Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Audi RS“ istorija: nuo „patobulintų bulkų“ iki naujausių inžinerinių stebuklų

Daugelis automobilių gamintojų turi atskirus padalinius, kurie slapčia tobulina automobilius. Ar tai būtų mažas miesto hečbekas, šeimyninis universalas, ar prabangus sedanas. Patekę į sumanių inžinierių rankas, niekuo neišsiskiriantys modeliai išvažiuoja pasikeitę ne tik išore, bet ir vidumi. Tokius padalinius turi daugelis automobilių gamintojų: BMW, „Mercedes-Benz“ ir kiti. Tokį turi ir kitas vokiškų automobilių gamintojas – „Audi“, kurio modelių gamoje galite rasti S ženkliukais pažymėtų modelių. Tačiau šį kartą apie galingiausius „Audi“ modelius, kurie žymimi RS ženklu.
„Audi RS2“ (1993 m.)
„Audi RS2“ (1993 m.)

Pirmasis RS (vok. RennSport, liet. lenktyninis) modelis dienos šviesą išvydo šeimyninio universalo kėbulu, o jo gamyba truko tik metus – 1994–1995 metais. Variklis buvo 5 cilindrų, kaip ir 1990 metais sukurtame S2 modelyje, tačiau RS2 galia siekė 311 arklio galių. 

Prie modelio kūrimo prisidėjo „Porsche“ inžinieriai. Tai ne pirmas kartas, kai šios dvi bendrovės dirba kartu. „Porsche“ prisidėjo ne tik prie variklio, bet ir prie stabdžių sistemos. RS2 turėjo legendinę „Audi quattro“ visų varančių ratų sistemą. 

„Audi RS2“
„Audi RS2“

1995 metais automobilių žurnalas „Autocar“ testavo įsibėgėjimą nuo 0 iki 48 km/val. „Audi RS2“ pasiekė stulbinantį rezultatą – 1,5 sekundės, tai greičiau nei tuometinis kone garsiausias superautomobilis „McLaren F1“. Tai buvo pirmasis RS divizijos kūrinys, todėl per metus jų buvo pagaminta tik 2 891 vnt. 

Kitas modelis, ant kurio pasirodė RS ženkliukas, 2000-aisiais metais buvo „Audi A4“ (B5 platforma). Kaip ir RS2, taip ir naujasis RS4 buvo gaminamas tik universalo kėbulu. Automobilis turėjo 2,7 litro V6 variklį su dvejomis turbinomis, kurį tobulino garsi britų įmonė „Cosworth“. RS4 išvystė 382 arklio galias ir 100 km/val. greitį pasiekdavo per 4,9 s. Nors variklį tobulino „Cosworth“, tačiau visus kitus automobilio agregatus kūrė „Audi“. 

„Audi RS4“
„Audi RS4“

Susidomėjimas RS4 universalu buvo toks didelis, kad „Audi“ padvigubino gamybą iki 6 tūkst. vienetų. Šio modelio gamyba truko taip pat tik metus. 

2002 metais RS modelių šeimą papildė naujas narys, kuris buvo kuriamas ant „Audi A6“ platformos: „Audi RS6“. Jis buvo kuriamas tiek sedano, tiek universalo kėbulu. 

„Audi RS6“
„Audi RS6“

Į RS6 montuotą 4,2 l V8 variklį su dviem turbinomis kūrė ta pati „Cosworth“ įmonė. RS6 išvystė 444 AG, o 100 km/val. pasiekdavo per 4,7 sek. Automobilio gamyba truko iki 2004 metų. Pirmosios kartos RS6 buvo išbandytas įvairiuose nepriklausomuose testuose ir nepasižymėjo labai geromis valdymo savybėmis. Vairavimas nebuvo aštrus, o kartu buvo juntamas stiprus nepasukamumas. 

Po nelabai nusisekusio RS6 debiuto, „Audi“ 2006 metais pristatė kone geriausią visų laikų RS linijos modelį – RS4. Automobilis buvo sukurtas ant tuo metu gaminamos „Audi A4“ (B7) platformos. RS4 ženkliuką turėjo sedano, universalo bei kabrioleto kėbulu gaminami modeliai. RS4 turėjo naują, aukštas apsukas mėgstantį 4,2 l V8 variklį, išvystantį 414 arklio galių, o 100 km/val. pasiekdavo per 4,8 sek. 

„Audi RS6“
„Audi RS6“

Šis modelis susilaukė daugelio pagyrų. 2005 metais RS4 pelnė britų „Top Gear“ „Labiausiai nustebinusio automobilio“ titulą. Šis modelis taip pat laimėjo „World Performance Car“ titulą pasaulio metų automobilio rinkimuose. 

2008 metais inžinieriai buvo apsėsti arklio galių skaičiaus. Todėl buvo pristatytas naujas „Audi RS6“, turintis 572 arklio galių, 5 litrų darbinio tūrio V10 variklį su dviem turbinomis. Tai buvo daugiau nei tuometiniai BMW M5 ar „Mercedes-Benz E63 AMG“. 

RS6 svėrė daug – net 2025 kg. Tačiau turėdamas tikrą branduolinę bombą po kapotu, 100 km/val. greitį pasiekdavo per 4,6 sekundės. Kaip ir ankstesnis RS6 modelis, šis dėl didžiulio svorio nepasižymėjo geromis valdymo savybėmis.

„Audi TT RS“
„Audi TT RS“

„Audi“ modelių gamai plečiantis, kartu buvo pristatyta ir naujų sportiškų modelių. Vienas iš jų – „Audi TT RS“. Mažasis kupė buvo aprūpintas 2,5 litrų darbinio tūrio, 5 cilindrų varikliu su turbina. Keturi varomieji ratai ir 355 AG leido jam pasiekti 100 km/val. per 4,6 sek. – taip pat greitai, kaip ir didesniam ir brangesniam jo broliui „Audi R8“. 

Kitas kupė modelis, kuris taip pat buvo priimtas į RS gretas, – „Audi A5“. 2010 metais „Audi“ pristatė RS5, kuriame plakė ta pati 4,2 l V8 širdis, kaip ir 2006 metais pristatytame RS4 modelyje. Šiame automobilyje buvo galima rinktis tik 7 laipsnių automatinę pavarų dėžę. Tai buvo tiesioginis BMW M3 konkurentas. Nors „quattro“ suteikdavo stabilumo ir saugumo jausmą, tačiau vingiuotuose keliukuose buvo galima justi didelį automobilio svorį. 

„Audi RS5“
„Audi RS5“

Kai dauguma „Audi“ modelių jau turėjo po RS versiją, eilė atėjo paprastam miesto hečbekui – „Audi A3“. Ir šis gana moteriškas automobilis buvo patikėtas kompanijos inžinieriams. Dienos šviesą išvydo toks pat praktiškas „Audi RS3“ hečbekas, tik atrodantys žymiai agresyviau, o po variklio dangčiu jis slėpė galingą 335 AG motorą. 

Šiandien kone kiekvienas „Audi“ gaminamas modelis turi po agresyviai atrodantį, galingu varikliu su garsia išmetimo sistema aprūpintą bei „quattro“ ženkliukais apklijuotą RS atstovą.  Per tuos metus šie modeliai tapo labiau civilizuoti ir komfortiškesni, o dėl plataus RS modelių pasirinkimo šį legendinė divizija prarado dalį buvusio savo žavesio ir išskirtinumo.

VIDEO: „Audi RS4“ bandymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius