Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Gyventojams nebereiks informuoti VMI apie užsienyje įsigytus naujus automobilius

Gyventojus ketinama atleisti nuo prievolės informuoti Valstybinę mokesčių inspekciją apie kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse įsigytas naujas transporto priemones – automobilius, mopedus ar motociklus.
„DS3 Crossback“
„DS3 Crossback“ / AFP/ Scanpix nuotr

Toks reikalavimas dabar galioja, nes įsigydami transporto priemones gyventojai privalo už jas į Lietuvos biudžetą sumokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Finansų ministerijos parengtomis Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisomis gyventojus siūloma atleisti nuo šios prievolės, nes mokesčių administratorius jau turi galimybę informaciją apie motorines transporto priemones gauti iš valstybės registrų.

„Pagal Viešojo administravimo įstatymą viešojo administravimo subjektas sprendimams priimti gali reikalauti tik tų dokumentų ir informacijos, kurių nėra valstybės registruose ar kitos valstybės informacinėse sistemose“, – teigiama įstatymo pataisų aiškinamajame rašte.

Kadangi VMI, priėmus įstatymo pataisas, dar turės patikslinti galiojančius veiklos procesus ir su kitomis institucijomis sudaryti duomenų teikimo sutartis, siūloma, kad gyventojai nuo šios prievolės būtų atleisti nuo 2021 metų sausio 1 dienos.

Naują transporto priemonę įsigijęs gyventojas PVM sumoka ten, kur ji yra atgabenama. Tai reiškia, kad jeigu gyventojas automobilį, motociklą ar kitą transporto priemonę registruoja ir jį eksploatuoja Lietuvoje, tai ir PVM turi sumokėti Lietuvai. Pareiga informaciją apie įsigijimo pateikti VMI tenka pačiam pirkėjui, to nepadarius, VMI pati apskaičiuoja mokėtiną PVM pagal transporto priemones registruojančios institucijos arba iš kitų šalių mokesčių administratorių gautą informaciją.

Įsigydamas naują automobilį, motociklą ar mopedą kitoje ES valstybėje, pirkėjas turėtų įsitikinti, kad į pardavimo kainą nėra įtrauktas toje valstybėje taikomas pridėtinės vertės mokestis, kurio nereikia mokėti, jei transporto priemonė bus registruota Lietuvoje ir čia naudojama. Jeigu PVM būna sumokėtas ir kitoje ES valstybėje, gyventojas turėtų kreiptis į pardavėją dėl sąskaitų patikslinimo ir pinigų grąžinimo.

PVM įstatymo pataisomis taip pat siūloma atsisakyti šiuo metu nustatytų apribojimų, taikomų už mokestinį laikotarpį susidariusiai ir grąžinamai PVM skirtumo sumai. Perviršis PVM mokėtojui, išskyrus neatitinkančius minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų, būtų grąžinamas bendra nustatyta tvarka.

Vyriausybė PVM įstatymo pataisas svarstys kitą savaitę vykstančiame Vyriausybės posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius