet jį labai sunku sulaikyti, nes turi daug patirties bei klaidinančių judesių. Vienas prieš vieną gintis prieš L.Scola yra labai sudėtinga“, – sakė E.Beržininkaitis.

Argentinos krepšinio legenda nėra toks efektyvus ginantis. Nors E.Messina stengiasi veteraną „paslėpti“ komandinėje gynyboje, tačiau ilgą karjerą atžaidęs krepšininkas ne visada spėja prieš varžovų „du prieš du“ atakas. Dažnai L.Scola tampa varžovų puolimo taikiniu.

Milane šį sezoną rungtyniauja ir Aaronas White‘as, praėjusius dvejus metus „Žalgirio“ sirgalius džiuginęs įspūdingais dėjimais bei energija. Kauna jis buvo trečias naudingiausias krepšininkas Eurolygoje (vid. 10 naud. bal.), tačiau „Olimpia“ gretose jo vaidmuo kol kas yra kitoks. Per trejas šio sezono rungtynes Eurolygoje ir Italijos čempionate jis iš viso sužaidė 22 minutes bei pelnė 2 taškus.

„Jis toks žaidėjas, kuriam specifinio vaidmens komandoje nėra. Jis labai gerai juda be kamuolio, įspūdingai bėga į greitą puolimą, kovoja dėl kamuolių, geri įkirtimai po krepšiu. Tai atletiškas žaidėjas, kuris tampa labai pavojingas arti krepšio“, – apie buvusį žalgirietį kalbėjo E.Beržininkaitis.

Kokie turėtų būti „Žalgirio“ raktai į pirmąją šio sezono pergalę Milane?

„Pagrindinis akcentas turėtų būti sustabdyti S.Rodriguezą, nes antro taip gerai valdančio komandą įžaidėjo nėra. Dideli žmonės – reikės stabdyti L.Scolą, reikės atsitverti varžovus kovoje dėl kamuolių. Tai atletiška, aukšta komanda, kuri praėjusią savaitę Miunchene neparodė viso savo potencialo“, – teigė „Žalgirio“ skautas.

Penktadienio rungtynių tvarkaraštis:

Sankt Peterburgo „Zenit“ „Barcelona“ 20:00
Maskvos srities „Chimki“ Vitorijos „Baskonia“ 20:00
Stambulo „Anadolu Efes“ Berlyno ALBA 20:30
Pirėjo „Olympiakos“ „Valencia“ 21:30
Milano „Olimpia“ Kauno „Žalgiris“ 21:45

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius