Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas kelia painiavą Lietuvos automobilių rinkoje: kaip panaikinti ukrainiečiui sugeneruotą SDK?

Rusijos sukeltas karas Ukrainoje veikia ne tik šių šalių, bet ir Lietuvos automobilių rinką – kartais atsiranda netikėtų kliūčių registruojant automobilius. Skaitytojas dalijasi istorija, nutikusia „Regitroje“.
SDK kodas, Regitra
SDK kodas, Regitra / Regitros nuotr.

Temą siūlykite el.paštu gazas@15min.lt

Skaitytojui Tadui akis į akį teko susidurti su tokia situacija.

„Įmonė prieš karą Ukrainoje buvo pardavusi automobilį šios šalies piliečiui. Jis išsiėmė tranzitinius numerius. Bet Rusija užpuolė Ukrainą ir prasidėjo chaosas. Ukrainietis gražino automobilį jį pardavusiai įmonei. Ši savo ruožtu atidavė pinigus. Regis, viskas turėtų būti tvarkoje, bet taip nėra“, – pasakoja skaitytojas.

Metęs autoverslą, ukrainietis išskubėjo ginti šeimos ir Tėvynės. O jo gražintą automobilį aukščiau minėta įmonė pardavė kitiems pirkėjams – Lietuvos piliečiams. Štai tuomet prasidėjo problemos: „Regitra“ atsisako registruoti, nes pagal SDK automobilis priklauso ukrainieciui – pasakoja Tadas.

Kokai išeitis? Skaitytojo teigimu, anuliuoti SDK gali tik pats ukrainietis. Bet su juo susisiekti nebeišeina. Tai ką dabar daryti naujiems automobilio savininkams – juk negali važinėti neregistruotu automobiliu.

„Regitra“: įregistravus automobilį su tranzitiniais numeriais, SDK panaikinamas po 30 dienų

Pranešti apie pasikeitusią transporto priemonės nuosavybę turi net tik Lietuvos, bet ir užsienio gyventojai, jei pirkimo-pardavimo sandoris buvo sudarytas Lietuvos teritorijoje. Tokiu būdu buvusio savininko SDK yra panaikinamas, o automobilį įsigijusiam asmeniui suteikiamas naujas jam skirtas unikalus kodas. Taip nutiko ir Tado minimu atveju.

Pasak „Regitros“ atstovės Emilijos Bardauskienės, kalbant apie SDK panaikinimą, yra tiksliai apibrėžta, kokiais atvejais tai yra daroma:

  • kai transporto priemonė yra perleidžiama kitam savininkui ir jam sugeneruojamas naujas SDK;
  • kai transporto priemonė yra parduodama užsienyje užsienio gyventojui ar įmonei;
  • kai transporto priemonė yra pripažinta kaip netinkama eksploatuoti ir utilizuota;
  • kai iš užsienio valstybės kompetentingos institucijos gaunamas pranešimas apie transporto priemonės konfiskavimą, sunaikinimą ar įregistravimą atitinkamoje valstybėje;
  • kai užsienio fizinis ar juridinis asmuo laikinai registruoja transporto priemonę 30 dienų laikotarpiui ir ji pažymima numerio ženklais, skirtais išvežimui iš Lietuvos.

Šiuo konkrečiu atveju aktualus būtent paskutinis punktas – kai užsienio gyventojai Lietuvoje laikinai įregistruoja įsigytą transporto priemonę ir ją paženklina vadinamaisiais tranzitiniais numerio ženklais, praėjus 30 d. transporto priemonė yra automatiškai išregistruojama, o kartu panaikinamas ir galiojantis SDK.

Jei ši transporto priemonė po kurio laiko vėl atkeliautų į Lietuvą, jai būtų taikomos taisyklės kaip pirmą kartą registruojamiems automobiliams. T.y., naujausiam jos savininkui reikės pateikti įgijimo deklaraciją „Regitroje“ ir gauti SDK, na, o tuomet automobilį jau bus galima įregistruoti savo vardu.

„Apgailestaujame, jei įvyko nesusipratimas. Tokie atvejai, kaip nurodo skaitytojas, tikrai yra nekasdieniai. Tam, kad galėtume išsamiai atsakyti bei patikrinti, ar nėra įsivėlusi klaida, kviečiame klientą su mumis susisiekti tiesiogiai el. paštu regitra@regitra.lt ir pateikti el. parašu pasirašytą prašymą. Tokiu būdu galėsime susipažinti su tiksliais duomenimis ir padėti išspręsti susidariusią situaciją“, – komentavo Emilija Bardauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius