Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bolt“ ir Tartu universiteto partnerystės rezultatas – savivaldžio vairavimo laboratorija

Vakar Tartu universitetas, bendradarbiaudamas su pavėžėjimo platforma „Bolt“, atidarė savivaldžio vairavimo laboratoriją. Joje pristatyta inovatyvi transporto priemonė, kuri bus naudojama kaip technologinių bandymų platforma. Atliekant taikomuosius tyrimus, šioje platformoje numatyta vystyti savivaldžio vairavimo technologiją, skirtą ketvirtojo autonomiškumo lygio automobiliams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Bandomasis „Bolt“ savivaldis automobilis
Bandomasis „Bolt“ savivaldis automobilis / „Bolt“ nuotr.

Kaip teigia laboratorijos įkūrėjai, šio projekto tikslas – sukurti ne pačią transporto priemonę, o plėtoti savivaldžio vairavimo technologiją, remiantis esamomis navigacijos sistemomis bei atvirojo kodo programine įranga. Tuo tarpu „Bolt“ partnerystė su Tartu aukštąja mokykla kryptingai prisideda prie įmonės įsipareigojimo – ieškoti būdų ateityje teikti pavėžėjimo paslaugas savivaldžiais automobiliais.

„Nuolat ieškome būdų ir taikome pažangias technologijas, kad mūsų klientams judėti būtų dar greičiau, patogiau ir patikimiau. Jau dabar padedame milijonams žmonių kas dieną keliauti patogiai, tačiau žvelgiant į miesto transportą ilgalaikėje perspektyvoje būtini nuolatiniai tyrimai. Pasikliaudami universiteto turimomis žiniomis ir patirtimi inovatyvių projektų srityje, naujojoje laboratorijoje galėsime rasti efektyviausius sprendimus ateičiai“, – teigia „Bolt“ duomenų mokslo vadovas André Karpishchenko.

Ne mažiau nei moksliniai tyrimai ir plėtra svarbus projekto siekis – ruošti būsimus šios srities profesionalus.

Pasak Kompiuterijos mokslų instituto industrinio bendradarbiavimo ir laboratorijos projekto vadovės Anne Jääger, pristatytas bandomasis automobilis – vadinamoji technologijos vystymo platforma – leis pradėti tyrimus ir įgyvendinti plėtrą net keliose su savivaldžiu vairavimu susijusiose srityse: „Transporto priemonėje įrengtos „LiDAR“, radaro, kamerų ir navigacijos sistemos, kurios kažkada padės automobiliui važiuoti be vairuotojo įsikišimo. Taip pat tirsime galimybes automatiškai sukurti mašininiu būdu nuskaitomus aukštos raiškos žemėlapius savivaldžiam važiavimui, užtikrinsiančius naudotojo bei sistemos saugumą ir patobulinsiančias žmogaus bei mašinos sąsają.“

„Bolt“ nuotr./Bandomasis „Bolt“ savivaldis automobilis
„Bolt“ nuotr./Bandomasis „Bolt“ savivaldis automobilis

Ne mažiau nei moksliniai tyrimai ir plėtra svarbus projekto siekis – ruošti būsimus šios srities profesionalus. Būtent todėl Tartu universitete bus pradėti dėstyti pirmieji savivaldžių transporto priemonių technologijos kursai, studentus numatyta aktyviai įtraukti ir į ką tik duris atvėrusios laboratorijos veiklą.

Savivaldžio vairavimo laboratorija – vienas iš Tartu universiteto ir „Bolt“ bendradarbiavimo, prasidėjusio 2019-ųjų vasarą, vaisių. Projektas remiamas fondo „Archimedes Foundation“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius