Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandeniliniai automobiliai Lietuvos keliuose: misija įmanoma?

Automobilis, kuris vietoje anglies dvideginio išmeta vandenį, o paspaudus akceleratorių dar ir išvalo orą. Toks kaip futuristinė fantazija, o ne realybė, kadaise skambėjęs automobilis bene pirmą kartą riedėjo Vilniaus gatvėmis. Tai – vandenilinis elektrinis „Toyota Mirai“, rašoma pranešime.
Toyota Mirai
Toyota Mirai / V.Pilkausko/Pitlane nuotr.

Tiesa, kada šis modelis vėl pasirodys Lietuvoje, pasakyti sunku. To priežastis ne vienam kelia šypseną. Lietuvoje paprasčiausiai nėra tokiam automobiliui skirtos vandenilio degalinės. Tiksliau, visose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, vienintelę stotelę galima rasti Rygoje.

„Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics“ komandos lyderis Benediktas Vanagas naująjį „Toyota Mirai“ pristato „Youtube“ kanalo rubrikoje „Vanagas Extreme Machines“. „Mirai“ yra vienas pirmųjų elektromobilių, kuriame elektra yra gaminama vandenilio ir deguonies pagalba.

Ši technologija pasaulyje yra sutinkama pozityviai dėl vandenilio, kaip cheminės medžiagos, privalumų – tai ne tik pats lengviausias, bet ir labiausiai visatoje paplitęs cheminis elementas.

Žymus lenktynininkas teigia, kad vandenilio technologija turi potencialo iš išskirtinės tapti plačiai naudojama ir kviečia apie naujų technologijų plėtrą Lietuvoje galvoti ne tik verslo, bet ir valstybės atstovus. Gerų pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Vandenilio degalinė Rygoje ėmė veikti po to, kai seni miesto troleibusų dyzeliniai generatoriai buvo pakeisti naujos kartos vandenilio kuro elementų moduliais. Šiuo metu miesto įkurta ir operuojama degalinė tarnauja ne tik viešajam transportui, bet ir privatiems vandenilinių elektromobilių savininkams.

Nereikėtų klysti, kad idėja kurti vandenilio celėmis varomą automobilį gimė vakar. Vandenilinė technologija buvo vystoma JAV kosmoso pramonėje (ji buvo naudojama ir legendiniame „Space shuttle“ bei „Apollo“ ir „Gemini“ programose). Toyota šios technologijos ėmėsi beveik prieš trisdešimtmetį – 1992 m. Nors pirmosios kartos modelis dienos šviesą išvydo dar 2011 m., tik šiais metais pristatytas antrosios kartos Toyota Mirai gali kelti rimtą iššūkį vidaus degimo variklių ar net hibridiniams automobiliams.

„Mirai“ išvertus iš japonų kalbos reiškia „ateitis“, tačiau ne kiekvienas praeivis galėtų suprasti, kad pro šalį rieda vandeniliu varomas „ateities“ automobilis. „Toyota Mirai“ išorė ir vidus atrodo kaip įprasto prabangaus sedano, o įdomybės prasideda, kai žvelgiame į automobilio techninę dalį.

Į milžinišką 142 litrų „Toyota Mirai“ baką sutelpa vos 5,6 kg vandenilio, su kuriuo galima įveikti 650 kilometrų atstumą (tai – teorinis atstumas – red. past.). Tuo metu į aplinką automobilis išmeta tik gryną vandenį bei specialiu filtru išvalo pro variklį einantį orą.

Nekantraujantys sulaukti, kol Lietuvoje turėsime bent vieną vandenilio degalinę ir norintys daugiau sužinoti apie Toyota Mirai technines detales, Benedikto Vanago įspūdžius už vairo bei kitas įdomias detales, tai padaryti gali „Youtube“ kanale:

VIDEO: Toyota Mirai | Vanagas Extreme Machines

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius