-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 07 /2018 01 08

Antra Dakaro diena: A.Juknevičius ir V.Žala finiše, jį po „stogo“ pasiekė ir B.Vanagas

Antroji Dakaro ralio diena, kai prie starto linijos stojo visos keturios lietuvių komandos. Netikėtumų, deja, nepavyko išvengti. Finišą pirmasis pasiekė Antanas Juknevičius, tačiau Vaidotui Žalai teko kelissyk klimpti, o galiausiai jo ekipažas stojo padėti Benediktui Vanagui atsiversti automobilio.
Benediktas Vanagas trasoje
Benediktas Vanagas trasoje / General Financing team Pitlane

Lietuviai startavo ryžtingai. Prieš akis jiems – daugiau nei 100 kilometrų smėlio kopų, apie kurias, pasakojo Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio ekipažas, sutikti vietos gyventojai kalbėjo, kad tokių žiaurių sportininkai dar nebus matę.

Išties, buvo nelengva. Vos paskelbus antrojo ralio greičio ruožo startą, vienas lyderių, Bryce'as Menziesas, sudaužė savo lenktynių bolidą. Avariją jis patyrė nuvažiavęs vos 6 kilometrus nuo starto linijos.

1 punktas: B.Vanagas veržiasi pirmyn

Iki pirmojo greičio ruožo punkto lietuviai važiavo užtikrintai. Į priekį veržėsi Benediktas Vanagas, kurio ekipažas pirmąją ralio dieną patyrė automobilio gedimą ir porai valandų užstrigo smėlio kopose.

Teisėjų sprendimu B.Vanago ir Sebastieno Rozwadowskio ekipažas sudarant starto tvarką buvo kilstelėtas aukštyn – į 36 poziciją. Toks sprendimas aiškinamas tuo, jog pernelyg pavojinga leisti greitam ekipažui startuoti rikiuotės pabaigoje.

Ir B.Vanagas įrodė esąs vertas greito sportininko vardo. Bendroje sportininkų lentelėje jis užtikrintai kopė aukštyn ir po pirmojo punkto antrosios dienos greičio ruože buvo 28-as.

Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno ekipažas pirmąją ralio dieną baigė būdami 19-oje vietoje. Po visų pertvarkų jie startavo būdami 20-i. Tiesa, sportininkai nesistengė važiuoti pernelyg veržliai, todėl pirmame greičio ruožo punkte jie nukrito iki 41 vietos.

VIDEO: Vaidotas Žala antrą Dakaro ralio dieną startavo 20-as

Lėčiau, tačiau užtikrintai, į viršų kopė ir A.Juknevičaus ekipažas. Startavę iš 43 pozicijos, sportininkai pirmąjį punktą pasiekė būdami 39-i.

2 punktas. Priekyje – A.Juknevičius

Antrajame greičio ruožo punkte situacija pasikeitė kardinaliai. Kol kas iš visų trijų lietuvių aukščiausiai pakilti pavyko A.Juknevičiui ir D.Vaičiuliui.

VIDEO: Antanas Juknevičius antrą Dakaro ralio dieną veržiasi pirmyn

Jų ekipažas, pirmame greičio ruožo punkte buvęs 39-as, pakilo iki 22-os vietos.

Aukštyn pakilo ir V.Žalos bei S.Jurgelėno ekipažas. Po starto kristelėję žemyn iki 41 vietos, antrame greičio punkte jie atvažiavo būdami 29.

B.Vanagą vėl ištiko nesėkmė. Jo šturmanas S.Rozwadowskis pranešė, kad komanda sustojo tarp pirmojo ir antrojo greičio ruožo punktų.

15min nuotr./Sebastiano Rozwadowskio pranešimas apie techninius nesklandumus
15min nuotr./Sebastiano Rozwadowskio pranešimas apie techninius nesklandumus

„Komanda negali judėti savarankiškai, laukiame techninės pagalbos“, – pranešė šturmanas.

3 punktas. A.Juknevičius priekyje

Trečiame greičio ruožo punkte A.Juknevičiaus ekipažas toliau sėkmingai judėjo į priekį. Ralio dalyviams pavyko dar pagerinti savo rezultatą ir šį etapą pasiekti būnant 21-oje vietoje.

VIDEO: Darius Vaičiulis: „Mūsų rezultatas 80 proc. priklausys nuo mano pastangų“

Džiugios naujienos pasiekė ir B.Vanago gerbėjų stovyklą. Netikėtai sustoję po pirmojo greičio ruožo punkto ir paskelbę, kad negali judėti savarankiškai, jie pasiekė antrąjį greičio ruožą punktą. Šį punktą jie pasiekė būdami 38 vietoje.

V.Žalai taip pat pavyko pasiekti trečiąjį greičio ruožo punktą. Nors ekipažas nėra toks greitas, koks buvo pirmąją dieną, visgi sportininkai užtikrintai judėjo aukštyn, pozicija po pozicijos atsikovodami po starto prarastas vietas. Trečiąjį punktą jų komanda pasiekė būdama 29-oje vietoje.

Trečiajame greičio ruožo punkte vienareikšmė lyderė – vėl „Peugeot“ gamyklinė komanda.

4 punktas. V.Žala vejasi A.Juknevičių

Dvi lietuvių komandos nuo trečiojo punkto iki ketvirtojo užtikrintai veržėsi į priekį. A.Juknevičius ketvirtajame greičio ruožo punkte sugebėjo pakilti iki 20-osios vietos. Tačiau atstumą iki jo sėkmingai mažino V.Žala.

Jo ir S.Jurgelėno ekipažui pavyko ketvirtąjį greičio ruožą pasiekti būnant 26-oje vietoje.

Žilvinas Pekarskas, žurnalistas, Dakaro ralį stebintis ir 15min Gazas skaitytojus apie karščiausius įvykius informuojantis iš Pietų Amerikos, pasakojo, kad V.Žalos sulėtėjimas pradžioje gali būti lemtas S.Jurgelėno paliepimo nespausti akceleratoriaus iki dugno. Niekuo nuostabaus, mat visi šturmanai šiandien pabrėžė, kad diena ypatingai sunki ir pavojinga.

5 punktas. A.Juknevičius tarp 20-ies greičiausių

Penktajame greičio ruožo punkte atsirado daugiau lietuviams džiugių naujienų. Antrąją Dakaro ralio dieną sparčiausiai ir stabiliausiai į priekį judėjęs A.Juknevičius ir D.Vaičiulis šiame punkte pasiekė 18-ąją vietą.

Kiek prasčiau tuo pat metu sekėsi B.Vanago komandai, mat kai du kolegos skriejo pro paskutinį greičio ruožo punktą, juodąjį „Toyota Hilux Overdrive“ vairuojantis sportininkas buvo pasiekęs tik trasos vidurį. Trečiąjį greičio ruožo punktą komanda už nugaros paliko būdama 39 vietoje.

V.Žalos ekipažas penktame greičio ruožo punkte pasirodė taip pat pašokęs keliomis pozicijomis aukštyn – 25-oje vietoje.

Finišas. Pirmasis – A.Juknevičius

A.Juknevičius sėkmingai pasiekė finišą ir antrąją Dakaro ralio dieną užbaigė būdamas 19-oje vietoje galutinėje greičio ruožo įskaitos lentelėje. Sportininkas pasakojo, kad jam diena buvo lengva.

„Kai gauni tuos 300 kilometrų, tada ir paaiškėja, kas gali juos atlaikyti. Visi sprinteriai iškrenta per pirmus 50 kilometrų. Tikrai, matėme tiek mašinų – lenkėme ir lenkėme“, – kalbėjo sportininkas.

Tiesa, jo šturmanui, Dariui Vaičiuliui, diena nebuvo itin lengva. Kaip sakė. A.Juknevičius, į trečiąjį Dakaro ralio greičio ruožą šturmanas važiuos tik išgėręs vaistų nuo pykinimo. Abu „Craft Bearings“ komandos nariai pasakojo, kad matė apvirtusius abiejų kolegų automobilius. Visgi vėliau, pasitikslinę informaciją, jiedu atsiprašė paskubėję dalintis žiniomis, mat V.Žala, kaip tikino jie, nebuvo apsivertęs.

VIDEO: A.Juknevičius ir D.Vaičiulis po antros dienos finišo: „Šakės!“

Finišą pasiekė ir V.Žalos ir S.Jurgelėno komanda. Kaip pasakojo komandos nariai, teko sustojus trasoje pasikeisti saugiklius, taip pat – nesyk užklimpti. Antrą kartą, beje, sakė „Agrorodeo“ komanda, užklimpti teko po to, kai nuo kopos nušokęs apsivertė B.Vanago ekipažo automobilis.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala po finišo antrąją Dakaro ralio dieną
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala po finišo antrąją Dakaro ralio dieną

Būtent V.Žala ir S.Jurgelėnas sustojo padėjo „General Financing team Pitlane“ komandai. Tai lėmė, kad gelbėdami kolegas jie prarado šiek tiek laiko, todėl, visą greičio ruožą kilę aukštyn, finišo liniją kirto būdami 27-oje vietoje.

„Labai įvairus greičio ruožas, kopos visokiausių dydžių, tiek visiškai minkštos ir klampios, tiek gana tvirtos, daug apsivertusių automobilių. Pora kartų pasikapstėm ir mažinom padangų slėgį, atvertėm Benedikto „Toyota“, nes jie apsivertė mūsų akyse. Paskui užklimpom patys. Naviguoti nebuvo paprasta, vienoje vietoje nuklydom gal kilometrą į šoną“, – išlipęs iš automobilio, dar karštus įspūdžius pasakojo S.Jurgelėnas.

VIDEO: V.Žala ir S.Jurgelėnas: „Labai daug mašinų šiandien „prisiskraidė“

Anot V.Žalos, B.Vanago ekipažas neturėjo patirti stiprių techninių gedimų, kiek matė „Agrorodeo“ komanda, nenukentėjo ir patys sportininkai.

Finišą pasiekus „Craft Bearings“ ir „Agrorodeo“ komandoms, juodasis „Toyota Hilux“ pasiekė ketvirtąjį greičio ruožą. Šiame B.Vanagas – 35-oje vietoje.

B.Vanago „Hilux“ – be priekinio stiklo

Galiausiai penktąjį greičio ruožo punktą „General Financing team Pitlane“ komandai pavyko pasiekti užsitikrinus 34-ąją vietą. Ekipažas finišavo bendroje antrosios dienos įskaitoje užsitikrinęs 35 vietą.

VIDEO: Benediktas Vanagas apie „stogą“: „Ant vienos iš kopų buvome per greiti“

B.Vanagui ir S.Rozwadowskiui tai antra nesėkminga diena iš eilės, mat vakar jie finišą pasiekė atitempti sunkvežimio, šiandien vertėsi po pirmojo punkto greičio ruože.

Kaip informavo Ž.Pekarskas, sportininkai važiuodami dar greičio ruožo pradžioje aplenkė smėlyje užklimpusius V.Žalą ir S.Jurgelėną, tačiau tuomet patys vos po 100 metrų apsivertė leisdamiesi nuo kopos. Tuomet prireikė tik ką aplenktų kolegų pagalbos, kurie atvertė B.Vanago automobilį pasinaudoję virve.

„Net nustebome su Sebu, nes, atrodo, taip jau lėtai viską darėme, tačiau buvo kūlverstis. Vaidas su Sauliumi sustojo, labai ačiū jiems už tai. Tikiuosi, kad jiems seksis gerai ir tokios pagalbos iš mūsų pusės jiems neprireiks“, – šyptelėjo sportininkas.

Savo feisbuko paskyroje sportininkas informavo, kad po šio apsivertimo skilo priekinis stiklas ir matomumas tapo itin prastas. Vien dėl to, pasak jo, kelissyk teko užklimpti. Galiausiai ekipažas priėmė sprendimą stiklą išmušti lauk, užsidėti motociklininkų akinius ir tęsti ralį toliau.

„Iš esmės, automobilis tvarkoje. Visi pagrindiniai mazgai veikia, visi ratai vietoje“, – sakė B.Vanagas.

Edgaro Buiko nuotr./Sebastianas Rozwadowskis ir Benediktas Vanagas po antrosios dienos finišo
Edgaro Buiko nuotr./Sebastianas Rozwadowskis ir Benediktas Vanagas po antrosios dienos finišo

B.Bardauskas stumiasi pirmyn

Ne ką lengviau ir motociklininkams, startavusiems šiandien po automobilių. Klasės lyderiai jau sugebėjo pasiekti finišą, visgi taip sekasi ne visiems.

Vytauto Dranginio nuotr./Balys Bardauskas
Vytauto Dranginio nuotr./Balys Bardauskas

Balys Bardauskas, vienintelis dviem ratais Dakaro ralyje lenktyniaujantis lietuvis, informavo, kad vakar neradęs vieno paslėpto punkto užsidirbo 2 valandų baudą, o šiandien, startavęs iš 126 pozicijos, pirmajame greičio ruožo punkte išliko toje pačioje vietoje.

Kitus du greičio ruožo punktus jis įveikė užtikrintai kildamas per kelias pozicijas vis aukščiau. Antrame punkte B.Bardauskas buvo 115, o trečiajame – 106.

Motociklų įskaitoje po šio greičio ruožo lyderiai kiek pasikeitė. Vakarykštis nugalėtojas Samas Sunderlandas iš Didžiosios Britanijos finišą pasiekė būdamas 7-oje vietoje. Nugalėtoju tapo ispanas Joanas Barreda Bortas, trasą įveikęs per 2 val. 56 min. 44 sek. Antroje vietoje liko prancūzas Adrienas van Beverenas, atsilikęs beveik 3 minutėm, trečias – austras Matthiasas Walkneris, nuo lyderio atsilikęs per daugiau nei 4 minutes.

Pirmavo ir nugalėjo „Peugeot“

Lietuviai tokio tempo kaip gamyklinės komandos neišvysto. Pastarosios, kol visi trys automobiliais lenktyniaujantys sportininkai yra tik įpusėję greičio ruožą, jau spėjo pasiekti finišą.

Čia kova buvo įnirtinga ir matuojama sekundėmis. Visuose greičio ruožuose pirmavo „Peugeot“ bolidai, jiems ant kulnų lipo „Toyota“ sportininkai. Visgi pirmoje galutinės įskaitos lentelės vietoje atsidūrė C.Depresas, atstovaujantis „Peugeot“. Nuo šio sportininko 48 sekundėm atsiliko S.Peterhanselis, kiek daugiau – S.Loebas. Visi jie – „Peugeot“ lyderiai.

„Toyota“ šiame greičio ruože gavo nusileisti. Jų atstovas Ginielis de Villiersas, nuo lyderio atsilikęs daugiau nei 7 minutėmis, atsidūrė 4 galutinės įskaitos vietoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dakaras 2018: antroji išbandymų Peru kopose diena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dakaras 2018: antroji išbandymų Peru kopose diena

Keturračiai, motobagiai ir sunkvežimiai

Keturračių įskaitoje antrąjį greičio ruožą sparčiausiu tempu įveikė čilietis Ignacio Casale, distanciją nuvažiavęs per 3 val. 37 min. 45 sek. Tiesa, panašų tempą išlaikė ir antroje vietoje finišavo rusas Sergejus Kariakinas. Jis nuo lyderio atsiliko mažiau nei minute. Trečią laiką parodė argentinietis Gastonas Gonzalezas, kuris buvo keturiomis minutėmis lėtesnis už lyderį.

Motobagių įskaitoje, kurioje varžosi vos dešimt dalyvių, greičiausiai trasą įveikė brazilas Reinaldo Varela. su „Can-Am“. Jis atstumą įveikė per 4 val. 18 min. 44 sek. Devyniomis minutėmis jam nusileido Peru atstovas Juan Carlos Uribe Ramos. Trečiojo laiko autoriumi tapo prancūzas Patrice Garrouste.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dakaras 2018: antroji išbandymų Peru kopose diena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dakaras 2018: antroji išbandymų Peru kopose diena

Sunkvežimių įskaitoje dieną pergalingai baigė rusas Eduardas Nikolajevas su „Kamaz“. Jis trasoje užtruko 3 val. 24 min. 24 sek. Antrą laiką parodė „Iveco“ vairavęs Argentinos atstovas Federico Villagra. Jis rusui nusileido 3 min. 25 sek. Trečias šiandien – „Tatra“ vairuojantis Alesas Lopraisas, kurio deficitas lyderiui buvo kiek daugiau nei 6 min.

2-ojo greičio ruožo nugalėtojai

Motociklai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Joan Barreda Bort Ispanija Honda 2 val. 56 min. 44 sek.
2 Adrien van Beveren Prancūzija Yamaha +00 val. 02 min. 54 sek.
3 Matthias Walkner Austrija KTM +00 val. 04 min. 24 sek.
120 Balys Bardauskas Lietuva KTM +02 val. 56 min. 02 sek.
Keturračiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Ignacio Casale Čilė Yamaha 3 val. 37 min. 45 sek.
2 Sergei Kariakin Rusija Yamaha +00 val. 00 min. 43 sek.
3 Gaston Gonzalez Argentina Yamaha +00 val. 03 min. 54 sek.
Motobagiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Reinaldo Varela Brazilija Can-Am 4 val. 18 min. 44 sek.
2 Juan Carlos Uribe Ramos Peru Can-Am +00 val. 08 min. 59 sek.
3 Patrice Garrouste Prancūzija Polaris +00 val. 21 min. 57 sek.
Automobiliai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Cyril Depres Prancūzija Peugeot 2 val. 56 min. 51 sek.
2 Stephane Peterhansel Prancūzija Peugeot +00 val. 00 min. 48 sek.
3 Sebastien Loeb Prancūzija Peugeot +00 val. 03 min. 08 sek.
19 Antanas Juknevičius Lietuva Toyota +00 val. 53 min. 40 sek.
26 Vaidotas Žala Lietuva Toyota +01 val. 24 min. 40 sek.
35 Benediktas Vanagas Lietuva Toyota +02 val. 17 min. 17 sek.
Sunkvežimiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Eduard Nikolaev Rusija Kamaz 3 val. 24 min. 23 sek.
2 Federico Villagra Argentina Iveco +00 val. 03 min. 25 sek.
3 Ales Loprais Čekija Tatra +00 val. 06 min. 07 sek.

Daugiau rezultatų iš Dakaro ralio 2-ojo greičio ruožo galite surasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius