Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16

„Žalgirio“ rezervas: ko Belgrade dar trūko reikliajam Šarui?

Net ir audringai 15 000 sirgalių palaikomai Belgrado „Crvena zvezda“ komandai nepavyko pranokti Kauno „Žalgirio“. Susikuriamas progas daug geriau nei pirmajame tarpusavio susitikime išnaudoję kauniečiai iškovojo pergalę 76:70 ir sumažino atsilikimą nuo 8 vietos iki 3 pergalių. Ją šiuo metu dalinasi tie patys trečiadienį įveikti varžovai bei Valensijos klubas.

Vos 3 taiklūs tritaškiai iš 21. Tiek žalgiriečiai buvo pataikę 10 turo rungtynėse su Serbijos sostinės ekipa. Todėl trečiadienį trys taiklūs A.Milaknio tolimi metimai jau pirmosiomis minutėmis suteikė vilties, kad tai nebus dar vienas neišnaudotų galimybių vakaras.

Didžiulių tritaškių salvių neišvydome, tačiau pataikymo procentai buvo solidūs – dvitaškių taiklumas siekė 55 proc., tritaškių – 42 proc. Svarbiausias rungtynių tikslas šioje sezono stadijoje – pergalė – buvo pasiekta, tačiau tą „Žalgiris“ galėjo padaryti ir dar solidesniu skirtumu, jei tik būtų pavykę išvengti įvairių klaidelių gynyboje.

VIDEO: Pamatykite: raudonajame Belgrado pragare svarbi „Žalgirio“ pergalė

Kur galima tobulėti?

„Crvena zvezda“ žaidimas puolime niekuo neišsiskyrė – ši gynybinio pobūdžio komanda neturi daug didelių talentų ar ypatingos sistemos, kuri temptų juos į priekį. Vietoj to, jie aria gynyboje ir minta kitų komandų klaidomis. Trečiadienio rungtynės nebuvo išimtis. Serbai rungtynėse ilgai laikėsi per kovinį atstumą vien dėl „Žalgirio“ klaidų. Labiausiai skaudėjo dėl varžovų antrųjų šansų, greitų atakų bei rotacijų po pikenrolo ir žaidimo nugara į krepšį.

O.Kuzmičius ir V.Štimacas buvo tikras galvos skausmas kauniečiams. Šie aukšti žmonės įėjo į rungtynes su didele energija ir traukė paskui save visą „Zvezda“ ekipą pirmajame kėlinyje. Serbai strigo pozicinėse atakose visų rungtynių metu, tačiau sugriebė net 13 kamuolių puolime ir antraisiais šansais pelnė net 17 taškų. Palyginimui, „Žalgiris“ – vos 6.

M.Gebenas, Z.LeDay turėjo problemų išstumdami serbų aukštaūgius iš baudos aikštelės, varžovai dažnai užsiimdavo geresnes pozicijas ir laukdavo netaiklių ekipos draugų metimų. Galbūt tokiais atvejais tokio stoto žmones reiktų bandyti tverti veidu nuo krepšio. Šiems taip pat šiek tiek sekėsi – sunkūs kitų krepšininkų metimai iš tolimesnių distancijų reiškė aukščiau ir toliau atšokančius kamuolius, kas padidina šansus atkovoti kamuolį puolime.

Kita problema buvo kauniečių gynyba greitajame puolime. Kiekviena mažiau talentinga ekipa bando rinkti kuo daugiau lengvų taškų ir vakar kartais serbams tą pavykdavo padaryti. -7 naudingumo balus per 17 minučių surinkęs B.Lazičius taip pelnė vienintelius savo taškus – pirmajame kėlinyje apibėgo E.Ulanovą, kuris nepastebėjo šio spurtuojančio sau už nugaros. L.Brownas visas rungtynes ieškojo greitų kelių link „Žalgirio“ krepšio. Pirmajame kėlinyje jam pavyko žaliai baltus vieną kartą nubausti dėjimu, o kitą – nubausti kauniečių spaudimą visoje aikštelėje kabinant alleyoopą B.Šimaničiui. Pirmame ketvirtyje pirmąjį metimą ne po antrojo šanso, ir ne greitajame puolime, o pozicinėse atakoje,„ Zvezda“ pelnė sužaidus tik 8 minutes.

VIDEO: Šaras patenkintas pergale, bet nori daugiau

Vėliau dėl problemų grįžtant į gynybą po netaiklių metimų „Žalgiris“ atsidūrė ir didžiausioje rungtynių duobėje trečiajame kėlinyje. Du kartus iš eilės L.Brownas itin greitai atsidūrė su kamuoliu žalgiriečių aikštelės pusėje, taip sukurdamas pranašumus – pirmąjį sykį 4 prieš 3, antrąjį 2 prieš 2. Abu kartus jis rado laisvą komandos draugą ties tritaškio linija ir po dviejų taiklių tolimų metimų Šarui teko prašyti minutės pertraukėlę. „Žalgiris“ Belgrado pragare turėjo 7 taškų deficitą 38:45.

Dar vienas žaidimo elementas, kuriame galima norėti tobulėjimo, yra gynybinės rotacijos. Tiek pikenrolo metu, tiek žaidžiant nugara į krepšį. Vakar dienos mače „Žalgiris“ daug rėmėsi aktyvia pikenrolo gynyba, stengiantis iš žaidimo išimti varžovų gynėjus – L.Browną, K.Punterį bei B.Baroną. Pozicinėse atakose tą daugmaž padaryti pavyko, tačiau šiems greitai atsikračius kamuolio 2 prieš 2 metu, kildavo įvairių sunkumų.

Greiti perdavimai į ir iš baudos aikštelės palikdavo kauniečius besivaikančius kamuolį, o „Zvezda“ žaidėjai turėdavo laisvės atakuoti iš toli arba įgaudavo pranašumus closeouto situacijose. Vėlgi, kai kuriose situacijose nebuvo pasinaudota galimybe atlikti taktines pražangas. Labiausiai šios problemos išryškėjo antrajame kėlinyje.

Žaidimo nugara į krepšį metu kauniečiai dėl jėgos ir centimetrų trūkumo naudoja gynybą, kuri atrodo kaip 2–3 aikštės gynyba. Puolantysis žaidėjas stumiamas suktis į galinę liniją, jam į pagalbą eina paskutinis žmogus gynyboje, o visi kiti būtinai turi stovėti iškėlę rankas bei tarpuose tarp 2 žmonių, pasirengę rotuoti. Vakar ši gynyba nedirbo tobulai.

Th.Walkupas būdamas viršutinėje gynybos linijoje, užsižiūrėjo į kamuolį ir pramiegojo varžovų kirtimą, L.Lekavičius užsiėmė poziciją už žaidėjo nugaros bei praleido du lengvus Štimaco taškus, o J.Landale’as vienos atakos metu tiesiog nesuprato, kad turi skubėti prie L.Browno, kuris gavo kamuolį aikštelės kampe ir pelnė 3 taškus.

Yra nemažai žaidimo elementų, kuriuos „Žalgiris“ galėjo atlikti geriau vakar dienos rungtynėse. Tą po rungtynių akcentavo ir Jasikevičius.

VIDEO: Emocingas A.Milaknio sveikinimas P.Jankūnui

Pozityvios situacijos

Aikštelėje, žinoma, netrūko ir gerų dalykų. Svarbiausia buvo iškovota pergalė, tačiau nudžiugino ir daugelis kitų dalykų.

Pakankamai solidžiu procentu išnaudojamas susikurtos progos – kiekviename kėlinyje atsirasdavo vis kitas žmogus, tempiantis į priekį. Pirmajame iššovė Milaknis, vėliau sėkminga trumpą atkarpą turėjo KC Riversas, ketvirtajame kėlinyje 5 labai svarbius taškus iš eilės pelnė N.Hayesas, o L.Lekavičius spindėjo visų rungtynių metu.

VIDEO: Rūbinėje aplaistytas P.Jankūnas apie savo rekordą

Įsiminė ir žalgiriečių aktyvus rankų darbas gynyboje. Agresyviai spausdami varžovų gynėjus, šie dažnai pamušdavo perduodamus kamuolius ir pakeisdavo jų skriejimo kryptis. Buvo daug situacijų, kuomet nieko pozicinėse atakose nesukūrę serbai turėjo mesti sunkius metimus krepšio link paskutinėmis sekundėmis. Spaudimas per visą aikštelę taip pat leido sukurti keletą varžovų klaidų bei išmušti varžovus iš ritmo puolime.

Labiausiai nudžiugino parodytas nepasimetimas prieš įspūdingą sirgalių minią bei agresyvią „Zvezda“ gynybą ketvirtajame kėlinyje. Eurolygais mastais „Žalgiris“ nėra labai patyrusi komanda, todėl įsiaudrinusi „Štark“ arenos minia kai kuriems galėjo padaryti blogą įtaką. To nenutiko. Individualiai atakuojant pavyko nubausti ir ant baudos linijos balansuojančią „Zvezda“ asmeninę gynybą.

Apibendrinimas

To nebūtų galima pavadinti kažkokiomis super gerai sužaistomis „Žalgirio“ rungtynėmis.

Svarbiausia, kad to, ką trečiadienį pademonstravo kauniečiai – tarp visų gerų ir blogų dalykų – užteko pergalei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius