-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 faktai apie penktąjį Dakaro greičio ruožą: „Jei yra pragaras, jis yra čia“

Antroji maratono diena Dakare yra ne tik ilgiausia, bet ir sunkiausia diena viso ralio metu. Pirmosios dienos metu atsiradusius gedimus lenktynininkai turėjo pašalinti patys, mat šiomis dienomis, bet koks techninis aptarnavimas iš komandų yra draudžiamas. Šios maratoninės dienos tikrai pareikalavo jėgų, o penktadienį važiavimus trikdė rūkas, dėl kurio organizatoriai finišą paskelbė anksčiau, nei buvo numatyta. Penktąjį greičio ruožą sportininkai apibūdino įvairiais žodžiais, o Vaidotas Žala buvo įsitikinęs: „jei yra pragaras, jis yra čia“. Tad kokia ta pragariška penktoji diena Dakare?
Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis
Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Daugiau naujienų apie Dakarą rasite čia

Ekrano nuotr./TOP10 penktajame greičio ruože
Ekrano nuotr./TOP10 penktajame greičio ruože

Važiavo melsdamiesi

Vaidotui Žalai ir Sauliui Jurgelėnui penktasis greičio ruožas išbandymų negailėjo. Į jį komanda leidosi turėdama tik vieną atsarginį ratą, todėl, kaip patys pilotai pasakojo, stengėsi važiuoti itin atsargiai. Visgi šiame greičio ruože buvo ypač daug fešfešo, kuris klastingai paslepia aštrius akmenis ir uolas, todėl išsaugoti rato nepavyko, o finišą teko pasiekti su senu, sulankstytu ratu, kuris anot pilotų, laikėsi „ant garbės žodžio“. Važiavimą dar labiau apsunkino smėlio audra, o važiuoti paskui sunkvežimius, anot sportininkų, yra arti tragedijos. Mat per jų sukeliamą dulkių debesį kelio kartais visai nesimato ir iš paskos važiuojantys sportininkai turi tiesiog sustoti.

VIDEO: Saulius Jurgelėnas: „Seniai mačiau tokias kopas“

Atvykę į finišą „Agrorodeo“ komandos pilotai neslėpė džiaugsmo ir dėl maratono pabaigos ir dėl šeštadienį laukiančios poilsio dienos. O ir rezultatas, atsižvelgiant į turėtus išbandymus, nėra blogas – 23 vieta.

„Pagaliau finiše! Dar viena ilga diena. Nuotykių netrūksta – greičio ruožą baigėm neturėdami nei vieno sveiko atsarginio rato. Dykumoje pakliuvom į smėlio audrą – matomumas buvo visiškas nulis. Visą dieną buvo daug dulkių, o startuoti paskui sunkvežimius – ne pati geriausia patirtis. Neapsakomai džiugu užbaigti dieną ir atiduoti kamanę reabilitacijai į mechanikų rankas“, – penkto greičio ruožo finiše pasakojo V.Žala.

Diena, kurią atsimins dar ilgai

Apie itin sudėtingą dieną kalbėjo ir „General Financing teal Pitlane“ komanda. Jie, kaip ir V.Žala, teigė, kad smėlio audra ir dar labiau matomumą apsunkinantys sunkvežimiai šį greičio ruožą pavertė tokiu, kurį pilotai prisimins dar ilgai.

„Ilgiausias greičio ruožas baigėsi, vidurys Dakaro pasiektas ir aš labai noriu į dušą, – pasakojo B.Vanagas. – Realiai labai sunkus greičio ruožas su daugybe galimybių pramušti ratus. Daug „fesh–fesh“ dulkių, daug vietų, kurios pamoko, jeigu bandai nukirsti kampą – patenki į smėlio gniaužtus. Antroje dalyje patekome į smėlio audrą, tai kaip ežiukai rūke – matosi vos daugiau, nei per kapoto ilgį, sunku orientuotis. Dabar sužinojome, jog ta dalis buvo teisėjų nuimta, tačiau mes bet kokiu atveju ją įveikėme judėdami su lyderių grupe“, – po finišo kalbėjo pilotas.

VIDEO: Benediktas Vanagas: „Jeigu pasaulyje egzistuoja blogis, tai čia yra „fesh-fesh““

Komandos navigatorius taip pat tvirtino, kad diena buvo sunki, o negana to, netikslumų būta ir organizatorių parengtoje kelio knygoje.

„Kelio knygoje buvo ne tai kad klaidų, bet labai daug dviprasmiškų vietų, kur gali skirtingai suprasti“, – aiškino Sebastianas Rozwadowskis.

Visgi nors ir po itin sunkios dienos, pilotai parodė, kad tempo neprarado ir finišavo 14-oje vietoje, o bendroje įskaitoje po penkių etapų – 10-oje.

Ekrano nuotr./TOP10 bendroje įskaitoje po penkių greičio ruožų
Ekrano nuotr./TOP10 bendroje įskaitoje po penkių greičio ruožų

Nesibaigiantys gedimai ir finišas naktyje

Jei kitos komandos gali kalbėti apie prakirstas padangas ir sunkumus smėlyje, tai Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis prie viso to gali pridėti ir visą nesėkmių maratoną. Vis dar po antro greičio ruožo atsiradęs automobilio variklio kaitimas pilotus kankina ketvirtą dieną.

Pirmoji maratono diena nebuvo tokia karšta, todėl nors ir sunkiai, tačiau finišą pasiekę pilotai džiaugėsi jos pabaiga ir baiminosi, kad laukia antros maratoninės dienos metu. O ko baimintis tikrai buvo. Vos startavę dėl kaistančio variklio A.Juknevičius ir D.Vaičiulis iškart buvo priversti važiuoti su sustojimais. Viskas dar labiau pablogėjo pasiekus pirmąsias kopas – didesnes apkrovas gaunantis variklis kaisti pradėjo dar labiau, todėl komanda buvo priversta stoti kas penkis kilometrus. Lyg to būtų negana, kiek vėliau, neatlaikiusi aukštos temperatūros, trūko viena aušinimo sistemos žarna, o tai „CRAFT bearings“ komandai kainavo dar daugiau brangaus laiko.

„Apie 7 val. Lietuvos laiku pasiekėm finišą po beveik 15 val. trasoj. Paskutinis kopų masyvas buvo savižudiškas, bet negalvojom apie jokias alternatyvas. Susikooperavom su „Kamaz Master“ komanda ir vešime su jais šlifuoti variklio galvas. Poilsio diena jau seniai taip nesidžiaugiau“, – po finišo feisbuke skelbė A.Juknevičius.

Motociklininkai nenustoja stebinti

Įstabų rezultatą šiame greičio ruože parodė sudėtingiausioje motociklininkų klasėje besivaržantis Balys Bardauskas. „Original by Motul“ arba dar „kamikadzių“ klase vadinamoje įskaitoje lietuvis užėmė 7-ąją poziciją. Motociklininkas taip pat neslėpė, kad važiuoti buvo itin sunku, o smėlio audra tikrai situacijos nepalengvino, tačiau jis, kaip ir kiti lietuviai, džiaugėsi įpusėjusiu Dakaru ir šeštadienį laukiančia poilsio diena. Bendroje motociklininkų įskaitoje B.Bardauskas užėmė 54-ąją vietą.

Dakar.com/„Original by Motul“ 5 GR rezultatai
Dakar.com/„Original by Motul“ 5 GR rezultatai
VIDEO: Arūnas Gelažninkas po penktosios dienos: „Pabaigoje fiziškai buvo labai sunku“

Ketvirtame greičio ruože įspūdingą rezultatą parodęs Arūnas Gelažninkas, penktojo greičio ruožo metu stengėsi važiuoti atsargiau. Mat pirmos maratoninės dienos metu, lietuvis paskutinius greičio ruožo 50 kilometrų važiavo be galinių stabdžių – krisdamas į uolas sulankstė motociklo galinį stabdžių diską. Vis dėlto ši diena, anot sportininko buvo dar sunkesnė.

Dakar.com/Penkto GR TOP10 rezultatai motociklų įskaitoje
Dakar.com/Penkto GR TOP10 rezultatai motociklų įskaitoje

„Ši diena buvo sunkiausia, buvo daug akmenų, tačiau važiavau ramiai, vieno draugo, olando, motociklas buvo sugedęs, tai sustojau jam padėti ir kokias penkias minutes praradau. Dar tiek pat laiko sugaišau, nes buvau pasiklydęs. Visgi sunkiausia buvo pabaigoje: prasidėjo kopos į kurias kartais užkildavau tik iš šešto karto, taip pat buvau nukritęs, nulaužiau vairo apsaugą. Bet buvo labai sunku fiziškai. Kai motociklas įstringa, turi jį pats ištraukti iš smėlio, tačiau savo pozicija esu patenkintas, o rytoj poilsio diena, tai pailsėsiu ir viskas bus gerai“, – po finišo pasakojo A.Gelažninkas.

Dakar.com/TOP10 rezultatai motociklų įskaitoje po 5GR
Dakar.com/TOP10 rezultatai motociklų įskaitoje po 5GR

Po nesėkmės šovė į priekį

Nepaisant visų šio etapo iššūkių, automobilių įskaitoje fantastišką tempą visą dieną demonstravo Sebastienas Loebas. Ketvirtadienį jis prarado daugybę laiko, sunaudojo visus atsarginius ratus ir į finišą atvažiavo ant trijų, tačiau tai nesumažino jo entuziazmo penktadienį – antrąją maratoninio etapo dieną jis važiavo kaip iš natų ir daugiau nei 10 minučių aplenkė antroje vietoje likusį Nasserą Al-Attiyah.

Bendroje automobilių įskaitoje lyderio poziciją išlaikė N. Al-Attiyah, antras liko Stephane‘as Peterhanselis, trečias – Nani Roma. S. Loebas pakilo į penktąją poziciją.

Sunkvežimių įskaitoje pirmauja Eduardas Nikolajevas su „Kamaz“ iš Rusijos.

Ekrano nuotr./TOP5 sunkvežinių klasėje, penktajame greičio ruože
Ekrano nuotr./TOP5 sunkvežinių klasėje, penktajame greičio ruože
VIDEO: Dakaras 2019 prasideda: viskas, ką turite žinoti apie rekordinį lietuvių žygį į smėlynus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius