-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar išties egzistuoja automobiliai-„transformeriai“?

Yra vairuotojų be galo mylinčių savo automobilius – jie savo keturračius draugus prižiūri it kūdikius, niekam kitam neduoda jo vairuoti, visada nusikrato batus prieš lipdami vidun ir net suteikia savo automobiliams vardus. Beje, dažnai moteriškus. Tokie automobiliai visada švarūs, jų interjerai kvepia, o savininkai eidami namo visada atsigrįžta pažiūrėti kaip gražiai atrodo jų metalinis draugas ar draugė, rašoma pranešime.
Automobiliai-transformeriai
Automobiliai-transformeriai / Gamintojo nuotr.

Mes sutinkame – automobilis ypatingas inžinerinis kūrinys, ne skalbimo mašina, nors abi turi daug besisukančių detalių. Automobilis tai saviraiškos priemonė, todėl dažnai ji yra personalizuojma. Turbūt ir jūs kartais esate patyrę tą ilgesingą išsiskyrimo jausmą kuomet parduodate penkis metus eksploatuotą automobilį – jausmas juk ne tas pats kai parduodate atitarnavusį telefoną?

Kalbantys automobiliai

Toks mašinos ir žmogaus ryšys ir buvo pavaizduotas „Transformerių“ sagoje. Išties, kas nenorėtų turėti automobilio, kuris galėtų kalbėtis, transformuotis ir dar nuo plėšikų apsaugoti. Neabejotinai patiktų ir jums, ir jūsų draugams, ir ypač jūsų vaikams.

Bet realybė tokia, kad kalbančius automobilius jau turime – jau dabar galite paprašyti savo keturračio įjungti jums kondicionierių ar pamasažuoti nugarą. Už nuoširdžią priežiūrą jūsų metalinis draugas pasirūpins jūsų gera savijauta – pavyzdžiui bendraudamas su jūsų išmaniuoju laikrodžiu sužinos jūsų savijautą, ar gerai miegojote, ar nesate pavargę ir koks jūsų streso lygis. Atsižvelgiant į šiuos duomenis automobilis pareguliuos salono temperatūrą, apšvietimą, masažo funkcijas, audio ir apšvietimo sistemas užtikrinant maksimaliai gerą jūsų savijautą vairuojant. Tokią sistemą pavadintą „Energizing comfort control“ jau nuo 2017 metų diegia Mercedes-Benz kompanija savo automobiliuose.

Automobiliai keičiantys savo formą

Be vis gudrėjančių automobilių turime taip pat ir tokius, kurie gali transformuoti savo formą. Gal pamenate „BMW GINA Light Visionary“ koncepcinį automobilį pristatytą 2008 metais su mirksinčiais priekiniais žibintais? Automobilis buvo aptrauktas ypatingu sintetiniu audiniu, todėl BMW koncepto kėbulas beveik neturi sujungimo siūlių tarp atskirų „kėbulo“ dalių. Po „GINA“ oda esantis rėmas yra reguliuojamas – jis gali judėti taip keisdamas kapoto ar galinės automobilio dalies formas. Toks formų pasikeitimas yra ne tik įspūdingas reginys, bet ir turi praktinę reikšmę – automobilis gali keisti savo aerodinamines savybes reikalingas konkrečiai situacijai.

„Beje, tokios idėjos jau naudojamos ir masinėje gamyboje, jei McLaren automobilius galima pavadinti masiniais. Vienas įspūdingiausių kada nors pagamintų šios kompanijos automobilių McLaren Speedtail ne tik atrodo pribloškiančiai ir pasiekia 403 km/val. greitį, bet ir gale turi eleronus, kurie pagaminti ne kaip atskiros detalės, o vientisai iš tos pačios anglies pluošto plokštės, kuri sudaro visą galinę automobilio dalį. Pažvelgę pamatysite, kad tarp elerono ir kėbulo nėra siūlės – McLaren sugalvojo, kaip šį komponentą paversti bendra kėbulo dalimi ir taip išlaikyti nepaprastai vientisą gražių linijų automobilio dizainą.“ – sako atsiliepimų svetainės Autoasas.lt vadovas Nerijus Paketūras.

Automobiliai keičiantys spalvą

Be „krutančių“ automobilių kogero greitai turėsime ir automobilius keičiančius savo spalvą. Tai bus išties pribloškiantis reginys. Įsivaizduokite kiekvieną dieną galėsite pasikeisti savo automobilio spalvą pagal savo nuotaiką. O mes gerai žinome kokias skirtingas nuotaikas turi žmonės. Todėl gatvės bus pilnos visų vaivorykštės spektro spalvų automobilių, ne tik juodų, baltų ir keturiasdešimties pilkų atspalvių kokius turime šiandien.

„Pirmadieniais ryte kogero matysime liūdnesnes spalvas, užtai kokiomis pasipuošime penktadieniais! Automobiliai galės šviesti tamsoje taip saugodami pėsčiuosius, elektromobiliai galės pajuoduoti siurbdami saulės spindulius ir jų energiją, o karštą dieną tapti veidrodiniais atspindėdami saulės spindulius. Dar galėsite pasirinkti LGBT spalvų derinį jei bus svarbu komunikuoti savo požiūrį, didmiesčių kiemuose priparkuoti automobiliai galės nusispalvinti miško spalvomis taip suteikdami ramybės iš darbo grįžtantiems streso iškamuotiems miestiečiams, o sprunkant nuo policijos labai pravers automatinio susiliejimo su aplinka nustatymas...“ – juokauja Nerijus.

Ir tai nėra labai tolima perspektyva – vis pasirodo pranešimų, kad netrukus bus pradėta serijinė gamyba automobilių, kurie galės keisti spalvą. Pavyzdžiui šių metų pradžioje Pasaulinėje technologijų parodoje „CES 2022“ buvo pristatytas „BMW iX Flow“ elektromobilis galintis keisti savo išorės spalvą iš baltos į juodą ir sukurti įvairius šešėlius. „BMW iX Flow“ automobilio kėbulo paviršius yra padengtas sluoksniu, kuriame pritaikyta elektroninių skaityklių ekranuose naudojama „E Ink“ (elektroninio rašalo) technologija. Visas automobilio kėbulas yra nuklotas milijonų mikrokapsulių, kiekvienoje iš jų yra baltų ir juodų pigmentų. Priklausomai nuo vairuotojo pasirinkto nustatymo, mikrokapsulės paviršiuje susikaupia arba balti, arba juodi pigmentai ir suteikia automobilio kėbului norimą baltos ar juodos spalvos atspalvį.

Automobiliai be vairuotojų

Na ir galiausiai autonominiai automobiliai. Dar 2014 metais „Google-Car“ pradėjo visiškai autonominių automobilių erą. Šiandien tokias programas vykdo ne vienas gamintojas, o toliausiai pažengusi yra Tesla kompanija. Jos vykdoma FSD („Full Self-Driving“) autonominio vairavimo bandymų programa nors ir mažais žingsneliais, tačiau juda į priekį. Ir nors serijiniai Tesla automobiliai savarankiškai dar negali važinėti – vairuotojas privalo stebėti kelią ir būti pasirengęs bet kuriuo metu perimti mašinos valdymą, tačiau FSD programa yra tiek pažengusi, kad techniškai nėra kliūčių paleisti tokius automobilius į gatves.

Į šią Tesla bandymų programą įtraukti automobiliai gali važinėti mieste, manevruoti, parkuotis ir net spręsti sankryžų galvosūkius. Beje, savavaldžiai automobiliai galės ne tik užtikrinti saugumą keliuose, išvengti avarijų, efektyviai spręsti eismo spūsčių problemas, bet ir komunikuoti su labiausiai nenuspėjamais eismo dalyviais – pėsčiaisiais.

Žodžiu, netolimos ateities automobilis galės judėti be šeimininko, keisti savo formą ir spalvą, komunikuoti vieni su kitais, kalbėtis su žmonėmis, saugoti mus, gamtą ir kartu visą planetą. Automobilis taps dar asmeniškesnis, gal net įgaus individualių charakterio savybių. Išties tai bus tikras „transformeris“ – toks kaip kine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius