-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 08

„Žalgirio“ varžovė „Barcelona“ – serbiška drausmė ir begalinė B.Davieso energija

Krepšininkų žvaigždyną vasarą surinkusi „Barcelona“ signalą varžovams siunčia jau sezono starte. Nors ekipą palietė didelės permainos, o keletas žaidėjų rungtyniauti negali dėl traumų, tačiau „Barca“ staigiai šovė į lentelės viršų. Prie to stipriai prisideda fantastiškai žaidžiantis buvęs žalgirietis Brandonas Daviesas. Eurolyga.lt supažindina su septintuoju „Žalgirio“ varžovu.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Euroleague.net nuotr.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Barcelona“ | 20:00 | Kaunas

Nėra abejonių, kad tai talentingiausia komanda Europoje, kuri sezono starte skina pergales nepaisant sudėties pokyčių ir netekčių. Pirmuosiuose mačuose „Barca“ labiausiai kentėjo įžaidėjų grandyje, kurioje rungtyniauti teko ir puolėjui Adamui Hanga, tačiau tai nesutrukdė katalonams Eurolygoje pasiekti penkias pergales per šešis susitikimus.

Nors tai komanda iš Katalonijos, tačiau jos žaidime nematyti ispaniškam krepšiniui būdingo braižo. „Barca“ neforsuoja greitų atakų, o žaidimo kontrolę tvirtai savo rankose laiko 70-metis strategas Svetislavas Pešičius, kuris auklėtiniams įskiepijęs kantrų žaidimą pagal derinius.

„Serbiško stiliaus komanda, – Eurolyga.lt apie būsimą varžovą sakė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Tai atsispindi drausme deriniuose, kurių nutraukimų beveik nėra. Žaidžiama iki derinio pabaigos, einama ten, kur nori treneris. „Barcelona“ ginasi solidžiai. Aišku, visų pirma, tai žaidėjai galintys gintis gerai, bet ir komandinėje gynyboje viskas gerai sudėliota – dvigubinimai „ant ūselio“, kur mato, kad varžovas turi pranašumą. Tai tipinė serbiška gynyba.“

Sezono starte „Barca“ turi rimtų netekčių įžaidėjų grandyje. Dvikovose su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir „Valencia“ žaisti negalėjo visi trys pagrindiniai įžaidėjai – Thomasas Heurtelis, Kevinas Pangosas ir Malcolmas Delaney.

M.Delaney į rikiuotę grįžo, bet dar nedemonstruoja geriausios formos. K.Pangosas jau treniruojasi, tad laiko klausimas kada jis išbėgs ant parketo, faktas, kad tai nebus „Žalgirio“ arenos parketas, o prieš pasaulio taurę traumą patyręs Th.Heurtelis artimiausiu metu tikrai negrįš.

Nors tipinių įžaidėjų S.Pešičius neturėjo, tačiau komanda nesugriuvo. „Barca“ fiksuoja po 18,2 rezultatyvaus perdavimo per mačą, o tai yra penktas rezultatas Eurolygoje. Avarinėje situacijoje kamuolį įžaisdavo 196 cm ūgio gynėjas Cory Higginsas arba 201 cm ūgio vengras Adamas Hanga.

„Įžaidėjai susitvarko su savo vaidmenimis, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ skautas. – Matyti, kad M.Delaney dar reikia vienų ar kitų rungtynių sugrįžti į geriausią formą, bet žaidžia neblogai. A.Hanga paprastai yra trečios pozicijos žaidėjas, bet jis daug išsivarinėja kamuolį, pradeda derinius. A.Hanga daugiau įžaidinėja nei jaunasis Leandro Bolmaro. Tai nestebina, pamenu, kai jis epizodiškai įžaisdavo kamuolį ir „Baskonia“ komandoje. Jis žino sistemą, gaudosi, sugeba įžaisti kamuolį, tai kodėl ne? Jis tikrai neblogai atrodo.

Deriniai dažniausiai atliekami iki pabaigos, „Barca“ suka kamuolį iki kol išgauna gerą situaciją metimui, iš to susidaro didelis rezultatyvių perdavimų skaičius. Paduoda kamuolį žaidėjui esančiame pozicijoje – ar tai nugara žaidžiančiam, ar perdavimas žaidėjui išbėgančiam iš užtvaros, kaip kad yra išnaudojamas Kyle‘as Kuricas.“

Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

Puolime katalonai daugiausiai ieško dviejų savo lyderių – buvusio žalgiriečio Brandono Davieso arba vasarą iš NBA į Eurolygą sugrįžusio Nikola Mirotičiaus. Šis duetas reikalaus didžiausio žalgiriečių dėmesio gynyboje.

Praėjusius dvejus metus Kaune rungtyniavęs bei vietos sirgalių meilę užsitarnavęs B.Daviesas tapo bene svarbiausiu žaidėju ir Barselonoje, o statiškai jį lenkia tik N.Mirotičius.

Vidurio puolėjas Eurolygoje rungtyniauja po 22 minutes, pelno po 10,7 taško (57,1 proc. dvit., 81,3 proc. baud.), atkovoja po 4,3 ir perima po 1 kamuolį, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus bei fiksuoja po 14,2 naudingumo balo.

„Ką jis darė Kaune, tą patį daro ir Barselonoje, – apie buvusio auklėtinio žaidimą kalbėjo E.Beržininkaitis. – Pirmiausia, tai didžiulė krepšininko energija. Jis atsiduria kiekviename aikštės centimetre, kur kamuolys – ten krenta Brandonas. Jis kovoja dėl kiekvieno kamuolio, bėga į pagalbą komandos draugams. Gavęs kamuolį jis dega noru apeiti varžovą ir įdėti krepšį.

Jis drąsiai meta iš vidutinio nuotolio. Antroje sezono dalyje jis tą darė ir Kaune, jis jau buvo geras vidutinio nuotolio metikas. B.Daviesas Barselonoje daro tuos pačius dalykus, tik atrodo, kad spinduliuoja dar didesne energija.“

B.Daviesas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 3) nusileidžia tik įžaidėjui M.Delaney (vid. 4,3) bei neretai kamuolį įžaidžiančiam A.Hangai (vid. 3,5). Toks aukštas vidurio puolėjo rodiklis „Žalgirio“ skauto nestebina.

„Pradžioje „Žalgiryje“ jis turėjo problemų su perdavimų nusimetimu, mesdavo kokį sunkesnį metimą atsilošus nuo varžovo ar padarydavo klaidą. Treneriai daug dirbo su juo ties šiomis situacijomis, ypatingai Tomas Masiulis mokydavo kur reikia nusimesti kamuolį. Tai Brandonas labai gerai įvaldė jau pernai“, – sakė E.Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

Antras „Barcelona“ lyderis – brangiausiai apmokamas (apie 5 mln. eurų per sezoną) Europos žaidėjas N.Mirotičius.

Po penkerių metų į Senąjį žemyną sugrįžęs ispanas staigiai priminė apie save. Per 27 minutes pelno po 18,3 taško (5 vieta lygoje), atkovoja po 5,3 kamuolio bei fiksuoja po 18,3 naudingumo balo (9 vieta lygoje).

N.Mirotičius visuose susitikimuose pelnė dviženklį taškų skaičių, o labiausiai skriaudė Stambulo „Anadolu Efes“, atidarymo rungtynėse atseikėjęs 24 taškus.

Būtent B.Daviesas ir N.Mirotičius turi laisvę „Barcelona“ schemose. Ispanas per susitikimą išmeta po 6,5 tritaškio, o ne visi jų būna iš gerų situacijų.

„N.Mirotičiaus metimai kartais atrodo perskubėti, kad ir koks jis būtų geras žaidėjas, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis. – Būna situacijų, kai atsikovojus kamuolį jis bėga į greitą puolimą ir nežiūri geresnių situacijų perdavimui, jei koks gynėjas nepasitinka jo, tuomet N.Mirotičius meta tritaškį. Pagal tai matyti, kad jis gauna laisvės.“

„Barcelona“ pagal visus pagrindinius statistinius rodiklius patenka tarp geriausių Senojo žemyno komandų. Pagal vidutiniškai pelnomus taškus S.Pešičiaus kariauna yra penkta (vid. 81,7), pagal praleidžiamus – trečia (vid. 72,3), pagal atkovotus kamuolius – pirma (vid. 38,3), pagal rezultatyvius perdavimus – penkta (vid. 18,2), pagal naudingumo balus – penkta (vid. 94,5).

„Jie jau dabar žaidžia neblogai, yra lentelės viršuje su vienu pralaimėjimu. „Barcelona“ demonstruoja gerą formą, o sugrįžus žaidėjams, jei visi bus sveiki ir įsižaidę, tai jie rimtai pretenduoja į titulą. Pagal jų talentą tai geriausia komandoje Eurolygoje“, – sakė „Žalgirio“ skautas.

Nors penktadienio vakarą žalgiriečių laukia ypatingas varžovas, tačiau kauniečiai ruošiasi kaip įprastam Eurolygos mūšiui, daugiausiai dairydamiesi į save.

„Turime gerai gintis, turime būti disciplinuoti, ko visada prašo treneris, – apie raktą į pergalę kalbėjo E.Beržininkaitis. – Darome neišprovokuotas klaidas – statydami užtvaras ar atlikdami perdavimą. Žinome, kad daugelyje situacijų vienas prieš vieną nelabai galėsime apsiginti. Turime gynybines taisykles, kuomet reikės kitų žaidėjų pagalbos. Ką ruošiamės treniruotėje, turėsime gerai atlikti aikštelėje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius