Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI siurprizas automobilių pardavėjams: kam gresia neplanuotos išlaidos?

Transporto priemones praėjusiais metais pardavę žmonės Valstybinės mokesčių inspekcijos parengtose deklaracijose rado staigmeną: jiems teks papildomai susimokėti. „Regitros“ duomenimis, praėjusiais metais 35 tūkst. žmonių pardavė automobilį brangiau nei jį pirko, tad nuo kainų skirtumo jie turės sumokėti 15 proc. pajamų mokestį.
Gariūnų verslo centras
Gariūnų verslo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tai nėra naujas mokestis – 15 proc. nuo gautų pajamų jau seniai reikėjo susimokėti, jeigu automobilis buvo parduotas brangiau nei pirktas ir savininko rankose išbuvo mažiau nei 3 metus. Tačiau į deklaracijas jis įtraukiamas pirmą kartą, tad daugeliui automobilį pernai pardavusių žmonių tai gali būti staigmena.

Kaip nutiko, kad parduodami itin greitai nuvertėjančią prekę, automobilį, net 35 tūkst. lietuvių sugebėjo užsidirbti? Lietuvoje galioja praktika nerašyti pirkimo-pardavimo sutartyje kainos, už kurią transporto priemonė išties įsigyjama. Taip 5 tūkst. eurų vertės automobilis būna parduodamas už 100 ar 200 Eur.

Lietuvoje galioja praktika nerašyti pirkimo-pardavimo sutartyje kainos.

Praėjus porai metų ir atsiradus progai atnaujinti automobilį, žmonės parduoda turėtą mašiną, tačiau neretai nepamena, kokią sumą į dokumentus buvo įrašę anksčiau. Jeigu 2013-aisiais 5 tūkst. eurų kainavęs „Volkswagen Golf“ buvo nupirktas pirkimo-pardavimo sutartyje įrašant 100 eurų („nes taip išvengsim mokesčių“), o pernai parduotas už 4 tūkst., tą sumą ir įrašant sutartyje, neatidžiam žmogui teks susimokėti 585 eurus.

Daužtų automobilių aritmetika

Dalis žmonių, kurie turės susimokėti 15 proc. pajamų mokestį, yra automobilių perpardavinėtojai, kuriems tai neturėtų būti staigmena – jie mokesčius mokėdavo ir anksčiau. Bent jau dalis jų. Tačiau apie tokią prievolę nenutuokiantiems gyventojams vertėtų atidžiau pildyti dokumentus ir tikrinti, ar transporto priemonę parduodantis žmogus į pirkimo-pardavimo sutartį įrašo tikslią kainą.

Egzistuoja dar viena didelė grupė žmonių, kuriems teks susimokėti 15 proc. pajamų mokestį: daužtus automobilius pigiai nusipirkę, juos suremontavę ir vėliau pardavę piliečiai. Jie, net ir dokumentuose nurodydami tikslias transporto priemonių pirkimo ir pardavimo kainas, vis tiek yra apmokestinami papildomai. Neretai – gana didele suma, juk kainos skirtumas tarp daužto ir sveiko automobilio paprastai būna didelis.

Patekote tarp 35 tūkst. automobilininkų, kuriems teks susimokėti VMI? Parašykite savo istoriją 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius