Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 21

„Žalgirio“ naujokas: baisiai į Kauną norėjęs ištrūkti centras, sužavėjęs Belgradą

Kauno „Žalgiris“ pasiruošė atsisveikinimui su Brandonu Daviesu. Nors kovos dar nesibaigė, žalgiriečiai kitam sezonui sudarė sutartį su 23 metų 211 cm ūgio vidurio puolėju iš Australijos Jocku Landale'u. 24sek supažindina su „Žalgirio“ naujoku, kuris labai norėjo ištrūkti į Kauną.
Jockas Landale'as
Jockas Landale'as / „Partizan NIS“/ aba-liga.com nuotr.

Jockas Landale'as taip norėjo į Kauno „Žalgirį“, kad net nelabai gražiai išsiskyrė su Belgrado „Partizan“.

Sezono pabaigoje J.Landale'as patyrė čiurnos traumą.

Ši nebuvo tokia rimta, kad eliminuotų australą iš likusios Serbijos čempionato dalies, bet jau kišenėje turėjęs „Žalgirio“ pasiūlymą, aukštaūgis nusprendė nerizikuoti ir veržėsi namo.

24sek šaltinių teigimu, dėl to jis netgi turėjo kivirčą su „Partizan“ vyr. treneriu Andrea Trinchieri.

24sek žiniomis, J.Landale'as žaliai baltus domino dar pirmoje sezono pusėje.

24sek iškart po finišo Eurolygos reguliariajame sezone pirmieji pranešė apie „Žalgirio“ susidomėjimą „Partizan“ aukštaūgiu. Jau balandžio pabaigoje 24sek pasiekė informacija, kad sandoris gali būti baigtas.

Galiausiai pats „Žalgiris“ nebeišlaukęs sezono pabaigos apie susitarimą informavo oficialiai, kai Serbijos žiniasklaida paviešino informaciją apie sėkmingai finišavusias derybas.

„Žalgiris“ Belgrado klubui turės sumokėti išpirką, kuri, 24sek žiniomis, gali siekti per 200 tūkst. eurų.

View this post on Instagram

Free state of mind

A post shared by Jock Landale (@jocklandale) on

J.Landale'as į Kauną atsiveš vienerių metų krepšinio Europoje patirties bagažą.

J.Landale'as į „Partizan“ atvyko iš „Saint Mary's“ universiteto, kuriame NCAA žaidė visus ketverius metus. Paauglystėje J.Landale'as jau buvo metęs krepšinį, bet žaibiškai išsistiebė beveik per 30 cm ir gavo stipendiją JAV universitete, kuriame žaidė ir du garsūs Australijos gynėjai Patty Millsas bei Matthew Dellavedova.

J.Landale'as yra penkiskart žaidęs prieš Domantą Sabonį, kai šis vilkėjo „Gonzaga Bulldogs“ aprangą, bet australas savo pasirodymu neturėjo įstrigti lietuviui į atmintį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as ir Domantas Sabonis 2016-aisiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as ir Domantas Sabonis 2016-aisiais

24sek šaltiniai Belgrade pasakoja, kad J.Landale'as labai greitai prisitaikė prie europietiško krepšinio ir su kiekvienu mėnesiu žengė didžiulius žingsnius į priekį.

Europos taurės turnyre J.Landale'as per vid. 25 minutes įmetė 11,2 taško (68,3 proc. dvit., 38,1 proc. trit., 48,1 proc. baud.), atkovojo 6,5 kamuolio (2,1 puolime), atliko 1,8 rezultatyvaus perdavimo, klydo 1,6 karto ir rinko 15,1 naudingumo balo.

Adrijos lygoje jo rodikliai siekė 12 taškų (62,1 proc. dvit., 32,4 proc. trit., 77,1 proc. baud.), 5,6 atkovoto kamuolio (2,4 puolime), 1,8 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 blokuoto metimo, 1,8 klaidos ir 15 naudingumo balų per 24 minutes.

„Jockas sezono pradžioje ir Jockas sezono pabaigoje skyrėsi kaip žemė ir dangus“, – 24sek pasakojo šaltiniai Serbijoje.

Daug prie to prisidėjo „Partizan“ trenerio Andrea Trinchieri rūpestingumas. Australas buvo vienas italo numylėtinių ir jiedu daug darbavosi treniruočių salėje.

View this post on Instagram

First pro year.. already a champ

A post shared by Jock Landale (@jocklandale) on

A.Trinchieri puoselėjo viltis, kad J.Landale'as kitą sezoną dar labiau padės „Partizan“ komandai, tad aukštaūgio persikėlimą į „Žalgirį“ jis turėjo priimti kiek asmeniškai.

Daug dėmesio J.Landale'ui skyrė ir „Partizan“ garsenybė Novica Veličkovičius, Belgrado komandoje tapęs savotišku mentoriumi Europos krepšinio debiutantui. Iš N.Veličkovičiaus J.Landale'as perėmė keletą žaidimo baudos aikštelėje gudrybių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrea Trinchieri
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrea Trinchieri

Nors ir turėjo tokius gerus mokytojus, J.Landale'as vis tiek subrendo greičiau nei tikėtasi. „Partizan“ klube australas užsirekomendavo kaip labai talentingas centras, geriausiai save pristatantis puolime.

J.Landale'as nėra nei fiziškai labai stiprus žaidėjas, nei labai atletiškas, bet ištempė „Partizan“ komandą iš ne vienos sudėtingos situacijos savo taikliais svarbiais metimais, kritiniais puolime atkovotais kamuoliais ir žaidimo skaitymu.

J.Landale'o problemos kaip ant delno – individuali gynyba prieš fiziškai stiprius vidurio puolėjus ir komandinės gynybos vertinimas. Jis dar labai jaunas ne tik amžiumi, bet ir skaitydamas gynybines situacijas.

Australas turėjo problemų dengdamas tokius centrus kaip Mike'ą Zirbesą ar Michaelą Ojo. Nors iš sudėjimo jis nėra toks lengvai pastumdomas kaip plūdė, jam trūksta raumenų masės ir atletiškumo nenusileisti varžovams fizine jėga. Pavyzdžiui, ginčo situacijoje „Budučnost“ įžaidėjas Norrisas Cole'as nutempė J.Landale'ą tvirtai suėmęs kamuolį dviem rankomis. Kartais bandydamas tvirtai įsispirti į parketą ir fiziškai nepraleisti varžovo arčiau krepšio, J.Landale'as praranda greitį ir nespėja paskui net ir vangesnių centrų klaidinančius judesius.

Lyginant su Brandonu Daviesu, J.Landale'as nebus tas oro erdvės patrulis, galintis išdygti virš lanko ir savo ilgomis rankomis blokšti priešininko metimą į pirmąsias tribūnų eiles, ar ore sugautą perdavimą triuškinančiai įgrūsti iš viršaus. Tai žemiau lanko žaidžiantis krepšininkas, kuris labiau naudojasi vadovėliniu atkaklumu užsiimant geresnę poziciją, kovingumu ir kamuolio uosle. Bet jam dar reikės tapti patikimesniu baudos aikštelės sargu.

„Partizan NIS“/ aba-liga.com nuotr./Jockas Landale'as
„Partizan NIS“/ aba-liga.com nuotr./Jockas Landale'as

Nėra pats vikriausias centras, bet J.Landale'as nebijo po susikeitimo vienas prieš vieną išeiti pasivaikščioti su varžovų gynėjais prie perimetro.

Ten jis nėra taip lengvai įveikiamas oponentas – tuo įsitikino ir „Ryto“ perimetro žaidėjai DJ Seeley, Mindaugas Girdžiūnas ar Rokas Stipčevičius. Trenerio taktiniai sumanymai leido J.Landale'ui išbandyti save ginantis ir prieš tokius vikrius žaidėjus kaip Norrisą Cole'ą bei Edwiną Jacksoną. Tvarkėsi pagirtinai ir panašių užduočių jis tikrai gali sulaukti iš Š.Jasikevičiaus, kuris atsakingais momentais „Žalgiryje“ patikėdavo tokias funkcijas B.Daviesui.

„Synergy“ duomenimis, Europos taurėje varžovai vienas prieš vieną prieš J.Landale'ą įmesdavo tik vid. 0,56 taško per vieną išpuolį, o tai puikus rezultatas bendrame turnyro kontekste. Tiesa, individualioje gynyboje stumdantis su varžovų centru po krepšiu, priešininkai per J.Landale'o gynybą įversdavo vid. 1,1 taško per vieną išpuolį, o tai jau vertinamas kaip prastas rodiklis.

Turnyras Min. Met.% Trit.% Baud.% Kam. Perd. Blk. Tšk.
Adrijos lyga 24,5 56,6 32,4 77,1 5,6 1,8 1,1 12
Europos taurė 25,1 63,2 38,1 48,1 6,5 1,8 0,7 11,2

Savo trūkumus gynyboje jis neblogai kompensuodavo kitoje aikštės pusėje.

J.Landale'as labai gerai išnaudoja savo stiprybes puolime du prieš du. Pavyzdžiui, jo pikenrolas su „Partizan“ įžaidėju Alexu Renfroe buvo bene pavojingiausias komandos ginklas. Būtent ši kombinacija „Partizan“ padėjo sugrįžti į keletą svarbių rungtynių. Pats J.Landale'as labai gerai jaučia žaidėjų išsidėstymą ir užsiima patogias pozicijas priimti kamuolį atakos tęsinyje. Tai aktyviai aikštėje dirbantis žaidėjas.

J.Landale'as pasižymi minkštu riešu ir gerai jaučiasi krutėdamas baudos aikštelėje. Jo dvitaškių taiklumas buvo pavyzdinis: Europos taurės turnyre J.Landale'as pataikė net 68,3 proc. dvitaškių, Adrijos lygoje – 62,1. Pagal dvitaškių taiklumą „EuroCup“ varžybose J.Landale'as buvo penktas.

Maža to, centruodamas J.Landale'as neblogai vertina situacijas ir gali iškišti vieną kitą rezultatyvų perdavimą. Pavyzdžiui, Adrijos lygoje priekinės linijos žaidėjas atlikdavo vid. 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Du prieš du situacijose J.Landale'as gali ne tik sėkmingai leistis krepšio link, bet ir atšokti šalia tritaškio linijos ir svaidyti metimus iš distancijos. Sezono metu „Partizan“ klube aukštaūgis pataikė ne vieną kertinį tolimą metimą.

„Partizan NIS“/ aba-liga.com nuotr./Jockas Landale'as
„Partizan NIS“/ aba-liga.com nuotr./Jockas Landale'as

Tiesa, varžovai nuo jo ginasi labiau atsitraukę, o ir pats J.Landale'as prie tritaškio linijos pirmiausia ieško perdavimo su užtvara galimybės, o ne ruošia tritaškius pabūklus.

Įdomu, ar Š.Jasikevičius keis „Žalgirio“ veidą ir leis centrui atakuoti iš toli. Belgrade australas išmesdavo vid. po 1,4 tolimo metimo per rungtynes ir atakavo 35,5 proc. tikslumu (visų turnyrų statistika). Palyginimui, Brandonas Daviesas per du sezonus „Žalgiryje“ iš viso išmetė vos du tolimus metimus, nors iki karjeros posūkio į Kauną irgi nevengdavo pamėtyti iš distancijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

24sek šaltiniai Belgrade dar labai išskyrė J.Landale'o uoslę puolime atšokusiems kamuoliams (2,4 Adrijos lygoje, 5 rezultatas), nors J.Landale'as ir nėra labai atletiškas virš lanko kylantis atletas. Tačiau būtent jo puolimo įgūdžiai ir kova dėl atšokusių kamuolių įvardijami Eurolygos lygio komponentais.

J.Landale'as paliko gan stabilaus ir efektyvaus centro įspūdį. 11 iš 16 „EuroCup“ rungtynių jo naudingumo balų vidurkis buvo dviženklis, penkiskart jis buvo didesnis nei 20 efektyvumo balų.

Su rimčiausiais varžovais vietiniame fronte – „Budučnost“ ir „Crvena zvezda“, J.Landale'as rinko vid. 14,8 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 16 naudingumo balo. Tiesa, neskaičiuojant lemiamų pusfinalio serijos rungtynių su „Crvena zvezda“, kai per 12 minučių J.Landale'as paliko aikštę nepelnęs taškų ir su -8 naudingumo balais.

Europos taurėje „Partizan“ pasiekė „Top 16“ etapą, o Adrijos lygoje nepateko į finalą.

VIDEO: Serbai skelbia, kad sandoris baigtas: „Žalgirio“ naujoko J.Landale'o žaidimo epizodai

J.Landale'as dar yra labai jaunas žaidėjas ir turi daug kur patobulėti, ypač gynyboje. 24sek šaltiniai Belgrade būtent šiame žaidimo aspekte kelia raudoną vėliavėlę.

„Jockas smarkiai patobulėjo, bet jis dar turi labai daug ko išmokti, kad taptų gero lygio Eurolygos žaidėju. Kita vertus, jis negalėjo patekti į geresnę mokyklą nei „Žalgirio“ organizacija“, – pastebėjo šaltinis Serbijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas

Gera mokykla J.Landale'ui tapo ir nedidelio tempo bei labai fiziškas Balkanų krepšinis bei griežtos A.Trinchieri žaidimo schemos.

J.Landale'as atitinka tipinio Australijos krepšininko profilį – yra labai kovingas, draugiškas komandos draugas ir komandoje veikia kaip emocinis varikliukas. 24sek šaltiniai Serbijoje pasakojo, kad J.Landale'ą Belgrade labai mėgo ir „Partizan“ vadovybė su administracija bei personalu, ir vietos sirgaliai.

Tiesa, skyrybos dėl mįslingos traumos kiek apgadino tuos santykius, kuriuos krepšininkas buvo susikūręs per visą sezoną.

View this post on Instagram

Can’t teach passion

A post shared by Jock Landale (@jocklandale) on

J.Landale'as svajoja žaisti NBA ir atvykęs į Europą užsibrėžė tikslą į stipriausią krepšinio lygą patekti per dvejus metus.

Krepšininkas nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje, nors sužaidė labai solidų paskutinį savo sezoną NCAA, kai rinko vid. 21,1 taško ir atkovojo 10,2 kamuolio.

J.Landale'as pernai bandė laimę NBA vasaros lygoje, kur užsivilko „Atlanta Hawks“ marškinėlius. Per 9 rungtynes Las Vegase ir Solt Leik Sityje centras gavo pasireikšti vid. po 18 minučių, pelnė po 5 taškus ir atkovojo 5,6 kamuolio.

Ko gero, J.Landale'as vasarą vėl dalyvaus NBA vasaros lygoje ir bandys užsirekomenduoti stipriausios krepšinio lygos komandoms.

Bet jo Kaune labai lauks Šarūnas Jasikevičius, galima neabejoti, jau numatęs rimtas pamokas įdomų potencialą turinčiam australui.

VIDEO: „Ginčas“: Eurolygos finalo ketverto didžiausi herojai, naujovės ir nusivylimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius