Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baja“ – naujas žodis, kurį turės išmokti Dakaro ralio fanai?

Šių metų sausis įrodė, jog ralio maratonas lietuviams – įdomi sporto disciplina, kurioje netrūksta iššūkių, netikėtumų. Drauge tai pavojinga ir negailestinga automobilių sporto šaka – net viso pasaulio favoritai padarę vos vieną klaidą gali atsisveikinti su varžybomis ar net susitaikyti su ypač skaudžiomis pasekmėmis, rašoma pranešime.
Benediktas Vanagas
Benediktas Vanagas / Ryčio Šeškaičio nuotr.

„General Financing team Pitlane“ komandos pilotui Benediktui Vanagui paskelbus apie dalyvavimą „FIA World Cup for Cross Country Bajas“ arba Pasaulio taurėje, netilo gerbėjų klausimai – kas ta Baja ir kodėl lenktynininkas, Dakaro ralyje užėmęs rekordinę Lietuvos ir Baltijos šalių istorijoje vietą, ten dalyvaus?

Pasaulio taurėje užkoduoti trys raktažodžiai – ralio reidas (arba Cross Country), maratonas ir Baja. Pirmieji du siejasi ir su Dakaro raliu – tai ralio atmaina, kurioje bekele pagal kelio knygą važiuojami ilgos distancijos maršrutai. Tačiau Baja prideda dar vieną svarbų akcentą – tai trumpiausios ralio maratono varžybos, kurių bendras kilometražas siekia iki 1200 km.

Ispaniškas žodis Baja kilęs nuo pietinėje Kalifornijos dalyje esančio rajono. Manoma, jog būtent ten pirmą kartą įvyko trumposios ralio reido varžybos. Bajos trasos paprastai nusidriekia apskritimu, kuris leidžia serviso erdvę įkurti vienoje vietoje, o patį bolido aptarnavimą galima vykdyti ribotą laiką – nuo valandos iki kelių.

Pačios varžybos trunka 1–3 dienas, per vieną dieną važiuojami 1–2 greičio ruožai, kurių kiekvienas nusidriekia apie 100 kilometrų. Bajai artimesnėse varžybose „World Cup for Cross-Country Rallies“ greičio ruožai tęsiasi 1200–3000 km ir vyksta iki 8 dienų. Mums geriau žinomame Dakaro ralyje ekipažai daugiau nei savaitę kasdien varžosi apie 10 tūkstančių kilometrų distancijoje, suskirstytoje po 300–500 km, o su pervažiavimas ir 700–900 km., kuriuos reikia įveikti per vieną dieną.

Dar praėjusiais metais „General Financing team Pitlane“ komandos pilotas pranešė, jog artimiausiu metu Lietuvoje organizuojamuose raliuose nedalyvaus ir koncentruosis į užsienyje rengiamas ralio maratono varžybas.

Grįžęs iš Dakaro, lenktynininkas atskleidė planus dalyvauti visuose aštuoniuose „World Cup for Cross Country Bajas“ etapuose, kurių pirmasis vyks vasario 15–17 dienomis Karelijoje, prie Rusijos ir Suomijos sienos. Pasaulio taurėje galima išvysti ir tokius žymius sportininkus kaip Nasserą Al-Attiyah, Carlosą Sainzą ar Jean-Louis Schlesserį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius