Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 02 /20:50

Tiesiogiai iš Limos: pokalbis su Dakaro panku, iš Antarktidos grįžusiu alpinistu Dariumi Vaičiuliu

Dakaro piloto Antano Juknevičiaus šturmanas, alpinistas Darius Vaičiulis šį kartą privertė šiek tiek pasijaudinti. Dėl 11 dienų trukusios pūgos Antarktidoje, Darius negalėjo laiku išskristi namo. Komanda „Craft Bearings“ turėjo ir atsarginį planą, kas pakeistų Darių Vaičiulį Antano automobilyje. Tačiau Darius spėjo ir pirmasis atvykęs į Peru ten laukia savo komandos.
Darius Vaičiulis ir Žilvinas Pekarskas
Darius Vaičiulis ir Žilvinas Pekarskas

Darius Vaičiulis sėkmingai įvykdė 7 pasaulio viršukalnių projektą ir tapo antruoju Lietuvos žmogumi, įkopusiu į visas aukščiausias žemynų viršūnes.

Ar tai jau pabaiga? Ir ko mes dar nežinome apie Dariaus nuotykius Antarktidoje?

Lietuvos laiku 20 val. 15 min. (Peru yra 7 valandom mažiau) susitikome su Dariumi ir tiesiogiai kalbėjomės apie kelionę į Antarktidą bei grįžimą tiesiai į Peru. Transliaciją stebėkite 15min Gazas FB paskyroje.

VIDEO: Dakaro Limoje jau laukiantis D.Vaičiulis papasakojo apie ekspediciją į Antarktidą

Tiesiai į Pietų Ameriką iš Antarktidos atskridęs D.Vaičiulis pasakojo, kad šiame žemyne tinkamas kopti į kalnus sezonas tetrunka tik du mėnesius – lapkričio-gruodžio mėnesiai. Tad vykusiųjų kartu su Dariumi planas buvo labai aiškus: gruodžio 7 dieną būti Antarktidoje, tiesa, pavėlavo jie vieną dieną. Vis dėlto, kaip sakė D.Vaičiulis, pradžia nieko blogo nežadėjo.

Kopti irgi grupei sekėsi, tad planuota, kad Darius gruodžio 20-21 d. bus namie, Lietuvoje. „Bet ne viskas vyksta taip, kaip suplanuoji, ypač Antarktidoje. Įkopus į Vinsono viršukalnę ir nusileidus į bazinę stovyklą 2 km aukštyje, oras pasikeitė. Jis nebuvo labai blogas, bet rūkas maišė, todėl mažas lėktuvėlis niekaip negalėjo mūsų pasiekti“, – pasakojo Darius, kodėl teko laukti lėktuvo 11 dienų nusileidus nuo Vinsono kalnyno.

Anot D.Vaičiulio, šiaip šio lėktuvo, kuris nugabena iki didžiojo lėktuvo, išgabenančio iš Antarktidos, ilgiausiai yra tekę laukti septynias dienas, o štai jam „pasisekė“ laukti net 11, to esą niekas nesitikėjo. Laukdami, kaip sako Darius, komandos nariai žiūrėjo į dangų ir laukė lėktuvo. Jie pastatė ledinį namą, kuriame buvo šilčiau.

Žilvino Pekarsko/15min nuotr./Darius Vaičiulis Limoje
Žilvino Pekarsko/15min nuotr./Darius Vaičiulis Limoje

„Turėjome ir palapinę, kur buvo gerokai šilčiau nei lauke. Ten valgyti gaminome, kortomis žaidėme, knygas skaitėme. Ir kalėdinę eglutę pasistatėme“, – pasakojo D.Vaičiulis.

Atvykus ten buvo apie 20 laipsnių šalčio. Kaip galima nesušalti tokioje temperatūroje? Darius primena seną posakį: nėra blogo oro, tik blogas apsirengimas, bet vis dėlto nušalti ten tikrai galima, ypač pučiant stipriam vėjui, taip nutiko ir vienam iš komandos narių, kuris nušalo rankų pirštus.

Paprašytas trumpai papasakoti apie Antarktidą, Darius šyptelėjo – trumpai tai neįmanoma, nes šiame žemyne daug įdomių dalykų. Į Vinsono viršūnę jis nešėsi mažą su savimi turėtą vėliavą, o ji ne trispalvė, o Vyčio vėliava.

„Kalnas nėra fiziškai sunkus. Iššūkiai pagrindiniai yra logistika. O toliau jau šaltis ir vėjas, kuris patrigubina ir net paketurgubina šalčio pojūtį. Planuojama ekspedicija 7-9 dienos, tai nėra pati sunkiausia viršūnė iš septynių aukščiausių žemynų viršūnių. Ji gal yra trečia po Everesto ir Denali viršūnės Šiaurės Amerikoje“, – sakė D.Vaičiulis, kuris yra antras žmogus Lietuvoje, įkopęs į visų žemynų septynias aukščiausias viršūnes. Dar vienas žmogus yra Vladas Vitkauskas.

Paklaustas, kaip lauks savo vairuotojo Antano Juknevičiaus ir visos komandos, D.Vaičiulis nusijuokė, kad eilėraštukų nesimokė. „Parvešiu juos iš oro uosto ir eisime pavalgyti, komanda pavargusi po kelionės bus“, – teigė jis.

Kol kas jo planuose – tik Dakaras. Kas toliau, Darius kol kas nesako – esą visos mintys sutelktos į netrukus prasidėsiančias lenktynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius