-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patyrusio vairuotojo žodynas: ką reiškia LKA, ESP, ABS?

Sunkiasvorių automobilių sistemų darbą kontroliuojantys galingi mikroprocesoriai ir šimtai metrų informaciją perduodančių kabelių dabar yra greičiau įprastas reiškinys, nei retos išimtys. Elektroninių pagalbininkų šių dienų automobiliuose dabar yra tiek, kad pasimesti aiškinantis juos žyminčių santrumpų semantiką gali net ir su laikmečiu koja kojon žengti spėjantis žmogus. Dalis šių sistemų naudojamos ir lengvuosiuose automobiliuose.
ESP
ESP / Gamintojo nuotr.

Daug nesismulkinant visus vairuotojo elektroninius „asistentus“ galima suskirstyti į kelias grupes, rašo „Trucker“. Anksčiausiai automobiliuose buvo pradėta naudoti stabdžiams asistuojanti elektronika, po to serijiniuose automobiliuose įsikūrė sistemos sugebančios ištaisyti vairuotojo klaidas ar koreguoti pakabos ir variklio darbą vardan komforto.

Daugybė santrumpų ir terminų žymima pasyvų saugumą užtikrinanti įranga, įvairiausių automobilinės gramatikos naujadarų galima rasti net ir po variklio dangčiu. Taigi, jūsų dėmesiui – trumpas automobilinės gramatikos kursas.

ABS (Anti-lock braking system) – stabdžių antiblokavimo sistema, neleidžianti užsiblokuoti ratams stabdant.

AEB (Advanced Emergency Braking) – priverstinio stabdymo sistema. Ji pati kerta per stabdžius tada, kai laiko galvoti jau nebelieka ar vairuotojas visiškai užsižiopso.

AEB sistemos apginkluotos specialiais radarais ir vaizdo kameromis, kurie ir siunčia vilkiko kompiuteriui duomenis apie priekyje esančius objektus, jų greitį, dydį. Sistemos sugeba atskirti judančias ir stacionarias kliūtis ir nesukuria avarinių situacijų dėl to, kad jums prieš nosį staigia manevravo koks nors drąsus lengvasis automobilis. Kartu su kitomis sistemomis tokiais atvejais sunkvežimio greitis mažinamas, bet nekertama per stabdžius.

AFIL – sistema, įspėjanti apie eismo juostos kirtimą.

AFL (Adaptive forward lighting) – posūkio kryptimi pasisukančios šviesos.

ASC (Active stability control) – praslydimo kontrolės sistema, kuri varantiesiems ratams neleidžia prasisukti startuojant ir įveikiant posūkius, pagerina sukibimą su kelio danga.

ASR – ratų prasisukimo/prabuksavimo reguliatorius, žr. ASC.

BAS – stabdžių asistentas, atpažįstantis avarinio stabdymo situaciją ir sukuriantis maksimalų slėgį stabdžių sistemoje. Todėl stabdymo kelias gerokai sutrumpėja.

CBC (Cornering brake control) – stabdžių kontrolės posūkiuose sistema, kuri stabdžių jėgą paskirsto taip, kad sukdamasis automobilis išlaikytų važiavimo kryptį.

„Distronic“ – radaru matuojamas ir palaikomas pastovus atstumas iki priekyje važiuojančio automobilio. Priekyje važiuojančiai mašinai stabdant, sistema pristabdo ir iš paskos važiuojantį bei „Distronic“ sistemą turintį automobilį.

„Distronic Plus“ – sistema prireikus papildomai stabdo transporto priemonę, kad ši visiškai sustotų.

„Driver monitoring system“ – vairuotojo veidą stebinti sistema, kuri įspėja apie kritines situacijas (pvz., vairuotojus užmigus ar sutrikus sveikatai).

DRC (Dynamic ride control) – dinaminė važiavimo kontrolė. Tai mechaninė amortizavimo sistema, mažinanti automobilio posvyrį posūkiuose.

DSC (Dynamic stability control) – dinaminė stabilumo kontrolė, žr. ESP.

EBD (Electronic brake-force distribution) – sistema, atsakinga už elektroninį stabdymo jėgos paskirstymą, užtikrinantį automobilio valdymą staigiai stabdant.

EBS (Emergency brake signal) – sistema, analogiška „Adaptive brake lights“, tik kitaip vadinama.

EBV – elektroninis stabdymo jėgos paskirstymas. EBV, kitaip nei EBD, stabdžių jėgą paskirsto tik tarp ašių.

ESP (elektroninė stabilumo sistema) – esant kritinėms situacijoms stabilizuoja transporto priemonę. Stabdant nukrypus nuo trajektorijos, ši sistema kartu su ABS tikslingai pristabdo atskirus ratus.

HDC (Hill descent control) – pagalbos sistema įveikiant nuolydžius. Stačiose nuokalnėse automatiškai riboja automobilio greitį.

LKA (Lane keeping assist) – važiavimo krypties išlaikymo ir kontrolės sistema.

„Night Vision“ – priekiniame automobilio buferyje įrengta kamera, tamsoje atpažįstanti gyvūnus bei žmones.

„Night Vision Assist“ – naktinio stebėjimo įrenginys, kuris, priešingai nei „Night Vision“, atpažįsta ir „šaltas“ kliūtis, pvz., akmenis ar dviračius.

RDK – Padangų slėgio kontrolė, žr. TPSW.

RSC – (Run-flat system component) – sistema, kurios pagalba pradūrus padangą ir jos nepripūtus, galima automobiliu dar nuvažiuoti keliasdešimt kilometrų.

TCS (Traction control system) – praslydimo kontrolės sistema, žr. ASR.

TPWS (Tire pressure warning system) – padangų slėgio priežiūros sistema, perspėjanti vairuotoją, kai kurioje nors padangoje sumažėja oro slėgis.

TRC (Traction control) – žr. ASR.

VDC (Vehicle dynamic control) – žr. ESP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius