Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: Vermachto laikų „Mercedes Benz 290 Cabrio D“

Šis sekmadienis, lapkričio 25-oji, paskutinė diena, kai 15min skaitytojai gali lemti, kuris automobilis bus išrinktas Lietuvos Šimtmečio automobiliu. Iki lapkričio 29 d. savo balsus paskelbs ir komisija, balai bus sumuojami. Todėl būtinai atiduokite savo balsą už favoritą apklausoje po tekstu.

Šį kartą supažindiname su išskirtiniu eksponatu – „Mercedes Benz 290 Cabrio D“.

Šis automobilis mena kar laikus, juo važinėjo Vermachto (Vokietijos kariuomenės) generolai. Po Antrojo pasaulinio karo sovietai tokius automobilius kaip karo laimikį tempė į Maskvą. Tiksliau, veždavo viską, ką tik pamatydavo gražesnio. Taip ir šis automobilis nukeliavo į SSRS sostinę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kuo ypatingas „Mercedes-Benz 290 Cabrio D“

Tokius automobilius buvo galima įsigyti įtakingiems to meto žmonėms. Taip 1947 metais jį į Kauną parsivežė gamtos mokslų daktaras, Kauno politechnikos instituto (KPI) įkūrėjas ir rektorius Kazimieras Baršauskas.

VIDEO: Lietuvos Šimtmečio automobilio rinkimai: „Mercedes-Benz 290 Cabrio D“

Kolekcininko Stanislavo Bartkevičiaus tėtis buvo asmeninis Baršausko vairuotojas. 1957 metais šis „Mercedes Benz“ atrodė kitaip – buvo apdaužytas, visai ne tokios išvaizdos, koks atrodo dabar. Todėl buvo nurašytas. Todėl, pasiderinęs su valdžia, mercedesą įsigijo būtent Stanislavo tėtis.

Bartkevičių šeima automobilį restauravo, sugrąžino jį ntram gyvenimui. Ir, jei sovietmečiu, atsiradus „Pobedoms“ ar „Volgoms“ gatvėse į šį seną „Mercedes“ buvo žiūrima kreivai, tai dabar praeiviai neslepia pasidižiavimo, grožėdamiesi šiuo itin retu istoriniu automobiliu.

Jis tikrai labai retas, nes buvo gaminamas pagal specialų užsakymą generolams. Skaičiuojama, kad tokių sukonstruota apie 50. O Europoje šiuo metu yra išlikę tik 2.

Savo balsą už Šimtmečio automobilį atiduokite apklausoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius