Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektromobilis „Nobe 100“ ne tik važiuoja, tačiau išverda kavos, jį galima kabinti ant sienos

Gražus, kai kabo ant sienos, greitas, kai važiuoja gatve, ir svetingas, kai išverda kavos – kas? O gi estiškas triratis elektromobilis „Nobe 100“. Ši ypatinga mašina iš tikrųjų gali būti pakabinta ant sienos, tačiau geriau jausis važinėdama gatvėmis. Neseniai turėjau galimybę į „Nobe 100 GT“ pažiūrėti iš arčiau ir pasikalbėti su „Nobe Cars“ kompanijos įkūrėju ir vadovu Romanu Muljaru.
Taip Nobe 100 GT sutikome mes – Romanas Muljaras sutiko skirti pusvalandį savo laiko, kad parodytų realybe tapusį savo svajonių automobilį.
Taip Nobe 100 GT sutikome mes – Romanas Muljaras sutiko skirti pusvalandį savo laiko, kad parodytų realybe tapusį savo svajonių automobilį. / Nodum.lt nuotr.

Su ponu Muljaru susitikome pakankamai spontaniškai. Savaitgalį leidome Estijoje, stengdamiesi per trumpą laiką perprasti kaimynų savitumą, pažinti jų miestus ir gamtą. Vieną vakarą prisiminiau Estijoje kuriamą triratį elektromobilį „Nobe“. Apie jį kalbama jau ne vienerius metus, tačiau nežinojau, kokią stadiją projektas pasiekė. Pasirodo, „Nobe“ ir toliau juda pirmyn, o kompanijos vadovas maloniai sutiko parodyti savo svajonių automobilį bei papasakoti apie artimiausius planus.

Romanas Muljaras nėra inžinierius ar automobilių dizaineris – jis yra rusų kalbos mokytojas. Jis yra tikras automobilių entuziastas, klasikinio Volkswagen Vabalo savininkas, tačiau anksčiau su automobilių pramone neturėjo nieko bendro. Priežastis, kodėl Muljaras 2016 metais ėmė burti komandą, kad sukurtų pirmą estišką serijinės gamybos elektromobilį, iš tikrųjų yra banaliai paprasta – jam tiesiog nusibodo senamadiški vidaus degimo varikliai ir šiuolaikinių automobilių pilkumas.

„Kodėl dabar nenaudojame kelių dešimtmečių senumo mobiliųjų telefonų? Ar galite įsivaizduoti save naudojantį tą seną Motorola plytą su ištraukiama antena? Jei kaip nors nukeliautume laiku į praeitį ir aš tų telefonų naudotojams parodyčiau savo išmanųjį, jie tikriausiai pamanytų, kad tai – niekam tikęs daiktas, kurį lengva pamesti“, savo mintis dėstė Muljaras, pripažinęs, kad nemažai žmonių juokėsi iš jo idėjos – na kam reikalingas toks mažas triratis elektromobilis?

„Nobe Cars“ vadovas pasakoja, kad, nors automobilius mėgsta, jis niekaip nesupranta, kodėl žmonija dar nėra visiškai perėjusi prie elektromobilių. Pats Muljaras jau seniai nori nesenstančio, nenuvertėjančio ir nepamirštamo automobilio. Prieš mūsų akis atsidūręs „Nobe 100 GT“ būtent toks ir yra – mažas triratis retro stiliaus automobilis, kuris savo technologijomis yra labai modernus.

Nodum.lt nuotr./Nobe 100 suderina mielą retro stiliaus dizainą su 21-ojo amžiaus technologijomis.
Nodum.lt nuotr./Nobe 100 suderina mielą retro stiliaus dizainą su 21-ojo amžiaus technologijomis.

Taip „Nobe 100 GT“ sutikome mes – Romanas Muljaras sutiko skirti pusvalandį savo laiko, kad parodytų realybe tapusį savo svajonių automobilį.

Darbas ties „Nobe“ elektromobiliu prasidėjo dar 2016 metais. Romanas Muljaras greitai surinko inžinierių ir dizainerių komandą, atsirado ir investuotojų. Komandą vienijo bendra vizija – „Nobe“ turi būti visiškai unikalus, išskirtinis, mielas ir nepamirštamas. Tiesą sakant, noras išsiskirti yra viena iš priežasčių, kodėl 2018 metais oficialiai pristatytas „Nobe 100“ turi tik tris ratus.

„Nobe 100“ dizainas

Muljaras pasakoja, kad naujo automobilio silueto idėja gimė valgant pusryčius – „Kiaušinis juk yra tokia aerodinamiška forma!“ „Nobe 100 “ turi du ratus priekyje ir vieną gale, todėl pasižymi klasikine lašo (ar kiaušinio) forma. Šis sprendimas priimtas ne tik dėl aerodinamikos ir grožio – triratis automobilis įstatymo akyse nėra automobilis, todėl jam nereikia ilgų saugumo bandymų, sertifikatų, oro pagalvių ir kitų brangių smulkmenų. Tiesiog nereikia laikytis mažiems gamintojams neįkandamų standartų, o pats automobilis nešioja tik mažus galinius valstybinius numerių ženklus.

Nodum.lt nuotr./Retro stilius atkartojamas ir automobilio salone, kur galės įsitaisyti trys žmonės.
Nodum.lt nuotr./Retro stilius atkartojamas ir automobilio salone, kur galės įsitaisyti trys žmonės.

Tačiau nemanykite, kad „Nobe 100“ nėra saugus. Visi trys jo ratai yra varomi atskirais elektros varikliais, po lengvu stiklo pluošto kėbulu slepiasi tvirtas ir standus vamzdinis plieninis rėmas, o 200 kg sveriančios baterijos yra sumontuotos pačioje platformos apačioje, todėl mažytis, vos 600 kg sveriantis automobilis yra labai stabilus. Pats „Nobe Cars“ vadovas teigia, kad automobilis yra labai saugus ir todėl, kad neturi vidaus degimo variklio – tuščios erdvės priekyje ir gale yra sukurtos smūgių sugėrimui.

„Nobe 100“ ilgis – 3,65 m, plotis – 1,56 m, aukštis – 1,37 m. Automobilis pasižymi retro stiliaus dizainu, kuriame nesunku įžvelgti to paties Käfer ar senųjų Alfa Romeo bruožų. Muljaro teigia, kad retro stilius pasirinktas kaip kontrastas modernioms technologijoms. Kokybiška oda apsiūtame salone tilps trys žmonės, po vieną bagažo skyrių bus priekyje ir gale. Tikriausiai jau pastebėjote, kad „Nobe 100“ turi groteles – jos nėra funkcionalios. Bent jau kol kas – Muljaras juokauja, kad kada nors priekiniame bagažo skyriuje būtų galima sumontuoti kokį nors gėrimų šaldytuvą, kuris galbūt pasinaudotų ir tomis grotelėmis.

Kol kas pagaminti tik du grubūs prototipai. Jie toli gražu nėra tobuli, tačiau iš arti apžiūrėtas „Nobe 100 GT“ atrodė tiesiog nepaprastai mielas ir gražus. Nors už jo vairo taip ir neteko prisėsti, akivaizdu, kad šis automobilis turi charakterį ir sielą – jis tiesiog kviečia pasivažinėti. Tiesa, norint tapti pirmojo „Nobe“ automobilio savininkui reikės pūstos kišenės.

Dvi „Nobe 100“ versijos ir nemaža kaina

Siūlomos dvi „Nobe 100“ versijos, kurios turi keletą esminių skirtumų.

  • Standartinis „Nobe 100“ išvysto 54 kW galią ir 825 Nm sukimo momentą bei turi 21 kWh ličio jonų baterijas. Pilnai įkrautas šis automobilis gali nuriedėti net 210 km, o maksimalus grietis siekia 110 km/val.
  • Tuo tarpu Nobe 100 GT jau išvysto 72 kW ir 1050 Nm bei turi 25 kWh baterijas. Šis automobilis pasiekia 130 km/val. greitį ir gali įveikti 260 km atstumą. „Nobe 100 GT“ 100 km/val. greitį pasieks greičiau nei per 6 sekundes. Ši versija ypatinga ir tuo, kad turi nuimamą stiklinį stogą.

Abi „Nobe 100“ versijos yra varomos visais trimis ratais, turi odinius salonus, elektrinius langus, oro kondicionierius ir kitus privalumus. Tai yra išties modernūs automobiliai, pasižymintys sportišku charakteriu, unikalia išvaizda ir įspūdinga kaina. Standartinis „Nobe 100“ kainuos maždaug 31 tūkstantį eurų, tuo tarpu GT versijos kaina sieks net 40 tūkstančių eurų.

„Bet juk tai – „Porsche“ pinigai“, pajuokaujame apie automobilio kainą.

„Bet juk tai – ne Porsche, o kur kas unikalesnis automobilis“, net nepagalvojęs atsako Muljaras. Net jam pačiam sunkiai sekasi nuspręsti, kas būtų tikrieji jo automobilio konkurentai. Galbūt kitais metais pasirodysiantis elektrinis „Fiat 500“? Bet juk tai bus masinės gamybos automobilis. Benzininis ir labai senamadiškas Morgan 3-Wheeler savo vieta rinkoje greičiausiai yra artimesnis – jis irgi yra pakankamai unikalus rankų darbo triratis, tačiau jo kaina prasideda nuo maždaug 44 tūkstančių eurų. Lyginant su 3-Wheeler, modernusis „Nobe 100“ kaina yra pakankamai patraukli.

Kol kas pagaminti tik du prototipai (vienas „Nobe 100“, kitas – „Nobe 100 GT“), tačiau Muljaras tikisi kitais metais pagaminti dar kelis.

Artimiausi planai – ar „Nobe 100“ tikrai pasieks gatves?

Kad ir kaip gražiai atrodytų šis modelis, ir kad ir koks unikalus būtų, sunku neabejoti projekto sėkme. Juk tiek daug naujų automobilių gamintojų nesudainavę nei vienos natos turėjo nulipti nuo scenos. To tiesiai šviesiai paklausėme ir Muljaro, tačiau jis yra įsitikinęs, kad „Nobe 100 “ jau kitų metų pabaigoje pasieks pirmuosius pirkėjus.

Šiuo metu „Nobe Cars“ sutelktinio finansavimo platformoje Indiegogo stengiasi surinkti gamybos pradžiai reikalingų lėšų. Nepaisant to, kad rėmėjams siūloma daug įvairių dovanų, tikslas greičiausiai nebus pasiektas. Tačiau Muljaras nenusimena ir teigia, kad dirbs ir toliau.

„Nobe 100“ techniškai nėra automobilis, o tai stipriai palengvina gamintojams tekusį iššūkį. Nuimamas panoraminis stogas – išskirtinis GT versijos bruožas.

Pernai „Nobe 100“ buvo pademonstruotas Ženevos automobilių parodoje. Garsiausių pasaulio superautomobilių šešėlyje įsitaisęs kuklusis „Nobe“ kaip magnetas traukė praeivių žvilgsnius, o ne viena žiniasklaidos priemonė estišką elektromobilį pavadino įdomiausia (ar keisčiausia) parodos staigmena. Muljaras džiaugiasi, kad Ženevoje sulaukė ir penkių automobilio pirkėjų.

„Turime jau maždaug 40 užsakymų, deramės dar dėl kelių. Manau, kad „Nobe 100“ ir 100 GT sulauktų nemažai sėkmės ir dalijimosi automobiliais sferoje. „Jei norėtumėte išsinuomoti automobilį trumpai kelionei ir šalia trečios serijos BMW stovėtų „Nobe“, kurio labiau norėtumėte?“, – paklausė Muljaras, mano susižavėjusiose akyse galėdamas perskaityti atsakymą.

„Nobe“ rugsėjį kraustysis į 700 kvadratinių metrų patalpas Taline, kur automobilių surinkimą tikimasi pradėti jau kitais metais. Iš pradžių gamybos apimtys bus sąlyginai mažos, bet ateityje „Nobe Cars“ per metus turėtų gaminti po 2000 automobilių. Muljaro vizijoje – daug mažų gamyklų skirtingose pasaulio vietose. Galbūt toks planas skamba beprotiškai, tačiau iš tikrųjų šios gamyklos būtų pakankamai paprastos ir palengvintų „Nobe“ automobilių eksportą.Muljaras užsiminė ir apie planuojamą antrąjį markės modelį – „Nobe 500“ pikapą, įkvėptą pirmos kartos „Ford F-150“ dizaino. Šis mažytis elektromobilis jau turės keturis ratus, tačiau vis tiek nebus registruojamas kaip automobilis. Tiesa, „Nobe 500“ pasirodymo teks palaukti – iš pradžių reikia pereiti prie serijinės „Nobe 100“ ir 100 GT gamybos.

Pabaigai – 10 įdomių faktų apie „Nobe 100“

  • Žodis Nobe estų kalboje reiškia Greitas
  • Skaičius 100 pavadinime skirtas ir Estijos šimtmečiui pažymėti, tačiau kartu tarnauja ir kaip lengvai įsimenamas modelio vardas.
  • Automobilio nosį puošia Foxy Lady – Romano Muljaro žmonos sukurtas moters biustas, kuris serijinės gamybos automobilyje bus paslepiamas tarsi Rolls-Royce Spirit of Ecstasy. Foxy Lady puošia ir skėčio rankeną – unikalus lietsargis slepiasi durelių rėme.
  • Automobiliai bus išmanūs – daug jų funkcijų bus galima valdyti programėle telefone. Pati Foxy Lady pakils iš savo slėptuvės, pajutusi artėjantį savininko telefoną.
  • Savo automobilį galėsite pakabinti ant sienos – kompanija sukūrė specialų elektrinį aliumininį laikiklį, kuris leis garaže sutaupyti vietos ir ypatingą automobilį demonstruoti kaip meno kūrinį.
  • Automobilis galės pavaišinti ir karštu gėrimu – pirkėjui pageidaujant, automobilio šone bus sumontuotas kapsulinis kavos aparatas.
  • Priekiniame bagažo skyriuje bus galima įrengti belaides kolonėles, kurios pravers smagių vakarėlių gamtoje metu, bet taip pat galės skleisti ir sportinio automobilio variklio riaumojimą ar kokio erdvėlaivio ūžimą.
  • Bijote, jog kelyje išseks baterijos? „Nobe Cars“ ketina siūlyti papildomą 15 kg energijos lagaminėlį, kuris tokiais atvejais padėtų pasiekti artimiausią įkrovimo stotelę.
  • Teoriškai ši transporto priemonė gali ir visiškai nesenti – pagrindiniai automobilio komponentai – kompiuteris, varikliai, įkrovikliai ir baterijos – gali būti keičiami ir atnaujinami pakankamai paprastai.
  • Triratis nebijo žiemos – automobilis turės išmaniuoju telefonu valdomą salono šildymo sistemą, o įveikti pusnis padės visų varomų ratų sistema.
VIDEO: Nobe 100 test driving in the snow 2019 - 3 wheel electric car

Romanas Muljaras palieka tikro automobilių entuziasto įspūdį. Paklaustas, ar „Nobe 100“ geriau tiktų miestiečiams, jis net nesusimąstė – šis linksmas elektromobilis tinka visiems. Tai yra sportiškas, linksmas ir unikalus automobilis, kuris bet kurioje vietoje nepalieka veido be šypsenos. Trumpo mūsų pokalbio metu spėjau įsitikinti, kad „Nobe“ yra savotiška žvaigždė – ne vienas žmogus sustojo pasižiūrėti į nematytą automobilį. Ir privalau pasakyti – tą akimirką, kai atsisveikinus gražuolis „Nobe 100 GT“ tolo nuo manęs, aš rimtai galvojau apie jo įsigijimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius