-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Waymo“ gavo patentą automobiliui, kuris suminkštėja prieš smūgį su pėsčiuoju

Autonominiai automobiliai turėtų gerokai padidinti eismo saugumo situaciją, tačiau žmonės į juos žiūri itin atsargiai: o kas, jeigu mašinos radaras nepastebės per gatvę bėgančio vaiko? „Gyvas“ vairuotojas į tokius netikėtumus gali sureaguoti, o suprogramuota mašina gali susidurti su sunkumais.
„Waymo“ automobilis
„Waymo“ automobilis / „Scanpix“/AP nuotr.

Todėl automobilių gamintojai, kurdami autonomines transporto priemones, investuoja ne tik į savavaldes technologijas. Ne mažiau svarbu užtikrinti jų kompiuterinį saugumą, kad programišiai negalėtų įsilaužti į visą autonominių mašinų tinklą ir nepradėtų tyčia kelti chaoso. Svarbi ir kita dalis – žmonių psichologija.

Būtent norėdama nuraminti žmones ir dar labiau padidinti autonominių mašinų saugumą, „Waymo“ įmonė (priklausanti „Alphabet“ – „Google“) užpatentavo specialų transporto priemonės priekį, kuris gali suminkštėti susidūrimo su pėsčiuoju atveju.

„Suminkštėjimo“ sistema veikia paprastai: tokio automobilio priekinis buferis, variklio dangtis ir kitos dalys būtų sukurtos iš daugybės persipynusių ir įtemptų vijų. Specialiam radarui užfiksavus neišvengiamą smūgį į pėsčiąjį, vijos būtų atleistos ir suminkštėtų. Teigiama, kad tokios sistemos efektas – geresnis nei dabar automobiliuose montuojamų savaime pasikeliančių variklio dangčių ar net pėsčiųjų oro pagalvių.

Nors forma šiam patentui gauti užpildyta dar 2015-aisiais, šimtu procentų garantuoti, jog „Waymo“ jį panaudos, dar anksti. Engadget.com svarsto, kad tokia sistema gali būti neefektyvi realiame gyvenime, daug kainuoti ir padidinti automobilio svorį. Be to, ar ji būtų tokia tvirta „minkštam“ automobiliui susidūrus su įprasta plienine transporto priemone? O kaip „minkšto“ automobilio radarai atskirtų žmogų nuo laukinio gyvūno, kuris gali rimtai sužaloti salone sėdinčius žmones?

Tačiau kryptis yra aiški. Vien programinė įranga, įgalinanti automobilį važiuoti be vairuotojo įsikišimo, autonominių transporto priemonių eros nepradės – tam reikia kur kas daugiau ir įvairesnių technologijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius