-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Arenacross Baltic Cup” varžybomis atidarytas Lietuvos motociklų kroso sezonas

Pirmasis Baltijos šalių „Arenacross“ taurės varžybų etapas dūzgė Kauno „Žalgirio” arenoje. Čia nuo ryto virė sportininkų kovos dėl teisės dalyvauti finaluose. Atranką įveikė 40 motokrosininkų, kurie keturiose klasėse dėl nugalėtojų titulų susirungė vakarinėje renginio dalyje.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ryškiomis spalvomis apsirengę lenktynininkai, iki starto likus penkioms sekundėms įjungiama pavara ir itin galingas variklių gausmas, trasoje verdanti kova – aštrūs lenkimai ir įspūdingi šuoliai – tokia yra kompaktiško motokroso versija „Arenacross”. Jos trasa nuo įprastos skiriasi tankiau išdėstytomis bangomis, tramplinais ir posūkiais bei trasos ilgiu – įprastos motokroso trasos ilgis būna nuo 1,2 iki 2 km, o čia – tik 310 metrų. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos

Visi sportininkai turėjo įveikti po 2 važiavimus, po kurių, susumavus taškus, paaiškėjo varžybų nugalėtojai. Vyriausioji varžybų teisėja Edita Aleksiejūtė prieš kiekvieną važiavimą patikrindavo, ar visi dalyviai pasiruošę ir duodavo signalą pradėti. Visada ypač įspūdinga būdavo pirmojo posūkio grūstis.

Mažiausiųjų, 4-9 metų amžiaus vaikų, pasirodymas nepaliko abejingų. Jų motocikliukus prie starto linijos stūmė tėvai, treneriai, komandos bičiuliai – didžiausi sirgaliai. Trasoje vaikai su gana šaižiai, bet ne per garsiai burzgiančiais 50 kub. cm galingumo motociklais dūzgė kaip mažas bičių spiečius. Čia kovojo 4 lenktynininkai iš Lietuvos, tiek pat iš Latvijos ir 2 iš Baltarusijos. Publika tiesiog ūžė palaikydami lietuvaitį Ugnių Liulį, kuris nuo pirmos vietos nugalėtojo baltarusio Stanislavo Kasleko antrajame važiavime atsiliko tik daugmaž viena sekunde. III vietą iškovojo Nedas Piragis. 

Vyresni, 11-15 metų amžiaus, 65-85 kub. cm galingumo motociklus vairuojantys sportininkai važiavo nepalyginamai aršiau. III vieta atiteko latviui Sandžiui Arminui Frienbergui, II vietą iškovojo Baltarusijos atstovas Artsiomas Sazanavecius, o visada lyderiavęs Arnas Milevičius dar kartą išplėšė pirmąją vietą. Pastarieji du taip pat buvo ir pernai metų tos pačios klasės „Arenacross“ nugalėtojai. Antrojo važiavimo metu artimiausią varžovą A.Milevičius lenkė net 23 sekundėmis. Kuklus ir, atrodo, jau išaugęs savo klasę sportininkas tapo ir publikos numylėtiniu – ši itin džiaugsmingai palaikė jį visų varžybų metu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos

Šįmet „MX2” klasėje sklido ypatingas žavesys – tarp vaikinų važiavo ir vienintelė mergina šiose varžybose. Gabrielė Savčenkaitė, enduro tipo varžybų „Cross Country“ Lietuvos moterų klasės čempionė, motokrose – dar tik vieneri metai, bet tai jai netrukdo imtis drąsių sprendimų. Kaip teigė mergina, trasa jai atrodė baisi, bet po kvalifikacijos – pasirodė esanti dar baisesnė. 

„Žinojau, kad bus sunku, bet nemaniau, kad taip labai sunku“, – teigė lenktynininkė. Šis iššūkis merginai nepašykštėjo ir išdaigų: Gabrielė užgeso apžvalgos rate ir antrojo važiavimo starte, o vėliau ir griuvo, į ją atsitrenkus kitam sportininkui. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gabrielė Savčenkaitė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gabrielė Savčenkaitė

Šiais metais nepamatėme vieno pajėgiausių Lietuvos motokroso meistrų, pernai metų „Arenacross“ nugalėtojo „MX2“ klasėje Armino Jasikonio – sportininko komanda dėl didesnės traumų tikimybės uždraudė jam dalyvauti tokio tipo varžybose iki sezono pabaigos.

„MX2“ klasėje pajėgiausias buvo estas Janas Jakobsonas, antrąją vietą išplėšė Domantas Jazdauskas, pernai „Arenacross“ iškovojęs III vietą. Trečiasis ant apdovanojimų pakylos lipo Renaldas Pilinka. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos

Visų lauktoje galingiausioje, „Open“, klasėje šįmet startavo vien lietuviai, išskyrus vieną – estą Andero Lusbo, kuris buvo pats stipriausias publikos favorito Arūno Gelažninko varžovas. Vienas ryškiausių Lietuvos motociklų kroso sportininkų, pernai metais negalėjęs dalyvauti „Arenacross“ varžybose dėl lūžusio šonkaulio, dar pusfinalyje įrodė, kad yra pasiruošęs nugalėti. Motokrosininkas jau nuo starto išsiveržė į priekį ir buvo greitesnis už visus varžovus bene puse rato. Varžybose jis triumfavo, 2 sekundėmis atsiliko estas Andero Lusbo, trečią vietą nuskynė Nerimantas Jucius. „Trasa nebuvo lengva, kaip gali atrodyti, bet smagi. Buvo tai, ko tikėjausi. Nemaniau, kad bus lengva“, – teigė Arūnas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Gelažninkas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Gelažninkas

Šių varžybų vinis – įdomus, kiek neįprastas superfinalas. Jame dalyvavo po 4 geriausiai pasirodžiusius „MX2” ir „Open” motociklų klasių sportininkus. Lentynininkai važiavo vienas prieš vieną, geriau pasirodęs tęsdavo kovą, lėtesnis – pasitraukdavo. Motokrosininkai turėjo įveikti po du ratus – trumpa, arši, ekstremali laiko atkarpa, per kurią publika tiesiog šėlo. Padovanojęs aukštą, bene gražiausią varžybų šuolį iš kovos pasitraukė Arūnas Gelažninkas. Ant apdovanojimų pakylos kaip „Arenacross Baltic Cup“ pirmojo etapo nugalėtojas lipo Andero Lusbo.

Visų varžybų metu trasos prieigose virė gyvenimas: čia sirgaliai kartu su sportininkais išgyveno kiekvieną posūkį ir lenkimą. Šiais metais trasoje buvo gerokai mažiau griuvimų negu pernai, tačiau daugiau – užgesusių motociklų. Iškalbingas faktas apie motokroso sportą yra ir tai, kad net trys sportininkai negalėjo startuoti šiose varžybose dėl rankų lūžių: tai pernai „Arenacross“ III vietos nugalėtojas „Open Pro“ klasėje Davis Livs, taip pat Nauris Švedarauskas bei Saimonas Vespenderis. 

„Arenacross Baltic Cup“ varžybos atidarė Lietuvos motociklų kroso varžybų sezoną. Vienintelės Baltijos šalyse ir visoje žemyninėje Europoje kompaktiškos motokroso varžybos po stogu pirmą kartą įvyko pernai metų rudenį – iki tol jos vykdavo tik Didžiojoje Britanijoje. Varžybos peraugo į seriją: praplėstas ne tik dalyvių ratas – pirmajame etape išvydome ir „50 cm3“ klasę, bet planuojami ir dar 3 etapai. II etapas įvyks spalio mėn. 31 d. Taline, „Estijos” arenoje, III etapas – lapkričio mėn. 21 d. Rygoje, „Arena Riga“, IV etapas – lapkričio mėn. 28 d., Kauno „Žalgirio” arenoje. 

„Svarbiausia, kad lankytųsi žiūrovai, kad būtų įdomu. Mūsų tikslas yra užauginti kuo daugiau jaunų sportininkų ir siekti meistriškumo su vyresniais sportininkais. Mums reikia kovos, duonos ir vandens”, – po varžybų teigė Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidentas Virginijus Visockis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius