-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latviai sugalvojo, kaip už automobilines dujas mokėti 45 proc. pigiau

Latvijos bendrovė „Hygen“ gavo banko paskolą naujai technologijai vystyti – sukūrė įrangą, kuri leis pripildyti automobilio dujų balioną, prisijungus prie namų ūkiui skirto vamzdyno. Kalbama čia ne apie suskystintas dujas, kuriomis važinėja dauguma Lietuvos „dujininkų“ (propano ir butano), o apie gamtines dujas (iki 70 proc. sudaro metanas, o likusius – propanas, butanas, azotas ir t.t.), kurias dauguma naudoja namų šildymui ar dujinėms plytelėms.
Suskystintos gamtinės dujos automobiliams
Suskystintos gamtinės dujos automobiliams / 123RF nuotr.

Bendrovės atstovai tvirtina, kad vairuotojams, važinėjantiems gamtinėmis dujomis, o ne tradiciniais degalais, tai tikrai apsimokės. Įranga, leidžianti pasinaudoti namų ūkio dujų magistralėmis kainuos apie 3 500 Eur. O už dujas reikės mokėti ne pagal degalinių tarifą, o pagal namų ūkio. Tokiu būdu dujų kaina bus apie 45 proc. mažesnė, rašo TVNET.lv.

123RF nuotr./Suskystintos gamtinės dujos automobiliams
123RF nuotr./Suskystintos gamtinės dujos automobiliams

Bendrovė „Hygen“ specializuojasi plėtodama alternatyvios energijos technologijas. Tačiau šį kartą bendrovė pasitelkia ne kokias nors futuristines technologijas, o žvelgia į gyvenimą iš praktinės pusės. Įsigijus šį prietaisą automobilio dujų baką bus galima pripildyti per 3 minutes.

123RF nuotr./Suskystintos gamtinės dujos automobiliams
123RF nuotr./Suskystintos gamtinės dujos automobiliams

Be abejo, tai gali būti patogu ne visiems vairuotojams – kaip reikėtų apskaičiuoti dujų sunaudojimą, jei šitaip pildyti bakus sugalvotų daugiabučių gyventojai? Tačiau privačių įmonių ar nuosavų namų gyventojams – tai bus puikus sprendimas. Gal net gerokai patogesnis už elektromobilių parko valdymą.

Įrangą serijiniu būdu planuojama gaminti jau antrajame šių metų pusmetyje. Iš pradžių ji bus pardavinėjama Latvijoje, o vėliau – ir Vidurio Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Amerikos žemyne.

Įmonės „Hygen“ atstovas Robertas Strogsas portalui DB.lv sakė, kad šiuo metu dirba su trimis bandomaisiais projektais – kartu su „Volkswagen“ ir kai kuriais JAV gamtinių dujų tiekėjais.

Ar Lietuvoje atsigaus dujinių automobilių rinka?

Ši įranga – legali, ji jau sertifikuota Europos Sąjungoje.

Jei ši technologija pasiteisins, automobilių, varomų gamtinėmis dujomis, padaugės.

Šiuo metu automobiliai, varomi dujomis – ir gamtinėmis, ir suskystintomis (propano bei butano) – sudaro apie 9 proc. Lietuvos automobilių parko.

Kaip suskaičiavo automobilių skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovas Matas Buzelis, šiuo metu Lietuvoje važinėja 104 065 automobiliai, varomi benzinu ir dujomis. Benzinu ir suskystintomis dujomis – 4 238 vnt. Benzinu, elektra ir dujomis: 464 vnt. Benzinu ir gamtinėmis dujos – 91 vnt. Tik dujomis – 45 vnt. Tik gamtinėmis dujomis – 31 vnt. Benzinu, etanoliu ir dujomis – 19 vnt. Dyzelinu ir dujomis – 13 vnt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius