-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos automobilių pramonės nuopolis: darbuotojai siunčiami auginti bulvių

Dalis Rusijos žmonių dar prisimena 1949 m. SSSR Ministrų tarybos įsakymą „Dėl darbuotojų ir tarnautojų kolektyvinės ir individualios daržininkystės bei sodininkystės“. Tais laikais buvo įteisinti dabartiniai 6 arų sodo sklypai. Panašu, kad Rusija priversta grįžti į tuos gūdžius laikus ir automobilių gamintojus siunčia auginti agurkų ir pomidorų.
„Avtotor“ surinkinėjo BMW, Genesis, KIA ir Hyundai
„Avtotor“ surinkinėjo BMW, Genesis, KIA ir Hyundai / Avtotor nuotr.

Nors Rusijos propaganda trimituoja, kad šalies automobilių pramonė kone klesti, iš tikrųjų vaizdelis visiškai priešingas.

Panašu, kad, užuot dirbę automobilių fabrikuose, koncerno „Avtotor“ Karaliaučiuje darbuotojai versis daržininkyste. Ir ne tik pavasarį – toks laisvalaikio derinimas su darbu gali užtrukti, tol, kol tęsis krizė. O ją paaštrino Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir po to šaliai agresorei pritaikytos ekonominės sankcijos.

Taigi 1949 m. pokario istorija kartojasi dabar. „Avtotor“, iki karo surinkinėjusi BMW bei korėjietiškus KIA bei „Hyundai“, išgyvena gilų sąstingį. Vokiškų automobilių gaminti negali, o korėjietiškų – nelabai apsimoka.

Kaip pabrėžia „Avtotor“ vadovas Vladimiras Ščerbakovas, jei anksčiau jūrinio konteinerio pristatymas iš Busano į Karaliaučių jūra bei geležinkeliu nuo Vokietijos kainavo 4450 dolerių, dabar ta pati paslauga brangsta iki 20 000 – 25 000). Nes visą kelią laivai į Rusiją priversti plaukti jūra.

Šį kainų skirtumą, be abejo, turi sumokėti galutinis vartotojas. Todėl KIA ir „Hyundai“ brangsta dešimtimis procentų. Kitaip tariant, Karaliaučiaus gamyklą ištiko kompleksinė krizė, o darbuotojai išleidžiami atostogų. Analogiška situacija ir Sakt Peterburgo gamykloje. Todėl „Avtotor“ nusprendė kompensuoti savo darbuotojams prastovas ir skirti 10 a. sklypus užmiestyje, skirtus daržininkystei.

Šiam tikslui gamykla įsigijo du žemės sklypus, kurių plotas – 300 ha. Traukdami burtus žemės ūkio skypelius išsidalijo 168 darbuotojai.

Darbuotojams taip pat siūloma įsigyti bulvių sėklos, nes „Hyundai“ ir KIA gamyba, jei ir vyks, bus nepastovi. „Avtotor“ neslepia, kad šiemet prastovos neišvengiamos, todėl darbuotojams teks daug laiko praleisti ravint daržus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius