Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias automobilių detales dažniausiai vagia ilgapirščiai?

Pastaraisiais metais automobilių, jų dalių ir įrangos vagystės vairuotojams padaro vis daugiau žalos. Ilgapirščių akiratyje atsiduriant naujesniems automobiliams ir brangesnėms jų dalims, nuostoliai gali siekti ir kelias dešimtis tūkstančių eurų. Todėl svarbu žinoti, kas labiausiai masina vagis ir kokių saugumo priemonių reikėtų imtis norint išvengti nuostolių.
Apvogtas automobilis
Apvogtas automobilis / Įvykio liudininko nuotr.

Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas teigia, kad dažniausiai vagiamos BMW automobilių dalys – priekiniai žibintai, veidrodėliai, parkavimo sistemos bei vaire įmontuotos oro pagalvės.

Tuo metu „Lexus“ dažniausiai praranda šoninio vaizdo veidrodėlius, o „Volkswagen“ – multimedijos sistemas.

Įvykio liudininko nuotr./Apvogtas automobilis
Įvykio liudininko nuotr./Apvogtas automobilis

Norint atpažinti vogtą detalę, reikėtų atkreipti dėmesį į jos būklę, apžiūrėti, ar ji nėra pažymėta kito automobilio valstybiniu ar VIN numeriu. Taip pat paprašyti pardavėjo detalės kilmę pagrindžiančių dokumentų, pasidomėti kitomis jo parduodamomis detalėmis, ar tarp jų ne vien tik tos, kurios labiausiai masina ilgapirščius. Galiausiai, reikalauti išrašyti sąskaitą-faktūrą už įsigyjamą prekę.

Vagims teko persikvalifikuoti

Draudikų duomenimis, dėl automobilių ar jų dalių vagysčių per metus registruotų žalų skaičius padidėjo 101 proc., išmokų suma – 136 proc., o išmokėtų žalų 91 proc. Pasak Mindaugo Balinsko, tokius neigiamus pokyčius lemia didesnis vagysčių skaičius ir montuojamos vis brangesnės automobilių sistemos.

„Naujos ir išmanios technikos automobiliuose kaina – gana didelė. Šiais laikais net ir automobilio žibintai jau yra išmanieji ir verti nemažų sumų, todėl dabar vidutinis žalos dydis siekia net 1,5 tūkst. eurų“, – aiškina M. Balinskas.

Anksčiau vagys pasisavindavo automobilius, kuriuos paskui išardydavo ir parduodavo dalimis. Dabar, tobulėjant technologijoms ir į automobilius diegiant modernias paieškos sistemas, pastebima ir kita tendencija – vagims teko persikvalifikuoti ir ardyti automobilius dalimis ten, kur šie stovi.

Patrauklus laimikis – detalės
Kaip pastebi M. Balinskas, būtent automobilių dalys yra pagrindinis vagių objektas Lietuvoje. Juos masina brangios, nesunkiai nuimamos ir rinkoje paklausą turinčios detalės, tokios kaip priekiniai žibintai, veidrodėliai, navigacijos sistemos bei oro pagalvės. Taip pat – bamperiai, automobilių statymo sistemos įranga, dekoratyvinės juostos.

Dažnai dalis vagių laimikio keliauja į kaimynines šalis, kita dalis – realizuojama vietinėje rinkoje: parduodant per skelbimų portalus, laikraščius ar per naudotomis dalimis prekiaujančias įstaigas.

„Nors anksčiau buvo manoma, kad vagis labiau traukia tamsios, nuošalios gatvės, kiemai be vaizdo kamerų, pastaraisiais metais ši tendencija nyksta. Atvirkščiai – pastebima, kad vagių nebeatbaido ne tik apšviestos gatvės ir teritorijos, bet ir filmavimo kamerų stebimos vietos bei netoliese esantys žmonės“, – sako M. Balinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius