-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 30

„Žalgirio“ naujoko Josho Nebo dubleriu buvęs lietuvis: „Nieko panašaus nesu matęs“

Kai ant Josho Nebo stalo nukrito Kauno „Žalgirio“ pasiūlymas, jis paskambino vieninteliam lietuviui, su kuriuo jam yra kartu tekę dalintis krepšinio aikštele. Atletiškas centras klausinėjo apie Lietuvą, Kauną, klimatą, maistą ir sirgalius. Deivydas Kuzavas su naujuoju Lietuvos čempionų pirkiniu kartu praleido vieną sezoną „Saint Francis“ universitete. Nors nuo to praėjo ketveri metai, tačiau ryšys tarp bičiulių išliko ligi šiol. Deivydas neabejoja, jog „Žalgirio“ sirgaliai greitai pamils Joshą, o Joshas – „Žalgirį“.

Rugpjūtį sukaks septyneri metai, kai 24-erių metų 208 cm ūgio Deivydas Kuzavas gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Krepšininko svajonės besivaikęs kretingiškis su Stepono Kairio pagalba 2014-aisiais išvyko į Merilando valstiją, kurioje lankė „St Mary’s Ryken“ vidurinę mokyklą.

Kultūrinis lietuvio šokas JAV truko tris mėnesius, tuomet jis apsiprato naujoje aplinkoje, demonstravo solidžius mokslo ir krepšinio rezultatus, kol galiausiai sulaukė įvertinimo – kvietimo iš „Saint Francis“ universiteto.

„Pasiūlė visą stipendiją, tad negalėjau praleisti šio šanso. O dar ir komanda žaidė pirmajame NCAA divizione“, – 15min pasakojo D.Kuzavas.

Deivydas atvyko į „Saint Francis“ universiteto miestelį, kuriame sutiko kojas jau apšilusį ir antrajam sezonui pasiruošusį Joshą Nebo, kuris praėjusią savaitę sudarė dvejų metų sutartį pagal formulę „1+1“ su Kauno „Žalgiriu“.

„Pradžioje Joshas buvo draugiškas, bet tylus, neiškalbus ir uždaras žmogus, kol galiausiai apsiprato, o ledai lūžo. Galiu pasakyti, kad „Žalgiris“ įsigijo tikrai maladiec žmogiuką, – 15min pasakojo D.Kuzavas. – Paprastas, nepasikėlęs ir labai mylintis sportą. Jis labiausiai atsidavęs sportui žmogus, kokį esu matęs. Kiekvienas iš mūsų Joshą matė kaip pavyzdį. Elitinė darbo etika. Rytinė treniruotė, pietinė treniruotė, vakarinė treniruotė. Dirbo ir komandiškai, ir individualiai. Jis buvo atsidavęs tik sportui. Savaitgaliais mes eidavome į kokį vakarėlį, o jis – pamėtyti į salę. Jis buvo absoliučiai pasinėręs į sportą, darė viską, kad pakiltų į aukštesnį lygį.“

D.Kuzavas iš arti stebėjo Josho tobulėjimą, kuris lyg špinatų užvalgęs legendinis personažas Popajus per vieną vasarą virto tikru monstru.

Kaip trimituoja JAV žiniasklaida, „Saint Francis“ marškinėlius vilkėjęs J.Nebo per metus ūgtelėjo 8 cm bei priaugo daugiau nei 20 kilogramų.

„Išskirtinis Josho atletiškumas pasimatė iškart man atvykus. Kūnas buvo tiesiog kitoks. NCAA mes turime ilgas vasaras, įdedame daug darbo. Jis per pirmąją vasarą, kai atvykau, itin sutvirtėjo. Pradžioje buvo lieknas, aukštas, atletiškas, bet matėsi, kad trūko jėgos. Jis labai atidirbo per tuos metus. O šuolis nuo žemės tapo neįtikėtinas. Nesu matęs nieko panašaus. Atrodo, darome tuos pačius pratimus, mano gal svarmenys kiek lengvesni, bet jo atletiškumas išsivystė labai greitai. Tai sunku net paaiškinti. Sezono pabaigoje jis buvo vienas šokliausių NCAA centrų. Esu matęs ir Duke'o, ir Šiaurės Karolinos centrus, bet Joshas yra atletiškiausias žaidėjas, su kuriuo teko dalintis aikštele“, – 15min sakė buvęs J.Nebo komandos draugas D.Kuzavas.

Lietuvis tapo „Žalgirio“ naujoko dubleriu, kuris save įtvirtino kaip vieną stipriausių NCAA gynybinių sienų, sezono pabaigoje iškovojęs geriausiai besiginančio Šiaurės Rytų konferencijos krepšininko apdovanojimą.

twitter.com/Joshas Nebo
twitter.com/Joshas Nebo

J.Nebo žaidė po 30 minučių, rinko po 12 taškų, atkovojo po 8,2 kamuolio ir blokavo po 2,6 metimo.

Pirmąjį sezoną NCAA rungtyniavęs D.Kuzavas ant parketo praleisdavo po beveik 8 minutes, per kurias surinkdavo po 1,2 taško ir 1,7 atkovoto kamuolio.

Didžiausi mūšiai vyko treniruočių metu, kuriose šie centrai suremdavo ragais individualioje akistatoje.

„Esu sugėręs ne vieną jo dėjimą, – sakė D.Kuzavas. – Mūsų pratybos buvo labai konkurencingos. Komandoje turėjome keturis centrus. Joshas buvo labai atletiškas. Aš tuo metu už jį buvau stipresnis, gana atletiškas, bet ne toks, kaip Joshas. Turėjome dar vieną labai stiprų, bet lėtą centrą. Ir dar vieną gana atletišką aukštaūgį. Žaidimas vienas prieš vieną mūsų komandoje patapdavo mėsmale.“

Lietuvis išskiria J.Nebo gebėjimą blokuoti metimus. Pagal šį rodiklį jis buvo vienas geriausių visoje NCAA.

„Jis turi labai gerą pojūtį blokams. Bene geriausias kamuolių blokuotojas lygoje. Mūsų gynėjai kartais leisdavo varžovams įsiveržti į baudos aikštelę, kad Joshas juos nublokuotų. Jis kartais per mačą nupūsdavo ir 8 metimus. Jis jau antrajame sezone pasiekė universiteto rekordus, kurie iki šiol yra nepagerinti“, – pasakojo D.Kuzavas.

VIDEO: Josh Nebo: Scouting Report

Vidurio puolėjai laiką kartu leisdavo ne tik treniruočių ar rungtynių metu, bet ir už aikštelės ribų.

2016–2017 metų sezonas pasibaigė, o namų išsiilgęs J.Nebo nusprendė pakeisti universitetą bei grįžti į gimtąjį Teksasą. Atleto nesustabdė ir „raudonųjų marškinėlių“ taisyklė, atribojusi jį nuo NCAA krepšinio vienam sezonui.

„Jis buvo uždaresnis žmogus. Sunku komentuoti, ar jautė šeimos ilgesį. Galėjo taip būti, nes Teksasas ir Pensilvanija yra dvi visiškai skirtingos valstijos. Vienur aštuonis mėnesius yra žiema, kitur – vasara. Tas galėjo lemti jo sprendimą grįžti arčiau namų“, – sakė D.Kuzavas.

asm. arch./Deivydas Kuzavas
asm. arch./Deivydas Kuzavas

Joshas sugrįžo namo. Kadangi NCAA studentų gyvenimas yra intensyvus, jųdviejų ryšys nutolo. Tiesa, bičiuliai susiskambino, kai ant Eilato „Hapoel“ centro stalo nugulė Kauno „Žalgirio“ ir Tel Avivo „Maccabi“ pasiūlymai.

„Jis klausinėjo jam aktualių dalykų – apie šalį, maistą, klimatą, sirgalius. Sakiau, kad sirgaliai jį mylės, o jis pamils „Žalgirį“. Joshas parodys pora gražių epizodų, sirgaliai pamils ir atpažins mieste. Sakiau nenustebti, jei gaus dėmesio mieste ar prašymų pasidaryti nuotrauką, nes „Žalgiris“ yra populiariausia komanda Lietuvoje. Klimatas Lietuvoje panašus į tą, kuris buvo Pensilvanijoje, kai žaidėme „Saint Francis“. Gal Pensilvanijoje net truputį šalčiau. Nemanau, kad dėl šito klausimo bus problemų“, – 15min pasakojo D.Kuzavas.

15min šaltiniai pasakoja, jog J.Nebo atmetė finansiškai geresnį variantą, tikėdamas, jog „Žalgiris“ gali tapti tramplinu į plačiausius pasaulio krepšinio vandenis.

„Jis padarė savo analizę, pasitarė su agentu ir priėmė sau geriausią sprendimą. Jis jau buvo girdėjęs, kad „Žalgiris“ yra stabili ir gera organizacija, žaidžianti Eurolygoje. Galvoju, kad tai buvo esmė“, – sakė D.Kuzavas.

Kartą per metus į Lietuvą pas giminaičius grįžtantis kretingiškis po ketverių metų „Saint Francis“ universitete nuo krepšinio nutolo, rado stabilų darbą verslo srityje, bet vasarą vis tiek dalyvaus milijono dolerių už pirmą vietą garantuojančiame krepšinio turnyre TBT, kuriame rungiasi ir žinomi Eurolygos, ir NBA veidai.

Jis bičiuliui linki sėkmės ir ketina jį aplankyti Kaune per atostogas.

„Tikrai sunkus darbininkas. Žinau, kad jis Kaune sportui atsiduos 100 proc. Labai džiaugiuosi, jog jis pasirinko „Žalgirį“. Kai išgirstu „Josh Nebo“, į galvą iškart šauna dėjimai. Buvo daug įspūdingų dėjimų. Jei „Žalgiris“ turės gerą įžaidėją, tai žiūrovams epizodų tikrai netrūks. Tai galiu jiems prižadėti. Jis gali per metus laiko šokti iki pat NBA. Tegul „Žalgiris“ nenustemba, jei sulauks dėl Josho užklausų iš NBA“, – perspėjo Deivydas Kuzavas.

VIDEO: PIKENROLAS: (ne)tikėti rinktinės atkabinimai, keisti žaidėjų prietarai ir M.Echodas prieš agentą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius